• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Już 90 lat produkują czekoladę w Gdańsku. ZPC Bałtyk świętuje urodziny

Robert Kiewlicz
28 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk, to firma z 90-letnią tradycją. W Gdańsku obecna od początku XX wieku.


Gdańskie Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk obchodzą 90. urodziny. Od kilkudziesięciu lat w tym samym miejscu, w Oliwie, trwa produkcja czekolad, likworków i pralin. Choć przez te lata zakłady przeszły wiele zmian, a nawet zagrożone były likwidacją to, jak zapewniają jej pracownicy, jedno pozostało niezmienne - niepowtarzalny smak czekolady.



Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk, to firma z 90-letnią tradycją. W Gdańsku obecna od początku XX wieku. Wówczas na terenie Wolnego Miasta Gdańska w okresie ożywionego ruchu gospodarczego powstały trzy fabryki cukiernicze "Anglas", "Baltic" i "Kosma". - Pierwsze oficjalne zapiski o zakładach cukierniczych działających na terenie obecnego Bałtyku pochodzą z 1923 roku - tłumaczy Konrad Mickiewicz, wiceprezes zarządu spółki Bałtyk. - Jednak z naszych wyliczeń wynika, że pierwsza produkcja odbyła się rok później. Dlatego nasze 90. urodziny świętujemy właśnie 2014 roku. Warto zaznaczyć, że obecna dyrekcja Bałtyku znajduje się w tym samym budynku co przedwojenna firma "Anglas".

Czekoladopodobne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?

W 1951 roku wszystkie trzy zakłady zostały upaństwowione i weszły w skład Zakładów Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk". Produkcja skupiała się w trzech zakładach, z których każdy specjalizował się w wytwarzaniu innego rodzaju asortymentu. W Zakładzie nr 1 w Oliwie zobacz na mapie Gdańska, doskonała receptura kuwertury czekoladowej pozwalała na produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych oraz związaną z nią obróbkę ziarna kakaowego. Zakład nr 2 we Wrzeszczu zobacz na mapie Gdańska specjalizował się w produkcji galaretek wielosmakowych, bloków grylażowych oraz tzw. wyrobów wschodnich czyli chałwy i sezamków. Zakład nr 3 wytwarzał karmelki twarde i nadziewane oraz lizaki. W 1977 roku na mocy zarządzenia wojewody gdańskiego przyłączono do "Bałtyku" fabrykę wyrobów cukierniczych zlokalizowaną w Gdyni. Jej specjalnością stała się produkcja galaretek, żelek, a także popularnych wówczas wśród kierowców cukierków "auto-caffe".


W 1991 r. firma stała się spółką akcyjną. W 1993 roku podpisała umowę joint venture z fińską firmą "Fazer" i najpierw funkcjonowała pod nazwą "Bałtyk Chocolate", potem "Fazer Polska" Sp. z o.o., a od 2002 roku jako "Cloetta Fazer Polska". Wtedy to właśnie z rynku zniknęły prawie wszystkie najpopularniejsze produkty Bałtyku. Fazer w ich miejsce wprowadził własny asortyment. Nowe produkty nie sprzedawały się jednak w Polsce tak dobrze jak na zachodzie. W 2005 r. skandynawski koncern podął decyzję o wycofaniu się z Polski.

Przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Znalazł się jednak chętny na odkupienie Bałtyku od Finów. Była to polska firma "Bomilla" z Włocławka. Nowy właściciel powrócił do tradycyjnej nazwy i logo, tworząc Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk" Sp. z o.o

- W 2006 roku Fazer zrezygnował z kontynuowania produkcji w Gdański i spółkę Bałtyk przejęła Bomilla. Początkowo skupiliśmy się na zachowaniu istniejących miejsc pracy. Teraz głównie walczymy o większą rozpoznawalność marki Bałtyk na rynku polskim. Nasze produkty sprzedają się oczywiście dobrze na Pomorzu oraz, co trochę zaskakujące, na Śląsku. Dużą część naszej produkcji stanowi eksport. Naszymi odbiorcami są podmioty z rynku skandynawskiego. Chodzi tu głównie o Finlandię, Norwegię i Szwecję - mówi Mickiewicz.

Czym kierujesz się przy wyborze czekolady?


