• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

23 zł za kawę z tonikiem - dużo czy mało? Jak kawiarnie liczą ceny

Aleksandra Wrona
22 czerwca 2024, godz. 09:30 
Opinie (347)
Espresso tonic, jak sama nazwa wskazuje, składa się z espresso i toniku. Do napoju często dodaje się też lód i cytrynę lub limonkę. Espresso tonic, jak sama nazwa wskazuje, składa się z espresso i toniku. Do napoju często dodaje się też lód i cytrynę lub limonkę.

23 zł za kawę z tonikiem to dużo czy mało? Wydawać by się mogło, że jest to cena mocno zawyżona. Okazuje się jednak, że ma ona swoje uzasadnienie. Film na ten temat postanowiła nagrać jedna z baristek, tłumacząc na przykładzie kawy, jak restauracje wyliczają ceny poszczególnych pozycji w menu.





Tonic espresso - dlaczego tyle kosztuje?



Jak dużo jesteś w stanie zapłacić za mrożoną kawę na mieście?

- Czy może mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi z cenami kawy w Polsce? Dzisiaj wracałem z pracy i wstąpiłem do kawiarni na mój nowy, ulubiony napój - tonic espresso. I uwaga, zapłaciłem za to 23 zł. Naprawdę rozumiem, że utrzymanie lokalu kosztuje, utrzymanie pracownika kosztuje, ale 23 zł za 300 ml toniku i shot espresso?! - z takim pytaniem zwrócił się do baristek i baristów jeden z użytkowników platformy TikTok.
Jak łatwo było przewidzieć, w komentarzach zawrzało. Jedni podzielali oburzenie tiktokera, inni bronili ceny, tłumacząc ją wysokimi kosztami. Rękawicę podjęła jedna z młodych pracowniczek kawiarni, która postanowiła krok po kroku wyjaśnić, jak liczona jest cena tego napoju.

W kawiarni można jeszcze dostać W kawiarni można jeszcze dostać "zwykłą kawę"?
- Łączny koszt netto produktów pod espresso tonic u nas to ok. 6 zł, lejąc najtańszy tonik. Warto dodać, że różne kawiarnie pracują na różnych tonikach, które potrafią kosztować 5-6 zł za 200 ml w hurcie - tłumaczy dziewczyna. - Kawa w naszej kawiarni kosztuje 110 zł za kg, więc 20 g na podwójnego shota espresso daje nam jakieś 2,2 zł- 2,5 zł. Do tego musimy doliczyć sobie lód, kubek i limonkę, co daje nam łącznie 6 zł. Kwotę 6 zł dzielimy przez 23 zł i mnożymy razy 100, bo taki jest wzór na food cost w restauracji. Pozostaje pytanie: czy 4 zł zarobku to naprawdę aż tak dużo?
Orange espresso to inna wariacja na temat mrożonej kawy. Tym razem espresso połączone jest z sokiem pomarańczowym. Orange espresso to inna wariacja na temat mrożonej kawy. Tym razem espresso połączone jest z sokiem pomarańczowym.

Wzór na food cost



Żeby lepiej zrozumieć opisywane zależności, warto pochylić się nad wspomnianym przez dziewczynę wzorem. "Food cost" to pojęcie odnoszące się do kosztów związanych z jedzeniem, zwłaszcza w restauracjach i innych miejscach, gdzie się je przygotowuje i sprzedaje. Oznacza to sumę pieniędzy, którą wydaje się na zakup składników potrzebnych do przygotowania potraw. Na przykład, jeśli restauracja sprzedaje pizzę, to "food cost" obejmuje cenę mąki, sera, sosu pomidorowego i innych dodatków używanych do jej zrobienia.


Często jednak pojęcia "food cost" używa się jako określenia procentowego wskaźnika stosunku kosztu zakupionego towaru, względem przychodu z jego sprzedaży. I to właśnie tym wzorem posługuje się baristka. Food cost liczy się w następujący sposób:

sumaryczny koszt produktów (netto) / cena dania w menu (netto) x 100

Wynik, który otrzymamy, pokazuje, jaki procent ceny całego dania stanowi cena produktów wykorzystanych do jego przygotowania. Przyjmuje się, że wartość wskaźnika food cost w gastronomii powinna mieścić się w przedziale 25-30 proc.

Wracając do przykładu tonic espresso za 23 zł. Jeśli koszt produktów niezbędny do jego przygotowania to wspomniane 6 zł, to food cost wynosi w tym przypadku ok. 26 proc. Warto jednak zaznaczyć, co szybko wypunktowali internauci, że 110 zł za kilogram kawy w hurcie to wyjątkowo wysoka cena.


Warto pamiętać, że oprócz wspomnianego kosztu produktów restauratorzy ponoszą też szereg innych wydatków: czynsz za lokal, opłaty za media (prąd, gaz, woda, ogrzewanie), wynagrodzenie pracowników, środki czystości, tantiemy za muzykę itd. Ostatecznie restauratorowi powinno zostać od 30 do 10 proc. ceny dania. Trzeba pamiętać, że od miesięcznego zysku muszą jeszcze odjąć podatek dochodowy.

Espresso tonic w Trójmieście



A ile zapłacimy za espresso tonic w Trójmieście? Okazuje się, że ceny za ten orzeźwiający napój są bardzo zróżnicowane. Najtańsze udało nam się znaleźć za 18 zł (Plenum, Blisko), niewiele więcej, bo 19 zł, zapłacimy w Spokój cafe. W Capuccino Cafe koszt tej kawy wynosi 22 zł, a w I love you - 28 zł.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (347)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Maciej Dobrzyniecki

Od roku 1994 jest członkiem Business Centre Club i pełni funkcję wiceprezesa. Jest ponadto Przewodniczącym Rad Nadzorczych Abantia Polska oraz Ibereolica; jak i członkiem Rad Nadzorczych. Od czerwca 1997 prowadzi własną firmę doradczą Profit-Consult zajmującą się: doradztwem inwestycyjnym, organizacją finansowania rozwoju i inwestycji, projektami doradczymi w zakresie zarządzania inwestycjami, pośrednictwem finansowym i opiniowaniem kontraktów.

Najczęściej czytane