• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bary i puby komentują obecną sytuację

Magda Mielke
27 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Od soboty 24.10 działalność lokali gastronomicznych została ograniczona. Przez dwa tygodnie restauracje mogą sprzedawać jedzenie wyłącznie na wynos. Zdjęcie z bezpiecznego strajku branży gastronomicznej, który odbył się 18.10. Od soboty 24.10 działalność lokali gastronomicznych została ograniczona. Przez dwa tygodnie restauracje mogą sprzedawać jedzenie wyłącznie na wynos. Zdjęcie z bezpiecznego strajku branży gastronomicznej, który odbył się 18.10.

Wprowadzone w piątek obostrzenia zakazały stacjonarnej działalności branży gastronomicznej. Restauracje i kawiarnie mogą realizować wyłącznie zamówienia na wynos. Dla pubów i barów, których działalność opiera się jedynie na sprzedaży trunków alkoholowych, oznacza to brak możliwości czerpania jakichkolwiek zysków. Sprawdziliśmy, jak lokale z Trójmiasta specjalizujące się w serwowaniu alkoholu odnajdują się w tej sytuacji.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Czy aktualne obostrzenia dla gastronomii powinny potrwać dłużej?

Choć dla całej branży gastronomicznej jest to trudny czas, lokale specjalizujące się w serwowaniu wyłącznie alkoholu zmagają się z dużymi problemami. W świetle przepisów prawa sprzedawanie na wynos czy dowóz trunków alkoholowych jest niemożliwe. Oznacza to zatem, że bary i puby pozostają bez możliwości działania, chyba że szybko zmienią profil swojej działalności.

- Dla nas jako pubu, tak jak dla większości lokali opartych na serwowaniu alkoholu i pracy w godzinach wieczorno-nocnych, już wcześniejsze zasady wprowadzone przez rząd, czyli otwarcie do godz. 21, było nożem wbitym w plecy - obroty spadły średnio o 95 proc. Po ogłoszeniu nowych obostrzeń straciliśmy już jakiekolwiek szanse na pracę, bo nie ma możliwości serwowania na wynos drinka lub nalania piwa. Mamy powtórkę z wiosny, bez szans na jakikolwiek przychód, ale z obowiązkiem zapłaty ZUS-u, czynszów, wynagrodzeń, koncesji, stałych opłat, leasingów i kredytów - twierdzi właściciel gdańskiego AleBrowaru.

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii



Choć iGranie w Lochu znalazło sposób, aby poradzić sobie z wcześniejszym obostrzeniem polegającym na skróceniu godzin otwarcia, teraz musiało całkowicie zamknąć działalność. Choć iGranie w Lochu znalazło sposób, aby poradzić sobie z wcześniejszym obostrzeniem polegającym na skróceniu godzin otwarcia, teraz musiało całkowicie zamknąć działalność.
Inne lokale szukały jeszcze wówczas kreatywnych sposobów na obejście obowiązujących ograniczeń.

- W naszym przypadku pierwsze dodatkowe obostrzenia zakładające pracę gastronomii do godz. 21 nie były tak tragiczne, ponieważ po długich rozmowach i przemyśleniach znaleźliśmy rozwiązanie, które pozwoliło na wyłączenie nas z lokali gastro. Staliśmy się salonem gier z wypożyczalnią, a w miejsce bezpośredniej sprzedaży alkoholu na barze zastosowaliśmy vouchery dla naszych klientów. Opłacone wcześniej vouchery wymieniali na dowolny asortyment - tłumaczy Piotr Połka, manager lokalu iGranie w lochu. - My mogliśmy sobie pozwolić na taki krok, mając w asortymencie ponad 400 gier planszowych. Inne lokale, które są typowymi barami czy tzw. szotowniami, nie miały żadnego pola manewru, a zamykanie o godz. 21 odbierało im większość zarobku - dodaje.

Ratunek: oferta na wynos i dowozy



Aby przetrwać, niektóre lokale pomimo działalności skupiającej się na serwowaniu trunków postanowiły rozbudować ofertę gastronomiczną i realizować dowozy.