Obecnie zakład zatrudnia ok. 150 osób. Wiele z nich ma kilkudziesięcioletni staż pracy. - W naszych zładach pracują ludzie, którzy są z nami od 30 czy 40 lat - mówi Maciej Szymczak, dyrektor zakładów Bałtyk. - Obecnie to rzadko spotykane, aby przepracować w jednej firmie tak długi okres.

Załogę zakładu stanowią głównie kobiety. One też zajmują wiele kierowniczych stanowisk w firmie. - Panie również zajmują się wymyślaniem nowych smaków i produktów - dodaje Szymczak. - Nasz zespół jest w stanie w ciągu miesiąca od powstania pomysłu doprowadzić do produkcji każdego rodzaju łakoci. Pomimo tego, że wymyślanie i testowanie wyrobów czekoladowych to duża pokusa, to nie narzekamy na problemy z utrzymaniem linii.

Od lat czołowym produktem Bałtyku są czekolady. Produkowane na miejscu według oryginalnej receptury i pomimo wielu zmian własnościowych zawsze o tym samym smaku. Kiedyś popularnymi markami były czekolady Ratuszowa, Wczasowa, Malajska Jedyna, Michałki, czy Likworki Gdańskie. Teraz Bałtyk to nie tylko tradycja. To także nowoczesne słodycze. - Staramy się na bieżąco śledzić trendy na rynku i dostosowywać do nich nasze produkty - mówi Mickiewicz. - W naszej branży panuje jednak duża sezonowość. W okresie od czerwca do sierpnia widać duży spadek sprzedaży słodyczy. Największy popyt na słodycze jest w okresie Bożego Narodzenia i świąt Wielkanocy. Dlatego od lat firmy z naszej branży prześcigają się w znalezieniu tego jedynego smaku bożonarodzeniowego. Stawiamy też na nowe słodycze, jak likworki z płynnym nadzieniem, które na polskim rynku produkuje obecnie jedynie Bałtyk, praliny, czy choco toffee.

Spółka w zależności od wielkości zamówień przyjmuje kolejnych pracowników. - Średni szczebel stanowią u nas głównie absolwenci wydziałów chemii - dodaje Mickiewicz. - Jednak przyjmujemy też pracowników do produkcji bez kierunkowego wykształcenia. Ważne dla nas jest, aby osoba miała chęć do pracy i tak jak cały zespół lubiła czekoladę. Dla najlepszych na pewno znajdzie się u nas miejsce.

Miejsca

  • Bałtyk Gdańsk, Leona Droszyńskiego 8/11

Opinie (116)

  • a Baton krymski .... (8)

    • 100 0

    • Baton zajęła grupa przedstawicieli samoobrony rosyjskojęzycznych obywateli Krymu

      • 16 4

    • niezle batony produkuje (2)

      kazdego dnia moj pies.....zdolnosc produkcyjna zalezy od masy wsadu

      • 3 12

      • (1)

        do lekarza Kisiel!

        • 7 1

        • czekam w kolejce...

          .....najblizszy wolny termin wizyty to 24 grudzien 2015

          • 11 1

    • Baton krymski (1)

      Baton krymski to Adaś Hoffman

      • 10 3

      • Baton Krymski

        Dlatego ostatnio pojechał na Krym!!

        • 1 1

    • Dlaczego nie ma Batonów Krymskich???!!!

      Prawdziwych Batonów Krymskich dziś już nie ma, tak jak nie ma prawdziwych Cyganów. Jest za to ogólne cygaństwo!!!

      • 9 0

    • niepowtarzalny

      Widać ze pamiętasz,miałem właśnie też to napisać.Tego chyba nikt nie odtworzy, oj zjadło by się . Młodzi to nawet nie wiedzą o co chodzi.

      • 5 0

  • No właśnie, gdzie można kupić legendarnhy Baton krymski ??? (4)

    Kosztował chyba 5 zł.

    • 87 0

    • Jasny gwint!!!

      Za krymskiego (tego z orzechami) dałbym wiele! Jak uzbierałem 5zł. (koniec lat pięćdziesiątych i lata sześćdziesiąte) od razu biegiem do sklepu po krymskiego.

      • 32 0

    • Dzis tych prawdziwych (1)

      • 3 0

      • Dzis tych prawdziwych

        batonow krymskich ( po 5 zeta) juz nie ma, kiedys byly w Gdyni na Swietojanskiej
        w sklepie cukierniczym obok kapcia ( Liliputa) czy sklepu ze znaczkami

        • 9 0

    • taka prawda

      Ale nie te pieniądze.Były inne

      • 1 0

  • Sklep firmowy "Bałtyku" znajduje się na ul Droszyńskiego w Oliwie (3)

    Jest to ulica równoległa do kolejki od strony morza.

