• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorska gastronomia ma 65 mln zł długu, a rekordzista ponad 9,6 mln zł

VIK
7 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Udział firm z zaległościami wśród wszystkich z branży gastronomicznej wynosi obecnie niemal 7 proc.. Udział firm z zaległościami wśród wszystkich z branży gastronomicznej wynosi obecnie niemal 7 proc..

Zadłużona po pandemii na 754 mln zł gastronomia wypatruje gości bardziej niż kiedykolwiek. Dług pomorskich przedsiębiorców z tej branży to 65 mln zł. Najbardziej zadłużony restaurator na Pomorzu ma do spłacenia aż 9 mln 600 tys. zł - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK.



Czy ograniczyłe(a)ś wydatki na jedzenie na mieście?

W pierwszym roku z COVID-19, mimo dopłat i pomocy państwa, wartość nieuregulowanych przez firmy gastronomiczne faktur i rat kredytów wzrosła o prawie 90 mln zł i przekroczyła 734 mln zł. Od kwietnia zeszłego roku do kwietnia tego roku doszło już "tylko" 20 mln zł.

Catering i food trucki zwiększyły zadłużenie



- Cały czas jednak na podobnym poziomie zwiększa się liczba firm niesolidnych dłużników. Rocznie przybywa ich bowiem ponad 300 i obecnie zaległości wobec kontrahentów ma niemal 10,5 tys. podmiotów gastronomicznych aktywnych, zawieszonych i zamkniętych. O ile jednak dłużników przybywa głównie wśród prowadzących restauracje, to za przyrost zaległości w ostatnich 12 miesiącach odpowiadają przede wszystkim ruchome placówki gastronomiczne, czyli m.in. obstawiające różnego rodzaju imprezy masowe food trucki. Podwoiły one swoje zaległości do 34 mln zł. Choć jest szansa, że liczne wydarzenia organizowane tego lata podreperują ich finanse - mówi Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor, prowadzącego rejestr dłużników konsumentów i firm.

Z kolei catering zwiększył długi o 2,5 mln zł do 50 mln zł, a firmy, których główną działalnością jest serwowanie napojów, mają prawie 42 mln zł zaległości, czyli o 5 mln zł więcej niż przed rokiem. I tak jednak nieopłacone faktury i raty niemal 7,7 tys. stałych lokali restauracyjnych pozostają najwyższe, wynoszą bowiem ponad 602 mln zł.

Zadłużona baza noclegowa liczy na polskich turystów



Udział firm z zaległościami wśród wszystkich z branży gastronomicznej wynosi obecnie niemal 7 proc. To znacznie powyżej średniej dla całej gospodarki, bo wśród ogółu firm jest to ponad 5 proc.

Około 20 tys. lokali gastronomicznych zniknęło




Przyrost zaległości w drugim roku kryzysu związanego z pandemią spowolnił, bo branża, by się ratować, robiła, co mogła. W 2021 r. 2,5 tys. lokali dodało do podstawowej działalności w KRS kod oznaczający sprzedaż przez internet. Nadal jednak kondycja finansowa gastronomii pozostaje katastrofalna. Według analizy wywiadowni gospodarczej Dun&Bradstreet w marcu tego roku aż 78 proc. firm znajdowało się w złej lub bardzo złej kondycji finansowej, a z pozostałych 22 proc. jedynie 3,7 proc. mogło określić swoją sytuację finansową jako bardzo dobrą.
Jak podaje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, w 2021 r. obroty branży były aż o 54 proc. niższe niż w 2019 r. Z branży odeszło 200 tys. pracowników, a płace są najniższe w historii. Około 20 tys. lokali gastronomicznych zniknęło lub się przebranżowiło.

Zarobki w gastronomii. Ile dostaje kelner, a ile kucharz?



Pomorze tuż za... "podium"




Z geograficznego ujęcia danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK wynika, że najgorzej radzą sobie firmy gastronomiczne z Mazowsza, gdzie jest zarówno najwięcej zadłużonych restauratorów, jak i najwyższe wartości długów - 2122 firmy i prawie 151 mln zł zaległości. Pomorska gastronomia wygenerowała prawie 65 mln zł długu. Problemy ze spłatą ma 812 podmiotów, a średni dług wynosi prawie 80 tys. zł. To dało nam czwartą pozycję w zestawieniu.

Rekord zadłużenia należy do restauratora z Dolnego Śląska



Najwyższa zaległość przypadająca na jednego restauratora według danych zgromadzonych w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i danych biura informacji kredytowych BIK została odnotowana w woj. dolnośląskim i wynosi ponad 47 mln zł. Najbardziej zadłużony przedsiębiorca z tej branży na Pomorzu ma 9,6 mln zł długu, co dało mu piąte miejsce wśród zadłużonych w Polsce.
VIK

Opinie (102) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • No i co w związku z tym? Większość ma teraz kredyty (4)

    Czyli teraz jeszcze wyższe podwyżki cen bo przecież mają długi. Tylko zazwyczaj podnoszą Ci którzy mają setki tysięcy przychodu i będą się tłumaczyć inflacja i innymi bzdetami

    • 57 5

    • w programie SAsin+ ... wszyscy dostaną po 70mln w kopercie

      króliczki NBP+ już kręcą korbką od maszynki drukującej złotówki - na jesieni na dwie zmiany.