- Po ogłoszeniu zamknięcia lokali gastronomicznych obraliśmy strategię podobną jak podczas marcowego lockdownu. Mamy to szczęście, że od początku naszej działalności oprócz przyjmowania naszych gości w lokalu realizujemy też zamówienia na wynos i dostawy - przyznaje Julia LizakowskaZaufajni Food & Cocktail bar.
Mimo że w Zaufajnych sezon letni okazał się bardzo udany i pozwolił zapomnieć o pierwszym lockdownie, wprowadzone w październiku obostrzenia, tj. krótsze godziny otwarcia, natychmiast odbiły się na słabszym ruchu, zwłaszcza w piątkowe i sobotnie wieczory. Teraz lokal realizuje zamówienia na wynos i dostawy. Współpracuje z takimi portalami, jak Pyszne.pl i Glovo, a także przyjmuje zamówienia telefonicznie.

- Chcąc zachęcić naszych klientów do zamówień telefonicznych bądź odbioru osobistego, przygotowaliśmy specjalną ofertę promocyjną. Pozwoli nam to uniknąć kosztów prowizyjnych pobieranych przez portale. Dodatkowo połączyliśmy siły z sąsiadującym azjatyckim bistro - Raban Asian Food, dzięki czemu zainteresowani mogą dostać dania kuchni europejskiej i azjatyckiej w jednej dostawie - dodaje Julia Lizakowska.
  • Zaufajni przygotowali specjalną ofertę promocyjną. Np. w poniedziałki burgery serwowane są tylko w zestawach (w cenie burgera).
  • Zaufajni dostawy realizują na obszarze +/- 6 km. Koszt dostawy na całym terenie wynosi 6 zł, a minimum zamówienia 25 zł.
  • W ofercie Zaufajnych znaleźć można lunche.
  • Jedną ze specjalnych promocji w Zaufajnych jest zupa za 1 zł dołączana do zamawianych we wtorki dań głównych, burgerów i flatbread'ów.
Podobnych, zastępczych rozwiązań zaczęła szukać otwarta na początku października klubokawiarnia Index, mieszcząca się w Domu Studenckim nr 4 przy ul. Polanki 66.

- Nasza klubokawiarnia jeszcze nie zdążyła zbudować sobie pozycji, więc postanowiliśmy zająć się również cateringiem pudełkowym. Sam Index nadal będzie istniał z możliwością zamówienia dań i napojów na wynos. Liczymy, że osoby przebywające na kwarantannie lub te, które nie chcą się narażać, jeżdżąc po sklepach i robiąc zakupy, skorzystają na naszej inicjatywie i w przystępnej cenie zamówią zestaw pudełkowy z dostawą do domu - tłumaczy Katarzyna Cybulskaklubokawiarni Index.
Czytaj także: Nowy klub studencki już otwarty w Gdańsku

Menu opracowane zostało przez wykwalifikowanych dietetyków. Potrawy przygotowywane są ze świeżych, lokalnych produktów przez szefa kuchni Bartka Sikorę i jego zastępcę - Kamila Chełmikowskiego, którzy na co dzień gotują w klubokawiarni. Dieta codzienna składa się z odpowiednio skomponowanych pięciu posiłków. Zestawy występują w różnych wariantach kalorycznych, ponadto oferowana jest również opcja wege i dla sportowców. Zestawy dostarczane są na terenie Trójmiasta.

  • Klubokawiarnia Index została otwarta 8 października.
  • Klubokawiarnia Index została otwarta 8 października.
  • Z powodu niemożliwości prowadzenia stacjonarnej działalności w lokalu Index rozpoczął realizację dowozów swoich dań.
  • Z powodu niemożliwości prowadzenia stacjonarnej działalności w lokalu, Index rozpoczął realizację dowozów swoich dań.
  • Index Klubokawiarnia rozszerzyła swoją ofertę o catering dietetyczny.

Nie każdy może oferować dowozy



Nie każdy jednak może sobie pozwolić na zmianę profilu swojej działalności. Koktajl bar Flisak '76 od zawsze skupiał się wyłącznie na sprzedaży napojów alkoholowych, co w obecnej sytuacji nie jest możliwe.

