• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • (2)

    Pszeniczniak ma więcej fuzli i powoduje gorszego kaca, sprawdzali w galileo.

    • 2 5

    • To piwo do degustacji

      nie nadaje się na wieczór browarno-meczowy

      • 5 0

    • Tak jak wyżej jest napisane: Pszeniczniaka pijesz jako 1 lub 2 piwo, dalej i tak masz smak przytępiony, więc równie dobrze może pić popłuczyny wielkich koncernów.

      • 4 0

  • pszeniczne, rewelacja :)

    • 4 1

  • Gratulacji Panie Andrzeju Przybyło! (1)

    Tak dalej i spokojnie d o przodu z naszym piwem!

    • 8 1

    • ty masz budyń

      odczep sie od pifka

      • 2 0

  • NO fajnie fajnie ale nazwa??? (2)

    Wyobrazcie sobie angola albo jankesa wymawiajacego "Pszeniczniak"... Five 'pcienciak' please...

    • 5 3

    • My musimy czasem debilne angielskie nazwy wymawiać

      i nikt nie robi scen więc oni mogą nasze.

      • 6 0

    • Nazwa

      a wyobrażasz sobie polaka który wymówi Auchan (Oszą)? Albo nazwy niemiemieckich waisenów dłuższe niż 3 linijki?

      • 4 0

  • To zdjęcie jest dowodem korupcji! (2)

    Co robi tam prezydent miasta?

    • 14 1

    • Eee, to raczej nie prezydent, jego stać na piwo. Prędzej jakiś chętny do wypicia na sępa (1)

      • 3 1

      • tylko przez przypadek podobny do pirata gdanskiego z UM

        • 6 0

  • lipa (4)

    a moze by tak zaczac produkowac piwo GDANSKIE ale na starej recepturze a nie na tej chemi????

    • 12 0

    • bez wody która była w starym browarze chyba nie da sie tego smaku odtworzyć?

      • 1 0

    • Chyba nie mogą bo prawdziwa receptura Gdańskiego pojechała do Elbląga po wykupieniu Browaru Gdańskiego. a z Elbląga cholera wie gdzie dalej. Ktoś posiada prawa do tej receptury i nie jest to Amber

      • 4 0

    • Gdańskie z beczki to było to i jeszcze w grubym szkle!!

      Nie zapomne tych chwil.

      • 0 0

    • Bez szans!!!!!!

      Wykupili gdański browar razem z prawem do nazw piw i je zastrzegli. Nawet w miejscu starego Browaru w Gdańsku nie będzie można produkować piwa. Tak więc pijący ścieki z Żywca popierają taką politykę Holendrów na polskim rynku.

      • 2 0

  • Ładna butelka (1)

    Ale co do jakości to IMO najlepsza aktualnie jest Pinta. Mnóstwo różnorodnych smaków. Tylko ta cena

    • 5 2

    • Popieram!

      Atak chmielu

      • 0 0

  • budyń alkoholik (1)

    Czeka aby ochlać się na "krzywy ryj".

    • 11 2

    • inaczej nie pija

      nadaje sie tym samym na pirata

      • 4 0

  • Remus

    krol Kaszub

    • 7 2

  • piwo na export to tylko z puszki

    popakujcie je w puszki i zmience nazwe. jest szansa ze zdobedzie inne rynki.

    • 0 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Bierecki

Grzegorz Bierecki urodzony 28 października 1963 roku. Od 1990 prezes Fundacji na Rzecz Polskich...

Najczęściej czytane