- 1 Unimot rozbuduje bazę paliwową w Porcie Gdańsk (33 opinie)
- 2 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (72 opinie)
- 3 Zużywamy coraz więcej energii (147 opinii)
- 4 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (60 opinii)
- 5 Gra Manor Lords światowym hitem (47 opinii)
- 6 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (118 opinii)
Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności
Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.
Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.
W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.
- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.
W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.
- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.
Opinie (197) 7 zablokowanych
-
2016-09-18 17:29
Nowak to przeszlosc (2)
Jest teraz taka konkurencja ze wyroby Nowak to świństwo.Zieliński,Balcerzak i firmy z Kaszub mające swoje stoiska w Gdańsku wykoszą Nowaka.
- 4 3
-
2016-09-19 12:22
Zielinski
Niestety wyroby Zielinskiego sa rowniez pelne E dodatkow, polepszaczy, fosforanu i wzmacniaczow smaku. Coz, nie nadaje sie do jedzenia dla alergika.
- 0 0
-
2016-09-19 12:12
Zielinski
Nie sadze aby produkty Zielinskiego zawieraly mniej chemii. Wlasnie w jednym ze stoisk Zielinskiego ( w Netto, Straszyn ul. Objazdowa) na moje pytanie o sklad jednej z wedlich starsza sprzedawczyni opryskliwie odpowiedziala ze nie udzieli informacji poniewaz etykieta zostala juz zerwana. Na moja uwage ze jest to niezgodne z prawem poniewaz wszystkie sprzedawane wyroby musza byc dla kliento widoczne i dostepne odpowiedziala ze nie ma takiej mozliwosci. Opryskliwa starsza kobieta tonem nie znoszacym sprzeciwu, opryskliwie odmawia udzielenia informacji o skladzie sprzedawanych wyrobow. Kolejnego dnia mlodsza sprzedawczyni (inna zmiana) jednak wyciagnela ze szafki wycieta nozyczkami etykiete tej wedliny. Sklad niestety pelen E dodatkow, konserwantow i wzmacniaczow smaku. Dla alergika niezjadliwe a w przypadku zjedzenia takiej wedliny choruje sie od trzech do pieciu dni cierpiac bardzo. Lekcewazenie producenta i personelu oraz chec zysku za wszelka cene jest oczywiste. Od tego czasu nie kupuje tam miesa, wole podjechac do innego rzeznika.
- 1 1
-
2016-09-19 12:02
łeeee, myślałem, że chodzi o innego Nowaka i Krupę
Tak czy owak, zawsze Nowak
- 0 0
-
2016-09-17 22:57
Smutny zysk (1)
Zwierzęta się bardzo cieszą, ze ktoś zarabia na ich nieszczęściu.
Nie gratuluję tych 25 lat życia z zabijania.- 10 9
-
2016-09-19 11:47
musimy coś jeść
jak czytam takie komentarze to tylko smiać sie chce .... nieszczęsna epoka weganów
- 0 1
-
2016-09-17 19:30
jak mozna jeszcze w dzisiejszych czasach dorabiac sie na śmierci innych istot? (2)
Przeciez zwierzęta to sa nasi młodsi bracia a ci Nowakowie dorabiaja sie na ich smierci i cierpieniu! Sa to krwawe pieniadze! Karma do nich wróci....
- 10 15
-
2016-09-19 11:45
serio hahaha ludzie są istotami mięsożernymi jak coś to boga obwiniaj a nie biednych producentów żywności XDXD
- 0 1
-
2016-09-18 11:26
przeżuwaczami nie jesteśmy, natura wyposażyła nas w kły
- 2 2
-
2016-09-17 18:58
(1)
Teraz świętują swoje 25 latek w : nie wiem jak się to nazywa ale tam gdzie targi naprzeciw stadionu. Zaprosili pracowników ale bez osób towarzyszących !! żenada :(
- 10 4
-
2016-09-19 11:44
no bo jak sie róbi impreze integracyjną dla pracowników tak jak u mnie w banku to nigdy sie nie zaprasza z osobami towarzyszącymi helołł... to jest żenada ...
- 0 1
-
2016-09-17 17:54
kogo interesuje firma wędliniarska na pierwszej stronie? (1)
- 9 7
-
2016-09-19 11:42
to po co wg wchodzic na trójmiasto i czytać o trójmiejskich biznesach i nieruchomościach ... ludu...
- 1 0
-
2016-09-17 17:52
(4)
Najgorsze jest to, że dorabia się na wyzysku pracowników :(
- 25 2
-
2016-09-19 11:40
to chyba tak jak wszyscy
- 0 0
-
2016-09-18 18:02
beka
Masz racje. Znam taka co tam robi, niby na reke najnizsza a na lewo drugie tyle. Ale 500+ dostaja hahabab
- 0 0
-
2016-09-17 19:36
(1)
Ps.
Płaca tylko to co najniższa krajowa i reszta w kopertę. O nadgodzinach można zapomnieć :(- 14 0
-
2016-09-18 09:02
idź tam gdzie lepiej...
- 1 0
-
2016-09-18 06:46
Nikomu zdrowie nie smakuje, aż jakiej choroby skosztuje. - Bertrand Saadi z Szirazu (2)
Najlepiej samemu upiec sobie miesko, zrobic pasztet lub szyneczke gotowana. Szybkowar mozna kupic w internecie. Jedyne godne polecenia wyroby moim zdaniem to Tradycyjne Jadlo. Sklad tych wedlin jest godny polecenia, Bez konserwantow i wszechobenych E dodatkow, fosforanow itp. Warto czytac etykiety produktow przed zakupem. (http://www.tradycyjnejadlo.pl/Katalog/Szynki-i-Poledwice/Poledwica-Krolewska.html)
- 5 1
-
2016-09-19 09:11
tylko gdzie kupic prawdziwe mięso? (1)
nie nastrzyknięte litrami chemikaliów?
- 0 0
-
2016-09-19 11:38
szukac u okolicznych rolnikow.
- 0 0
-
2016-09-19 10:37
salcesony , przemysł wydobywczy , nieruchomości ,IT , rolnictwo itd...
no i najważniejsze :- szoł biznes - kabaret Nowaki !
- 4 1
-
2016-09-17 18:44
nowak (1)
TO k....a na Żwirki i Wigury w Gdańsku ma też sklep,byłem światkiem jak ekspedientka z nowaka spisywała ceny u kummera a pani blond chętnie odpowiadała na pytania
- 3 5
-
2016-09-19 09:07
byłeś małym światem??
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.