Konkurs na stanowisko prezesa Lotosu. Szósty szef w ciągu pięciu lat

30 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat)
Będzie szósty szef Grupy Lotos za rządów PiS. Rozpoczął się właśnie konkurs na stanowisko prezesa. Będzie szósty szef Grupy Lotos za rządów PiS. Rozpoczął się właśnie konkurs na stanowisko prezesa.

Rada nadzorcza Lotosu ogłosiła postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko prezesa spółki na okres X wspólnej kadencji. Termin przyjmowania zgłoszeń mija 3 grudnia 2020 r. o godz. 15. Do tego czasu pełnienie obowiązków prezesa zarządu powierzono Zofii Paryle, wiceprezes zarządu ds. finansowych.

Kandydaci spełniający wymogi określone w ogłoszeniu zostaną zaproszeni na rozmowy kwalifikacyjne, które odbywać się będą od 7 grudnia 2020 r. Kandydaci na powyższe stanowisko muszą spełniać następujące warunki:

• posiadać wykształcenie wyższe lub wykształcenie wyższe uzyskane za granicą uznane w Rzeczypospolitej Polskiej,
  • posiadać co najmniej pięcioletni okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania, spółdzielczej umowy o pracę lub świadczenia usług na podstawie innej umowy lub wykonywania działalności gospodarczej na własny rachunek,
  • posiadać co najmniej trzyletnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych lub samodzielnych albo wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek,
  • nie być karanym, wykazać brak wszczętych i toczących się postępowań karnych lub karno-skarbowych,
  • posiadać wiedzę o zakresie działalności spółki oraz o sektorze, w którym działa spółka,
  • posiadać znajomość języka obcego na poziomie umożliwiającym pracę w tym języku, preferowana znajomość języka angielskiego,
  • posiadać umiejętności organizatorskie, komunikacyjne oraz pracy w złożonych zespołach menedżerskich.

Zmiana na stanowisku prezesa Lotosu

Przypomnijmy, że w połowie listopada 2020 r. Rada Nadzorcza Grupy Lotos, w związku z rezygnacją złożoną przez Pawła Majewskiego, pełnienie obowiązków prezesa zarządu powierzyła Zofii Paryle. W zarządzie gdańskiej spółki zasiada ona od 25 lipca 2019 r., pełniąc funkcję wiceprezes zarządu ds. finansowych.

Oprócz Zofii Paryły w zarządzie Grupy Lotos zasiadają obecnie również: Artur Cieślik, wiceprezes ds. strategii i rozwoju, Marian Krzemiński, wiceprezes ds. inwestycji i innowacji, Piotr Walczak, wiceprezes ds. produkcji i handlu, oraz Jarosław Wittstock, wiceprezes ds. korporacyjnych.

Od momentu objęcia rządów przez Prawo i Sprawiedliwość w 2015 r. Lotos miał już pięciu szefów:

1. Pawła Olechnowicza,
  2. Roberta Pietryszyna,
  3. Marcina Jastrzębskiego,
  4. Mateusza Boncę,
  5. Pawła Majewskiego.

• ORLEN S.A. Gdańsk, Elbląska 135; Płock Chemików 7; Warszawa Bielańska 12

Opinie (118) 10 zablokowanych

To pewnie premii świątecznej nie będzie!

• Hehehe

Premia świąteczna, buahah. Do roboty!!!

• Jedyne kryterium, to przynależność do PiS i rzetelnie wykonywać rozkazy guru.

• Proponuję handlarza bronią. Tak, tak, tego od pseudorespiratorów.

• z całym szacunkiem ale zapomnieli o zaświadczeniu od księdza.

• ja się zgłaszam, tak dla konkurencji

z którym pisiorem bez szkół przegram?

• I każdy z odprawa solidna. PiS kradnie na potege.

• Kot

No nie wiem, nie wiem. Wzemę ze sobą zdjęcia z kotem i te z Torunia. Moje szanse wyraźnie wzrosną.

• Krótka ławka

P. Olechnowicz byl prezesem chyba 15 lat , a potem z pisowskiego nadania nikt dlużej niż rok .
    PiS ma po prostu krotką ławkę ludzi wyksztalconych i przygotowanych do takich stanowisk , ale mają parcie na kasę . Jeszcze 3 lata i wykończą wszystkie firmy państwowe

• Takie kwalifikacje to na menedżera sklepu Biedronki raczej

• Ja na prezesa .

Ja siem wcale nie chwalem ale ja siem nadajem .

Ryszard Gretkowski

Jest absolwentem Wydziału Mechanicznego Uniwersytetu Technologiczno- Przyrodniczego im.J.J....