• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • A BUDYŃ CZEGO TAM CHCE??

    MOŻE JAKĄŚ ŁAPÓWECZKĘ??

    • 6 0

  • natomiast dziwną według mnie wada jest to że piwa ambera maja słodki posmak (3)

    • 2 5

    • wada nie wada

      napewno Amber ma swoj charakter.

      • 3 1

    • (1)

      Co w tym dziwnego, skoro stosują aromatyczny chmiel lubelski? To nie wada, po prostu ten typ tak ma, w twój gust nie trafia, bo widać wolisz chmiel goryczkowy, w mój jak najbardziej.

      • 2 0

      • A co ma chmiel do "słodkiego posmaku"?

        Lubelski może różne rzeczy wnosić do piwa, ale na pewno nie słodycz :) To, jak piwo smakuje, zależy od tego, jak zostało uwarzone (ilość i rodzaje składników, temperatura, czas i technologia zacierania, rodzaj drożdży, temperatura i czas fermentacji, itd.), a to z kolei zależy od charakterystyki danego stylu i/lub fantazji i umiejętności piwowara. Jeśli preferujesz goryczkę, napij się Pilsa albo IPA. Jednego i drugiego stylu szukać w Polsce ze świecą, na szczęście kto dobrze szuka, znajdzie...albo sam uwarzy ;)

        • 0 0

  • a mi Pan z Żabki powiedział...

    u nas Amber się nie przyjmie...hahah i dales sprzedają siki tyskie, zywce ...ja tam już nie zaglądam

    • 0 0

  • A o gdańskim browarze to już wszyscy zapomnieli

    Szkoda, wielka szkoda, że solidaruchy zrujnowały gdański browar. A takie dobre piwo tam ważyli, przynajmniej do czasu aż ta banda zaczęła rujnować gdański browar. Ten cały amber to gdańskiemu do pięt by nie dorastał. Podobnie jak nie dorasta jedynemu ocalałemu i porządnemu browarowi na pomorzu w Gościszewie. Tylko tam ważą jeszcze prawdziwe piwo, a nie te siki typu Amber, Lech, Tyskie.

    • 2 7

  • Piłam! (1)

    Wyjatkowo zrównoważone i dopieszczone piwo pszeniczne. Wszystko co powinno mieć pszeniczne tam jest i nic nie przeważa. Taprawdę dobry produkt, niezależnie od marketingowych sztuczek. Szcunek dla piwowarów. Pozwolę sobie nawet na odważną opinię, że to na dzień dzisiejszy najpeoszy produkt Browaru Amber

    • 1 1

    • ja też piłam

      wspaniałe, i ta piana, a jaki wspaniały bukiet, ech nareszcie mamy nasze regionalne piwo pszeniczne

      • 0 0

  • Gdzie mozna pszeniczniaka kupić? (2)

    Zapodajcie źródło:)

    • 1 2

    • (1)

      Na Czerwonym Dworze? Albo na Ujeścisku. To są dwa bardzo dobrze zaopatrzone sklepy!

      • 0 0

      • jeszcze są piwazagraniczneiregionalne

        na grunwaldzkiej we wrzeszczu

        • 0 0

  • ...a czy butelki będą zwrotne? (1)

    ...jak nie to nie tknę tego choćby było pyszne... Wczoraj byłem na małym spacerku w lesie oliwskim - na obrzeżach lasu pełno niezwrotnych butelek po perle a gdyby były zwrotne konsumenci zabraliby je ze sobą z lasu nawet gdyby kultury im brakowało...

    • 5 0

    • nie będą :( ale masz plusa za postawę obywatelską - ja na szczęście mam pojemnik na szkło koło domu.

      • 0 0

  • tak czytam i czytam i tyle sie dowiedzialem ze butelka będzie inna.... to za mało

    • 0 1

  • a butelki dalej bezzwrotne (2)

    i tym sposobem kupuję sobie Miodne, Srerbnego Smoka lub Racibroskie zamiast piw lokalnych. Mam nadzieję, że Pan Marek Skrętny to czyta i wyciągnie odpowiednie wnioski.
    A przy okazji - Amber zawsze stał na stanowisku, że wyli jakośc od ilości i dlatego produkuje głównie na rynek pomorski. A teraz niby piwo dostepne w całej Polsce i na świecie?? Nagle ujęcie wody wydajność zwiększyło?

