- 1 Artur Dziambor typowany na rządową posadę (143 opinie)
- 2 Bon energetyczny nawet 1,2 tys. zł dopłaty (251 opinii)
- 3 Wstydliwy ranking. Pomorze drugie od końca (61 opinii)
- 4 Lotos Kolej szuka oszczędności i zwalnia (251 opinii)
- 5 Sprawdź, czy zarabiasz przeciętną krajową (180 opinii)
- 6 Po 30 latach idzie na "żyletki". Zbożowy czeka na zmiany (49 opinii)
Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności
Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.
Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.
W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.
- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.
W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.
- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.
Opinie (197) 7 zablokowanych
-
2016-09-17 19:30
jak mozna jeszcze w dzisiejszych czasach dorabiac sie na śmierci innych istot? (2)
Przeciez zwierzęta to sa nasi młodsi bracia a ci Nowakowie dorabiaja sie na ich smierci i cierpieniu! Sa to krwawe pieniadze! Karma do nich wróci....
- 10 15
-
2016-09-18 11:26
przeżuwaczami nie jesteśmy, natura wyposażyła nas w kły
- 2 2
-
2016-09-19 11:45
serio hahaha ludzie są istotami mięsożernymi jak coś to boga obwiniaj a nie biednych producentów żywności XDXD
- 0 1
-
2016-09-17 20:28
szjse
kiedyś to on miał znośne wyroby ,a teraz taki sam szmelc jak biedrze nie do jedzenia.
- 6 3
-
2016-09-17 20:54
miesny
wyroby bez smaku poraszka przez sz
- 10 3
-
2016-09-17 21:29
Wyjatkowo parszywe mięso i przetwory sprzedają. Gorszy od nich jest tylko Stokłosa i Madej Wróbel. Tego ostatniego kiełbasy nie da się ugryźć.
- 13 3
-
2016-09-17 22:57
Smutny zysk (1)
Zwierzęta się bardzo cieszą, ze ktoś zarabia na ich nieszczęściu.
Nie gratuluję tych 25 lat życia z zabijania.- 10 9
-
2016-09-19 11:47
musimy coś jeść
jak czytam takie komentarze to tylko smiać sie chce .... nieszczęsna epoka weganów
- 0 1
-
2016-09-17 23:26
i na co ta cała kasa, jak garnituru w swoim rozmiarze nie potrafi kupić?
chociaż i tak trzeba pogratulować, że zestaw dobrał odpowiednio, co u sporej liczby "biznesmanów" nie jest wcale takie oczywiste
- 7 0
-
2016-09-17 23:56
Wioletka wyklepana jak moje B5 od Niemca (1)
widać, że na szpachlę ociec nie żałował. oby jeszcze pojeździła ;)
- 14 1
-
2016-09-18 18:41
coś ci się pomieszało... I wykazujesz brak kutury.
Znałem ojca...
- 0 1
-
2016-09-18 05:58
Jakość (1)
Wole z Biedronki niż ze starego i mrożonego miesa Nowaka . Za dużo tego wszystkiego panie Zbigniewie . Wszystko tak samo smakuje czy za 20 czy za 60 zł. Lepiej łyżeczka niż chochlą !!!!!!!!!
- 11 4
-
2016-09-18 08:17
Jak Ci mielone z Biedry smakuje tak samo jak z jakiegokolwiek mięsnego to gratuluje braku smaku.
- 1 1
-
2016-09-18 06:09
Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz. Autor: Jan Kochanowski
Jak to mowia czlowiek nie swinia wszystko zje. To co sie teraz sprzedaje nie ma nic wspolnego z wedlina, sa to wyroby wedlinopodobne naszpikowane chemia, konserwantami, wzmacniaczami smaku, azotanami i cala lista E. Niespecjalnie sie sprzedaje, widac sprzedaz spada skoro reklamuje sie tego producenta. Mieso jest rowniez pelne antybiotykow, po uboju zwierzat i rozbiorze miesa nastrzykiwane koktajlem chemicznym podwaja swa objetosc. Wpisz w wyszukiwarke: Ile mięsa w mięsie? (http://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/ile-miesa-w-miesie,134404.html) , warto obejrzec.
- 4 1
-
2016-09-18 06:46
Nikomu zdrowie nie smakuje, aż jakiej choroby skosztuje. - Bertrand Saadi z Szirazu (2)
Najlepiej samemu upiec sobie miesko, zrobic pasztet lub szyneczke gotowana. Szybkowar mozna kupic w internecie. Jedyne godne polecenia wyroby moim zdaniem to Tradycyjne Jadlo. Sklad tych wedlin jest godny polecenia, Bez konserwantow i wszechobenych E dodatkow, fosforanow itp. Warto czytac etykiety produktow przed zakupem. (http://www.tradycyjnejadlo.pl/Katalog/Szynki-i-Poledwice/Poledwica-Krolewska.html)
- 5 1
-
2016-09-19 09:11
tylko gdzie kupic prawdziwe mięso? (1)
nie nastrzyknięte litrami chemikaliów?
- 0 0
-
2016-09-19 11:38
szukac u okolicznych rolnikow.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.