Stopa bezrobocia w czerwcu 4,9 proc.
6 lipca 2022
(7 opinii)
Zarobki w branży gastronomicznej to wciąż kontrowersyjna kwestia. Z jednej strony mnogość ofert, w których powtarza się minimalna stawka godzinowa, z drugiej kucharze-celebryci, którzy cieszą się nie mniejszą popularnością niż gwiazdy show-businessu. Na jaki zarobek liczyć może wakacyjny kelner, a na jaki szef kuchni?
Zobacz także: nowinki kulinarne z Trójmiasta
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
2022-06-19 14:36
Ja mam stawkę 25 za za godz na rękę. Praca w weekendy, święta, Średnio 250godz w miesiącu. Latem praca w temp. Często przekraczającej 40-50stopni . Praca z ciągle nowymi, niedoświadczonymi osobami. Zalety? Przy dzisiejszych cenach żywności, mięsa, owoców itd Praca na kuchni to idealne rozwiązanie! Ja miesięcznie nie wydaje nic na jedzenie ! Nie muszę.
2022-06-19 20:32
Jak w przedszkolu.
2022-06-20 10:28
Nie musisz wydawać pieniędzy na dzieci?
2022-06-21 13:25
Kucharz, kucharz, nie oszukasz.
2022-06-18 11:28
Bo to ogromna roznica której, niestety sami pracodawcy, nie rozumieją tudzież nie doceniają. Kelner to bardzo ważna osoba w restauracji. U nas nadal najczęściej to osoby zatrudniane z przypadku, nieprzeszkolone tzw. Podawacze talerza. To Ci mogą zarabiać mało ale dobry kelner to jest zawód wymagający doświadczenia i kompetencjii sprzedażowych. Tak aby nie podchodziła do mojego stolika osoba z zbłądząnym wzrokiem zatajać najdurniejsze pytanie jakie może zadać kelner : W czym mogę pomóc?
2022-06-18 12:28
Niestety w większości miejsc liczy się "czas wykonania zadania", a nie jakość i dokładność. Oczywiście nie mówię tu u muchach w smole, ale kelnerach którzy potrafią cokolwiek powiedzieć o daniach z menu. Wolę chwilę dłużej poczekać na rzetelną obsługę, niż chaotycznie latające studenciaki.
A najbardziej mnie boli, że człowiek jak
Niestety w większości miejsc liczy się "czas wykonania zadania", a nie jakość i dokładność. Oczywiście nie mówię tu u muchach w smole, ale kelnerach którzy potrafią cokolwiek powiedzieć o daniach z menu. Wolę chwilę dłużej poczekać na rzetelną obsługę, niż chaotycznie latające studenciaki.
A najbardziej mnie boli, że człowiek jak trafi na prawdziwego kelnera, to z chęcią dałby ten napiwek, ale jak myślę że podzieli się nim na pół z tipsiarą w rozpuszczonych włosach, umoczonych w zupie, to niedobrze mi się robi....
2022-06-18 12:55
Nie musi nalewac wina z boku, jedna reka, druga trzymajac z tylu. Wino tak samo smakuje. Malo... moge sam podejsc i odebrac danie z okienka. No wlasnie. Danie. To jest najwazniejsze. Wracam do restauracji gdy danie jest w pyte, a te robi kucharz. A kelner? Moze byc nim student czy studentka wczoraj zatrudniona. Ma tylko przyjac zamowienie i nauczyc
Nie musi nalewac wina z boku, jedna reka, druga trzymajac z tylu. Wino tak samo smakuje. Malo... moge sam podejsc i odebrac danie z okienka. No wlasnie. Danie. To jest najwazniejsze. Wracam do restauracji gdy danie jest w pyte, a te robi kucharz. A kelner? Moze byc nim student czy studentka wczoraj zatrudniona. Ma tylko przyjac zamowienie i nauczyc sie na pamiec skladu menu. Tyle tylko. Nie dorabiajmy filozofii i nie rownajmy fachowca jakim jest kucharz do kelnera. Wiec dobry kucharz powinien zarobic 5 cyfrowe kwoty, przecietny i tak wiecej od najlepszego kelnera.
