• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • : ) (32)

    Amber amberem ale spróbujcie Ciechana miodowego-już nigdy nie wypijecie potem piw typu tyskie lech i innych (...)

    • 60 33

    • (4)

      hehe ile osob tyle gustow, bo mi bardziej od Ciechana miodowego smakuje Trybunalskie miodowe ;-)

      • 8 4

      • Mi najbardziej smakuje Piwo na Miodzie Gryczanym z browaru Jabłonowo.

        Ma naturalny miód w składzie i rzeczywiście czuć delikatnie, że to gryczany miód, którego to jako takiego specjalnie nie lubię. W piwie jednak bardzo fajnie się komponuje.

        • 6 4

      • a mnie najbardziej smakuje zwykły Amber z własnym miodem. (2)

        I wtedy wiem na pewno, że miód jest naturalny, bo do piwa sam go sobie dawkuję łyżeczką.

        • 4 1

        • (1)

          Muszę rację przyznać wszystkim, podane nazwy piw - testowałam wszystkie, wszystkie dobre, miodowe, miodne, na miodzie gryczanym i z miodem własnym też. Pozdrawiam smakoszy

          • 3 1

          • Podobno najlepszy na kaca jest właśnie miód, spożyty w ilości dwóch łyżeczek po piciu

            Naprawdę działa, spróbujcie ....

            • 0 0

    • z całym szacunkiem dla Ciechana miodowego, ale.... (3)

      .....na głowę bije go Orkiszowe z miodem z browaru Kormoran

      • 20 4

      • jedno i drugie bardzo dobre

        A które lepsze? Orkiszowe z Miodem trzyma równą linię, a Ciechan Miodowy ma lepsze i gorsze partie. U mnie jest tak: Dobry Ciechan M > Orkiszowe z Miodem > słaby Ciechan M. > pozostałe miodowe

        • 8 3

      • Ja !!!! (1)

        Naturliś, !!!!

        • 1 1

        • ciechan,orkiszowe,gryczane....reszta do stestowania....

          Est ist Wundarbar...ja .. ja........ahahahh........guten brovaren.....ahhah....najlepsze......ale to raczej jak napoj miodny-piwny.....

          • 3 2

    • Ależ odkrycie;-) (3)

      Od czterech lat pijam to regularnie.

      • 5 2

      • czyli akoholik (2)

        • 3 2

        • Ale za to z klasą! (1)

          • 8 1

          • i zdrową wątrobną i żałądkiem

            bo po tych przemysłowych ściekach typu Żywiec to na wymioty mnie zbiera i brzuch boli i głowa i wątroba.

            • 3 1

    • miodowe (1)

      też dzięki Ciechanowi odkryłem piwo miodowe, ale później pojawiło się Lubuskie oraz Miodne z Browaru Olsztyn. Pycha :)

      • 6 4

      • chyba z browaru Kormoran z Olsztyna a nie z browaru Olsztyn

        i nie miodne tylko Orkiszowe

        • 4 1

    • A mi piwo miodowe nie smakuje a np śliwka w piwie już tak. Są różne gusta.

      • 6 1

    • Ciechan to jedno z bardziej podłych piw (1)

      Oczywiście nie jest to takie g... jak Lech czy Tyskie, ale dla każdego kto choć trochę zna się na piwie Ciechan to zwykłe popłuczyny w dobrej marketingowej otoczce...

      • 10 16

      • zgadzam się

        ale jak ktoś lubi to już coś. Przynajmniej pierwszy krok w kierunku *piwa* zrobił.

        • 3 0

    • nie wyjezdzaj mi tu fagasie z ciechanem miodowym
      amber przeniczniak to jest zupelnie inny smak nie jest tak mocno slodkie jak ciechan miodowy

      • 10 2

    • Ciechan miodowy

      Posmak sztucznego miodu, zero goryczy, gorsze niż ściery pokroju Coolera czy Reddsa, niedługo dojdzie do tego, że nie będzie można kupić piwa o smaku piwa, bo wszędzie uraczą cię piwem o smaku miodu, plastiku, muszej kupy, palonej opony i smolenskiej brzozy.
      Miodowe i inne takie to slodkie produkty piwopodobne, dobre dla ludzi dla których wszystko musi być przesłodzone.

