Prezes Energi stracił stanowisko

17 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat)
Dariusz Kaśków został powołany na stanowisko prezesa zarządu Energi w grudniu 2015 roku. Dariusz Kaśków został powołany na stanowisko prezesa zarządu Energi w grudniu 2015 roku.

Rada Nadzorcza odwołała ze stanowiska prezesa Grupy Energa. Dariusz Kaśków to już kolejny, po prezesie Grupy Lotos, szef spółki Skarbu Państwa z Trójmiasta, który stracił stanowisko. Piastował je zaledwie od grudnia 2015 roku.

Spółki Skarbu Państwa:

- Rada Nadzorcza Energa SA oddelegowała do pełnienia obowiązków prezesa zarządu Energa SA Jacka Kościelniaka, członka Rady, eksperta z zakresu audytu i finansów. Ze składu Zarządu odwołano Dariusza Kaśków, Mariusza Rędaszka i Przemysława Piesiewicza - podano w komunikacie.
Kościelniak, który był do tej pory członkiem RN, został powołany na to stanowisko czasowo na okres do trzech miesięcy. Obecnie w skład Zarządu wchodzi również Mariola Anna Zmudzińska, wiceprezes ds. relacji inwestorskich oraz Grzegorz Ksepko, wiceprezes ds. korporacyjnych.

Dariusz Kaśków został powołany na stanowisko prezesa Energa SA w grudniu 2015 roku. Jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Karierę zawodową rozpoczął w Prokuraturze Wojewódzkiej w Opolu. W latach 1991-1994 pełnił funkcję zastępcy burmistrza, a następnie do 1998 roku burmistrza Głubczyc. Od stycznia do kwietnia 2000 roku Dariusz Kaśków był prezesem SKOK Krapkowice, a od maja 2000 roku do listopada 2006 roku pełnił funkcję Starosty Głubczyckiego. W przeszłości należał do Unii Wolności, a później wstąpił do PiS.

Od stycznia 2007 roku związany z Grupą Energa, początkowo pełnił funkcję dyrektora generalnego Oddziału Energa SA Kalisz oraz prokurenta w Koncernie Energetycznym Energa SA (następnie Energa Operator). Od lipca 2007 roku do listopada 2007 roku był  wiceprezesem zarządu Energa - Operator. Od listopada 2007 roku do stycznia  2008 roku - wiceprezes zarządu KGHM Polska Miedź Spółka Akcyjna. Do grudnia 2015 roku pełnił funkcję dyrektora Zakładu Aktywności Zawodowej im. Jana Pawła II przy Stowarzyszeniu Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych w Branicach. Ponadto był członkiem organów nadzorczych, w tym od 1992 roku do  2002 roku - członek Rady Nadzorczej Agencji Rozwoju Opolszczyzny Spółka Akcyjna, a od sierpnia 2007 roku do listopada 2007 roku - członek Rady Nadzorczej Zakładu Energetycznego Płock - Dystrybucja Zachód.
Jacek Kościelniak był posłem PiS V kadencji, a potem przez kilka lat wiceprezesem Najwyższej Izby Kontroli. Jacek Kościelniak był posłem PiS V kadencji, a potem przez kilka lat wiceprezesem Najwyższej Izby Kontroli.

Jacek Kościelniak jest absolwentem Akademii Ekonomicznej w Katowicach (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny). To ekspert w dziedzinie zarządzania finansami i rachunkowości. Był m.in. przewodniczącym Rady Nadzorczej Górnośląskiej Agencji Rozwoju Regionalnego oraz członkiem rady Górnośląskiego Funduszu Restrukturyzacji. W 2007 roku Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. W Sejmie V kadencji z ramienia PiS Członek Sejmowej Komisji Finansów Publicznych oraz Wiceprzewodniczący Stałego Komitetu Rady Ministrów. W latach 2007-2011 był wiceprezesem Najwyższej Izby Kontroli. Z dniem 30 grudnia 2016 roku został powołany do składu Rady Nadzorczej Energa SA.

Skonsolidowane sprawozdanie z zysków lub strat. Skonsolidowane sprawozdanie z zysków lub strat.

Przypomnijmy, że w listopadzie Rada Nadzorcza odwołała innego prezesa spółki Skarbu Państwa - Roberta Pietryszyna, który także pochodzi z Głubczyc. Zarówno Kaśków, jak i Pietryszyn związani byli z politykami PiS - Adamem Lipińskim i Adamem Hofmanem (obaj także pochodzą z Głubczyc)oraz byłym ministrem skarbu Dawidem Jackiewiczem.

Oficjalnych powodów odwołania prezesów obydwu spółek nie podano. Spekuluje się jednak, że mogą one mieć związek z kontrolami jakie w spółkach państwowych ma prowadzić Centralne Biuro Antykorupcyjne. Kontrola obejmuje okres od 1 grudnia 2015 roku do dnia dzisiejszego. Kontrole zapowiedziano tuż po odwołaniu ze stanowiska Dawida Jackiewicza.

