• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • Paulaner się chowa, szkoda, że tak ciężko dostępny!

    Pycha ale ciężko trafić.

    • 1 0

  • jasne

    niezła ściema przed euro

    • 1 0

  • niedobre (2)

    Z całym szacunkiem dla browaru, ale ten cały Pszeniczniak to coś paskudnego! Pojedzie za ocean, a tam ludzie nabiorą złej opinii o polskim piwie, które przecież ogólnie jest bardzo dobre. Mój ojciec - stary degustator - nie dopił swojego, powiedział, że jest zepsute. Może rzeczywiście trafiliśmy na jakieś zepsute? Ale to chyba niemożliwe, toż to nowość na rynku?

    • 0 1

    • Twój ojciec, z przeproszeniem, niech degustuje dyktę (1)

      Piwo piły trzy osoby, wszystkie pod dużym wrażeniem! Na co dzień pijamy dobre standardy w postaci Paulanera i Obołonia, czyli solidne piwa pszeniczne bez szczególnych emocji ani wodotrysków. Na ich tle amberowski Pszeniczniak wypadł bez kompleksów, jest treściwy i ma dodatkowy zbożowy posmak, który nam bardzo odpowiadał. Piana wręcz konkursowa, 3/4 piwa trzeba nalewać po aptekarsku, aby idealnie wypełnić szklankę do pszenicy. Smak, zapach - OK.

      • 0 0

      • rewelacyjne piwo

        Już można kupić, Pszeniczniak bije na glowe polskie browary.

        • 0 0

  • AMBER THE BEST

    Pijmy Ambera-wspieranjmy nasze regionalne browarnictwo a nie te wielkie bezsmakowe molochy- skończmy z bezgusciem i dbajmy o poziom naszego zmysłu smaku:)

    • 0 0

  • my chcemy ALE (9)

    BITTERY, PALE ALE...dlaczego u nas nikt nie robi takich gatunków piw???

    • 8 0

    • Mamy polskie piwo typu Ale - bodajże Cornelius je robi

      • 0 0

    • no właśnie, bittery i pale ale (2)

      wspaniałe piwa!

      Wiem, że się narażam patriotycznym czytelnikom, ale moim zdaniem to są najlepsze piwa. Można je pić jedno za drugim, same lub do posiłku i nie zapychają, tak jak nasze wysokoprocentowe piwa.

      W Polsce było pierwszorzędne piwo typu Pale Ale. Zrobiła je pani Dorota Chrapek i nazywało się Brackie Pale Ale belgijskie. Kosztowało jakieś 5-6 zł i było warte każdej złotówki. Niestety to była limitowana seria i koniec...

      • 3 0

      • bardzo latwo samemu zrobic,u mnie fermentuje belgijskie ale:)

        • 0 0

      • piwa typu BITTER nie są tak lekkie

        jak PILSY czy LAGERY które u nas się pije tradycyjnie, ale nie są ciężkie jak STOUTY, idealne są na wiosnę, jesień, zimę czy nawet latem wieczorem. Ok, może latem w gorący dzień lepiej wypić LAGERKA czy PILSA, bardziej zagasi pragnienie. Co do BITTERÓW jak ktoś będzie w GB polecam markę DOOMBAR z browaru SHARP'S.

        • 0 0

    • Bierz i rób. (1)

      • 1 1

      • ok

        dolewam coli i mam.

        • 0 0

    • Pinta robi (1)

      • 2 0

      • Ale - co chcemy???

        • 0 0

    • ja robie:)

      • 0 1

  • : ) (32)

    Amber amberem ale spróbujcie Ciechana miodowego-już nigdy nie wypijecie potem piw typu tyskie lech i innych (...)

    • 60 33

    • Na Miodzie Gryczanym z MAnufaktury Piwnej jest 100 razy lepsze

      Ciechan w pewnym momencie staje sie za słodki a Na Miodzie Gryczanym ma troche piwnej goryczki ktora przełamuje słodycz. No i mam wrażenie że Ciechan poszedł na ilość i skrocił czas leżakowania bo warka warce nierowna. W kazdej butelce potrafi smakować inaczej. A Gryczane poki co trzyma poziom.

      • 0 0

    • (4)

      hehe ile osob tyle gustow, bo mi bardziej od Ciechana miodowego smakuje Trybunalskie miodowe ;-)

      • 8 4

      • a mnie najbardziej smakuje zwykły Amber z własnym miodem. (2)

        I wtedy wiem na pewno, że miód jest naturalny, bo do piwa sam go sobie dawkuję łyżeczką.