- Nie możemy przygotowywać wynosów, by - jak restauracje - zrobić cokolwiek w tej beznadziejnej sytuacji. Nie chcemy się szybko przebranżawiać i zmieniać profilu - jesteśmy utytułowanym koktajl barem, co kosztowało nas wiele lat ciężkiej pracy. Mamy poczucie wielkiej krzywdy, że rząd nie przygotował się do drugiej fali pandemii, przez co cierpią wszyscy - ludzie chorują i umierają, a przedsiębiorcy walczą o przetrwanie swoich biznesów. Gdyby nie nasza zapobiegawcza postawa oraz doświadczenie w zarządzaniu, zapewne byśmy nie przetrwali. Jednak doniesienia świata nauki były jednoznaczne i dzięki temu uda nam się jeszcze trochę utrzymać. Jak długo? Nie wiemy. Flisak istnieje od 1976 roku i chyba nawet za czasów komuny nie czuliśmy takiej bezradności - powiedziała nam Magdalena Papke, właścicielka koktajl baru Flisak '76.

Cztery pokolenia Flisaka. Czterdzieści lat historii z Gdańskiem w tle



  • Flisak '76 jest utytułowanym koktajl barem istniejącym od 1976 r. W ciągu ponad 40 lat działalności nie zmagał się z tak poważnymi problemami jak teraz.
  • Flisak '76 jest utytułowanym koktajl barem istniejącym od 1976 roku. W ciągu ponad 40 lat działalności nie zmagał się z tak poważnymi problemami jak teraz.
  • Flisak '76 jest utytułowanym koktajl barem istniejącym od 1976 roku. W ciągu ponad 40 lat działalności nie zmagał się z tak poważnymi problemami jak teraz.
  • Flisak '76 jest utytułowanym koktajl barem istniejącym od 1976 roku. W ciągu ponad 40 lat działalności nie zmagał się z tak poważnymi problemami jak teraz.
Nawet ci, którym udało ominąć się pierwsze wprowadzone ograniczenia, teraz również mają związane ręce.

- Najnowsze obostrzenia skonstruowane są w taki sposób, że nie znaleźliśmy żadnego koła ratunkowego. Nawet gdybyśmy pozostali salonem gier poza kategorią "gastro", to ograniczenie do pięciu klientów na jedną kasę czy przyzwolenie na organizowanie zgromadzenia do maksymalnie pięciu osób powodują, że otwieranie lokalu jest po prostu nieopłacalne. W bliźniaczo podobnej sytuacji znalazło się bardzo wiele lokali, które zostały pozostawione same sobie bez żadnej konkretnej pomocy ze strony państwa, bo postojowe w wysokości 2 tys. zł lub umorzenie składki społecznej ZUS to raczej kolejny nieudany żart naszej władzy - twierdzi Piotr Połka.
- Pierwszy totalny lockdown udało nam się przetrwać tylko dzięki dodatkowemu kredytowi oraz zbiórce na portalu Zrzutka.pl, gdzie nasi klienci mogli nas wesprzeć, kupując szereg "nagród". Dzięki temu uzbieraliśmy ok. 11 tys. zł, co pozwoliło pokryć część płatności. Teraz nie organizujemy zbiórki, ponieważ zdajemy sobie sprawę, w jak trudnej sytuacji finansowej znalazła się ogromna grupa ludzi i niewłaściwym byłoby prosić o kolejne wsparcie - dodaje Piotr Połka. - W przypadku iGrania w lochu sytuacja jest o tyle trudna, że to lokal rodzinny, utrzymujący ze swojej działalności dwie rodziny. Zostały one na ten moment zupełnie odcięte od możliwości zarabiania środków na życie i jeśli nic się szybko nie zmieni, sytuacja będzie dramatyczna. Wystarczy przejść się ulicą Świętojańską w Gdyni, żeby zauważyć, w jakim tempie zamykane są kolejne lokale, sklepy i punkty usługowe. Niedługo ulica oprócz sieciówek, banków i salonów sieci komórkowych będzie świeciła pustkami.
Poza tym warto zaznaczyć, że oferowanie samych dowozów dla wielu lokali jest nieopłacalne.

