- 1 Poczta Polska. Mniej okienek, mniej etatów (177 opinii)
- 2 Terminal chemiczny obok Naftoportu (20 opinii)
- 3 Ropa popłynie szybciej rurociągiem (40 opinii)
- 4 Jak zarobiłem 2 mln USD na giełdzie (68 opinii)
- 5 Śmiertelny wypadek w stoczni (128 opinii)
- 6 Zwolnienia grupowe. Stały trend czy tylko zmiana jakościowa (210 opinii)
ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę
Jedni mają dobrze rozwiniętą sieć sprzedaży w kraju, drudzy większość sprzedają zagranicę. Jedni zajmują się przetwórstwem mięsnym, drudzy siedzą w branży rybnej. Postanowili połączyć siły. Na razie będzie współpraca, ale nie wykluczają połączenia kapitałowego. ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę.
Zakłady Mięsne Nowak z Jankowa koło Gdańska znane są z wprowadzania niestandardowych rozwiązań. Kilka lat temu firma miała w ofercie wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty. Nad tym projektem pracowała z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Ostatnio w ofercie ZM Nowak pojawiły się wyroby bezglutenowe i wzbogacone kwasami omega 3 i 6 oraz witaminą C. Teraz firma przygotowuje się do zmiany podejścia w sferze zarządzania i dystrybucji. Czy mięso i wędliny można sprzedawać razem z rybami? Taki jest plan.
ZM Nowak oraz rybna firma Limito, kiedyś z Gdańska dziś z Grudziądza chcą współpracować. Na początek chodzi o połączenie sił jeżeli chodzi o dystrybucję. ZM Nowak mają dobrze rozwiniętą sieć logistyczną w kraju, 90 proc. produkcji trafia na polski rynek. W firmie Limito jest odwrotnie. Głównie sprzedaje się zagranicą. Dzięki współpracy i doświadczeniu zakładu z Jankowa firma Limito chce też wprowadzić nowe produkty, czyli wędliny z ryb.
Czytaj też: Postawili na łososia i... budują nowy zakład
- Na kolejne miesiące zaplanowano połączenie zakupów, logistyki, finansów i księgowości. Kolejno będziemy budować wspólną strategią inwestycyjną. O połączeniu kapitałowym myślimy w perspektywie roku — powiedział Robert Wijata, prezes Limito "Pulsowi Biznesu". Nie wykluczone jest też powstanie na Pomorzu kolejnego zakładu produkcyjnego formy Limito. Tegoroczne przychody Limito mają sięgnąć 160 mln zł, a w Grupie Nowak sprzedaż ma osiągnąć około 350 mln zł.
Zakłady Mięsne Nowak działają od 1991 roku. Jest to firma rodzinna prowadzona przez Zbigniewa Nowaka. Dziś w ofercie ma 80 produktów wędliniarskich oraz oferuje także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów. Posiada własną sieć dystrybucji i sprzedaży. Limito zostało założone w kwietniu 2004 roku w Gdańsku i w stosunkowo krótkim czasie stała się jednym z wiodących dostawców łososia norweskiego oraz innych ryb w Polsce. Obecnie Limito z powodzeniem eksportuje swoje produkty do krajów w Europie, Azji i do Australii. Oprócz łososi dodatkowo zajmuje się też wstępnym przetwórstwem świeżych pstrągów czy dorszy oraz innych ryb, a także owoców morza. Dziś firma działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.
Miejsca
Opinie (41) 1 zablokowana
-
2015-12-24 08:21
Losos norweski jest przewaznie hodowlany i jest podobno wrecz szkodliwe dla ludzi jego spozywanie (13)
Norwsescy lekarze wrecz bija na alarm iz losos hodowlany powinien byc zakazany gdyz pasza ktora sa karmione lososie zawiera substancje toksyczne i szkodliwe i jako ryba nie ma nic wspolnego z normalnym dzikim lososiem. Chodzi oczywiscie tylko o rybe hodowlana i miejmy nadzieje ze na Polski rynek nie trafiaja lososie hodowlane i ze zaden producent ryb w PL nie dopusci takich ryb do swojej oferty.