        • 4 1

        • (1)

          Muszę rację przyznać wszystkim, podane nazwy piw - testowałam wszystkie, wszystkie dobre, miodowe, miodne, na miodzie gryczanym i z miodem własnym też. Pozdrawiam smakoszy

          • 3 1

          • Podobno najlepszy na kaca jest właśnie miód, spożyty w ilości dwóch łyżeczek po piciu

            Naprawdę działa, spróbujcie ....

            • 0 0

      • Mi najbardziej smakuje Piwo na Miodzie Gryczanym z browaru Jabłonowo.

        Ma naturalny miód w składzie i rzeczywiście czuć delikatnie, że to gryczany miód, którego to jako takiego specjalnie nie lubię. W piwie jednak bardzo fajnie się komponuje.

        • 6 4

    • Człowieku!! Spróbowałem i już NIGDY PRZENIGDY ŻADNEGO piwa z tego browaru nie TKNĘ !! (4)

      Ciechan się nie nadaje do spożycia przez żadnego miłośnika piwa !!!

      • 5 7

      • to pij dalej Tyskie, albo Lecha. (2)

        • 6 4

        • nie pamietam kiedy ostatnio pilem lecha czy tyske (1)

          wole Pinte, Corneliusa, Noteckie, Lwowek, Paulaner, Obolon...a Ciechan jest imo slaby, ale najbardziej popowy z tych alternatywnych ;)

          • 2 1

          • te które pijesz też są nie z najwyższej półki ale przynajmniej brzuch po nich nie boli

            ja bym je tylko nieco wyżej od Ciechana postawił. Minimalnie.

            • 2 0

      • mogłeś trafić na zepsute

        ja np. w sklepiku osiedlowym kupuję z Kormorana browary i czasem transport jest skwaśniałego i gorzkiego. Leci do zlewu. To musi być wina magazynowania bo czasem jak partia przyjdzie to cud miód.

        • 3 1

    • ciechan sprzedaje zespute piwo, zreszta ten browar to pralnia kasy a nie browar (2)

      • 5 2

      • Może jeszcze godzi w polską rację stanu? (1)

        A u steru są zdrajcy narodu?

        • 8 0

        • oni piwo na ruskich brzozach pędzą

          i dodają helu.

          • 4 0

    • Ciechan to jedno z bardziej podłych piw (1)

      Oczywiście nie jest to takie g... jak Lech czy Tyskie, ale dla każdego kto choć trochę zna się na piwie Ciechan to zwykłe popłuczyny w dobrej marketingowej otoczce...

      • 10 16

      • zgadzam się

        ale jak ktoś lubi to już coś. Przynajmniej pierwszy krok w kierunku *piwa* zrobił.

        • 3 0

    • miodowe (1)

      też dzięki Ciechanowi odkryłem piwo miodowe, ale później pojawiło się Lubuskie oraz Miodne z Browaru Olsztyn. Pycha :)

      • 6 4

      • chyba z browaru Kormoran z Olsztyna a nie z browaru Olsztyn

        i nie miodne tylko Orkiszowe

        • 4 1

    • Ależ odkrycie;-) (3)

      Od czterech lat pijam to regularnie.

      • 5 2

      • czyli akoholik (2)

        • 3 2

        • Ale za to z klasą! (1)

          • 8 1

          • i zdrową wątrobną i żałądkiem

            bo po tych przemysłowych ściekach typu Żywiec to na wymioty mnie zbiera i brzuch boli i głowa i wątroba.

            • 3 1

    • z całym szacunkiem dla Ciechana miodowego, ale.... (3)

      .....na głowę bije go Orkiszowe z miodem z browaru Kormoran

      • 20 4

      • Ja !!!! (1)

        Naturliś, !!!!

        • 1 1

        • ciechan,orkiszowe,gryczane....reszta do stestowania....

          Est ist Wundarbar...ja .. ja........ahahahh........guten brovaren.....ahhah....najlepsze......ale to raczej jak napoj miodny-piwny.....

