- 1 Białe złoto z gdańskiej Przeróbki (78 opinii)
- 2 Nowi wiceprezesi w Enerdze, prezesa brak (30 opinii)
- 3 Badanie dna Zatoki Gdańskiej (12 opinii)
- 4 150 mld zł na elektrownię jądrową (172 opinie)
- 5 Kontrola NIK w Rafinerii Gdańskiej (85 opinii)
- 6 Ropa popłynie szybciej rurociągiem (45 opinii)
Targi rybne Polfish znów w Amberexpo
Po przerwie wracają Międzynarodowe Targi Rybne i Spożywcze Polfish. Ta jedyna tego typu impreza w Polsce oraz jedna z największych w Europie Środkowo-Wschodniej odbędzie się w Amberexpo w Gdańsku. Oprócz rodzimych wystawców na targach wystawią się producenci m.in. z Belgii, Czech, Danii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Islandii, Izreala, Łotwy i Hiszpanii. Impreza jest otwarta dla publiczności i jeszcze przez dwa dni można kupić tańsze bilety.
Imprezy targowe wracają do Kalendarza imprez odbywających się w Trójmieście. Już od środy, 14 września, do piątku, 16 września, w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Amberexpo w Gdańsku spotka się branża przetwórstwa rybnego.
Producent Nordfish i Lisnera chce przejąć Graala. Müller chętny na zakup rybnej spółki
Tradycyjnie już wystawcami targów Polfish będą czołowi polscy i zagraniczni importerzy ryb i owoców morza, rybnych wyrobów garmażeryjnych i producentów pasz, sprzętu do hodowli, systemów do transportu i przechowywania ryb. Zakres tegorocznych targów Polfish został poszerzony o produkty spożywcze. Swoją obecność licznie zapowiadają przedstawiciele lokalnych firm. Odwiedzający będą mogli zapoznać się z szeroką gamą produktów pochodzących z regionalnych, ekologicznych hodowli, farm, przetwórni, gospodarstw oraz grup rybackich.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Polfish to również okazja do zapoznania się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi. Obecni będą reprezentanci producentów i dystrybutorów maszyn i urządzeń dla przetwórstwa, dostawcy opakowań dla przetwórstwa i firm cateringowych oraz dystrybutorzy największych światowych marek artykułów BHP.
Ważnym punktem programu jest konkurs Mercurius Gedanesis, w którym nagrodzone zostaną najlepsze produkty w kategoriach: produkty rybne, technologie oraz ze względu na duże zainteresowanie w nowej kategorii - produkty spożywcze. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w piątek, 15 września.
Impreza już tradycyjnie jest otwarta dla publiczności. Wstęp dla odwiedzających jest płatny. Zakup możliwy tylko online. Z zakupem warto się pospieszyć, ponieważ do wtorku, 13 września, cena wynosi 25 zł za bilet, a od 14 września już 40 zł. Przez pierwsze dwa dni można zwiedzać od 10 do 18, z kolei ostatniego dnia (16 września) od 10 do 16.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (35) 9 zablokowanych
-
2022-09-12 12:53
Opinia wyróżniona
niestety zmartwię Was
praktycznie wszyscy producenci wytwarzają tylko wyroby rybopodobne z importowanych surowców. Łososie hodowlane to sama chemia - od paszy przez antybiotyki po pestycydy do usuwania pasożytów ze skóry. Wyroby puszkowe też sama chemia, bo chyba nie nazwiemy produktami rybnymi Paprykarzu, Sałatki z makrelą itp. A na przykład smażone płaty śledziowe w zalewie, w jednym z dyskontów produkowane są w Bochni. No błagam.....
- 1 3
-
2022-09-12 14:44
Opinia wyróżniona
Przyszłość biznesu rybnego to niestety hodowla. Rybacy na morzu śródziemnym w dużej mierze już się przekwalifikowali na hodowców. W Polsce ze względu na charakter wybrzeża jest to mocno utrudnione.
Niestety na śródlądziu jest niewiele lepiej. W Chinach każdy staw czy sadzawka jest zarybiony. Rzucają karmę i odpadki i ryba rośnie.- 0 1
-
2022-09-12 10:40
Opinia wyróżniona
Ja pamiętam, jak były targi rybne w Gdyni. Koło Błyskawicy. To była wielka impreza. Coś się działo. Scena, występy itd. (1)
Teraz ciurek zabetonował to wszystko i mamy to co mamy. W każdym razie miejsca na takie eventy w Gdyni już nie ma.
- 19 2
-
2022-09-12 14:44
I Aloza na 10 lutego
Ehhhhh....mniam
- 3 1
Wszystkie opinie
-
2022-09-12 08:47
Opinia wyróżniona
Świetny pomysł, Polacy jedzą śmiesznie mało ryb (10)
Oczywiście nie mamy zaraz szamać tylu ryb co w Japonii, ale ryba to dobra i zdrowa alternatywa dla mięsa.
Fajnie jakby na targach poruszono też temat wartości odżywczych i oczywiście cen - przecież nie jesteśmy skazani na łososia itp.- 20 8
-
2022-09-12 10:54
Racja, natomiast zwróć uwagę że to są targi produktów konsumpcyjnych a nie środków produkcji. Czyli chodzi o to byśmy byli odbiorcami a nie producentami, żebyśmy wydawali a nie zarabiali. Od dawna obserwuję poczynania MTG i widzę jedno: gdy targi np. poznańskie albo chociaż ostródzkie idą w równowagę pomiędzy imprezami tych dwóch rodzajów, to MTG trzyma się uparcie koncepcji imprez dla konsumenta. Nie w ten sposób rozwija się region, kraj. Nie w ten sposób buduje się siłę gospodarczą swojej ziemi. A ludzie, ci odwiedzający, zasadniczo głosują nogami. Tłumy w Ostródzie czy Poznaniu zestawione z frekwencją w Gdańsku mówią same za siebie.
