stat

Ustawą w marnowanie żywności

- Tylko 5 proc. żywności marnują handlowcy, resztę strat generują przetwórnie, ale przede wszystkim sami konsumenci - twierdzą organizacje zrzeszające sieci handlowe.
- Tylko 5 proc. żywności marnują handlowcy, resztę strat generują przetwórnie, ale przede wszystkim sami konsumenci - twierdzą organizacje zrzeszające sieci handlowe. fot. Krzysztof Mystkowski/KFP

Duże sklepy i hurtownie muszą przekazywać żywność, której nie sprzedadzą, organizacjom pozarządowym. W życie właśnie weszła Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności.


Czy zdarza Ci się wyrzucać jedzenie?

Tak, bardzo często 19%
Tak, ale sporadycznie 67%
Nie, nigdy tego nie robię 14%
zakończona Łącznie głosów: 856

Kiedyś pewien piekarz został oszustem podatkowym za to, że część niesprzedanego pieczywa oddawał biednym. Teraz kara będzie groziła, ale tym, którzy nie oddadzą tego, czego nie sprzedali. Weszła bowiem w życie ustawa, zgodnie z którą duże sklepy i hurtownie będą musiały zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność.

Przepisy Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności będą wprowadzane stopniowo. Na razie dotyczą sklepów powyżej 400 m kw., ale po dwóch latach obejmą także sklepy powyżej 250 m kw. Prawo obowiązuje tylko te sklepy, w których przychody ze sprzedaży żywności stanowią co najmniej 50 proc. przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów.

Hipermarkety w Trójmieście



Sklepy mają pięć miesięcy na podpisanie umowy z organizacją pozarządową, która otrzyma żywność. Co ważne, nie chodzi o żywność przeterminowaną lub zepsutą, tylko o produkty nadal nadające się do spożycia, czyli np. z uszkodzonymi opakowaniami lub krótkim terminem ważności. Według szacunków organizacji pozarządowych dzięki nowym przepisom uda się uratować o 100 tys. ton żywności więcej niż do tej pory.

Na razie nie będzie kar za łamanie ustawy, ale już od 1 marca 2020 r. nastąpi zaostrzenie przepisów i sprzedawcy będą musieli płacić za marnowanie żywności. Opłata wyniesie 10 groszy za każdy kilogram zmarnowanych produktów. Za niespełnienie tego wymogu będą grozić kary od 500 zł do 10 tys. zł.

Według szacunków w Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. W przeliczeniu na statystycznego Polaka daje to 235 kg jedzenia rocznie. Jednak, jak twierdzą organizacje zrzeszające sieci handlowe, tylko 5 proc. żywności marnują handlowcy, resztę strat generują przetwórnie, ale przede wszystkim sami konsumenci.

Moim zdaniem

Ludzie biznesu

Roman Walasiński

Prezes zarządu Swissmed Centrum Zdrowia. Ukończył Uniwersytet Gdański, Wydział Prawa i...