- 1 Unimot rozbuduje bazę w Gdańsku (43 opinie)
- 2 Zużywamy coraz więcej energii (162 opinie)
- 3 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (76 opinii)
- 4 Gra Manor Lords światowym hitem (47 opinii)
- 5 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (60 opinii)
- 6 Wstydliwy ranking. Pomorze drugie od końca (78 opinii)
Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności
Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.
Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.
W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.
- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.
W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.
- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.
Opinie (197) 7 zablokowanych
-
2016-09-17 15:15
nigdy ich nie zapomne (3)
Tuz przed wielkanoca kupilam pikantne kabanosy w firmowym sklepie Nowak na Mickiewicza w Gdansku. Tak sie zatrulam ze na smakołyki wielkanocne moglam tylko patrzec.
- 33 4
-
2016-09-19 09:04
kiedyś kupiłam śmierdzące nogi z kurczaka
w sklepie na Klonowej. Potem przez lata widziałam tam nikły ruch, a w końcu go zamknęli. Badziewie i drogo.
- 1 0
-
2016-09-17 19:13
tak się dzieje jak się nie przestrzega postu
- 5 3
-
2016-09-17 16:22
surowe jaja zżarłaś podczas przygotowań
popiłaś litrem mleka zagryzłaś kiszonym ogórem i taki oto efekt
- 5 6
-
2016-09-17 10:36
Marza mi sie innowacyjne parowki zeby mialy zamontowane ledy i diody migajace w srodku ! (3)
swiecace paroweczki migajace na niebiesko i po podlaczeniu przez usb parowki do smartfona by mozna ustawic jej smak na np. parowke czekoladowa lub o smaku kurczaka z grilla .
- 64 8
-
2016-09-17 17:29
Ja tam wole hardkorowe kiełbasy z biedry i lidla... (1)
...40% mięsa a reszta to loteria ,zjadam na kolacje i zastanawiam się czy się jutro obudzę...
- 9 3
-
2016-09-18 22:36
sprawdź sobie skład
i porównaj ze znanymi markami. zdziwisz się niejednokrotnie.
- 2 0
-
2016-09-17 10:52
Coś jeszcze też by można taką parówką...
Tak sobie pomyślałam...- 6 3
-
2016-09-17 23:56
Wioletka wyklepana jak moje B5 od Niemca (1)
widać, że na szpachlę ociec nie żałował. oby jeszcze pojeździła ;)
- 14 1
-
2016-09-18 18:41
coś ci się pomieszało... I wykazujesz brak kutury.
Znałem ojca...
- 0 1
-
2016-09-17 17:00
Dlaczego nie produkuje się żywności w/g starych recept (2)
Dlaczego produkcja wędlin opiera się na chemii, wszystkie wędliny smakują jednakowo, jeżeli z 1 kg mięsa produkuje się 3 kg szynki , to czym jest te 2 kg (woda i chemia) Czasami można kupić na rynku wędliny z małych masarni produkujących w/g staropolskich receptur oczywiście kiełbasa kosztuje 36 zł kg a szynka 52 zł ale smak jest zupełnie inny niż z tych gigantów. Kiedyś powstawały piekarnie giganty nikt nie chciał kupować tego chleba i ślad po nich zaginął , tak będzie i z tymi Nowakami, Olewnikami Gizelami bo zaczynają wyścig z ilością a nie jakością. Nie wspomnę o Biedronce gdzie w wędlinie jest więcej utrwalaczy "E" niż samego mięsa nie powinniśmy się dziwić skąd biorą się zachorowania na raka
- 19 2
-
2016-09-18 16:36
dlatego że produkuje się w/g receptur a nie recept....
- 0 0
-
2016-09-18 07:46
Ja w ogóle nie kupuję mięsa w biedronce, jakoś mnie odrzuca. Wolę dopłacić pare zł i kupić w sprawdzonym sklepie, ale nie u Nowaka. Wędliny czy mięso szybko się od nich psuje. Polecam kupić piers z indyka, upiec i ma się fajną wędlinę na kanapki. Czasem kupuję jeszcze kielbase z piersi kurczaka i muszę powiedzieć że jest nawet dobra. Czuć w niej mięso. Jest chuda, byłam mile zaskoczona jak wrzuciłam ją na patelnię i nie strzelała woda, i nie tryskał tłuszcz. A co myślicie o parówkach z lidla, ktore maja 93% mięsa, są bez konserwantów tylko w składzie mają acerolę ? Z identycznym składem są także parówki piratki dla dzieci.
- 0 1
-
2016-09-17 11:24
zbychu, pamietam jak sprzedawałeś kurczaki z lóżka polowego gdzies na ulicy (5)
Zawsze ci mówiłem ze nie dasz rady a tu proszę, jubileusz firmy. Wpadnij kiedys pod kasztany we Wrzeszczu to powspominamy dawne lata
- 63 4
-
2016-09-17 12:04
Szkoda że nie miał czasu na więcej dzieci, bo ładne córki płodzi:)). (2)
- 1 16
-
2016-09-17 20:36
Syna (1)
jeszcze ma :P
- 3 0
-
2016-09-18 16:34
Nie jednego
- 0 0
-
2016-09-17 13:43
Kasztanów nie ma juz (1)
Od kilku lat
- 5 1
-
2016-09-17 16:26
jak to nie ma
psy zostawiają
- 13 1
-
2016-09-18 09:26
Odmieniamy nazwiska (2)
Firma jest prowadzona przez Wiolettę i Zbigniewa Nowaków a nie Nowak. Kto pana redaktora uczył polskiego?
- 9 1
-
2016-09-18 15:08
Ja uważam iż nie dobrze jest napisane to tak jak z panią goździk
Jaka znowu goździkowa- 0 2
-
2016-09-18 09:55
pewnie nikt
ot takie mamy teraz dziennikarstwo
- 2 1
-
2016-09-18 14:27
Słabo
Wędliny nie są zbyt dobre. Za dużo ulepszeń w nich wprowadzono. Wszystko smakuje tak samo. Nie kupuję z tej firmy. Na rynku jest wiele lepszych producentów.
- 5 1
-
2016-09-18 13:15
...a kabaret Nowaki to ta sama grupa kapitałowa?
- 3 2
-
2016-09-18 10:23
Gratulacje
Gratuluję wspaniałego jubileuszu , życzę dalszych sukcesów zawodowych oraz powodzenia w życiu rodzinnym . Zdzisław Ustarbowski
- 5 6
-
2016-09-18 05:58
Jakość (1)
Wole z Biedronki niż ze starego i mrożonego miesa Nowaka . Za dużo tego wszystkiego panie Zbigniewie . Wszystko tak samo smakuje czy za 20 czy za 60 zł. Lepiej łyżeczka niż chochlą !!!!!!!!!
- 11 4
-
2016-09-18 08:17
Jak Ci mielone z Biedry smakuje tak samo jak z jakiegokolwiek mięsnego to gratuluje braku smaku.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.