• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę

Wioletta Kakowska-Mehring
24 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny. Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.

Jedni mają dobrze rozwiniętą sieć sprzedaży w kraju, drudzy większość sprzedają zagranicę. Jedni zajmują się przetwórstwem mięsnym, drudzy siedzą w branży rybnej. Postanowili połączyć siły. Na razie będzie współpraca, ale nie wykluczają połączenia kapitałowego. ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę.


Czy połączenie sił branży mięsnej z rybną to dobry pomysł?


Zakłady Mięsne Nowak z Jankowa koło Gdańska znane są z wprowadzania niestandardowych rozwiązań. Kilka lat temu firma miała w ofercie wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty. Nad tym projektem pracowała z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Ostatnio w ofercie ZM Nowak pojawiły się wyroby bezglutenowe i wzbogacone kwasami omega 3 i 6 oraz witaminą C. Teraz firma przygotowuje się do zmiany podejścia w sferze zarządzania i dystrybucji. Czy mięso i wędliny można sprzedawać razem z rybami? Taki jest plan.

ZM Nowak oraz rybna firma Limito, kiedyś z Gdańska dziś z Grudziądza chcą współpracować. Na początek chodzi o połączenie sił jeżeli chodzi o dystrybucję. ZM Nowak mają dobrze rozwiniętą sieć logistyczną w kraju, 90 proc. produkcji trafia na polski rynek. W firmie Limito jest odwrotnie. Głównie sprzedaje się zagranicą. Dzięki współpracy i doświadczeniu zakładu z Jankowa firma Limito chce też wprowadzić nowe produkty, czyli wędliny z ryb.

Czytaj też: Postawili na łososia i... budują nowy zakład

- Na kolejne miesiące zaplanowano połączenie zakupów, logistyki, finansów i księgowości. Kolejno będziemy budować wspólną strategią inwestycyjną. O połączeniu kapitałowym myślimy w perspektywie roku — powiedział Robert Wijata, prezes Limito "Pulsowi Biznesu". Nie wykluczone jest też powstanie na Pomorzu kolejnego zakładu produkcyjnego formy Limito. Tegoroczne przychody Limito mają sięgnąć 160 mln zł, a w Grupie Nowak sprzedaż ma osiągnąć około 350 mln zł.
Zakłady Mięsne Nowak działają od 1991 roku. Jest to firma rodzinna prowadzona przez Zbigniewa Nowaka. Dziś w ofercie ma 80 produktów wędliniarskich oraz oferuje także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów. Posiada własną sieć dystrybucji i sprzedaży. Limito zostało założone w kwietniu 2004 roku w Gdańsku i w stosunkowo krótkim czasie stała się jednym z wiodących dostawców łososia norweskiego oraz innych ryb w Polsce. Obecnie Limito z powodzeniem eksportuje swoje produkty do krajów w Europie, Azji i do Australii. Oprócz łososi dodatkowo zajmuje się też wstępnym przetwórstwem świeżych pstrągów czy dorszy oraz innych ryb, a także owoców morza. Dziś firma działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.

Miejsca

Opinie (41) 1 zablokowana

  • Jedyny zdrowy i polecany losos to ten dziki lowiony np w Oceanie.

    Zdrowe lososie to np.
    Losos dziki lowiony kolo Alaski, w Piotr i Pawel kosztuje ok 16 zl/100g, kolor szary, troszke inny smak. W Leclercu w galerii Przymorze ten sam losos z tej samej firmy i z Alaski kosztuje juz 21zl/100g.

    Lososie hodowlane norweskie kosztuja od 6-20zl/100g, ich mieso jest bardziej rozowe/pomaranczowe itd. Z wygladu sa ladniejsze. Ale jest tam mnostwo chemii.

    Obejrzyjcie film na YouTubie o tym jak hodowane sa lososie w Norwegii a juz nigdy nie zjecie tego badziewia. Nawet lekarze badajacy probki lososi norweskich stwierdzili, ze nigdy juz nie zjedza tego czegos rybo podobnego. A dlaczego w Norwegii jest to tolerowane? Bo jedna Pani Minister z Norwegii wraz z rodzina ma udzialy w fabrykach produkujacych te pseudo lososie. Poszukajcie na YT filmu a dostaniecie oswiecenia.

    • 4 2

  • Jakie zarobki? 1100 na umowę zlecenie za pracę na zmiany 7 dni w tygodniu?

    • 9 3

  • ma z czego (1)

    Przez to że pracownik ma najniższą krajową na umowie, a reszta leci pod stołem (nie płaci podatku itp.). Jednym słowem człowiek z krwi i kości z PO. Ma z czego inwestować ZA KRADZIONE.

    • 5 5

    • JAM

      Też tam pracowałem i znam te praktyki 2 listy plac jedna oficjalna za minimalną druga normalan nikt tam nie pracuje za minimum ale każdy podpisuje.
      i gdzie są Urzędnicy z Skarbówki jeśli któryś to czyta między karpiem a Barszczem niech zrobią kontrole tam jest wałek za wałkiem nie wspomnę już o linii do pompowania wodą filetów z piersi kurczaka jedzie 5 t a wraca 6 t. Ale to jest smutna prawda o polskim przemyśle Mięsnym wszyscy tak robią. o wałkach na datach już nie wspomnę o tym wie tylko parę ludzi najbardziej zaufanych pozdrawiam Panią Wiolettę

      • 3 1

  • Kapitan Nowak

    Jak się bierze za ryby to chyba tonie:)

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Krzysztof Stepokura

Prezes formy Eurotel. W 1994 roku założył firmę telekomunikacyjną Martel, która od 1996 roku była...

Najczęściej czytane