- Oba lokale, którymi się opiekuję, są nieczynne od soboty. Nie zdecydowaliśmy się na dowozy, ponieważ byłyby - najprościej mówiąc - nieopłacalne. Kilka sprzedanych dań nie pokryje kosztów pracowniczych, towaru czy prądu itp. Nasze lokale funkcjonowały wcześniej od około godz. 10 do 3, więc już ograniczenie działalności do godz. 21 było bardzo odczuwalne w obrotach - przyznaje Anna Grzegorzewska, manager Jack's Bar & Restaurant FahrenheitWhite Rabbit Saloon.
- Dla nas zakaz działalności stacjonarnej to prawdopodobnie wyrok śmierci. 90 proc. naszego obrotu to napoje, głównie alkoholowe. Nie mamy możliwości infrastrukturalnych, żeby przekształcić się w restaurację. Po informacji o możliwości działania tylko do godz. 21 wypożyczyliśmy ekspres do kawy, kupiliśmy ciasto. Chcieliśmy "przemigrować" trochę w stronę kawiarni. Te przepisy obowiązywały raptem tydzień... Tak się nie da żyć, działać, podejmować decyzji, układać planów - mówi Katarzyna Kuczykowska-Tywusik, właścicielka pubu Polufka. - Alkoholu, zgodnie z polskim prawem, nie możemy dowozić, bo choć zezwolenie cateringowe posiadamy, to nie ma prawnej możliwości sprzedawania samego alkoholu, a jedynie dostarczania usług cateringowych, których elementem jest alkohol. Naszym zdaniem nie spowoduje to rezygnacji ze spotkań towarzyskich, ale przeniesie je na bardziej niebezpieczny grunt - z wentylowanych, dezynfekowanych regularnie pomieszczeń do mieszkań, gdzie o dystans społeczny często zdecydowanie trudniej - dodaje.

Pracownicy boją się, że stracą pracę



Wprowadzone kilka dni temu obostrzenia oznaczają trudną sytuację nie tylko dla właścicieli lokali, ale i dla pracowników, którym obcinane są godziny pracy, a przez to i wynagrodzenia. Niepewna sytuacja sprawia, że muszą się liczyć także z tym, że z dnia na dzień mogą stracić pracę.

- Sytuacja nie jest dobra. Nasza załoga odczuwa to zwłaszcza psychicznie. Praktycznie nikt tak jak gastronomia i branża fitness nie został z dnia na dzień ograniczony. Sklepy spożywcze wydłużają godziny otwarcia, a nam najpierw odgórnie je skrócono, by ostatecznie całkowicie uniemożliwić funkcjonowanie - przyznaje właścicielka baru Flisak '76.
Od soboty, 24 października przez kolejne dwa tygodnie czynne mogą być tylko te lokale, które oferują jedzenie na wynos lub z dostawą do domu. Wszelka inna stacjonarna działalność jest zabroniona. Na zdjęciu: bezpieczny strajk branży gastronomicznej, który odbył się 18 października. Od soboty, 24 października przez kolejne dwa tygodnie czynne mogą być tylko te lokale, które oferują jedzenie na wynos lub z dostawą do domu. Wszelka inna stacjonarna działalność jest zabroniona. Na zdjęciu: bezpieczny strajk branży gastronomicznej, który odbył się 18 października.
Dużym problemem jest niewiedza co do czasu zakazu prowadzenia działalności. Choć rząd aktualne ograniczenia wprowadził na czas dwóch tygodni, właściciele lokali obawiają się, że mogą one potrwać znacznie dłużej - nawet miesiąc albo dwa. W tej sytuacji trudno strategicznie planować i zarządzać biznesem.

- Na chwilę obecną zrezygnowaliśmy z firmy zewnętrznej, która zajmowała się dostarczaniem zamówionych posiłków. Tę rolę przejęli nasi pracownicy. Dużym problemem jest też niewiedza dotycząca czasu zawieszenia działalności gastronomicznej. Trudno zaplanować strategię, nie wiedząc, jaki okres ma ona obejmować - dodaje Julia Lizakowska.

