• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Niezłe kobiety. Ładna żona i córka. (10)

    • 47 48

    • (7)

      Ciekaw czy żona ta sama od zawsze

      • 31 5

      • Czy to ważne? (4)

        Podoba mi się ta córka ale pewnie ma zadarty nos i spotyka się tylko z typami co zarabiają po sto koła miesięcznie.

        • 26 7

        • Nigdy tego nie zrozumiem u kobiet (3)

          Gdy jakaś mi się podoba to interesuje mnie ona, jak wygląda, jak się zachowuje. Jestem finansowo niezależny i w d*pie mam czy jej ojciec ma sieć sklepów czy nie.. Rozumiem, że laski chcą mieć poczucie bezpieczeństwa, ale przyzwoicie zarabiający facet też by je zapewnił, a może by miał fajne przymioty, których nie ma ten bogatszy

          • 21 4

          • Rozmawiałem z kilkoma takimi bogatymi i dla nich jestem za cienki bo mam 6 koła na miesiąc (2)

            Jedna mi się płakała, że ma bogatego ale on ma małego ok 7 cm i musi jeszcze się wspomagać prochami żeby powstał. Ja mam 10 cm wiekszego i zero problemów, to co lepsze???

            • 13 15

            • Idź leczyć swoje kompleksy do specjalisty a nie na forum

              • 13 2

            • glupia ta baba, pewnie wiedziała, za kogo wychodzi, ale poleciała na pieniądze

              on powinien spotkać fajną babkę i tę zostawić,
              i z takim rozmiarem można mieć udane współżycie, ale ta głupia baba o tym nie wie,
              poza tym bark tu jakiejkolwiek miłości

              • 1 0

      • Nie pierwsza i pewnie nie ostatnia.

        • 1 0

      • Nie ta sama, z pierwszą są dawno po rozwodzie

        • 2 0

    • .....

      podejrzewam że wszystkie farbowane, noski podobne do mamy tzw kartofelki, ładne...hmm przeciętne , ale przynajmniej jeden plus pyzatych buziek-brak zmarszczek.

      • 14 2

    • Ale garnitur na jubileusz mógł uszyć na miarę. Trochę słabo to wygląda... :-)

      • 17 4

  • Marza mi sie innowacyjne parowki zeby mialy zamontowane ledy i diody migajace w srodku ! (3)

    swiecace paroweczki migajace na niebiesko i po podlaczeniu przez usb parowki do smartfona by mozna ustawic jej smak na np. parowke czekoladowa lub o smaku kurczaka z grilla .

    • 64 8

    • Coś jeszcze też by można taką parówką...
      Tak sobie pomyślałam...

      • 6 3

    • Ja tam wole hardkorowe kiełbasy z biedry i lidla... (1)

      ...40% mięsa a reszta to loteria ,zjadam na kolacje i zastanawiam się czy się jutro obudzę...

      • 9 3

      • sprawdź sobie skład

        i porównaj ze znanymi markami. zdziwisz się niejednokrotnie.

        • 2 0

  • (4)

    Bardzo fajnie ze placą tu podatki, a nie kombinują. Trzeba nam więcej takich firm.

    • 106 2

    • daj spokój

      • 6 2

    • Ładne kobiety.

      • 2 3

    • (1)

      Trzeba nam firmy, która robi kiełbasę z zmielonej łopatki i szynki a nie smalcu i papieru oraz wody. Konsystencja i jakość dzisiejszych wędlin sklepowych woła o pomstę do nieba! Jak ludzie mają być zdrowi jak na śniadanko płatki z z cukru, na obiad kiełbasa z papieru smalcu i fosforu a na kolacje kanapki z wędliny z gatunku podłej sklejonej masy do tego świeżutki biały chlebek prosto z chin a pomiędzy jogurcik z cukrem i sztucznym barwnikiem.

      • 9 0

      • ok, ale na obiad kiełbasa?

        na obiad: zupa, naleśniki domowe, kotlet domowy
        kiełbasa- ewentualnie obok karkówki na grilla

        • 0 0

  • Szkoda tylko że syf a nie wędliny robią... (12)

    ...wolę Stokłosę lub Gzellę

    • 66 79

    • Nowak i Gzela najlepsi !!

      • 9 12

    • Stokłosa??? Człowieku pewnie jarasz szlugi i nie masz smaku. (5)

      Tylko Nowak!

      • 24 12

      • Stokłosa??? też do ..., jak Nowak

        • 11 1

      • Nowak to dno.

