stat

Zmiany w Enerdze. Dyrektorzy tracą stanowiska

Zmiany w zarządzie Grupy Energa miały spowodować zwolnienia części kadry kierowniczej spółki. Fot. Maciej Kosycarz / KFP

Zmiana w fotelu prezesa energetycznego koncernu z Gdańska spowodowała czystkę wśród kierownictwa spółki. Według nieoficjalnych informacji stanowiska straciło już kilku dyrektorów, m.in. dyrektor biura prasowego i dyrektor biura zarządu.

AKTUALIZACJA, godz. 17.06:-Spółka nie komentuje konkretnych decyzji kadrowych. Warto jednak podkreślić, że w każdej firmie realizacja wybranych zadań jest możliwa m.in. poprzez zmiany zakresów obowiązków wybranym menadżerom lub dobór odpowiedniej kadry kierowniczej - komentuje Krzysztof Kopeć, nowy dyrektor Biura Prasowego Energa SA. - Na stronie spółki energa.pl jedynie uaktualniono nazwiska pracowników, którzy faktycznie są odpowiedzialni za kontakty z mediami.

Przypomnijmy, że w połowie grudnia 2019 roku Rada Nadzorcza spółki Energa podjęła uchwałę o powołaniu z dniem 17 grudnia 2019 roku w skład zarządu VI kadencji Energa SA następujących osób: Jacka Golińskiego, powierzając jemu pełnienie funkcji prezesa zarządu, i Adriannę Sikorską, powierzając jej pełnienie funkcji wiceprezesa ds. komunikacji.

W pierwszym dniu urzędowania nowego prezesa pracę miało stracić kilku dyrektorów, w tym dyrektor biura zarządu, dyrektor HR, dyrektor biura prasowego, dyrektor zarządzania korporacyjnego, dyrektor strategii i inni. Ograniczono też liczbę osób w biurze prasowym spółki. Jak mówią najoficjalniej pracownicy Energi, to najprawdopodobniej dopiero początek wymiany osób na części stanowisk.

Na nasze pytania dotyczące zwolnień kadry kierowniczej, wysłane 19 grudnia 2019 roku, spółka Energa nie odpowiedziała do dzisiaj.

Nowy prezes Grupy Energa

Nowy prezes Grupy Energa - Jacek Goliński - od października 2018 roku był prezesem spółki Orlen Paliwa. Wcześniej pełnił funkcję prezesa zarządu Inowrocławskich Kopalni Soli "Solino", zarządzając działalnością spółki oraz nadzorując realizację jej kluczowych wskaźników efektywności. W 2017 roku był też dyrektorem generalnym Oddziału Gdańsk w spółce Energa Operator. To absolwent Wydziału Marketingu i Zarządzania Politechniki Koszalińskiej, studiów podyplomowych z zakresu ekonomiki rolnictwa i agroenergetyki oraz studiów podyplomowych executive master of business administration na Wyższej Szkole Handlu i Usług w Poznaniu.

Przypomnijmy, że od 2015 roku Energa miała już siedmiu prezesów oraz dwoje pełniących obowiązki prezesa. Na tym stanowisku zasiadali: Andrzej Tersa, Roman Pionkowski, Dariusz Kaśków, Jacek Kościelniak, Daniel Obajtek, Alicja Barbara Klimiuk, Arkadiusz Siwko oraz Grzegorz Ksepko jako p.o.

Orlen chce kupić Energę

Na początku grudnia 2019 roku Koncern naftowy PKN Orlen ogłosił wezwanie do zapisywania się na sprzedaż wszystkich akcji wyemitowanych przez spółkę Energa. PKN Orlen ogłosił wezwanie do zapisywania się na sprzedaż wszystkich akcji wyemitowanych przez Energa SA z siedzibą w Gdańsku, tj. 414 067 114 akcji o wartości nominalnej 10,92 zł każda, stanowiących 100 proc. ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy. Cena akcji w wezwaniu została określona na 7 zł za jedną akcję. Skarb Państwa ma 51,52 proc. udziału w kapitale zakładowym spółki Energa. Przejęcie Energi może nastąpić w kwietniu 2020 r.

Opinie (192) ponad 20 zablokowanych

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Moim zdaniem

Małgorzata Jaros - Kaczmarek

Absolwentka Wydziału Finansów i Rachunkowości w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku. Studiowała...