      • 11 13

    • ale Ciechan miodowy to inny gatunek, słodki i za smakiem piwa nie przemawia (1)

      damskie takie albo pod lansik bo w tesco jako regionalne jest chyba jedyne na półce. Pyszne owszem ale takie deserowe, to jak edelkirsch wiśniowa niemal nalewka dla znawcy win:)

      • 9 6

      • cheiczny syf a nie miodowe piwo

        dajcie spokoj z tym ciehanówkiem

        • 6 4

    • Ciechana pszeniczniak odpada przy Amberowym

      Przechmielony. Miodowe jest OK ale nie lubię jak ktoś ukrywa jakość "bazy" dodając dodatki smakowe w postaci miodu itp. Piwo to piwo.

      • 4 1

    • Człowieku!! Spróbowałem i już NIGDY PRZENIGDY ŻADNEGO piwa z tego browaru nie TKNĘ !! (4)

      Ciechan się nie nadaje do spożycia przez żadnego miłośnika piwa !!!

      • 5 7

      • to pij dalej Tyskie, albo Lecha. (2)

        • 6 4

        • nie pamietam kiedy ostatnio pilem lecha czy tyske (1)

          wole Pinte, Corneliusa, Noteckie, Lwowek, Paulaner, Obolon...a Ciechan jest imo slaby, ale najbardziej popowy z tych alternatywnych ;)

          • 2 1

          • te które pijesz też są nie z najwyższej półki ale przynajmniej brzuch po nich nie boli

            ja bym je tylko nieco wyżej od Ciechana postawił. Minimalnie.

            • 2 0

      • mogłeś trafić na zepsute

        ja np. w sklepiku osiedlowym kupuję z Kormorana browary i czasem transport jest skwaśniałego i gorzkiego. Leci do zlewu. To musi być wina magazynowania bo czasem jak partia przyjdzie to cud miód.

        • 3 1

    • ciechan sprzedaje zespute piwo, zreszta ten browar to pralnia kasy a nie browar (2)

      • 5 2

      • Może jeszcze godzi w polską rację stanu? (1)

        A u steru są zdrajcy narodu?

        • 8 0

        • oni piwo na ruskich brzozach pędzą

          i dodają helu.

          • 4 0

    • Na Miodzie Gryczanym z MAnufaktury Piwnej jest 100 razy lepsze

      Ciechan w pewnym momencie staje sie za słodki a Na Miodzie Gryczanym ma troche piwnej goryczki ktora przełamuje słodycz. No i mam wrażenie że Ciechan poszedł na ilość i skrocił czas leżakowania bo warka warce nierowna. W kazdej butelce potrafi smakować inaczej. A Gryczane poki co trzyma poziom.

      • 0 0

  • Tylko Koźlak. (5)

    Pycha.

    • 43 8

    • Mój No.1 od 5 lat (3)

      Amber Koźlak - piwo wybitnie dobre. Oczywiście jest dużo więcej znacznie szlachetniejszych i lepszych piw, ale Koźlak jest po prostu dobry na co dzień - no może nie na upalny ;) Jeden warunek - pijemy go nie zimniejszego niż 10 st.C, nawet 12 st.C jest OK, bo zbyt zimny traci swój ciekawt smak.

      • 10 1

      • (2)

        Zadnego dobrego piwa nie powinno sie pic zimniejszego niz 10° C.