        • 8 2

      • co wy wiecie, widzieliście produkcję? (2)

        Ludzie, co wy pieprzycie za głupoty! Czy któryś z was hejterów był w zakładzie w Jankowie, pracował tam i widział jak to wszystko się robi, że takie bzdury gadacie? Bo ja byłam, pracowałam i słowa złego na czystość i jakość wytwarzania nie dam powiedzieć. Oczywiście nie muszą wszystkim smkować, bo każdy z nas ma inny smak natomiast odświeżanie u Nowaka nie wchodzi w rachube. To tyle w temacie. Gratuluje jubileuszu :)

        • 11 7

        • ... (1)

          W firmowym sklepie sprzedawali zielone wedliny..to mi wystarczy jesli chodzi o jakosc.Na produkcje nie musze juz wchodzic

          • 3 5

          • Zgadzam się z tym że jakość na sklepach kuleje jeszcze rok temu wszystko swiezutkie teraz niestety już muszę uważać co kupuję i niestety podobnie jest u Stokłosy

            • 4 2

    • stokłosę? chyba żartujesz... prasy nie czytasz?
      co do gzeli to nie jestem jakiś ekspertem ale raczej się popsuł...
      zresztą wszędzie coraz więcej chemii...

      tak w ogóle to zbóje z warszawy powinni wprowadzić takie prawo by nawet w mięsnych obligatoryjnie wystawiać wywieszki ze składem na produktach -byłby z nich jakiś pożytek

      • 17 0

    • Gzella to gorsze g*wno od Nowaka !!

      • 5 5

    • A ja wolę wyroby z tajnych firm z Kaszub,

      tamtych od Nowaków Gzeli i innych, nie da się jeść, każdy to potwierdzi, kto spróbował takie wyroby z Kaszub. Sami wędzą, przyprawiają i jest pyszne.

      • 18 2

    • "świeże, czyste mięso i wędliny"..:))

      Nowak, Stokłosa, HK, Gzella najwięksi odświeżacze...

      • 14 1

    • Tak

      Wynika z tego ze czlowiek nie swinia,wrzystko z glupoty zezre,byle co jesc i bylo co gadac

      • 0 0

  • Jeślli biedronka będzie sprzedawać wieprzowinę dalej po 9-11PLN, to z Nowaka dużo nie zostanie przynajmniej w branży mięsnej. (6)

    Wcześniej ceny mięsa były konkurencyjne, ale obecnie z Biedronką nie ma szans.
    Wędliny ma do tego wyjątkowo drogie i smakowo średnie, więc tutaj ma konkurencję na rynku również innych producentów lokalnych i nie tylko.

    • 54 3

    • Jest syf i są wędliny. Lepiej mniej a dobre. (2)

      • 9 3

      • Wędliny od Nowaka nie są moim zdaniem dobre. Wolę już te chociażby od Gzelli, choć (1)

        też szału nie ma i tylko te droższe się doczegoś nadają.

        • 10 2

        • Jeśłi nowak jest gorszy od Gzelli

          to nawet nie będę próbował.
          jak już to dominik, choć szału nie ma

          • 3 1

    • (1)

      Znam lepszego Nowaka,to Nowak trener Piotr z Lechii.

      • 6 1

      • Tak czy owak wyjdzie Nowak

        • 2 0

    • kupiłem ostatnio u Nowaka mięso, bo w biedie zapomniałem

      wszyło moze 2zł różnicy na 60dg, ale na patelni to były dwa światy. Wołowo-wieprzowe z Lidli i innych Bied to szprycowane wodą produkty miesopodobne, przy zmielonym na moich oczach mięsie od Nowaka. Owszem, nie jest to produkt z Kaszub, ale różnicę w jakości widać. Jak ktoś lubi płacić za wodę i solankę, jego sprawa

      • 5 2

  • zbychu, pamietam jak sprzedawałeś kurczaki z lóżka polowego gdzies na ulicy (5)

    Zawsze ci mówiłem ze nie dasz rady a tu proszę, jubileusz firmy. Wpadnij kiedys pod kasztany we Wrzeszczu to powspominamy dawne lata

    • 63 4

    • Szkoda że nie miał czasu na więcej dzieci, bo ładne córki płodzi:)). (2)

      • 1 16

      • Syna (1)

        jeszcze ma :P

        • 3 0

        • Nie jednego

          • 0 0

    • Kasztanów nie ma juz (1)

      Od kilku lat

      • 5 1

      • jak to nie ma

        psy zostawiają

        • 13 1

  • Kielbasy i wedliny to dzis jakas pasza za duza kase a nie zywnosc smaczna ! (10)