          • 3 2

      • jedno i drugie bardzo dobre

        A które lepsze? Orkiszowe z Miodem trzyma równą linię, a Ciechan Miodowy ma lepsze i gorsze partie. U mnie jest tak: Dobry Ciechan M > Orkiszowe z Miodem > słaby Ciechan M. > pozostałe miodowe

        • 8 3

    • ale Ciechan miodowy to inny gatunek, słodki i za smakiem piwa nie przemawia (1)

      damskie takie albo pod lansik bo w tesco jako regionalne jest chyba jedyne na półce. Pyszne owszem ale takie deserowe, to jak edelkirsch wiśniowa niemal nalewka dla znawcy win:)

      • 9 6

      • cheiczny syf a nie miodowe piwo

        dajcie spokoj z tym ciehanówkiem

        • 6 4

    • Ciechana pszeniczniak odpada przy Amberowym

      Przechmielony. Miodowe jest OK ale nie lubię jak ktoś ukrywa jakość "bazy" dodając dodatki smakowe w postaci miodu itp. Piwo to piwo.

      • 4 1

    • Ciechan miodowy

      Posmak sztucznego miodu, zero goryczy, gorsze niż ściery pokroju Coolera czy Reddsa, niedługo dojdzie do tego, że nie będzie można kupić piwa o smaku piwa, bo wszędzie uraczą cię piwem o smaku miodu, plastiku, muszej kupy, palonej opony i smolenskiej brzozy.
      Miodowe i inne takie to slodkie produkty piwopodobne, dobre dla ludzi dla których wszystko musi być przesłodzone.

      • 11 13

    • nie wyjezdzaj mi tu fagasie z ciechanem miodowym
      amber przeniczniak to jest zupelnie inny smak nie jest tak mocno slodkie jak ciechan miodowy

      • 10 2

    • A mi piwo miodowe nie smakuje a np śliwka w piwie już tak. Są różne gusta.

      • 6 1

  • Był kiedyś Browar Gdańsk. (1)

    No i gitara nie dali się sprzedać.Bo już by browar nie istniał.Tak pozałatwiali polskie browary tempe łby rządzące.Te chamy z sejmu tylko by sprzedawali i likwidowali polskie stanowiska pracy.Sprzedali Brow.Gda.pieniądze się rozmyły,a gdyby browar istniał to by miasto i państwo czerpało profity,ludzie by mieli pracę płacili by podatki,dostawcy też by zarobili,robotnicy by kupowali wyroby i by się biznes kręcił.A tak to tylko Jamrorz i jego kumple postawili sobie chacjendy.Na pochbel gnojkom rządzącym.

    • 2 1

    • co ma sejm do browaru w Gdańsku ?

      ogarnij się chłopie. A upadł bo się piwo nie sprzedawało i tyle.

      • 0 0

  • Na początku ich produkty były ... no powiedzmy mocno "średnie"

    ale powoli jest coraz lepiej, brawo :)

    • 0 0

  • Pszeniczniak (4)

    Ale nazwę chyba zmienicie, bo nikt poza PL tego nie wymówi :)
    Tak na serio, życzę sukcesów, bo dobre piwo warzycie!

    • 53 5

    • właśnie o to chodzi

      włąśnie o to chodzi, nie wymówią ale piwa będą kultowe jak nazwy walijskich miejscowości..;)

      • 2 0

    • nazwa

      Ta... Bo nazwy niemieckich piw są duuużo latwiejsze?

      • 5 1

    • To może najwyższy czas, żeby się nauczyli (1)

      • 9 0

      • napewno ;)

        • 5 0

  • natomiast dziwną według mnie wada jest to że piwa ambera maja słodki posmak (3)

    • 2 5

    • (1)

      Co w tym dziwnego, skoro stosują aromatyczny chmiel lubelski? To nie wada, po prostu ten typ tak ma, w twój gust nie trafia, bo widać wolisz chmiel goryczkowy, w mój jak najbardziej.

      • 2 0

      • A co ma chmiel do "słodkiego posmaku"?

        Lubelski może różne rzeczy wnosić do piwa, ale na pewno nie słodycz :) To, jak piwo smakuje, zależy od tego, jak zostało uwarzone (ilość i rodzaje składników, temperatura, czas i technologia zacierania, rodzaj drożdży, temperatura i czas fermentacji, itd.), a to z kolei zależy od charakterystyki danego stylu i/lub fantazji i umiejętności piwowara. Jeśli preferujesz goryczkę, napij się Pilsa albo IPA. Jednego i drugiego stylu szukać w Polsce ze świecą, na szczęście kto dobrze szuka, znajdzie...albo sam uwarzy ;)

        • 0 0

    • wada nie wada

      napewno Amber ma swoj charakter.

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Piotr Witek

MBA, ACCA, biegły rewident, Partner Spółki Rewit Księgowi i Biegli Rewidenci, od listopada 2013...

Najczęściej czytane