    • 43 6

    • prostopadła

      • 11 1

    • Chyba na ul. Bora - Komorowskiego i to jest ulica prostopadła do torów kolejowych

      • 9 0

    • to jest Przymorze Małe :)

      a nie Oliwa :)

      • 6 5

  • Po smaku tylko napis zostal ! Przeciez tylko nazwa zostala a nie faktyczna tradycja ! (5)

    Dzis jest to dobry smak ? smiechu warte ...sam cukier i pseudo dodatki w skladzie a zamiast alkoholu tylko aromat i tez czuc chemie bo niestety da sie to rozroznic .Nie znam tradycji tej firmy ale z tekstu wynika ze ma 90 lat wiec chyba wtedy byl prywatny wlasciciel i ciekawe jak to sie stalo ze dzis tym operuja spolki a wczesniej panstwo w prl a nigdy nie podano czy panstwo odkupilo te zaklady od zalozycieli firmy ? nie znam historii tego zakladu ale jakos dziwnie zawsze nie podano kto byl jej prywatnym wlascicielem choc moze ktos inny to zakladal ale tego nie wiem. Ciekawym by bylo pokazac historie wedlug dokumentow i aktow notarialnych etc od samego poczatku zalozenia i wtedy bysmy zobaczyli czy to tradycja !

    • 29 64

    • W likworkach naprawdę znajduje się alkohol

      Bałtyk zaopatruje się m.in. w Destylarni Sobieski ze Starogardu Gd.

      • 28 1

    • (1)

      Przecież to oczywiste... Ale cukru to tam raczej nie uświadczysz: cukier to dziś luksus. Zamiast niego w tej mielonej budzie z psem masz różne chemiczne twory o eleganckiej nazwie "syrop", "utrwalacz", "tłuszcz". Bałtyk jest u mnie na tej samej liście (pt. nie tykać kijem) co np. Milka.

      • 2 12

      • to dla Ciebie cukier jest rarytasem, a sam mieszkasz w budzie psa

        • 2 0

    • Po Wedlu została tylko nazwa:)

      nie ma nic wspólnego z tradycją ani dobrymi wyrobami. Algida produkowała dobre lody w 90 latach a później naturalne produkty zastąpiono chemią i barwnikami oraz aromatami.

      • 9 0

    • Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku !

      Rozumiem ze to Twój pierwszy krok :)

      • 0 0

  • Bałtyk ma mały sklep koło fabryki na Droszyńskiego (4)

    Ogólnie to w sumie chyba niewiele sklepów sprzedaje produkty z Bałtyku. Pamiętam, że kiedyś RCK dawał Finezję honorowym krwiodawcom, ale jak jest teraz to nie powiem, bo dawno nie oddawałem. A tak w ogóle, to Bałtyk należy teraz do włocławskiej Bomilli, co ma swoje dobre i złe strony.

    • 31 4

    • Finezja (2)

      Pamiętam Finezje z dziecięcych lat.Potem za Fazera nie produkowali tego wyrobu.A teraz znowu jest-taka sama jak wtedy.smaków się nie zapomina.Dzięki

      • 7 0

      • Finezja z wiórkami kokosowymi mmm.... (1)

        • 17 1

        • bylem Honorowym Dawca Krwi i uwielbialem ta czekolade z wiorkami

          kokosowymi. Oni nadal produkuja ta czekolade??????
          W takim razie gdzie moge ja kupic????????
          dajcie cynk, plis hehe chetnie zjadlbym sobie bo byla lepsza niz wiekszosc tych markowych wedlowskich milkowskich itp

          • 3 0

    • juz nie daje

      tzn daje, ale nie Bałtyku

      • 3 0

  • Mniam,mniam !!! (9)

    Najlepsze słodycze w Polsce a szczególnie czekolady! Super, że takie firmy były ,są i życzę firmie aby długo, długo istniały i robiły tak smaczne słodycze!

    • 75 7

    • Lindt robi dobe czekolady a Baltyk raczej tylko wyrob czekoladopodobny. (7)

      Nie masz pojecia o dobrych slodyczach i jakosci wiec nazywasz troche cukru z chemia dobra czekolada.

