ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę

Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.
Dziś firma Limito działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny. fot. Limito

Jedni mają dobrze rozwiniętą sieć sprzedaży w kraju, drudzy większość sprzedają zagranicę. Jedni zajmują się przetwórstwem mięsnym, drudzy siedzą w branży rybnej. Postanowili połączyć siły. Na razie będzie współpraca, ale nie wykluczają połączenia kapitałowego. ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę.


Czy połączenie sił branży mięsnej z rybną to dobry pomysł?

Zobacz wyniki (205)

Zakłady Mięsne Nowak z Jankowa koło Gdańska znane są z wprowadzania niestandardowych rozwiązań. Kilka lat temu firma miała w ofercie wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty. Nad tym projektem pracowała z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Ostatnio w ofercie ZM Nowak pojawiły się wyroby bezglutenowe i wzbogacone kwasami omega 3 i 6 oraz witaminą C. Teraz firma przygotowuje się do zmiany podejścia w sferze zarządzania i dystrybucji. Czy mięso i wędliny można sprzedawać razem z rybami? Taki jest plan.

ZM Nowak oraz rybna firma Limito, kiedyś z Gdańska dziś z Grudziądza chcą współpracować. Na początek chodzi o połączenie sił jeżeli chodzi o dystrybucję. ZM Nowak mają dobrze rozwiniętą sieć logistyczną w kraju, 90 proc. produkcji trafia na polski rynek. W firmie Limito jest odwrotnie. Głównie sprzedaje się zagranicą. Dzięki współpracy i doświadczeniu zakładu z Jankowa firma Limito chce też wprowadzić nowe produkty, czyli wędliny z ryb.

Czytaj też: Postawili na łososia i... budują nowy zakład

- Na kolejne miesiące zaplanowano połączenie zakupów, logistyki, finansów i księgowości. Kolejno będziemy budować wspólną strategią inwestycyjną. O połączeniu kapitałowym myślimy w perspektywie roku — powiedział Robert Wijata, prezes Limito "Pulsowi Biznesu". Nie wykluczone jest też powstanie na Pomorzu kolejnego zakładu produkcyjnego formy Limito. Tegoroczne przychody Limito mają sięgnąć 160 mln zł, a w Grupie Nowak sprzedaż ma osiągnąć około 350 mln zł.
Zakłady Mięsne Nowak działają od 1991 roku. Jest to firma rodzinna prowadzona przez Zbigniewa Nowaka. Dziś w ofercie ma 80 produktów wędliniarskich oraz oferuje także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów. Posiada własną sieć dystrybucji i sprzedaży. Limito zostało założone w kwietniu 2004 roku w Gdańsku i w stosunkowo krótkim czasie stała się jednym z wiodących dostawców łososia norweskiego oraz innych ryb w Polsce. Obecnie Limito z powodzeniem eksportuje swoje produkty do krajów w Europie, Azji i do Australii. Oprócz łososi dodatkowo zajmuje się też wstępnym przetwórstwem świeżych pstrągów czy dorszy oraz innych ryb, a także owoców morza. Dziś firma działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.

Opinie (41) 1 zablokowana

  • Losos norweski jest przewaznie hodowlany i jest podobno wrecz szkodliwe dla ludzi jego spozywanie

    Norwsescy lekarze wrecz bija na alarm iz losos hodowlany powinien byc zakazany gdyz pasza ktora sa karmione lososie zawiera substancje toksyczne i szkodliwe i jako ryba nie ma nic wspolnego z normalnym dzikim lososiem. Chodzi oczywiscie tylko o rybe hodowlana i miejmy nadzieje ze na Polski rynek nie trafiaja lososie hodowlane i ze zaden producent ryb w PL nie dopusci takich ryb do swojej oferty.

    • 47 8

  • ryby powinny byc tańsze

    Za 1 kilogram ryby mogę kupić 2-3 kg szynki wieprzowej

    • 37 8

  • W biedronce i lidlu są tylko lososie hodowlane i z pewnością w wielu inny h sklepach tez, i owszem są szkodliwe

    • 20 1

  • Pod warunkiem że jest wieprzowa tylko w nazwie...

    • 7 5

  • Nie trzeba tyle jeść. Można mniejsze porcje i więcej warzyw.

    • 6 6

  • niestety, w większości krajów ryby są droższe

    2-3 krotnie od mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych (z wyj. wołowiny z tzw. odmian mięsnych)

    • 3 2

  • ryby sa drogie gdyz jest ich coraz mniej.

    Czlowiek zniszczyl zasoby ryb i stad ich wysoka cena aktualnie. Inna sprawa to pazernosc posrednikow, koszty etc. Zjednej strony mowisz ze ci drogo a zapominasz ze pracownicy przetworni chca miec tez pensje na pewnym poziomie. Ty tez gdzies pracujesz i czy jak ty cos wytwarzasz to tez chcesz aby to co robisz bylo jak najtansze i zebys mial niska pensje aby inni mieli tanio ? .

    • 10 5

  • jak to ?

    lidl i inni zapewniaja ze tylko zdrowe ryby sa w sprzedazy z naturalnych lowisk .

    • 2 9

  • Kłamstwa.

    Łososie z hodowli są zdrowsze od tych wolno żyjących.

    • 2 18

  • zdrowsze ? ))) sami producenci i hodowcy lososia sa dzis przerazeni .

    Zdrowy losos musi byc certyfikowany i tego chca nawet norwedzy ktorzy nawet nie tkna tych hodowlanych . Sam sobie jedz ten przerosniety szkodliwy szlam .

    • 9 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Andrzej Adler

Prezes zarządu i jeden z współzałożycieli DGT, firmy zajmującej się telekomunikacją i...

Najczęściej czytane