      • 7 12

    • (2)

      "podnoszą ci" a nie "podnoszą Ci"

      • 6 2

      • Naucz się czytać (1)

        Jest napisane podnoszą Ci

        • 0 3

        • a nie powinno

          • 5 0

  • 65 mln PLN z czego 10 mln PLN to jeden restaurator (1)

    Czyli pozostałych 811 ma łącznie ok. 55 mln PLN co daje na głowę średnio ok. 67.000 PLN, czyli jakieś 1/5 SUVa w leasingu - nie nazwałbym tego jakimś dużym zadłużeniem zwłaszcza, że mityczną "średnią" windują pojedyncze osoby z milionowym zadłużeniem. :)

    • 58 3

    • chodzi o to zebys wspolczul zlodziejom, a nasi samorzadowcy stworza jakis wspanialy program pomocy i tak to sie kreci

      • 1 0

  • Niestety pozostaje tylko podwyższyć ceny. (5)

    Takie czasy.

    • 4 25

    • Tylko wtedy kto to kupi ? (1)

      • 11 2

      • Jeżeli teraz masz kolejki

        To znaczy że mniejszymi nakładami zarobisz tyle samo i osiągniesz wyższy zysk.

        • 5 0

    • (1)

      niedługo będziesz sam jadł te swoje specjały, bo są pewne granice ciągłych podwyżek. takie czasy.

      • 10 0

      • Dziękuję nie narzekam.

        Co miesiąc złotowka do góry i każdy akceptuje.

        • 2 1

    • O milion

      • 0 0

  • Jeśli cały czas restauracje będę miały tak horrendalnie wysokie ceny w menu,do tego większość pracowników na śmieciówkach czy pod stołem to życzę sukcesów...

    • 44 1

  • Jak ktoś dobrze gotuje i ma rozsądne ceny,to się utrzyma. (5)

    Poznikaja ci,co robią w kuchni wynalazki,zabrodaczeni,wymalowani kucharczyki z włoskami na żel.

    • 58 3

    • ale jak spłacić 10 milionów? (4)

      • 0 3

      • (3)

        ale jak zrobić 10 mln długu? może sprzedaj te suvy i chałupę, a wakacje spędzaj nie na Zanzibarze, a na Kaszubach?

        • 17 1

        • Skodę Fabię, najmowaną kawalerkę w falowcu i urlop na Kaszubach zostawię dla ciebie. (2)

          • 1 10

          • (1)

            Jak trafisz na dobrego wierzyciela ze znajomościami na mieście to ta wyśmiewana fabia będzie dla ciebie marzeniem.

            • 10 1

            • A jak nie trafię to nowe Porsche co rok

              • 1 0

  • ceny w niektórych miejscach, w których jadam/łem (3)

    wzrosły nawet o 35%

    • 33 0

    • Tyle to wzrosły koszty produktów (2)

      A gdzie wzrost ZUS, podatków, wynagrodzeń, najmu, gazu, prądu i ogrzewania?

      • 1 12

      • od grudnia na nieomal wszystkie podstawowe produkty+ ich ceny o 50% wyższe (1)

        • 3 7

        • Co nie zmienia faktu, ze ceny wzrosly a pensje nie. W maju pizza w lokalnej kanciapie na Witominie 27 zl, w czerwcu 30 zl, teraz 33 zl. Ja wiem czemu, ale moja wiedza nie wplynie na to, ze ja kupie tak jak dotychczas 4 x w miesiacu tylko 2.

          • 2 0

  • (3)

    Jak masz 0,5-1,0 mln złotych długu to masz problem.
    Jak masz 10-100 mln długu to problem mają twoi wierzyciele.

    • 53 0

    • A jak masz 1-10 mln długu? :) (2)

      • 6 0

      • to problem

        maja jedni i drudzy

        • 2 0

      • Chodziło mi raczej o paradoks polegający na tym, że im masz większy dług tym mniejszy problem ;)

        • 5 0

  • I bardzo dobrze. Długi się zwiększą bo od jesieni covid 22 a wraz z nim kolejne obostrzenia :-D

    • 12 3

  • Zamykali na rozkaz

    I co to dało za chwile 10 fala

    • 13 5

  • Patrzac na ceny to chyba nie wypatruja klientow

    • 24 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Waldemar Kucharski

współzałożyciel i były prezes zarządu Young Digital Planet SA. Obecnie członek Rady Nadzorczej...

Najczęściej czytane