    • 4 0

    • srebrny smok jest słaby (1)

      Wrocławskie jest świetne,żywe a co do butelek to racja

      • 1 1

      • wrocławskie świetne

        i cena jeszcze przystępna!

        • 0 0

  • Czy zauważyliście, że Żywe mocno spsiało? (5)

    Kiedyś rewelacja, teraz trąci bidą. Z czego to może wynikać?

    • 3 0

    • Jestem fanem wyrobów Ambera (2)

      I niestety mam podobne odczucia od jakiś 2 lat. A piję Żywe od 5-6 lat. Myślę, że ma to związek z "umasowieniem" tego piwa (dostępne jest w sieciówkach w całej Polsce), ale także z naszym przyzwyczajeniem się do dobrego piwa. Kiedyś Żywe było alternatywą do Specjala, więc smakowało doskonale. Teraz jest w czym wybierać i dlatego Żywe zbladło, ale np. Koźlak pozostał niezmiennie dobry. Problem może być, przynajmniej po części, w przyzwyczajeniu się i wzroście oczekiwań konsumentów, a nie w spadku jakości samego piwa. Ostatnio piłem lane i było dobre. A w degustatorni piłem Żywe niefiltorwane i było świetne! Choć podane zbyt zimne i długo ogrzewałem szkło w dłoniach zanim wypiłem to piwo, a było warto! Więc nie jest jeszcze tak źle. Ciechan Wyborny był przez jakiś czas nijaki, a jak piłem w lutym to powalił mnie świezym słodowym aromatem, byłem po prostu zaskoczony i to bardzo mile, bo jakiś czas temu postawiłem na nim kreskę.

      • 3 0

      • Właśnie będzie to jakieś dwa lata. (1)

        Wtedy to właśnie porzuciłem Żywe i zacząłem eksperymentować. Przyznać muszę, że nie znalazłem nic tak dobrego jak wczesne Żywe tudzież Niefiltrowane. Szkoda, że się popsuło.

        • 3 0

        • Faktycznie, to 2 lata

          Spojrzałem do skrzynki pocztowej, bo pisałem kiedyś do p. Skrętnego z Browaru Amber w kilku sprawach, m.in. tego, że od kilku m-cy Żywe obniżyło loty. Oto co mi wówczas p. Skrętny odpowiedział (we wrześniu 2010):
          "Piwa rozlewane do kegów są niepasteryzowane. W naszym browarze nie pasteryzujemy żadnego gatunku, który jest rozlewany do kegów. Może jeszcze sprostuję jedną rzecz. Grand nie wystepuje w wersji nalewanej obecnie. Można go nabyć tylko w butelce.
          Co do limitowanej partii Piwa Żywe w wersji niefiltrowanej to oczywiście mamy wiele próśb o wypuszczenie na rynek takiego produktu, jednak jest to bardzo wrażliwe piwo i cały czas pracujemy nad tym co zrobić aby mogło trafić do Klientów w najwyższej jakości.
          Zaskoczony jestem opinią, że smak piwa Żywe zmienił się ostatnio. W technologii produkowania tego piwa nie zmieniliśmy nic, nadal są to te same składniki i Ci sami pracownicy :) Przekażę jednak te uwagi do działu produkcji, są dla nas cenne. "
          Dla mnie w ogóle bomba, że uzyskałem odpowiedź normalną, a nie jakiś marketingowy bełkot panienki piastującej "niezwykle ważną funkcję" czegoś-tam managera w korporacji, hehe.

          • 3 0

    • Heniu a co znaczy spsiało? (1)

      • 0 0

      • Spsiało znaczy w tym przypadku zepsuło się.

        Najmocniej przepraszam za użycie niekoniecznie zrozumiałego słownictwa.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Morawski

Prezes zarządu i udziałowiec przedsiębiorstwa POLYHOSE Poland. Grupa POLYHOSE jest globalną...

Najczęściej czytane