Pomoc dla gastronomii



Podczas poniedziałkowej konferencji premier Mateusz Morawiecki poinformował, że rząd wesprze 170 tys. firm, które zostały objęte obostrzeniami w związku z pandemią. Wartość wsparcia to 1,8-2 mld zł. Premier wspomniał przedsiębiorców z branży gastronomicznej, rozrywkowej, fitness oraz firmy handlowe. Firmy tych branż będą w listopadzie m.in. zwolnione ze składki ZUS i otrzymają postojowe, czyli dopłaty do utrzymania miejsc pracy.

Na zwolnienie z części opłat - tj. kosztów najmu - mogą liczyć lokale gastronomiczne korzystające z gdyńskich nieruchomości. W piątek, 23 października, prezydent Gdyni Wojciech Szczurek ogłosił, że na czas trwania najbliższych obostrzeń dla gastronomii przywraca tzw. Falochron, czyli zwolnienie z czynszu najemców i dzierżawców branży gastronomicznej, którzy korzystają z nieruchomości miasta i jego jednostek. Zachęcił również innych do podobnej reakcji.

Premier: 1,8-2 mld zł dla firm dotkniętych obostrzeniami COVID-19



W poniedziałek, 26 października, również władze Gdańska postanowiły wspomóc właścicieli z branży gastronomicznej. Po raz kolejny miasto Gdańsk uruchomiło pakiet wsparcia dla wszystkich przedsiębiorców, którzy poniosą straty w wyniku wprowadzonych obostrzeń. W pierwszej kolejności wnioskować mogą przedsiębiorcy, którzy prowadzą działalność w branży wymienionej w rozporządzeniu. Mogą oni liczyć na obniżenie czynszu za najem lokalu za listopad 2020 r. do 1 zł.

Miejsca

Opinie (130) ponad 10 zablokowanych

  • Niektórzy z was tak pazerni aby tylko latem zarabiać (2)

    by zimą jeździć w Alpy na narty i konstatować zysk na klienteli zagranicznej... Za wszystkie zbędne dodatki dorzucali do ceny. A jedzenie takie sobie- szału w niektorych przypadkach nie było. Ale dzisiaj na gastronomi znają się i umieją gotować wszyscy, bo myślą że to samograj...

    • 23 6

    • (1)

      a ch..j ci do tego gdzie jezdza

      • 4 5

      • ...i tobie też prosta gastro maso.

        • 3 3

  • Cóż... Warto wziąć pod uwagę, że Konsument zaczyna tracić teraz kasę..

    Wiec zaczyna oszczędzać... Co za tym idzie, gastronomia zaliczy doła. Nie jest to zależne od jej otwarcia lub zamknięcia.

    • 18 0

  • do miernot ktorzy niewiele rozumieja (6)

    dlaczego u was jest tyle jadu wypluwanego na gastronomie ?piszecie rzeczy ktorych nie rozumiecie ,przytaczacie zaslyszane klamliwe opinie .zazdrosc i pisowska nienawisc przez was przemawia .otworzcie jakikolwiek interes zaplaccie podatki ,wyplaccie pracownikom wynagrodzenia ,zaplaccie za prad ,za wywozke smieci ,za koncesie ,za drobne remonty ,zusy ,za wode uzerajcie sie z niesolidnymi pracownikami ktorzy tylko patrza gdzie gdzie i jak mozna skroic goscia itd...,i dopiero wyliczajcie zarobki wlascicielom ,nie wszyscy sa oszustami

    • 9 13

    • (1)

      Po co trzymasz niesolidnych pracowników?

      • 3 2

      • Bo nie musi im płacić. I tak oto chłopina pt. gastro, zaorała sama siebie. I swoją budkę z frytami :))

        • 4 3

    • No właśnie! Szczególnie za koncesie!

      • 2 1

    • robicie największy chlew w śmietnikach, a za śmieci płacicie grosze w porównaniu z mieszkańcami, więc nie narzekajcie

      • 3 4

    • Janusz daj spokój

      Trzeba było się uczyć w szkole to byś teraz nie płakał

      • 3 2

    • Mówisz o tych wynagrodzeniach pod stołem, za godziny, bez umów albo na śmieciowych? Tych, co je wypłacasz z kasy zarobionej na rachunkach wstępnych, częściowych, próbnych bo na pewno nie na paragonie fiskalnym.