        • 6 1

        • zgadza się, wino przechłodzone to samo, traci smak

          przegrzane zresztą też :). Robiłem kiedyś eksperyment. Kupiłem wino zimą, z podłogi. Kadarkę, jedną z czterech jakie są na rynku (pod niemal identycznymi nalepkami, ale ja miałem stestowane, że to ta dobra). No, ono było zimne. Napiłem się łykensa, niedobre. Poczekałem, poczekałem. Napiłem się znowu łykensa. Lepiej. I tak dalej razem z analogią. W połowie flaszki wino było już za ciepłe i neidobre. Musiałem schłodzić.

          • 2 2

        • nie do końca

          Lekkie piwa pszeniczne i piwa białe pijemy bardzo zimne, niektóre nawet 6 st.C. Przykład - Obołoń Biłe

          • 5 2

    • Kozlao ok ale zywe tez super

      • 11 0

  • Grand Imperial z Ambera (5)

    król piw naszego regionu. Kolor, smak, aromat - cały bukiet dobroci.

    • 35 5

    • Piwo wyśmienite, mocne i wyraziste, ale po nim innego już się nie napijesz, więc Grand Imperiala lepiej pić na samym końcu :)

      • 12 0

    • a co myślicie o żywym? (3)

      coś się popieprzyło chyba czy źle myślę?

      • 10 0

      • bylo super na poczatku (1)

        dwa lata temu

        • 5 0

        • dziabałem wczoraj i w piątek butelkowe żywe i koźlak, bez rewelacji

          w dwóch różnych sklepach i różnych miastach. Kiedyś były znacznie lepsze.

          • 3 1

      • Faktycznie jest zdecydowanie gorsze niż było. Ostatnio zaczynam popijać Harde z butelki, a jak nie ma to oczywiście Naturalne. Chociaż te ostatnie też coś podupadło na smaku

        • 5 0

  • Pszeniczniak (4)

    Ale nazwę chyba zmienicie, bo nikt poza PL tego nie wymówi :)
    Tak na serio, życzę sukcesów, bo dobre piwo warzycie!

    • 53 5

    • To może najwyższy czas, żeby się nauczyli (1)

      • 9 0

      • napewno ;)

        • 5 0

    • nazwa

      Ta... Bo nazwy niemieckich piw są duuużo latwiejsze?

      • 5 1

    • właśnie o to chodzi

      włąśnie o to chodzi, nie wymówią ale piwa będą kultowe jak nazwy walijskich miejscowości..;)

      • 2 0

  • Ja już próbowałem :) (2)

    Brawo Amber! pyszne piwo!

    • 16 3

    • gdzie kupiles?

      • 2 1

    • Na Czerwonym dworze pewnie mają. Muszę się dzisiaj do nich przejechać!

      • 2 1

  • Pszeniczniak (7)

    hehe niezła nazwa

    • 15 2

    • nikt z zagranicy jej nie wymowi

      taki bedzie sukces ;) ha ha ha

      • 5 4

    • Podbije świat.. (5)

      hehe- chyba w nie wymówieniu tej nazwy- hehe.
      Wyobrażacie sobie Amerykańczyka, który wchodzi do pubu i mówi: "Hi, I would like five Pssseniscjakow" i w tym momencie ślina mu zamazała oko, a język owinął się o zęby ,lol . hahahah no lelżę no!!!

      • 4 2

      • moze zmienia na wheatnick

        • 2 1

      • Niech sobie łamią (2)

        Polskie piwo, polskie zasady.

        • 4 2

        • no, 8% i 1.5pln za 0.5L i najlepiej w plastiku

          • 3 1

        • A słowo AMBER to niby z jakiego języka jest?

          • 1 1

      • jak chce się napić dobrego to niech pocierpi ;p

        • 1 1

  • wreszcie (2)

    długo czekalismy na to pszeniczne z naszego browaru!

    • 16 4

    • Żeby to jeszcze stało koło prawdziwego piwa. (1)

      Piwa pszeniczne w wielu wydaniach to tylko efekt "mody browarniczej". Prawdziwych piw pszenicznych piłem w życiu kilka marek, w Polsce dwa można zaliczyć do piw pszenicznych.