Po trzech kwartałach 2016 roku zysk netto Grupy Energa wyniósł 74 mln zł. To spadek o 83 proc w stosunku do takiego samego okresu w roku ubiegłym. W 2015 roku zysk netto Grupy po trzech kwartałach wynosił 703 mln zł. Łączne zatrudnienie w Grupie Energa na dzień 30 września 2016 roku wyniosło 8 721 osób, podczas gdy na koniec II kwartału bieżącego roku wynosiło 8 653 osoby.

• Energa Gdańsk, al. Grunwaldzka 472

Opinie (152) 10 zablokowanych

• ciekawe ile wziął odprawy? (15)

• To co się dzieje w spółkach skaru państwa to dramat i tragedia - wyciąganie kasy dla kolesi z partii (6)

To samo działo się za innych rządów z tym, że mniej łapczywie.

Tak destabilizują firmy państwowe.

• Mniej... (5)

Przejrzyj internet i prasę z przed 9 lat i zobacz jak byli zmieniani ludzie....i jakiego nadania partyjnego. Zdziwisz się jak poczytasz.....jeśli mówisz teraz o łapczywości....

• I co k... na tym polega dobra zmiana? 500 dla ciemnego luda i kokosy dla swoich? (1)

• A kiedykolwiek było inaczej? Przecież to ciągle ta sama okrągłostołowa banda.

• sprawdziłam w pulsie Biznesu

PO 400 osób w 8 lat - PiS 1.000 osób na stanowiskach w jeden rok
          na dodatek 2/3 to misiewicze bez żadnych kompetencji

• Zamiast pisać takie bzdety zobacz tabelę dochodów firmy straciła kilkaset milionów więc kto dał ciała PO gdzie dobry specjalista nawet jeżeli przygarną parę baniek (oficjalnie nie na boku) to zarobił w zamian dla Energii kilkaset baniek czy PiS gdzie ich mierny prezesik położył firmę, która jest kilkaset milionów do tyłu? Wracając do uczciwości PiS krzyczał jaka to była lewizna wcześniej a oficjalnych spraw w tym zakresie jest kilka w całej Polsce a wedle ich gadania powinny być tysiące.

• Miało być inaczej.

Tak mówił Prezes

• Pierwsza rzecz o której pomyślałem. Nowy Pisiewicz posiedzi na stołku rok, przepuści kasę spółki na wsparcie "niezależnych" mediów, zwolnią go z odprawą i następnego wezmą.

• 91000 na fakturę (3)

I kilkaset milionów straty Energii przez niekompetencję. Teraz sobie policz na palcach kto bardziej okradł Polaków, w końcu zysk energii wylądowałby w budżecie polskim.

A kto ujebał kasę na jądrówce z PGE J1 i kto doprowadził górnictwo do nie rentowności i bankructwa że teraz trzeba to ratować kasą spółek energetycznych?

• Odpraw już takich jak za po ni ma

• odprawa nieważna, ważne, że zdążył jeszcze wyrzucić nasze pieniądze w błoto

sponsorując Kołkowską czy jak jej tam.... tą z tłustymi włosami i córką bijącą policjantów

• Miśki krzywdy nie mają

• Bieda

Odprawa 300 tys, zakaz konkurencji 600 tys. Bieda! Zła zmiana!

• Circus (2)

Karuzela trwa nadal... :(

• Pamiętajcie pisiory, że za to wszystko zostaniecie rozliczeni

• Ba że trwa

z karuzeli zrobiła się turbosprężarka

Czekamy na kolejnego Misiewicza

No to teraz czas na tę emerytkę, która pożyczała Jarowi kasę

• Śmierdzi mi "Piniorem" (1)

Ktoś komuś cos pożyczył bez procentów, a teraz z publicznych...stop...przecież to niemożliwe...

• towarzyszu piotrowicz komuną śmierdzicie

Teraz ja! Teraz ja! Weźcie mnie!

• A doświadczenie na kebabie masz? :) Piekarnik w budzie masz na gaz czy na prąd.. zastanów się to ważne bo albo będziesz prezesem PGNiG albo Energii :)

• Akurat baranku Misiewicz związany był z prowadzeniem biura obecnego szefa MON i zna dobrze realia branżowe od dłuższego czasu. Nie jest to człowiek z ulicy a zaufany Macierewicza. On odpowiada za ludzi i resort. Źle jest wtedy gdy ludzie dostają stanowiska kompletnie od czapy i nikt za takie powołania i mianowania nie odpowiada.

• Po pa pa pa (2)

Po karierze widze ze komunista pelna para ukladowy.

• Gwarantuje większe wpływy dla PIS.