      • 5 0

  • Dobrze im tak (3)

    Za mikroskopijne dania za 100 zł dziękujemy

    • 14 9

    • aa (2)

      kiedy ty golasie byles w restauracji :))

      • 5 7

      • Dobrze im tak

        Tydzień temu w Grecji. Taniej, lepiej, smaczniej.

        • 4 3

      • ...a ty kiedy..? Mak to nie restauracja. Chociaż pewnie chodzisz tam z dziewczyną za kieszonkowe od matki.

        • 1 5

  • Och, cóż za ciężkie, niesprawiedliwe i podłe życie... (2)

    ...tydzień ograniczeń i już nie macie za co wyżywić siebie i swoich rodzin... A co robiliście z zarobionymi pieniędzmi gdy wasze przybytki ze schabowymi działały bez ograniczeń..!? Przejadaliście..!? Braliście kolejne Oktawie w lyzyng..!? Drodzy restauratorzy i inni właściciele budek z frytkami - myślenie z minimalnym wyprzedzeniem nie boli. Spróbujcie.
    Serdecznie pozdrawiam.

    • 18 4

    • (1)

      z zarobionych bogato zyjemy co ci do tego pisiorze:)

      • 4 4

      • Ty bogato żyjesz..? Siedząc o 23:30 przy kompie i szukając roboty żeby przeżyć? Przykro nam. Ale trzymaj się.

        • 3 3

  • Czas na protesty (2)

    Zamiast płakać i żalić się, proszę przyłączyć się do obecnie trwających protestów. Jeśli przyłączyliby się także rolnicy i przedsiębiorcy (od piątku/soboty lockdown) udało by się coś zdziałać. Im nas więcej, tym lepiej. Polacy obalili komunizm...Może czas, aby dać przykład całej Europie, jak należy walczyć o wolność.

    • 13 5

    • Miernoty typu gastro potrafią tylko płakać. Pewnie tatuś zamknął kurek :)))

      • 1 7

    • Taaa i myślisz, że ci co po nich przyjdą otworzą wszystko jak dawniej? Nie żartuj.

      • 2 1

  • Jakoś mi was nie szkoda. (2)

    Większość z knajp jest zwykłymi przykrywkami bandytów, którzy dorobili się na narkotykach lub innych specyfikach. Teraz ciężko będzie uprać kasę. Inni- ceny dla Norwegów i Niemców, a nagle zapraszają szarych polakówów Januszków.

    • 16 3

    • Bandyty, co to im nie wyszło, bo okazali się zwykłymi miękkimi fajami.

      Patrz np. taki Lech Kaźmierczak (ostatnio wżeniony w rodzinę byłego prezydenta), właściciel Leone, serwującego obiady które ciężko strawić... Kiedyś przykładne bandziorno które kumpli sprzedało przed sądem, bez mrugnięcia okiem, a teraz przykładny restaurator, radny i fake-filantrop...ot ciekawe dlaczego jeszcze dawni koledzy nie zajęli się tym faktem...

      • 3 0

    • Bandyci cały czas piorą na wynos.

      • 3 0

  • Naprawdę jedna wielka teoria spiskowa. Na całym świecie zamykają gastronomię i wszyscy wiedzą ze to wina zachorowań, a tutaj- wina PiS. No komedia. Serio w branży gastro pracują ludzie bez mózgów?

    • 9 9

  • Podziękujcie Chinom a nie politykom !!!!

    • 1 3

  • I to są właśnie konsekwencje demontażu systemu prawnego

    Trybunał Konstytucyjny, Sąd Najwyższy. Nikogo to nie dotyczy, dopóki nie dzieją się takie rzeczy albo nie ma sporu o miedzę z sąsiadem, który jest partyjnym kacykiem. Te obostrzenia nie stoją nawet obok konstytucyjnych standardów. Powinny wiązać się ze stanem nadzwyczajnym, który daje możliwość odszkodowania. Tymczasem co jest? Tarcza, która w biznesie, gdzie rzadko widać, niestety, paragon fiskalny, niewiele da - na przykład z uwagi na uzależnienie od oficjalnych obrotów.

    • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Adam Kabat

Dyrektor operacyjny SESCOM (nadzoruje realizację kontraktów). Magister Inżynier Elektrotechniki...

Najczęściej czytane