- 47 8
-
2016-03-10 16:06
niestety nie
Sugeruję dokładnie sprawdzić źródła i przestać wymyślać głupoty.
- 0 0
-
2015-12-25 08:37
Nie prawda (1)
Znam jednego Norwega, ktory hoduje lososie. On swoje ryby je. A co do koloru, dziko zyjace lososie tez zaczynaja byc pomaranczowe, bo najlatwiejsza forma zdobycia zarca staje sie ... Podzeranie kolo farm.
- 2 2
-
2015-12-25 19:07
Jeśli karmi zdrowo i sam
wie co je. W sklepie bierzesz produkt być może karmiony GMO lub resztkami paliwa atomowego, nieswiadomy zakup
- 2 0
-
2015-12-24 21:58
Na zdrowy rozum (1)
Po co karmić hodowlane ryby trującą karmą? Hodowcy to durnie czy zabójcy?
- 0 4
-
2015-12-25 09:21
kapitaliści, "biznesmeni"... wychodzi na jedno
- 3 1
-
2015-12-24 09:46
(1)
Rany ale ludzie sa naiwni. Losos i dorsz hodowlany to tykajace bomby.
- 11 1
-
2015-12-25 09:15
wieloryby hodowlane są najgorsze
Prawie jak dorsze hodowane w głębokich basenach przydomowych
- 4 1
-
2015-12-24 14:55
jesteś w błędzie
Wszystkie różowe łososie są rybami hodowlanymi .Naturalny kolor łososia jest szary
- 10 1
-
2015-12-24 08:56
Kłamstwa. (2)
Łososie z hodowli są zdrowsze od tych wolno żyjących.
- 2 18
-
2015-12-24 09:18
zdrowsze ? ))) sami producenci i hodowcy lososia sa dzis przerazeni . (1)
Zdrowy losos musi byc certyfikowany i tego chca nawet norwedzy ktorzy nawet nie tkna tych hodowlanych . Sam sobie jedz ten przerosniety szkodliwy szlam .
- 9 2
-
2015-12-24 11:31
nie wypisuj kłamstw
zamiast czytać bezglutenowe ekoblogi idź się przewietrz.
- 6 6
-
2015-12-24 08:26
(1)
W biedronce i lidlu są tylko lososie hodowlane i z pewnością w wielu inny h sklepach tez, i owszem są szkodliwe
- 20 1
-
2015-12-24 08:53
jak to ?
lidl i inni zapewniaja ze tylko zdrowe ryby sa w sprzedazy z naturalnych lowisk .
- 2 9
-
2015-12-31 23:31
Kapitan Nowak
Jak się bierze za ryby to chyba tonie:)
- 0 0
-
2015-12-24 20:08
(1)
specjalna strefa ekonomiczna? jakoś żaden polski drobny i średni przedsiębiorca nie cieszy się takimi względami...
- 8 2
-
2015-12-28 08:24
"żaden polski drobny i średni (...)"
Zerknij na BIP dowolnej strefy zanim zaczniesz pisać takie głupoty.
- 0 0
-
2015-12-24 15:11
Pojawiło się bezglutenowe? (1)
Mam rozumieć, że do tej pory wyroby mięsne od Nowaka zawierały gluten?
- 21 0
-
2015-12-27 12:01
Dobrze rozumiesz.
Rozne wypelniacze zawieraja gluten.
- 0 0
-
2015-12-25 22:29
ma z czego (1)
Przez to że pracownik ma najniższą krajową na umowie, a reszta leci pod stołem (nie płaci podatku itp.). Jednym słowem człowiek z krwi i kości z PO. Ma z czego inwestować ZA KRADZIONE.
