• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zużywamy coraz więcej energii. Zużycie wyższe o ponad 20 proc.

erka
19 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (102)
Najnowszy artykuł na ten temat Trudniej będzie podwyższyć taryfę na ciepło
Zużycie energii w gospodarstwach domowych  
w 2021 r. znacznie wzrosło.  Zużycie energii w gospodarstwach domowych  
w 2021 r. znacznie wzrosło.

Gospodarstwa domowe w Polsce miały znaczny udział w krajowym zużyciu energii. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, średnie zużycie energii elektrycznej w gospodarstwach domowych w 2021 r. w porównaniu z 2002 r. wzrosło o 20,9 proc. Przeciętnie w krajowych gospodarstwach domowych zużywano 24,6 GJ energii w przeliczeniu na jednego mieszkańca, co plasowało Polskę na średnim poziomie europejskim wynoszącym 24,5 GJ/1 mieszkańca.





W Polsce największe znaczenie wciąż mają paliwa stałe, głównie węgiel kamienny (co jest wyjątkiem w Unii Europejskiej) i drewno opałowe. Były one najczęściej wykorzystywane do ogrzewania pomieszczeń (przez 32,8 proc. gospodarstw domowych). Paliwa te służyły także do ogrzewania wody (22,5 proc. gospodarstw domowych) i znacznie rzadziej do gotowania posiłków (1,7 proc.).

  • Ogrzewanie pomieszczeń według technik ogrzewania w 2021 r. (w proc.).
  • Ogrzewanie wody według technik ogrzewania w 2021 r. (w proc.)

Ciepło sieciowe i gaz w Polsce



Bardzo ważnym nośnikiem energii jest ciepło z sieci, którym było ogrzewane 52,2 proc. wszystkich mieszkań, przede wszystkim w dużych miastach, gdzie było dominującym nośnikiem grzewczym (74,3 proc.). Ponadto 41,1 proc. gospodarstw domowych, tj. 78,2 proc. konsumentów ciepła sieciowego, pobierało wodę ogrzewaną z sieci. Gaz ziemny był wykorzystywany w 56,5 proc. gospodarstw domowych, ale 30,8 proc. odbiorców używało go wyłącznie do gotowania posiłków, a tylko 14,6 proc. wyłącznie do ogrzewania mieszkań. Taka struktura zużycia gazu była skutkiem długoletniej praktyki instalowania sieci gazowych w budynkach wielorodzinnych wyłącznie w celu gotowania posiłków.



Węgiel i drewno wciąż mają duże znaczenie jako opał



Na tych obszarach kraju, do których nie dociera sieć gazu ziemnego, powszechne było zastosowanie gazu ciekłego (30,6 proc.), w tym niemal w całości wykorzystywany był do gotowania posiłków (30,5 proc.). Drewno opałowe wykorzystywało 21 proc. gospodarstw domowych. Było ono jedynym odnawialnym nośnikiem energii masowo stosowanym w gospodarstwach domowych. Spalano je na ogół w tych samych kotłach i piecach co węgiel kamienny, jednocześnie z węglem lub zamiennie. Oprócz drewna gospodarstwa zużywały także inne rodzaje biomasy, ale powszechność ich stosowania była znacznie mniejsza niż drewna. Kolektory słoneczne wykorzystywało 1 na 38 gospodarstw domowych, a pompy ciepła tylko 1 na 132 gospodarstwa domowe.



Zastosowanie energii elektrycznej w celach grzewczych jest niewielkie



W gospodarstwach domowych energia elektryczna była zużywana powszechnie, głównie do oświetlenia oraz zasilania urządzeń AGD i RTV. Zastosowanie energii elektrycznej w celach grzewczych było niewielkie (5,5 proc.), m.in. ze względu na wysokie ceny i istnienie tańszych substytutów. Energia elektryczna do gotowania posiłków i ogrzewania pomieszczeń była stosowana raczej jako nośnik dodatkowy, a do ogrzewania wody była używana głównie tam, gdzie nie było dostępu do sieci ciepłowniczej i gazowej.
erka

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (102)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Słupski

Od 1995 roku prezes zarządu ARGO w Gdańsku. Jest doktorem nauk ekonomicznych, stopień uzyskany na...

Najczęściej czytane