- więcej stanowisk dla rodzin, kochanek i znajomych pisowców,
      - większe przelewy i reklamy w prawicowych gadzinówkach,
      - ślepe przestrzeganie omerta; czyli zakaz informowania mediów i prokuratury o wszelkich nadużyciach, w które są zaangażowani pisowcy i ich rodziny.

• mój mąż z zawodu jest dyrektorem

• A tak gorliwie realizował linię partii wrabiając klientów Energi w nierentowne polityczne (3)

antyinwestycje w górnictwo na Śląsku choć spokojnie mógł brać węgiel z Bogdanki, do której nie trzeba było dopłacać. I nic? Za taką lojalność i BMW kopa?

• Długo się nie narobił a gogantyczną odprawę dostał, a teraz dadzą go do innej spółki (1)

• też po odprawę

• Energa od maja 2015 (wygrana Dudy) straciła 70% wartości

Spadek z 24zł do 7zł.
      Brawo komuna i Janusze zarządzania.
      Proszę nie myśleć, że to tylko sprawa inwestorów, akcje energii posiadają chyba wszystkie towarzystwa emerytalne.

• Nie będę po nim płakał.

Zwykłe nominacje polityczne.

• Może wyślę CV.......

• Ucho prezesa, odcinek 2 (5)

Zarzadzanie przez kryzys

"szeregowy prezes" wie co robi;)

• Trzecia część jest najlepsza (2)

• Antek i Misiewicz w 3 częśći petarda :))) (1)

• Absolutnie!

• @ cyrk : kryzys i ogólną traumatyzację!

• perpetum mobile (4)

"Popracować" miesiąc czy dwa. Potem odprawa i do kolejnej spółki. Istne perpetum mobile

• skąd informacja że otrzymał odprawę?! (2)

• bo inaczej by nie odszedł

odprawa to najlepszy interes

• A nawet jak nie otrzymał to wielce oburzony autor przeczytał tabelę o utracie przez firmę kilkusetmilionów dochodu? To kto okradł bardziej Polaków ta czy poprzednia władza? Odpowiesz czy zabrakło argumentu?

• A słyszał że odprawy przycieli od przejęcia władzy przez Pis?

• Nic nie rozumiem.Należał do PIS i go odwołali? (14)

• Kolego kolejka jest (8)

Jeszcze z dziesięciu czeka jak nie więcej

To jest kolejka permanentna i zależna od niuansów.
        Taki Bieliński przestał być prezesem Energii jeszcze w czasach PO i w sumie nie wiadomo w czym był lepszy od poprzedników ani jego następców.

• No ale miała być dobra zmiana, to ja się pytam gdzie to dobro? Chyba tylko dobra dla swoich.

• Ot taki niuans stracił kilkaset milionów w stosunku do poprzedniego roku przed pisowskiego ale co tam, czego się nie robi dla kraju niech skarbówka dyma wszystkich bo brakuje kasy a my obsadzimy nieudacznikami firmy i stracimy jeszcze więcej. To się nazywa działanie na szkodę skarbu państwa i firmy. Za parę lat dużo ludzi pójdzie siedzieć.

• Trochę porobił odprawę dostał i następny. Takie pisowskie metody. W lotosie to samo zrobili (4)

• skąd informacja o odprawie?! (3)

A metody (o ile to prawda o odprawie) już dobrze przećwiczone przez koalicję POZSL....

Może i przećwiczone ale firmy zarabiały a teraz masz kilkaset milinów utraty zysku firmy w stosunku do okresu przedpisowskiego i co na to powiesz? Przecież ta kasa zostałaby w budżecie polskim więc kto bardziej okradł Polaków. Policz na palcach. Jak się ma odprawa nawet pare milionów do kilkusetmilionów straty?

• W Lotosie prezes był jeszcze z czasów rządów SLD, a teraz za pisiorów już 2 w rok

• Gdzie ta dobra zmiana zatem?

• Bo zawalił na stanowisku, zyski spadły o 89 % w tym zyski z sprzedaży o 36 % (2)

to poleciał, proste i logiczne, nie trzyma się kogoś, kto nie spełnia oczekiwań i firma przynosi straty. Tymczasowy prezes na jego tle wygląda lepiej, choć doświadczenia w branży energetycznej nie ma, ale chociaż zna się na finansach i ekonomii.

• ale to moze nie tylko on powinien poleciec, ale i ktos, kto go mianowal? (1)

• i właśnie tego ministra skarbu już nie ma to i jego ludzi wycinają

jest za to nowy minister energii i teraz jemu podlega ENERGA

• Kaczyński musi rżnąć głupa ze odwołuje tez swoich.

• Tym bardziej niezrozumiałe że go w 2015 powołali

widocznie wtedy nie liczyła się partyjna przynależność

Hanna Kąkol

Od 1999 r. dyrektor zarządzający firmy Perfect Consulting, która powstała z jej inicjatywy....