    Kielbasy to dzis jakss chemiczna papka z tluszczem, woda i jakimis utrwalaczami a szczegolnie ta breja wyplywa podczas pieczenia na patelni . Czy PL nie umie robic kielbas pachnacych , z przyprawami bez konserwantow, z smakiem i lekko suchych wedzonych ale w srodku z miesem a nie tluszczem tylko ? . Dzis czego czlowiek nie kupi z wedlin to leje sie jakis chemiczno wodny syf z srodka badz opakowan az to obrzydzenie wzbudza. Z kiebasy na patelni leje sie woda i breja tluszczowo chemiczna a wedliny to jakies imitacje szynek kolorowane uzyskane z mielonych chyba odpadow . Jesc sie tego nie chce i jeszcze za kg kielbasy cha rozni 20 zeta . Chore jest to ze obok przewanie lezy surowy kawal szynki za ok 18 zl a w kielbasie czy wedlinie jest tluszcz chemiczny za 20 zeta jakby udawali iz nie mozna szynki zmielic do kielbasy.Ani to uwedzone, ani podsuszone tlko niby sztucznie dzis dodaja aromat dymu wedzarniczego .....to oni tego nie wedza i nie susza ? Kielbasa to najprostszy produkt i powinien byc podstawa oraz tani bo to zadna filozofia lecz nalezy dac odpiowiednie skladniki a nie czyms zastepowac mieso. Jak ktos chce na wodzie zarobic i na tluszczu to po co robi kielbasy czy wedliny ?. Lecz ludzie nadal jedza to pasze chemiczno wodna i imitacje wedlin napompowane farba barwnikami a najmniej miesem. Mokre to wszystko , leza te kielbasy mokre , wedliny mokre , leje sie z tych opakowac , sliskie te kielbasy itd . ....Kielbasy dla kasy tyle ze mieso w nich powinno byc i smak a tego brak..Najsmieszniejsze sa te pakowane wedliny niby ' swieze '..pytam kiedys sprzedawcy ... czy ta wedlina jest swieza ? ..on patrzy na opakowanie i mowi ...Tak ma jeszcze rok gwarancji ..) .swieza wedlina z terminem przydatnosci 2 lat lub trzech )))....Moze wielu nie wie lecz tzw. dawniej kielbasy dobrze wykonane , ususzone, wedzone , naturalne bez konserwantow mogly zachowac swiezosc nawet pol roku lub rok lecz to wynik receptury i suszenia oraz przechowywania i sa dzis na swiecie tzw. dojrzewajace, suszone i o dziwo bez konserwantow a u nas chemia ma zastapic jakosc..........Szczerze powiem iz zdrowiej kupic kurczaka i sobie upiec samemu lub sztuke miesa mimo ze tez jakosc moze nie jest super lecz choc wiecej miesa tam jest i taniej oraz na pewno znacznie zdrowiej.

    • 82 9

    • (3)

      No bo jak ludzie chcą kupować najtaniej to maja wode i nie mięso. Ludzie przestali zaopatrywać sie w typowo mięsnych sklepach jak Nowak tylko w jakis łódkach i biedronkach gdzie sery i wędliny to największe śmieci na świecie .
      Ja uwielbiam smak tych wędlin ;)

      • 6 5

      • a ja nie uwielbiam tch wedlin.

        Biedronka wcale kolego nie ma juz tanio i zapomnij o tzw. tanio . A gadanie bzdur ze kielbasa musi byc za 40 zl to brednie bo dobra na wsi chlop robi za 8 zl . Kase ktos chce na naiwnosci zarabiac . Jak ma wydac kase to wole wedliny z hiszpani suszone, dojrzewajace lub Wloskie bo tam jest jakosc i smak a nie ta nasza kicha i bredzenie ze nmy to robimy och ach.....w PL jest kicha a nie jakosc....

        • 9 2

      • taaa, bo Nowak to same delikatesy serwuje

        nie rób ludziom wody z mózgu

        • 11 1

      • cena w dzisiejszych czasach nie przekłada się na jakość...

        • 2 1

    • (1)

      Taaaa odrazu widać zawiść ludzi po takich komentarzach Hahahahahahah

      • 3 5

      • kup slownik geniuszu ) zamiast parówek )

        chyba na kielbasy zbyt duzo wydajesz to na słownik ci zabraklo ......Ty ' odrazu ' )

        • 2 0

    • Chyba nie jadasz wędlin Nowaka, tradycyjne receptury ale dotrzymane standardy (wędzenie bez dioksyn). Proponuje parówkowa lub pasztetowa z Kaszubskiej Chaty:) pychota!!!!!!

