• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Targi rybne Polfish znów w Amberexpo

VIK
12 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Odwiedzający będą mogli zapoznać się z szeroką gamą produktów pochodzących z regionalnych, ekologicznych hodowli, farm, przetwórni, gospodarstw oraz grup rybackich.  Odwiedzający będą mogli zapoznać się z szeroką gamą produktów pochodzących z regionalnych, ekologicznych hodowli, farm, przetwórni, gospodarstw oraz grup rybackich. 

Po przerwie wracają Międzynarodowe Targi Rybne i Spożywcze Polfish. Ta jedyna tego typu impreza w Polsce oraz jedna z największych w Europie Środkowo-Wschodniej odbędzie się w Amberexpo w Gdańsku. Oprócz rodzimych wystawców na targach wystawią się producenci m.in. z Belgii, Czech, Danii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Islandii, Izreala, Łotwy i Hiszpanii. Impreza jest otwarta dla publiczności i jeszcze przez dwa dni można kupić tańsze bilety.



Imprezy targowe wracają do Kalendarza imprez odbywających się w Trójmieście. Już od środy, 14 września, do piątku, 16 września, w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Amberexpo w Gdańsku spotka się branża przetwórstwa rybnego.

Producent Nordfish i Lisnera chce przejąć Graala. Müller chętny na zakup rybnej spółki Producent Nordfish i Lisnera chce przejąć Graala. Müller chętny na zakup rybnej spółki

Tradycyjnie już wystawcami targów Polfish będą czołowi polscy i zagraniczni importerzy ryb i owoców morza, rybnych wyrobów garmażeryjnych i producentów pasz, sprzętu do hodowli, systemów do transportu i przechowywania ryb. Zakres tegorocznych targów Polfish został poszerzony o produkty spożywcze. Swoją obecność licznie zapowiadają przedstawiciele lokalnych firm. Odwiedzający będą mogli zapoznać się z szeroką gamą produktów pochodzących z regionalnych, ekologicznych hodowli, farm, przetwórni, gospodarstw oraz grup rybackich. 

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście



Polfish to również okazja do zapoznania się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi. Obecni będą reprezentanci producentów i dystrybutorów maszyn i urządzeń dla przetwórstwa, dostawcy opakowań dla przetwórstwa i firm cateringowych oraz dystrybutorzy największych światowych marek artykułów BHP.

Ważnym punktem programu jest konkurs Mercurius Gedanesis, w którym nagrodzone zostaną najlepsze produkty w kategoriach: produkty rybne, technologie oraz ze względu na duże zainteresowanie w nowej kategorii - produkty spożywcze. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w piątek, 15 września.

Impreza już tradycyjnie jest otwarta dla publiczności. Wstęp dla odwiedzających jest płatny. Zakup możliwy tylko online. Z zakupem warto się pospieszyć, ponieważ do wtorku, 13 września, cena wynosi 25 zł za bilet, a od 14 września już 40 zł. Przez pierwsze dwa dni można zwiedzać od 10 do 18, z kolei ostatniego dnia (16 września) od 10 do 16.
VIK

Wydarzenia

Międzynarodowe Targi Rybne i Spożywcze Polfish (1 opinia)

(1 opinia)
40 zł
targi

Miejsca

Zobacz także

Opinie (35) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Świetny pomysł, Polacy jedzą śmiesznie mało ryb (10)

    Oczywiście nie mamy zaraz szamać tylu ryb co w Japonii, ale ryba to dobra i zdrowa alternatywa dla mięsa.
    Fajnie jakby na targach poruszono też temat wartości odżywczych i oczywiście cen - przecież nie jesteśmy skazani na łososia itp.

    • 20 8

    • Racja, natomiast zwróć uwagę że to są targi produktów konsumpcyjnych a nie środków produkcji. Czyli chodzi o to byśmy byli odbiorcami a nie producentami, żebyśmy wydawali a nie zarabiali. Od dawna obserwuję poczynania MTG i widzę jedno: gdy targi np. poznańskie albo chociaż ostródzkie idą w równowagę pomiędzy imprezami tych dwóch rodzajów, to MTG trzyma się uparcie koncepcji imprez dla konsumenta. Nie w ten sposób rozwija się region, kraj. Nie w ten sposób buduje się siłę gospodarczą swojej ziemi. A ludzie, ci odwiedzający, zasadniczo głosują nogami. Tłumy w Ostródzie czy Poznaniu zestawione z frekwencją w Gdańsku mówią same za siebie.

      • 4 2

    • w czasach PRLu za E.Gierka w każdym rybnym sklepie Trójmiasta mogłeś za darmo spróbować RYB.

