• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z kamerą w zakładzie Dr.Oetker

Arnold Szymczewski
28 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

"Słodka chwila", "Kopiec kreta" i "Mini babeczki" - w środku miasta działa fabryka, której produkty w domu posiada praktycznie każdy mieszkaniec Trójmiasta. Odwiedziliśmy z kamerą gdański zakład produkcyjny firmy Dr.Oetker, by zobaczyć jak wygląda w nim produkcja "od kuchni".



Czy wiedziałeś(aś), że w Oliwie mieści się zakład produkcyjny Dr. Oetkera?

Historia oliwskiego zakładu Dr. Oetkera sięga początku lat 20. ubiegłego wieku. Pierwsza fabryka tej firmy na terenie dzisiejszej Polski powstała właśnie w Gdańsku, w 1921 r. Po wojnie firmę znacjonalizowano, a w 1991 r. zakład został wykupiony przez właścicieli. Dr.Oetker obecnie zatrudnia w całej Polsce ponad 1000 osób. W ofercie znajduje się ponad 250 artykułów produkowanych w trzech zakładach: w Gdańsku (produkty w proszku), w Łebczu (produkty mrożone) i w Płocku (słodkie dekoracje).

Gdański zakład produkcyjny mieści się przy ul. Arenda Dickmana 14/15 zobacz na mapie Gdańska. Co ciekawe, w latach 20. ubiegłego wieku ulica ta nazywała się Oetkerstrasse od nazwiska założyciela firmy Augusta Oetkera.

Na blisko 16 tys. m kw. oliwskiej działki mieści się kilka budynków m.in. biura zarządu, pracownia analizy sensorycznej, magazyn oraz ten najważniejszy obiekt, czyli zakład produkcyjny. Praca w dziale produkcji odbywa się w systemie dwuzmianowym tj. od godz. 6 do 14 i od 14 do 22. Dziennie w okresie świątecznym produkuje się blisko milion sztuk różnych produktów spożywczych m.in. kisiele, budynie, galaretki czy ciasta.

Czystość to podstawa



Czystość w zakładzie jest dla jego pracowników najważniejsza. Wszędzie poruszamy się w specjalnym fartuchu, czepku i nakładkach na buty. W każdym pomieszczeniu dokładnie myjemy ręce, nie ma możliwości wejścia do zakładu z telefonem komórkowym czy biżuterią. Tutaj nawet miotły mają swoje specjalne miejsca z wymalowanym szablonem.

Wszystko zaczyna się w magazynie



Cały proces produkcji rozpoczyna się w magazynie wysokiego składowania, do którego codziennie przyjeżdżają surowce i opakowania. Co ciekawe wnętrze magazynu zostało zaprojektowane w taki sposób, aby pomieścić jak najwięcej produktów w niewielkiej hali. Zastosowano tam system ruchomych (elektrycznych) regałów. Surowce z magazynu wędrują specjalnymi windami na ostatnie (trzecie) piętro budynku. Tam następuje kompletowanie poszczególnych komponentów zgodnie z recepturą i ich kontrolą jakościową. Co ciekawe pod wspomnianym magazynem znajduje się "basen" z wodą o pojemności 700 m sześc., który jest integralną częścią zaawansowanego systemu przeciwpożarowego.

Grawitacyjny proces produkcji



Praktycznie każdy etap produkcji odbywa się z udziałem grawitacji tj. odważone surowce na trzecim piętrze budynku, poddawane są procesowi przesiewania w celu wyeliminowania wszelkich potencjalnych zanieczyszczeń. Surowce wsypywane są do sit zasypowych, które następnie przy pomocy specjalnych rur trafiają do mieszalników znajdujących się piętro niżej, gdzie zostają wymieszane. Każdą gotowa mieszanka sprawdzana jest przez dział jakości, który przygotowuje mieszankę według przepisu, a następnie bada go pod kątem m.in. wilgotności czy kwasowości.

