• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znany gdański piwowar planuje budowę browaru w Trójmieście

Robert Kiewlicz
1 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie.

Znany gdański piwowar - Michał Saks - który przez lata pracował w gdańskiej Browarni, kończy współpracę z firmą. Od kwietnia będzie zajmował się rozwojem AleBrowaru, którego jest pomysłodawcą i współzałożycielem. Jako dyrektor ds. produkcji będzie zajmował się także restrukturyzacją browaru w Gościszewie. Co ważniejsze, w planach ma otwarcie nowego browaru w Trójmieście.



Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny.


Michał Saks to niemalże ikona w polskim ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Z wykształcenia biotechnolog żywności, dał się poznać jako kreator piwnej kultury wprowadzając nowe style piwa do oferty browaru. Dzięki niemu mieszkańcy Trójmiasta mieli szanse jako pierwsi w Polsce spróbować takich stylów piw jak AIPA - American IPA, które jest mocno chmielone, goryczkowe a zarazem owocowe w aromacie czy Rauchbier, czyli piwo z wędzonym słodem.

Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny. Od 2005 roku wytwarza go domowymi metodami w swojej piwnicy. W 2010 roku Michał zdobył najbardziej prestiżową nagrodę przyznawaną w Boulder w stanie Colorado USA za najlepszy miód pitny całych zawodów. Jako jedyny Polak w historii zdobył Mazer Cup.

Michał Saks to także pomysłodawca i współzałożyciel projektu kontraktowego AleBrowar. AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rowing Jack czy Black Hope - pierwsze w Polsce ciemne American IPA zdobyły liczne nagrody m.in. najlepsze piwo roku 2012, Golden Beer Poland 2013. Michał jest autorem wszystkich receptur. Dba o to, by dostarczać ludziom wielu wrażeń smakowych i niepowtarzalne przeżycia w trakcie obcowania z piwami AleBrowaru.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. - Byliśmy już gotowi do otwarcia nowego browaru w Gdyni. Miał on się mieścić na ul. Tadeusza Wendy zobacz na mapie Gdyni. Właściciel nieruchomości rozmyślił się jednak w ostatniej chwili. Prawdopodobnie przestraszył się skali całego przedsięwzięcia - mówi Michał Saks. - Jesteśmy na etapie poszukiwania kolejnej nieruchomości na terenie Trójmiasta. Pewne jest to, że nasz browar powstanie w niedużej odległości od centrum.

Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. - Chcę poprawić pozycję browaru Gościszewo na rynku wprowadzając ciekawą paletę piw. Na pierwszy ogień pójdą piwa dolnej fermentacji o kontynentalnym rodowodzie, których premiera nastąpi jeszcze wiosną tego roku - zapowiada Michał Saks.

Spotkanie z Michałem Saks i właścicielami Browaru Gościszewo inaugurujące współpracę, odbędzie się 1 kwietnia o godzinie 18 w Pubie Pułapka na ul. Straganiarskiej 2 zobacz na mapie Gdyni w Gdańsku.


Odwiedziliśmy browar Amber w podgańskim Bielkówku, by przekonać się jak działa największy na Pomorzu producent piwa.

Oktoberfest w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (40) 5 zablokowanych

  • Rozstał się z Brovarnią a cały czas sie na niej promuje (1)

    rozkręca nowy biznes i taki ma sposób na reklamę ..??

    • 15 8

    • prima aprilis..;)

      • 1 4

  • hahaha (1)

    Dobry zart prima aprlisowy po dwoch linijkach juz mozna zajazyc ...ale szkoda ze trojmiasto niema browaru

    • 12 5

    • W Gdańsku są trzy browary restauracyjne

      Poza tym regionalny w Bielkówku

      • 4 1

  • Powodzenia ;) Czekamy na owoce pracy

    • 4 1

  • Jak o browarku to wszyscy (z wyjątkami) w komentarzach do opinii - paluszek w górę. (1)

    to miłe.

    • 2 2

    • Bo dobry browarek dobry jest ;-)

      • 2 0

  • Urzędasy go zniszczą...

    i tyle..

    • 1 0

  • Gratulacje

    Michał jestem strasznie z Ciebie dumna, powodzenia i trzymam kciuki za nowe pomysły.

    • 4 5

  • Ciekawe...

    ...rozumiem, że w końcu napijemy się porządnego pilznera, lagera, marcowego, kellerbiera, koźlaka w rożnych odsłonach czy porterka?Ciekawe jaka będzie ta "paleta" nowych piw Gościszewa. Bo jak na razie na horyzoncie polskiego craftu i boomu piwowarskiego dominują przeważnie tylko ejle, wraz z ich wszelakimi hybrydami z dowalonymi amerykańskimi i nowozelandzkimi chmielami. Chyba nie taka była POLSKA tradycja piwowarska?

    • 9 1

  • Lansator (2)

    W Brovarni byłem kilka razy i widziałem innych piwowarow - wszyscy skromni fajni
    Profesjonalni ludzie - tego Michała nigdy nie widziałem . Lansuje sie chłop i tyle,
    wcale bym sie nie zdziwił jakby sie okazało , ze z Brovarni poprostu go pogonili za
    kombinowanie na boku !!
    A piwo lubię tez...
    Marian

    • 8 5

    • to się nazywa skromność!

      Jedna z wielu zalet Michała!
      A jeśli chodzi o Twoją ocenę sytuacji to obróć to o 180 a będzie Ci znany faktyczny stan!
      Czyżby Marian nie wiedział że nie ocenia się książki po okładce?
      A w czasie gdy Michał warzył piwo Twoi piwowarowie przechadzali się po browarni w pięknych strojach;) zaskakujące... jak niewiele trzeba by dać się nabrać; )

      • 3 6

    • cwaniaczek

      cos w tym moze byc, krecil swoj interes na boku a reszte robil na pol gwizdka

      • 4 2

  • Piwa dolnej fermentacji(?) (2)

    Rozumiem, że piwa dolnej fermentacji, a metoda zacierania, to dekokcja jednowarowa, dwuwarowa, bądź trójwarowa...

    • 5 0

    • Tak (1)

      ale jednak nie rozumiesz

      • 1 1

      • spotkałem się z piwami dolnej fermentacji, zacieranymi infuzyjnie (więc taka mała dygresja, bo rozumiem)

        • 1 0

  • restrukturyzacja Gościszewa....hmm te chłopki z tego browaru mogliby osiągnąć dużo więcej, gdyby potrafili prowadzić biznes. Gdyby nie crafty, wynalazki typu Ale, lub warzone tam Starogdańskie to cieniutko by śpiewali. Może kiedyś dorosną

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Sławomir Halbryt

Odpowiedzialny za wytyczanie kierunków rozwoju SESCOM, określanie zadań strategicznych oraz...

Najczęściej czytane