- 5 5
-
2015-12-26 00:42
JAM
Też tam pracowałem i znam te praktyki 2 listy plac jedna oficjalna za minimalną druga normalan nikt tam nie pracuje za minimum ale każdy podpisuje.
i gdzie są Urzędnicy z Skarbówki jeśli któryś to czyta między karpiem a Barszczem niech zrobią kontrole tam jest wałek za wałkiem nie wspomnę już o linii do pompowania wodą filetów z piersi kurczaka jedzie 5 t a wraca 6 t. Ale to jest smutna prawda o polskim przemyśle Mięsnym wszyscy tak robią. o wałkach na datach już nie wspomnę o tym wie tylko parę ludzi najbardziej zaufanych pozdrawiam Panią Wiolettę- 3 1
-
2015-12-24 08:24
ryby powinny byc tańsze (6)
Za 1 kilogram ryby mogę kupić 2-3 kg szynki wieprzowej
- 37 8
-
2015-12-24 08:51
ryby sa drogie gdyz jest ich coraz mniej. (1)
Czlowiek zniszczyl zasoby ryb i stad ich wysoka cena aktualnie. Inna sprawa to pazernosc posrednikow, koszty etc. Zjednej strony mowisz ze ci drogo a zapominasz ze pracownicy przetworni chca miec tez pensje na pewnym poziomie. Ty tez gdzies pracujesz i czy jak ty cos wytwarzasz to tez chcesz aby to co robisz bylo jak najtansze i zebys mial niska pensje aby inni mieli tanio ? .
- 10 5
-
2015-12-25 19:08
Ostatnio czytałem tekst
w którym napisano, że ryb jest coraz więcej, hodowlanych. I to znacznie z roku na rok
- 0 2
-
2015-12-24 08:46
(1)
Nie trzeba tyle jeść. Można mniejsze porcje i więcej warzyw.
- 6 6
-
2015-12-24 20:10
błyskotliwa odpowiedz - coś w stylu zmień pracę weź kredyt...
- 8 3
-
2015-12-24 08:50
niestety, w większości krajów ryby są droższe
2-3 krotnie od mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych (z wyj. wołowiny z tzw. odmian mięsnych)
- 3 2
-
2015-12-24 08:35
Pod warunkiem że jest wieprzowa tylko w nazwie...
- 7 5
-
2015-12-25 13:49
Jakie zarobki? 1100 na umowę zlecenie za pracę na zmiany 7 dni w tygodniu?
- 9 3
-
2015-12-25 13:02
Jedyny zdrowy i polecany losos to ten dziki lowiony np w Oceanie.
Zdrowe lososie to np.
Losos dziki lowiony kolo Alaski, w Piotr i Pawel kosztuje ok 16 zl/100g, kolor szary, troszke inny smak. W Leclercu w galerii Przymorze ten sam losos z tej samej firmy i z Alaski kosztuje juz 21zl/100g.
Lososie hodowlane norweskie kosztuja od 6-20zl/100g, ich mieso jest bardziej rozowe/pomaranczowe itd. Z wygladu sa ladniejsze. Ale jest tam mnostwo chemii.
Obejrzyjcie film na YouTubie o tym jak hodowane sa lososie w Norwegii a juz nigdy nie zjecie tego badziewia. Nawet lekarze badajacy probki lososi norweskich stwierdzili, ze nigdy juz nie zjedza tego czegos rybo podobnego. A dlaczego w Norwegii jest to tolerowane? Bo jedna Pani Minister z Norwegii wraz z rodzina ma udzialy w fabrykach produkujacych te pseudo lososie. Poszukajcie na YT filmu a dostaniecie oswiecenia.- 4 2
-
2015-12-24 10:33
Ciekawe kiedy Nowak zacznie zabudowywac Wyspe Spichrzow (2)
ma tam teren lezacy od lat i nic sie nie dzieje poza kolem widokowym. A tymczasem obok lada moment zacznie powstawac Granaria. Co wladze miasta Gdanska zameirzaja zrobic z Nowakiem ?
- 29 2
-
2015-12-24 14:27
Wydaje się, że coś zaczęło się dziac na działce Nowaka. Także mam nadzieję, że (1)
w przyszłym roku zacznie się budowa:)
- 1 3
-
2015-12-25 12:44
To cos to Granaria. U Nowaka cicho i glucho i tak od lat.
Nie ma pieniedzy na deweloperke to powinien oddac teren i po sprawie a robienie syfu w kazde wakacje (tam gdzie staje kolo widokowe) to zenujacy sposob na centrum starowki.
- 1 3
-
2015-12-25 10:01
Kto kogo ratuje ?
:)
- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.