Po pozytywnym przejściu kontroli mieszanki trafiają do specjalnych zbiorników, które zasilają produktem maszyny dozująco-pakujące - te natomiast odważają odpowiednią porcję asortymentu, napełniają torebki jednostkowe, a następnie zgrzewają opakowanie. Gotowy produkt na ostatnim etapie podlega jeszcze kontroli jakościowej (badana jest m.in. masa, szczelność torebek, odbywa się kontrola na obecność ciał obcych). Gotowy produkt pakowany jest do kartonów zbiorczych i wysyłany do całego kraju oraz państw nadbałtyckich.

Konsument również testuje produkty



Dr.Oetker jako jedna z nielicznych firm w kraju posiada przyzakładową pracownię analizy sensorycznej, mieści się w odrestaurowanej willi przy ul. Dickmana zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku Oliwie. To miejsce, w którym zarejestrowani wcześniej konsumenci, testują gotowe produkty takie jak: ciasta, galaretki czy nawet pizzę. Osoby uczestniczące w badaniach, oceniają m.in. wygląd, smak i zapach badanych produktów. Dane zebrane bezpośrednio od konsumentów podczas badania umożliwiają poznanie ich preferencji.

Co zrobić, żeby testować produkty Dr. Oetker?



Przede wszystkim, trzeba mieć ukończone 18 lat (młodsze osoby, tylko za pozwoleniem rodziców). Powinniśmy mieszkać w Trójmieście lub okolicach i mieć możliwość oraz chęci przyjechania do pracowni. Na stronie internetowej Dr.Oetkera musimy wypełnić ankietę, jeśli nasze preferencje smakowe będą zgodne z założeniami przeprowadzanego aktualnie badania, pracownicy firmy skontaktują się z nami i umówią dogodny termin.

Miejsca

Opinie (112) ponad 20 zablokowanych

  • Czy studenci z pośrednictwa jeszcze tam pracują ? (1)

    • 5 0

    • Potwierdzam

      • 1 0

  • Owoce i kakao...

    Tego to ja tam nie widziałem:)

    • 3 1

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Jak to się robi: Produkcja sypkich produktów spożywczych

    dr Oteker (2)

    Nikt nie napisał jakie tam są zarobki i czy pracownicy są zadowoleni z tego co wiem od znajomej to pracownicy są zatrudniani przez pośrednictwo za najniższą

    • 4 0

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Jak to się robi: Produkcja sypkich produktów spożywczych

      Pracownik

      Jestem bardzo zadowolony

      • 0 1

    • Opinia do filmu

      Zobacz film Jak to się robi: Produkcja sypkich produktów spożywczych

      Firma niemiecka
      Wiadomo produkują w Polsce, ale ogólnie na rękę połowę tego co w rajchu
      I tak są do przodu

      • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Jak to się robi: Produkcja sypkich produktów spożywczych

    pracowalem i jedno moge powiedziec (1)

    Firma godna rekomendacji serdeczne pozdrowienia dla kierownictwa ,dyrekcji i kolegow i kolezanek.Specjalnie dla Krysi P i corki Moniki z lini produkcyjnej.

    • 3 3

  • (3)

    Slodka chwila dla debila. Tam się zarabia 2200 brutto czyli ok.1600 zl/miesiac na tej produkcji to życzę im jak największego spadku zatrudnienia.

    • 3 0

    • chyba żartujesz

      ktoś jeszcze robi za takie pieniądze? No to budyń musiałby być z samej mąki ziemniaczanej bo takie cięcia kosztów na pracowniku=cięcia na półproduktach -jakość wyrobu gotowego.

      • 0 0

    • Głupoty piszesz

      2200 brutto było jakies 10 lat temu

      • 2 1

    • Tyle zarabiali jak PIS rządził

      • 0 0

  • Pizza

    Czas chyba przedstawić produkcję pizzy w Łebczu to też dr. oetker

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Bierecki

Grzegorz Bierecki urodzony 28 października 1963 roku. Od 1990 prezes Fundacji na Rzecz Polskich...

Najczęściej czytane