• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Sorki lecz jak mamy wspierac zywnosc regionalna to musi wrocic jakosc bo tej brak.

    Nie beda wspieral czy jadl produktow regionalnych ktore sa inne smakowo na targach czy na fotce a potem w sklepie sie okazuje ze to masowa tandeta za duze pieniadze z napisem - regionalne !. niestety . A takie bredzenie ludziom .wspierajmy i jedzmy regionalne i och ach to tak jak z ta eko zywnoscia ze tylko napis eko winduje cene a poza tym nic. Albo to bedzie z miesa a nie z pompowanej piany albo tego jesc nie warto. Dawniej kabanosy byly suche , chrupiace i zbite mieso w srodku pachnace ziolami i przyprawami a dzis jakby to z wody chcieli ukrecic dodajac napis -regionalne. Wiekszosc wedlin nie nadaje sie do serwowania ich ludziom..Znamy triki ze na targi na pokaz firmy potrafia zrobic wspaniale kielbasy lecz pozniej w sklepie juz leza imitacje.

    • 32 2

  • Pychotki gratulacje i życzę kolejnych 25 lat ! (3)

    Ja tam widzę jakość super !!!

    • 8 25

    • jak nie znasz smaku jakosci to mozesz jesc kiche !

      smacznego ) jedz , jedz bo ktos to musi zjesc ))). Moj York jada Hiszpanskie wedliny bo naszych nawet polizac nie chce a on sie zna na jakosci . Tak wiec smacznego .

      • 3 0

    • pychotki... ile masz lat? 5?

      • 4 0

    • Hi,hi

      Jego zle oplacony pracownik wyproznil sie z zemsty do miesnego pojemnika,to smacznego

      • 0 0

  • Propaganda

    • 23 4

  • Jak zwykle przy tego typu artykułach brakuje mi podstawowej informacji. (2)

    W jaki sposób firma zatrudnia pracowników? Na śmieciówki czy normalne umowy o pracę?

    • 43 4

    • normalnie na tenteges

      • 9 4

    • umowa

      jaka umowa ??? jak u prywaciarza. Najniższa podstawa a reszta pod stołem

      • 1 0

  • mięso nieświeże,wędliny obślizgłe po jednym dniu w lodówce (3)

    mają sklep na Beethovena ale wole w biedronce niż nieświeże mięso kupować u niego. jakość masakra .100 razy lepiej don gzeli albo na chale

    • 25 12

    • Hala to przez samo "h".

      • 6 1

    • no bo te z biedronki to takie dobre :D (1)

      • 2 1

      • nie uważam tak ale przynajmniej na metce można przeczytać z czego to się składa

        • 3 1

  • Zostawcie zwierzęta w spokoju! mordercy

    • 14 13

  • rzeżnik

    wyroby co roku gorsze chyba za dużo mamony 20 lat temu można było zjeść.

    • 24 2

  • wszystkie teraz te kiełbasy są takie same, napakowane chemią, (3)

    to już nie to co np w latach 90

    • 33 1

    • (1)

      raczej wodą, cukrem i solą + barwnik.

      • 5 1

      • to poczytaj skład, zobaczysz ile tam chemii

        • 4 1

    • On

      On jest pewien ze czlowiek nie swinia,wrzystko zje

      • 2 0

  • nigdy ich nie zapomne (3)

    Tuz przed wielkanoca kupilam pikantne kabanosy w firmowym sklepie Nowak na Mickiewicza w Gdansku. Tak sie zatrulam ze na smakołyki wielkanocne moglam tylko patrzec.

    • 33 4

    • surowe jaja zżarłaś podczas przygotowań

      popiłaś litrem mleka zagryzłaś kiszonym ogórem i taki oto efekt

      • 5 6

    • tak się dzieje jak się nie przestrzega postu

      • 5 3

    • kiedyś kupiłam śmierdzące nogi z kurczaka

      w sklepie na Klonowej. Potem przez lata widziałam tam nikły ruch, a w końcu go zamknęli. Badziewie i drogo.

      • 1 0

  • No tak... (2)

    ...jeszcze kabaret mają.

    • 15 2

    • (1)

      Ten najt klup?

      • 2 0

      • Nowaki...

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Magdalena Budnik

Odpowiedzialna za kształtowanie i realizację strategii finansowej i budżetu firmy, a także...

Najczęściej czytane