- 1 Bon energetyczny nawet 1,2 tys. zł dopłaty (190 opinii)
- 2 Sprawdź, czy zarabiasz przeciętną krajową (152 opinie)
- 3 Ranking Rzetelności. Pomorskie drugie... od końca (25 opinii)
- 4 Lotos Kolej szuka oszczędności i zwalnia (239 opinii)
- 5 Luksusowy statek na Westerplatte (13 opinii)
- 6 Po 30 latach idzie na "żyletki". Zbożowy czeka na zmiany (48 opinii)
Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką
Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.
- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.
Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.
- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.
Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".
Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
Miejsca
Opinie (161) 1 zablokowana
-
2012-07-27 20:14
Paulaner się chowa, szkoda, że tak ciężko dostępny!
Pycha ale ciężko trafić.
- 1 0
-
2012-05-02 14:45
jasne
niezła ściema przed euro
- 1 0
-
2012-04-17 20:29
niedobre (2)
Z całym szacunkiem dla browaru, ale ten cały Pszeniczniak to coś paskudnego! Pojedzie za ocean, a tam ludzie nabiorą złej opinii o polskim piwie, które przecież ogólnie jest bardzo dobre. Mój ojciec - stary degustator - nie dopił swojego, powiedział, że jest zepsute. Może rzeczywiście trafiliśmy na jakieś zepsute? Ale to chyba niemożliwe, toż to nowość na rynku?
- 0 1
-
2012-04-20 14:35
Twój ojciec, z przeproszeniem, niech degustuje dyktę (1)
Piwo piły trzy osoby, wszystkie pod dużym wrażeniem! Na co dzień pijamy dobre standardy w postaci Paulanera i Obołonia, czyli solidne piwa pszeniczne bez szczególnych emocji ani wodotrysków. Na ich tle amberowski Pszeniczniak wypadł bez kompleksów, jest treściwy i ma dodatkowy zbożowy posmak, który nam bardzo odpowiadał. Piana wręcz konkursowa, 3/4 piwa trzeba nalewać po aptekarsku, aby idealnie wypełnić szklankę do pszenicy. Smak, zapach - OK.
- 0 0
-
2012-04-23 11:27
rewelacyjne piwo
Już można kupić, Pszeniczniak bije na glowe polskie browary.
- 0 0
-
2012-04-20 15:05
AMBER THE BEST
Pijmy Ambera-wspieranjmy nasze regionalne browarnictwo a nie te wielkie bezsmakowe molochy- skończmy z bezgusciem i dbajmy o poziom naszego zmysłu smaku:)
- 0 0
-
2012-04-10 13:40
my chcemy ALE (9)
BITTERY, PALE ALE...dlaczego u nas nikt nie robi takich gatunków piw???
- 8 0
-
2012-04-17 20:30
Mamy polskie piwo typu Ale - bodajże Cornelius je robi
- 0 0
-
2012-04-10 15:44
no właśnie, bittery i pale ale (2)
wspaniałe piwa!
Wiem, że się narażam patriotycznym czytelnikom, ale moim zdaniem to są najlepsze piwa. Można je pić jedno za drugim, same lub do posiłku i nie zapychają, tak jak nasze wysokoprocentowe piwa.
W Polsce było pierwszorzędne piwo typu Pale Ale. Zrobiła je pani Dorota Chrapek i nazywało się Brackie Pale Ale belgijskie. Kosztowało jakieś 5-6 zł i było warte każdej złotówki. Niestety to była limitowana seria i koniec...- 3 0
-
2012-04-11 06:58
bardzo latwo samemu zrobic,u mnie fermentuje belgijskie ale:)
- 0 0
-
2012-04-10 16:51
piwa typu BITTER nie są tak lekkie
jak PILSY czy LAGERY które u nas się pije tradycyjnie, ale nie są ciężkie jak STOUTY, idealne są na wiosnę, jesień, zimę czy nawet latem wieczorem. Ok, może latem w gorący dzień lepiej wypić LAGERKA czy PILSA, bardziej zagasi pragnienie. Co do BITTERÓW jak ktoś będzie w GB polecam markę DOOMBAR z browaru SHARP'S.
- 0 0
-
2012-04-10 13:46
Bierz i rób. (1)
- 1 1
-
2012-04-10 15:30
ok
dolewam coli i mam.
- 0 0
-
2012-04-10 14:43
Pinta robi (1)
- 2 0
-
2012-04-10 14:48
Ale - co chcemy???
- 0 0
-
2012-04-10 14:15
ja robie:)
- 0 1
-
2012-04-10 08:40
: ) (32)
Amber amberem ale spróbujcie Ciechana miodowego-już nigdy nie wypijecie potem piw typu tyskie lech i innych (...)
- 60 33
-
2012-04-16 08:44
Na Miodzie Gryczanym z MAnufaktury Piwnej jest 100 razy lepsze
Ciechan w pewnym momencie staje sie za słodki a Na Miodzie Gryczanym ma troche piwnej goryczki ktora przełamuje słodycz. No i mam wrażenie że Ciechan poszedł na ilość i skrocił czas leżakowania bo warka warce nierowna. W kazdej butelce potrafi smakować inaczej. A Gryczane poki co trzyma poziom.