      Pomijam fakt.... niepasteryzowanych piw. Tak samo modne określenie, niemające nic wspólnego z po pierwsze z piwem, a po drugie z niepasteryzowanym piwem. Piwo niepasteryzowane, PRAWDZIWE, ma okres spożycia maksymalnie 2 tygodnie po zabutelkowaniu. W Polsce nie spotkałem jeszcze takich terminów przydatności. Raz przy granicy z Litwą piłem tamtejsze piwo niepasteryzowane, okres przydatności 4 dni. Smak.... niezapomniany.

      Dodatkowo cały szajs typu Żywiec, Lech, Tyskie, Żubr i wszystko to co jest paskudną masówką nawet nie można nazwać piwem, koło piwa to nawet nie stało. Co powiecie na to, że pijąc jedną z tych marek pijecie ŻÓŁĆ BYDLĘCĄ zamiast CHMIELU...

      Dlatego piwo robię sobie sam, bo to nic trudnego.

      • 3 1

      • Jeżeli rzeczywiście jesteś piwowarem domowym,

        to trochę nie wypada Ci się kompromitować tekstami o bydlęcej żółci :) A powiedz proszę, które to dwa polskie piwa można zaliczyć do pszenicznych? Bo ja piłem w życiu prawdopodobnie już kilkadziesiąt marek pszenicy i na amberowego Pszeniczniaka, którego próbowalem wczoraj z beczki, nie dam złego słowa powiedzieć. Mógłby ewentualnie być trochę pełniejszy w smaku (właśnie takie pszeniczne lubię najbardziej i sam takie warzę), ale z ekstraktu 12,1 cudów się nie wykręci.

        Pozdrawiam wszystkich, którzy wiedzą, co dobre i wspierają swoje lokalne browary!

        • 1 0

  • Orientuje się ktoś, czy Amber będzie produkował to piwo osobiście? (2)

    Czy będzie je tylko sprowadzał z Niemiec/Belgii/Holandii i sprzedawał po swoją marką jak kilka innych polskich browarów czyni z pszenicą?

    • 11 18

    • Polskie (1)

      produkują sami od A do Z. W dodatku mają własne drożdże (nie suche z paczek niewiadomo skąd jak reszta). Prace trwały ponad rok.

      • 7 1

      • To z pewnością skosztuje :)

        • 3 1

  • to piwo wlasne ambera (1)

    bylem w browarze podczas pierwszej produkcji tego piwa. Z własnych drożdzy nawet :)

    • 19 2

    • zajrzyj na Fejsa - PSZENICZNIAK

      A tam znajdziesz film z pierwszego rozlewu, ja też tan byłam i widziałam rozlew:) - receptura oryginalna browarnianych technologów, którym chwała za wspaniały smak PSZENICZNIAKA

      • 1 0

  • napewno posmakuje!!Bo to jedyny browar który nieprodukuje scieków jak te holenderskie kampanie piwowarskie (3)

    Piwo zywe jest super
    obecnie ciekawe jest te w biedronce na pomorskiej w Gdańsku tez jakiegos małego browaru niefiltrowane po 2,30w puszcze tylko tam jest i tak tanio bo wpromocji na otwarcie biedronki:)

    • 28 3

    • to w biedronce (2)

      to z browaru głubczyce, imho poprawny smak, nie jest zbytnio wypłukane jak koncerniaki :)

      • 4 1

      • za 2.30 nie oczekuje ze bedzie jak te zywe za 5łz :) (1)

        ale napewno lepsze niz te holenderskie scieki
        jestem smakoszem piwa dlatego kazdego prubuje i te pszenne tez napewno sprubuje .Te z biedronki nie dorównuje zywemu ale napewno lepsze od holendra

        • 3 1

        • no to prÓbuj

          • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Mikołaj Lipiński

Ekspert w obszarze fuzji i przejęć, funduszy PE/VC oraz zarządzania finansami firm. Doświadczenie...

Najczęściej czytane