      - były różne sałatki rybne... były różne ryby smażone...
      porcje nie były wielkie ... ale jako dziecko do DZiŚ pamiętam ten smak. - wszystkiego można było spróbować...
      - No czemu Dziś nie można tak?

      • 8 3

    • (6)

      Jedzą mało bo są bardzo drogie przyjacielu, gdyby były tańsze nikt nie musiałby nas namawiać do jedzenia

      • 13 0

      • otóż to (2)

        uwielbiam ryby, ale te ceny

        • 10 0

        • Ryby i owoce morza - na całym Świecie są w cenie (1)

          nie ma takiego miejsca na ziemi ... gdzie ws. do lokalnych cen mięsa i zarobków - Ryby byłyby TANiE.
          /no może wyjątkowo być inaczej dla jakieś wyspy na Pacyfiku - ale nie w cywilizowanych krajach o populacji kilku milionów wzwyź./

          • 1 5

          • No i co z tego wynika?
            Ryby tylko dla zamożnych?
            No to nie widzę sensu całych tych wywodów. Uboższych nadal na rybę nie będzie stać.

            • 3 0

      • (2)

        za Gierka mieliśmy przeogroną flotę rybacką
        tylko Ruskie mieli większą w RWPG
        i tania ryba, dorsz, był dwa razy tańszy niż marny schab
        nawet świnie i drób karmiono mączką rybną

        teraz kupujemy ryby z Norwegii, Portugalii, nawet Wietnamu (pangi)
        a i okoliczne morza są zatrute i przełowione
        tania ryba jest dwa razy droższa niż mięso i szczerze mówiąc gorsza
        na pewno ma więcej rtęci, plastiku i pestycydów

        kupuję morszczuka lub mintaja, ale raczej przez rodzinną tradycję
        ale ludziska źrą suszi, nawet rozdymkę... jakie potrzeby tym zaspokajają?

        • 5 1

        • przed drugą wojną światową jedliśmy więcej ryb niż teraz

          gdyby dziś powstawały polskie tradycje ludowe
          nie obchodzili byśmy Śledzika, tylko hgw co

          • 0 0

        • Tylko nie mintaj ! W rybie same robaki !

          • 0 0

    • Tylko weganizm

      • 0 0

  • Ach gdyby było tyleryb co jeszcze w latach 90 to byłbym bogaty. Można by taki biznes rozkręcić... Szkoda.

    • 8 3

  • (2)

    To jeszcze tam nie ma szpitala?

    • 2 3

    • Dla ryb. (1)

      • 0 1

      • dla konsumentów ryb i morskich robali

        • 0 1

  • Będą bułki że śledziami?

    Jak nie to nie idę!

    • 5 1

  • A ja się zastanawiam gdzie będę jadł sniętą rybę z odry(jako świeżynkę z prywatnej hodowli), w zestawie z frytkami za 150 zł;) Hel, może Jurata?

    • 5 3

  • Autentyczne z wizyty na półwyspie helskim: "Czy te smażone dorsze są prosto z kutra? - No co pan !? Mrożone, prosto z hurtowni w Olsztynie."

    • 8 0

  • Do Redakcji

    Fajnie, że poprawili Państwo daty w górnej części artykułu, ale w dolnej nadal jest błąd.
    Piszecie: "Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w piątek, 15 września". W piątek jest 16 września.

    • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    Ja pamiętam, jak były targi rybne w Gdyni. Koło Błyskawicy. To była wielka impreza. Coś się działo. Scena, występy itd. (1)

    Teraz ciurek zabetonował to wszystko i mamy to co mamy. W każdym razie miejsca na takie eventy w Gdyni już nie ma.

    • 19 2

    • I Aloza na 10 lutego

      Ehhhhh....mniam

      • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    niestety zmartwię Was

    praktycznie wszyscy producenci wytwarzają tylko wyroby rybopodobne z importowanych surowców. Łososie hodowlane to sama chemia - od paszy przez antybiotyki po pestycydy do usuwania pasożytów ze skóry. Wyroby puszkowe też sama chemia, bo chyba nie nazwiemy produktami rybnymi Paprykarzu, Sałatki z makrelą itp. A na przykład smażone płaty śledziowe w zalewie, w jednym z dyskontów produkowane są w Bochni. No błagam.....

    • 1 3

  • Nie ma nic fstretniejszego od paluszkow rybnych z rersztek, ktore nie nadawaly sie na rybna maczke. (1)

    • 4 2

    • Po kiemu to je napisane.

      • 1 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Kazimierz Wierzbicki

Prezes zarządu i właściciel Grupy Trefl, w skład której wchodzą spółki zajmujące się produkcją i...

Najczęściej czytane