- 4 2
-
2022-09-12 12:53
w czasach PRLu za E.Gierka w każdym rybnym sklepie Trójmiasta mogłeś za darmo spróbować RYB.
- były różne sałatki rybne... były różne ryby smażone...
porcje nie były wielkie ... ale jako dziecko do DZiŚ pamiętam ten smak. - wszystkiego można było spróbować...
- No czemu Dziś nie można tak?- 8 3
-
2022-09-12 13:27
(6)
Jedzą mało bo są bardzo drogie przyjacielu, gdyby były tańsze nikt nie musiałby nas namawiać do jedzenia
- 13 0
-
2022-09-12 14:31
otóż to (2)
uwielbiam ryby, ale te ceny
- 10 0
-
2022-09-12 15:00
Ryby i owoce morza - na całym Świecie są w cenie (1)
nie ma takiego miejsca na ziemi ... gdzie ws. do lokalnych cen mięsa i zarobków - Ryby byłyby TANiE.
/no może wyjątkowo być inaczej dla jakieś wyspy na Pacyfiku - ale nie w cywilizowanych krajach o populacji kilku milionów wzwyź./- 1 5
-
2022-09-12 15:35
No i co z tego wynika?
Ryby tylko dla zamożnych?
No to nie widzę sensu całych tych wywodów. Uboższych nadal na rybę nie będzie stać.- 3 0
-
2022-09-12 16:07
(2)
za Gierka mieliśmy przeogroną flotę rybacką
tylko Ruskie mieli większą w RWPG
i tania ryba, dorsz, był dwa razy tańszy niż marny schab
nawet świnie i drób karmiono mączką rybną
teraz kupujemy ryby z Norwegii, Portugalii, nawet Wietnamu (pangi)
a i okoliczne morza są zatrute i przełowione
tania ryba jest dwa razy droższa niż mięso i szczerze mówiąc gorsza
na pewno ma więcej rtęci, plastiku i pestycydów
kupuję morszczuka lub mintaja, ale raczej przez rodzinną tradycję
ale ludziska źrą suszi, nawet rozdymkę... jakie potrzeby tym zaspokajają?- 5 1
-
2022-09-12 16:31
przed drugą wojną światową jedliśmy więcej ryb niż teraz
gdyby dziś powstawały polskie tradycje ludowe
nie obchodzili byśmy Śledzika, tylko hgw co- 0 0
-
2022-09-12 23:46
Tylko nie mintaj ! W rybie same robaki !
- 0 0
-
2022-09-13 05:35
Tylko weganizm
- 0 0
-
2022-09-12 09:47
Ach gdyby było tyleryb co jeszcze w latach 90 to byłbym bogaty. Można by taki biznes rozkręcić... Szkoda.
- 8 3
-
2022-09-12 10:03
(2)
To jeszcze tam nie ma szpitala?
- 2 3
-
2022-09-12 14:38
Dla ryb. (1)
- 0 1
-
2022-09-12 16:12
dla konsumentów ryb i morskich robali
- 0 1
-
2022-09-12 10:23
Będą bułki że śledziami?
Jak nie to nie idę!
- 5 1
-
2022-09-12 10:26
A ja się zastanawiam gdzie będę jadł sniętą rybę z odry(jako świeżynkę z prywatnej hodowli), w zestawie z frytkami za 150 zł;) Hel, może Jurata?
- 5 3
-
2022-09-12 10:27
Autentyczne z wizyty na półwyspie helskim: "Czy te smażone dorsze są prosto z kutra? - No co pan !? Mrożone, prosto z hurtowni w Olsztynie."
- 8 0
-
2022-09-12 10:32
Do Redakcji
Fajnie, że poprawili Państwo daty w górnej części artykułu, ale w dolnej nadal jest błąd.
Piszecie: "Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w piątek, 15 września". W piątek jest 16 września.- 4 0
-
2022-09-12 10:40
Opinia wyróżniona
Ja pamiętam, jak były targi rybne w Gdyni. Koło Błyskawicy. To była wielka impreza. Coś się działo. Scena, występy itd. (1)
Teraz ciurek zabetonował to wszystko i mamy to co mamy. W każdym razie miejsca na takie eventy w Gdyni już nie ma.
- 19 2
-
2022-09-12 14:44
I Aloza na 10 lutego
Ehhhhh....mniam
- 3 1
-
2022-09-12 12:53
Opinia wyróżniona
niestety zmartwię Was
praktycznie wszyscy producenci wytwarzają tylko wyroby rybopodobne z importowanych surowców. Łososie hodowlane to sama chemia - od paszy przez antybiotyki po pestycydy do usuwania pasożytów ze skóry. Wyroby puszkowe też sama chemia, bo chyba nie nazwiemy produktami rybnymi Paprykarzu, Sałatki z makrelą itp. A na przykład smażone płaty śledziowe w zalewie, w jednym z dyskontów produkowane są w Bochni. No błagam.....
- 1 3
-
2022-09-12 13:04
Nie ma nic fstretniejszego od paluszkow rybnych z rersztek, ktore nie nadawaly sie na rybna maczke. (1)
- 4 2
-
2022-09-12 14:40
Po kiemu to je napisane.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.