      • 4 4

    • czy wiesz, że...

      czy wiesz, że w każdej jednej firmie, wędliną która będzie miała najdłuższą ok. roczną gwarancję będzie szynka konserwowa? W każdej jednej firmie nie tylko u Nowaka. Taka specyfika akurat tej wędliny. Pozostałe mają naprawdę krótką datę przydatości. ;)

      • 0 2

    • Drugi

      Z AMBER.Zycze zdrowia,on kiwa pracownikow a pracownik z zemsty wyproznia sie do mieszalnika,smacznego

      • 4 0

    • jakość

      głosowałeś za wejściem do unii- to masz co chciałeś. Niedługo nawet te firmy które wędzą dymem także się skończą bo takie są wymogi firmy. Zbyt duża ilość azotanów w dymie. Oczywiście będą mogli założyć dodatkowe specjalistyczne filtry , ale te są tak drogie, bo w zachodnich cenach, że nikogo nie będzie na to stać. I trzeba będzie jeść to co jest

      • 0 0

  • (2)

    Ceny wyssane z największych alpejskich gór i dorobił i się na wyzysku ludzi umów smieciowych

    • 68 12

    • (1)

      No najlepiej isc do biedronki i kupić największe g*** za dwa złote. Ludzie są tym co jedzia. Wiec gratuluje tym którzy zaopatrują sie w ten sposób xdxdxd

      • 3 16

      • taa, w biedronce jest g... a u Nowaka to same rarytasy

        widzę, że marketing działa

        • 20 1

  • Gratulacje ! (13)

    Uwielbiam te wędliny a przede wszystkim dania gotowe, parówki cielęce, paluszki sopockie i kabanosy !!! Najlepsze na świecie !!! Gratuluje jubileuszu :)

    • 22 56

    • Wspierajmy regionalne firmy ! (8)

      Większość ludzi nie inwestuje w dobrą żywność kupuje największe badziewie w biedronce czy w lidlu. Ludzie przestali zaopatrywać się w zdrowa żywność, mięso bogate w mięso. Ciesze sie ze mamy takie regionalne firmy na Pomorzu od tylu lat, dbające o jakość.

      • 29 28

      • (3)

        akurat w sklepach które wymieniłeś wędliny są mega wysokiej jakości, z uwagi na trwający dumping cenowy.
        póki co jest i trzeba z tego korzystać.

        • 7 4

        • mega wysoka jakosc ??? (2)

          Kup mysliwska pikok. Otworz na kolacje - pycha. Po nocy smierdzi i laduje w śmieciach. Jedna noc !!! To ta super jakosc?
          Kielbasa z wolowina wyglada pieknie (jak krakowska) ale wez do ust - smrod !

          • 3 6

          • mega wysoka jakosc u Nowaka?

            • 6 1

          • Kupiłam mięso u Nowaka szynkę z myślą na jutrzejszy obiad nadchodzi jutro i z mojej szynki wydobywa się smród poleciała do kosza po jednym dniu w lodówce to ile leżała w sklepie?? Syn uwielbia salami pech ze właśnie te od Nowaka jak świeże polezy w lodówce 4-5 dni bez problemu ale czasem po 2 już na śmietnik

            • 4 0

      • i sluchajcie polskiego rapu!
        elo

        • 1 1

      • Wszystko ok tylko niech te firmy też wspierają swoich pracowników.
        Jeśli taki Nowak dobrze traktuje pracowników, płaci więcej niż minimum, wspiera rodziny to jestem wstanie kupować tylko z tego powodu. W przeciwnym razie nie. nie wiem jak jest w tym przypadku. Brakuje jakiegoś rozróżnienia tutaj bo w sklepie nie wiesz jak jest.

        • 6 1

      • (1)

        Chętnie wesprę regionalną firmę - tylko niech ona zaoferuje mi produkty dobrej jakości i świeże. Ostatnio pani w sklepie Nowaka sprzedała mi śmierdzące skrzydełka z kurczaka, które wylądowały od razu po przyjściu do domu w śmietniku. Zakupiona pierś z kurczaka też nie była lepsza - nawet kot nie chciał tego tknąć. Zakupy zrobione w sobotę rano, po otwarciu sklepu. Więcej już nie zrobię tam zakupów.

        • 3 0

        • Zakupy zrobione w sobotę rano, po otwarciu sklepu ale towar przywieźli w poprzednim tygodniu

          • 1 0

    • Sama weź się za robotę, a nie dania gotowe...

      • 12 1

    • Ola, a ile ważysz, że tak zapytam? (1)

      no i co jeszcze lubisz

      • 5 0

      • Ważę 102 kg przy 165 cm

        • 0 0

    • Zobacz skład kiełbasek sopockich można zie przestraszyć tyle chemii za 25 zł

      • 6 0

  • ja kupuje i jem Sokołów z Biedronki

    • 9 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Krzysztof Stepokura

Prezes formy Eurotel. W 1994 roku założył firmę telekomunikacyjną Martel, która od 1996 roku była...

Najczęściej czytane