      • 12 40

      • (5)

        Lindt wcale nie jest dobry. Kwestia gustu.

        • 21 6

        • jaka kwestia gustu ? (4)

          to nie chodzi o gust tylko o smak i to czy spozywasz chemie czy nie . Skoro lubisz duzo chemi i cukru zamiast jakosci to tylko mozna ci wspolczuc takiego gustu. Smak dzis mozna uzyskac sztucznymi chemicznymi preparatami lecz to nie to samo co smak prawdziwych naturalnych skladnikow. Sa futra z lisow i sa futra z marketu :) lecz to nie to samo.Poprostu twoj organizm przyzwyczail sie do marnej jakosci slodyczy i dzis jedzac cos dobrej jakosci myslisz ze to gorsze. Wiekszosc pije slodzone syfiaste napoje zamiast naturalnej wody bo tez uwazaja ze jak cos nie jest slodzone to jest niesmaczne wiec to chore podejscie. Masz oczywiscie wolny wybor bo ktos musi kupowac rozne produkowane buble .

          • 7 18

          • Gość sponsorowany przez Putina i Wiktora J.
            A kupuj sobie co chcesz ...i smakuj

            • 15 1

          • (1)

            masa kakaowa, migdały 6%, masło kakaowe, tłuszcz mleczny, pomarańcza 2%, jabłko, kawałki ananasa, emulgator - lecytyna sojowa, naturalny aromat pomarańczowy, regulator kwasowości E330, zagęstniki E401, E341, aromat - wanilina, może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych
            LINDT Czekolada Orange Intense 100g

            no faktycznie zero chemii

            • 27 0

            • LINDT jest przecietny, taki typowy marketingowy produkt.

              • 19 1

          • Wszyscy mówimy o czekoladzie a Ty o budyniu !

            • 7 0

      • Co TY wiesz o czekoladzie ?!

        • 12 1

    • "najlepsze słodycze w polsce " - chyba sobie jaja robisz.

      • 3 8

  • bb (2)

    Od wielu lat właśnie w sklepie Bałtyku w słodycze się zaopatruję,
    obsługa miła,słodycze smaczne i dlatego tylko tam kupuję,
    pozdrawiam całą załogę....bb....

    • 60 5

    • Współczuje smaku i niszczenia zdrowia.

      PS. Nastepnym razem jak tam będziesz to sprawdź skład.

      • 3 11

    • zakupy

      jakys pracował to nigdy bys nie upił tych słodyczy kuwertura czekooladowa zmieszana z karaluchami .....zycze udanych zakupów

      • 0 5

  • pamiętam jak fabryka i sklep istniały w miejscu dzisiejszej galerii bałtyckiej :) pamiętam te czekolady na wagę :) mniam

    • 63 1

  • Ratuszowa

    Do dziś pamiętam ten smak ratuszowej... mniam mniam to se ne wrati ,ale fajnie ,że jeszcze cały czas działają. Powodzenia !!

    • 44 2

  • Pysznoty (4)

    Cukiernia Bałtyk znajduje się tuż koło mojego mieszkania, często czuję w powietrzu cudowny zapach czekolady:D

    • 43 6

    • Ja mam dosc tego smrodu. A do tego halas. Fabryki nie piwinny znajdowac sie w centrach miast

      • 1 15

    • (2)

      Popieram poprzednika. Co za matoł buduje fabrykę w środku miasta? Nie dość, że śmierdzi to jeszcze hałas. Całe szczęście, że mój blok nie przylega do ulicy. Na dodatek fabryka ledwo zipie - zero nowych inwestycji, produkty do d... Będą tak ciągnąć dopóki nie zbankrutują. Wtedy ktoś sprzeda ich instalację na złom i postawi coś sensownego.

      Powinno już dawno temu sprzedać ten teren, i postawić za miastem. Mieliby przynajmniej kasę na nowe maszyny.

      • 2 7

      • (1)

        Co za matolbuduje mieszkania vis a vis fabryki czekolady !

        • 5 0

        • Stara rudera

          Mur wzdłuż ulicy też chyba ma 90 lat. Pochulony tak mocno że aż strach. Tylko czekać jak runie na jamiegoś przechodnia.

          • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Piotr Witek

MBA, ACCA, biegły rewident, Partner Spółki Rewit Księgowi i Biegli Rewidenci, od listopada 2013...

Najczęściej czytane