• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • jak mozna jeszcze w dzisiejszych czasach dorabiac sie na śmierci innych istot? (2)

    Przeciez zwierzęta to sa nasi młodsi bracia a ci Nowakowie dorabiaja sie na ich smierci i cierpieniu! Sa to krwawe pieniadze! Karma do nich wróci....

    • 10 15

    • przeżuwaczami nie jesteśmy, natura wyposażyła nas w kły

      • 2 2

    • serio hahaha ludzie są istotami mięsożernymi jak coś to boga obwiniaj a nie biednych producentów żywności XDXD

      • 0 1

  • szjse

    kiedyś to on miał znośne wyroby ,a teraz taki sam szmelc jak biedrze nie do jedzenia.

    • 6 3

  • miesny

    wyroby bez smaku poraszka przez sz

    • 10 3

  • Wyjatkowo parszywe mięso i przetwory sprzedają. Gorszy od nich jest tylko Stokłosa i Madej Wróbel. Tego ostatniego kiełbasy nie da się ugryźć.

    • 13 3

  • Smutny zysk (1)

    Zwierzęta się bardzo cieszą, ze ktoś zarabia na ich nieszczęściu.
    Nie gratuluję tych 25 lat życia z zabijania.

    • 10 9

    • musimy coś jeść

      jak czytam takie komentarze to tylko smiać sie chce .... nieszczęsna epoka weganów

      • 0 1

  • i na co ta cała kasa, jak garnituru w swoim rozmiarze nie potrafi kupić?

    chociaż i tak trzeba pogratulować, że zestaw dobrał odpowiednio, co u sporej liczby "biznesmanów" nie jest wcale takie oczywiste

    • 7 0

  • Wioletka wyklepana jak moje B5 od Niemca (1)

    widać, że na szpachlę ociec nie żałował. oby jeszcze pojeździła ;)

    • 14 1

    • coś ci się pomieszało... I wykazujesz brak kutury.

      Znałem ojca...

      • 0 1

  • Jakość (1)

    Wole z Biedronki niż ze starego i mrożonego miesa Nowaka . Za dużo tego wszystkiego panie Zbigniewie . Wszystko tak samo smakuje czy za 20 czy za 60 zł. Lepiej łyżeczka niż chochlą !!!!!!!!!

    • 11 4

    • Jak Ci mielone z Biedry smakuje tak samo jak z jakiegokolwiek mięsnego to gratuluje braku smaku.

      • 1 1

  • Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz. Autor: Jan Kochanowski

    Jak to mowia czlowiek nie swinia wszystko zje. To co sie teraz sprzedaje nie ma nic wspolnego z wedlina, sa to wyroby wedlinopodobne naszpikowane chemia, konserwantami, wzmacniaczami smaku, azotanami i cala lista E. Niespecjalnie sie sprzedaje, widac sprzedaz spada skoro reklamuje sie tego producenta. Mieso jest rowniez pelne antybiotykow, po uboju zwierzat i rozbiorze miesa nastrzykiwane koktajlem chemicznym podwaja swa objetosc. Wpisz w wyszukiwarke: Ile mięsa w mięsie? (http://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/ile-miesa-w-miesie,134404.html) , warto obejrzec.

    • 4 1

  • Nikomu zdrowie nie smakuje, aż jakiej choroby skosztuje. - Bertrand Saadi z Szirazu (2)

    Najlepiej samemu upiec sobie miesko, zrobic pasztet lub szyneczke gotowana. Szybkowar mozna kupic w internecie. Jedyne godne polecenia wyroby moim zdaniem to Tradycyjne Jadlo. Sklad tych wedlin jest godny polecenia, Bez konserwantow i wszechobenych E dodatkow, fosforanow itp. Warto czytac etykiety produktow przed zakupem. (http://www.tradycyjnejadlo.pl/Katalog/Szynki-i-Poledwice/Poledwica-Krolewska.html)

    • 5 1

    • tylko gdzie kupic prawdziwe mięso? (1)

      nie nastrzyknięte litrami chemikaliów?

      • 0 0

      • szukac u okolicznych rolnikow.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Maciej Grabski

Przedsiębiorca, inwestor, autor wielu projektów biznesowych. Twórca Olivia Business Centre....

Najczęściej czytane