- 0 0
-
2012-04-10 08:52
(4)
hehe ile osob tyle gustow, bo mi bardziej od Ciechana miodowego smakuje Trybunalskie miodowe ;-)
- 8 4
-
2012-04-10 15:20
a mnie najbardziej smakuje zwykły Amber z własnym miodem. (2)
I wtedy wiem na pewno, że miód jest naturalny, bo do piwa sam go sobie dawkuję łyżeczką.
- 4 1
-
2012-04-10 21:11
(1)
Muszę rację przyznać wszystkim, podane nazwy piw - testowałam wszystkie, wszystkie dobre, miodowe, miodne, na miodzie gryczanym i z miodem własnym też. Pozdrawiam smakoszy
- 3 1
-
2012-04-12 18:50
Podobno najlepszy na kaca jest właśnie miód, spożyty w ilości dwóch łyżeczek po piciu
Naprawdę działa, spróbujcie ....
- 0 0
-
2012-04-10 12:26
Mi najbardziej smakuje Piwo na Miodzie Gryczanym z browaru Jabłonowo.
Ma naturalny miód w składzie i rzeczywiście czuć delikatnie, że to gryczany miód, którego to jako takiego specjalnie nie lubię. W piwie jednak bardzo fajnie się komponuje.
- 6 4
-
2012-04-10 12:37
Człowieku!! Spróbowałem i już NIGDY PRZENIGDY ŻADNEGO piwa z tego browaru nie TKNĘ !! (4)
Ciechan się nie nadaje do spożycia przez żadnego miłośnika piwa !!!
- 5 7
-
2012-04-10 15:21
to pij dalej Tyskie, albo Lecha. (2)
- 6 4
-
2012-04-10 15:56
nie pamietam kiedy ostatnio pilem lecha czy tyske (1)
wole Pinte, Corneliusa, Noteckie, Lwowek, Paulaner, Obolon...a Ciechan jest imo slaby, ale najbardziej popowy z tych alternatywnych ;)
- 2 1
-
2012-04-11 09:02
te które pijesz też są nie z najwyższej półki ale przynajmniej brzuch po nich nie boli
ja bym je tylko nieco wyżej od Ciechana postawił. Minimalnie.
- 2 0
-
2012-04-10 19:31
mogłeś trafić na zepsute
ja np. w sklepiku osiedlowym kupuję z Kormorana browary i czasem transport jest skwaśniałego i gorzkiego. Leci do zlewu. To musi być wina magazynowania bo czasem jak partia przyjdzie to cud miód.
- 3 1
-
2012-04-10 13:39
ciechan sprzedaje zespute piwo, zreszta ten browar to pralnia kasy a nie browar (2)
- 5 2
-
2012-04-10 17:57
Może jeszcze godzi w polską rację stanu? (1)
A u steru są zdrajcy narodu?
- 8 0
-
2012-04-11 09:00
oni piwo na ruskich brzozach pędzą
i dodają helu.
- 4 0
-
2012-04-10 11:24
Ciechan to jedno z bardziej podłych piw (1)
Oczywiście nie jest to takie g... jak Lech czy Tyskie, ale dla każdego kto choć trochę zna się na piwie Ciechan to zwykłe popłuczyny w dobrej marketingowej otoczce...
- 10 16
-
2012-04-10 19:29
zgadzam się
ale jak ktoś lubi to już coś. Przynajmniej pierwszy krok w kierunku *piwa* zrobił.
- 3 0
-
2012-04-10 09:38
miodowe (1)
też dzięki Ciechanowi odkryłem piwo miodowe, ale później pojawiło się Lubuskie oraz Miodne z Browaru Olsztyn. Pycha :)
- 6 4
-
2012-04-10 19:28
chyba z browaru Kormoran z Olsztyna a nie z browaru Olsztyn
i nie miodne tylko Orkiszowe
- 4 1
-
2012-04-10 09:24
Ależ odkrycie;-) (3)
Od czterech lat pijam to regularnie.
- 5 2
-
2012-04-10 15:08
czyli akoholik (2)
- 3 2
-
2012-04-10 15:33
Ale za to z klasą! (1)
- 8 1
-
2012-04-10 19:27
i zdrową wątrobną i żałądkiem
bo po tych przemysłowych ściekach typu Żywiec to na wymioty mnie zbiera i brzuch boli i głowa i wątroba.
- 3 1
-
2012-04-10 09:15
z całym szacunkiem dla Ciechana miodowego, ale.... (3)
.....na głowę bije go Orkiszowe z miodem z browaru Kormoran
- 20 4
-
2012-04-10 13:34
Ja !!!! (1)
Naturliś, !!!!
- 1 1
-
2012-04-10 15:15
ciechan,orkiszowe,gryczane....reszta do stestowania....
Est ist Wundarbar...ja .. ja........ahahahh........guten brovaren.....ahhah....najlepsze......ale to raczej jak napoj miodny-piwny.....