2022-06-19 00:24
To że musiałbyś zamówić cały posiłek w jakimś okienku czy nie wiem gdzie zaczynając. I pomyśl, że jesteś na rodzinnym obiedzie. Najpierw pytasz wszystkich na co mają ochotę. I oni mówią Ci o przystawkach, zupach, daniach, napojach, deserach, kawach, drinkach. Wszyscy według smaku, potrzeb i apetytu. Każdy pewnie co innego. Dzieci wspominają o
To że musiałbyś zamówić cały posiłek w jakimś okienku czy nie wiem gdzie zaczynając. I pomyśl, że jesteś na rodzinnym obiedzie. Najpierw pytasz wszystkich na co mają ochotę. I oni mówią Ci o przystawkach, zupach, daniach, napojach, deserach, kawach, drinkach. Wszyscy według smaku, potrzeb i apetytu. Każdy pewnie co innego. Dzieci wspominają o słomkach do napojów, keczupie do frytek. Ich mamy o tym, żeby napoje nie były za zimne i dania za duże. I Ty z tym zamówieniem idziesz do okienka. Brawo, jeżeli o wszystkim pamiętałeś, gorzej jeżeli nie, to będziesz często przy okienku. Potem następuje odbiór dań. Wszystkich na raz. Nikt z niczym nie czeka, następni goście czekają. Więc jecie zupy, przystawki i dania główne w tym samym czasie, staracie się szybko, żeby nie wystygły. W międzyczasie dzieci wypiły napoje, teściu wypił piwo a żona z teściową herbatę,proszą o nowe, odkładasz sztućce i stajesz w kolejce po napoje ( pamiętaj-napoje dla dzieci nie za zimne!). Po powrocie zjadasz szybko zupę, przystawkę i drugie danie, żeby udało się zjeść coś ciepłego. Pamiętaj, czeka na Ciebie zimna kawa i deser. W okienku kupiłeś też wino. Chętnie wypijecie do deseru. Dostałeś wino z nakrętką, bo właściciele restauracji zorientowali się, że goście kradną korkociągi i już nie sprzedają wina, którego gość nie otworzy samodzielnie bez udziału narzędzi. Obiad się kończy, fajnie było, wszyscy najedzeni, napici, zrelaksowani, Tobie też się podobało? Może jednak przyjemne jest, gdy te wszystkie "mało znaczące " czynności wykona za Ciebie ktoś inny? Zadba o Twój komfort, dobre samopoczucie i smaczny posiłek?
2022-06-19 00:34
Nic dodać nic ująć :) Brawo!
2022-06-19 08:42
PS. Bary KFC i McDonalds błędnie nazywane są restauracjami...
2022-06-19 11:08
"restauracja" McD ...
2022-06-19 09:00
Szach mat.
2022-06-19 12:01
Jeden bez drugiego sobie nie poradzi. Szanujmy ich pracę.
2022-06-19 20:45
Restauracja to nie komunistyczne przedsiebiorstwo. I fachowiec od ktorego zalezy jakosc potraw musi byc odpowiednio wynagradzany.
2022-06-20 16:58
Tak, kucharz i kelner to ciężka praca. Uważam jednak że to pracodawca powinien sowicie ich wynagradzać, a nie liczyć na to że kelner dostanie napiwek. Jestem wrogiem napiwków, bo też pracuję za niewielką pensję i nikt napiwków mi nie daje.
2022-06-22 13:13
Wystarczy złożyć zamowienie przy okienku i od razu zapłacić dostajesz paragon i specjalny brzęczyk który zaczyna świecić i wibrować gdy zamowienie jest gotowe do odbioru. Świetnie się to sprawdza i idąc w kilka osób nie musi wcale jedna osoba sama zapamiętać i iść zamawiać mogą isc wszyscy i każdy powiedzieć swoje danie. Wolałabym żeby wszędzie
Wystarczy złożyć zamowienie przy okienku i od razu zapłacić dostajesz paragon i specjalny brzęczyk który zaczyna świecić i wibrować gdy zamowienie jest gotowe do odbioru. Świetnie się to sprawdza i idąc w kilka osób nie musi wcale jedna osoba sama zapamiętać i iść zamawiać mogą isc wszyscy i każdy powiedzieć swoje danie. Wolałabym żeby wszędzie tak było bez kelnerów bo dzisiejszy podawacze są do niczego. Zero komunikacji, reakcji na kontakt wzrokowy, ani umiejętności rozwiązywania problemów z daniem. Za długo się czeka ba obsługę a jeszcze presja z napiwkiem. Chętnie sana sobie przyniosę jedzenie do stołu i odniosę tace na wózek żeby nie musieć znosić tej opieszałe obsługi i płacić napiwek. Ceny w karcie i tak są wysokie nie chce dopłacać. Mogłabym dać napiwek z przyjemnością gdyby kelner mnie rozpieszczał i dbał o mój dobry nastrój ale nie za to niezbyt przyjemne minimum jakie dostaję.
2022-06-18 15:36
2022-06-18 19:29
jakie pytanie/pytania proponujesz w takim razie?
2022-06-18 21:06
2022-06-19 01:31
Oczywiście że chodzi o roznosicieli talerzy
Restauracje z obsługą kelnerską to w trójmieście na palcach jednej ręki zliczysz
2022-06-19 10:40
Powinien patrzeć na ciebie jak na Boga, no i gotowe zamówienie, no bo on już wie co Bóg zajada, a może tak mokrą scierką przez łeb, a potem pytanie?
Widzi i**ote to myśli,że może coś pomylił, mnie podaje kartę dań i prosi o złożenie zamówienia!
2022-06-19 10:48
2022-06-18 22:14
Do kuchni powinni przyjmować z dyplomami kucharza a nie z ulicy, podobnie z kelnerami, kelnerkami, w restauracjach? Brudne stoliki brak serwetek , a Probis dlaczego na dworcu w Sopocie przy kasach tak straszliwie cuchnie?
2022-06-19 19:01
Do pisania komentarzy powinni również dopuszczać tylko tych, co nie robią błędów.
2022-06-20 10:52
Co da dyplom jak niema smaku
2022-06-20 10:58
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.