- 3 2
-
2012-04-10 10:23
jedno i drugie bardzo dobre
A które lepsze? Orkiszowe z Miodem trzyma równą linię, a Ciechan Miodowy ma lepsze i gorsze partie. U mnie jest tak: Dobry Ciechan M > Orkiszowe z Miodem > słaby Ciechan M. > pozostałe miodowe
- 8 3
-
2012-04-10 11:35
ale Ciechan miodowy to inny gatunek, słodki i za smakiem piwa nie przemawia (1)
damskie takie albo pod lansik bo w tesco jako regionalne jest chyba jedyne na półce. Pyszne owszem ale takie deserowe, to jak edelkirsch wiśniowa niemal nalewka dla znawcy win:)
- 9 6
-
2012-04-10 12:25
cheiczny syf a nie miodowe piwo
dajcie spokoj z tym ciehanówkiem
- 6 4
-
2012-04-10 12:24
Ciechana pszeniczniak odpada przy Amberowym
Przechmielony. Miodowe jest OK ale nie lubię jak ktoś ukrywa jakość "bazy" dodając dodatki smakowe w postaci miodu itp. Piwo to piwo.
- 4 1
-
2012-04-10 11:27
Ciechan miodowy
Posmak sztucznego miodu, zero goryczy, gorsze niż ściery pokroju Coolera czy Reddsa, niedługo dojdzie do tego, że nie będzie można kupić piwa o smaku piwa, bo wszędzie uraczą cię piwem o smaku miodu, plastiku, muszej kupy, palonej opony i smolenskiej brzozy.
Miodowe i inne takie to slodkie produkty piwopodobne, dobre dla ludzi dla których wszystko musi być przesłodzone.- 11 13
-
2012-04-10 11:24
nie wyjezdzaj mi tu fagasie z ciechanem miodowym
amber przeniczniak to jest zupelnie inny smak nie jest tak mocno slodkie jak ciechan miodowy- 10 2
-
2012-04-10 11:11
A mi piwo miodowe nie smakuje a np śliwka w piwie już tak. Są różne gusta.
- 6 1
-
2012-04-11 09:51
Był kiedyś Browar Gdańsk. (1)
No i gitara nie dali się sprzedać.Bo już by browar nie istniał.Tak pozałatwiali polskie browary tempe łby rządzące.Te chamy z sejmu tylko by sprzedawali i likwidowali polskie stanowiska pracy.Sprzedali Brow.Gda.pieniądze się rozmyły,a gdyby browar istniał to by miasto i państwo czerpało profity,ludzie by mieli pracę płacili by podatki,dostawcy też by zarobili,robotnicy by kupowali wyroby i by się biznes kręcił.A tak to tylko Jamrorz i jego kumple postawili sobie chacjendy.Na pochbel gnojkom rządzącym.
- 2 1
-
2012-04-12 21:39
co ma sejm do browaru w Gdańsku ?
ogarnij się chłopie. A upadł bo się piwo nie sprzedawało i tyle.
- 0 0
-
2012-04-12 21:37
Na początku ich produkty były ... no powiedzmy mocno "średnie"
ale powoli jest coraz lepiej, brawo :)
- 0 0
-
2012-04-10 09:49
Pszeniczniak (4)
Ale nazwę chyba zmienicie, bo nikt poza PL tego nie wymówi :)
Tak na serio, życzę sukcesów, bo dobre piwo warzycie!- 53 5
-
2012-04-11 21:54
właśnie o to chodzi
włąśnie o to chodzi, nie wymówią ale piwa będą kultowe jak nazwy walijskich miejscowości..;)
- 2 0
-
2012-04-10 12:32
nazwa
Ta... Bo nazwy niemieckich piw są duuużo latwiejsze?
- 5 1
-
2012-04-10 11:36
To może najwyższy czas, żeby się nauczyli (1)
- 9 0
-
2012-04-10 11:37
napewno ;)
- 5 0
-
2012-04-10 11:45
natomiast dziwną według mnie wada jest to że piwa ambera maja słodki posmak (3)
- 2 5
-
2012-04-10 13:21
(1)
Co w tym dziwnego, skoro stosują aromatyczny chmiel lubelski? To nie wada, po prostu ten typ tak ma, w twój gust nie trafia, bo widać wolisz chmiel goryczkowy, w mój jak najbardziej.
- 2 0
-
2012-04-11 14:44
A co ma chmiel do "słodkiego posmaku"?
Lubelski może różne rzeczy wnosić do piwa, ale na pewno nie słodycz :) To, jak piwo smakuje, zależy od tego, jak zostało uwarzone (ilość i rodzaje składników, temperatura, czas i technologia zacierania, rodzaj drożdży, temperatura i czas fermentacji, itd.), a to z kolei zależy od charakterystyki danego stylu i/lub fantazji i umiejętności piwowara. Jeśli preferujesz goryczkę, napij się Pilsa albo IPA. Jednego i drugiego stylu szukać w Polsce ze świecą, na szczęście kto dobrze szuka, znajdzie...albo sam uwarzy ;)
- 0 0
-
2012-04-10 11:59
wada nie wada
napewno Amber ma swoj charakter.
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.