- 1 Unimot rozbuduje bazę paliwową w Porcie Gdańsk (13 opinii)
- 2 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (70 opinii)
- 3 Zużywamy coraz więcej energii (131 opinii)
- 4 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (118 opinii)
- 5 Gra Manor Lords światowym hitem (47 opinii)
- 6 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (60 opinii)
Znany gdański piwowar planuje budowę browaru w Trójmieście
Znany gdański piwowar - Michał Saks - który przez lata pracował w gdańskiej Browarni, kończy współpracę z firmą. Od kwietnia będzie zajmował się rozwojem AleBrowaru, którego jest pomysłodawcą i współzałożycielem. Jako dyrektor ds. produkcji będzie zajmował się także restrukturyzacją browaru w Gościszewie. Co ważniejsze, w planach ma otwarcie nowego browaru w Trójmieście.
Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny.
Michał Saks to niemalże ikona w polskim ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Z wykształcenia biotechnolog żywności, dał się poznać jako kreator piwnej kultury wprowadzając nowe style piwa do oferty browaru. Dzięki niemu mieszkańcy Trójmiasta mieli szanse jako pierwsi w Polsce spróbować takich stylów piw jak AIPA - American IPA, które jest mocno chmielone, goryczkowe a zarazem owocowe w aromacie czy Rauchbier, czyli piwo z wędzonym słodem.
Michał to propagator piwnej kultury. Od lat prowadzi szkolenia z sensoryki piwa oraz ocenia trunki w ogólnopolskich konkursach. Jest sędzią piwnym od 2011 roku. Oprócz piwnej pasji Michała pasjonuje miód pitny. Od 2005 roku wytwarza go domowymi metodami w swojej piwnicy. W 2010 roku Michał zdobył najbardziej prestiżową nagrodę przyznawaną w Boulder w stanie Colorado USA za najlepszy miód pitny całych zawodów. Jako jedyny Polak w historii zdobył Mazer Cup.
Michał Saks to także pomysłodawca i współzałożyciel projektu kontraktowego AleBrowar. AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.
Rowing Jack czy Black Hope - pierwsze w Polsce ciemne American IPA zdobyły liczne nagrody m.in. najlepsze piwo roku 2012, Golden Beer Poland 2013. Michał jest autorem wszystkich receptur. Dba o to, by dostarczać ludziom wielu wrażeń smakowych i niepowtarzalne przeżycia w trakcie obcowania z piwami AleBrowaru.
Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. - Byliśmy już gotowi do otwarcia nowego browaru w Gdyni. Miał on się mieścić na ul. Tadeusza Wendy . Właściciel nieruchomości rozmyślił się jednak w ostatniej chwili. Prawdopodobnie przestraszył się skali całego przedsięwzięcia - mówi Michał Saks. - Jesteśmy na etapie poszukiwania kolejnej nieruchomości na terenie Trójmiasta. Pewne jest to, że nasz browar powstanie w niedużej odległości od centrum.
Z dniem 1 kwietnia Michał Saks kończy współpracę z gdańską Brovarnią. Jest to pierwszy przypadek przejścia od piwowarstwa domowego przez browar restauracyjny do browaru, którego moce produkcyjne szacowane są na 20 tys. hl rocznie. - Chcę poprawić pozycję browaru Gościszewo na rynku wprowadzając ciekawą paletę piw. Na pierwszy ogień pójdą piwa dolnej fermentacji o kontynentalnym rodowodzie, których premiera nastąpi jeszcze wiosną tego roku - zapowiada Michał Saks.
Odwiedziliśmy browar Amber w podgańskim Bielkówku, by przekonać się jak działa największy na Pomorzu producent piwa.
Oktoberfest w Gdańsku.
Miejsca
Opinie (40) 5 zablokowanych
-
2014-04-01 19:14
Rozstał się z Brovarnią a cały czas sie na niej promuje (1)
rozkręca nowy biznes i taki ma sposób na reklamę ..??
- 15 8
-
2014-04-01 23:25
prima aprilis..;)
- 1 4
-
2014-04-01 19:22
hahaha (1)
Dobry zart prima aprlisowy po dwoch linijkach juz mozna zajazyc ...ale szkoda ze trojmiasto niema browaru
- 12 5
-
2014-04-02 10:01
W Gdańsku są trzy browary restauracyjne
Poza tym regionalny w Bielkówku
- 4 1
-
2014-04-01 19:48
Powodzenia ;) Czekamy na owoce pracy
- 4 1
-
2014-04-01 21:00
Jak o browarku to wszyscy (z wyjątkami) w komentarzach do opinii - paluszek w górę. (1)
to miłe.
- 2 2
-
2014-04-01 21:33
Bo dobry browarek dobry jest ;-)
- 2 0
-
2014-04-01 22:50
Urzędasy go zniszczą...
i tyle..
- 1 0
-
2014-04-02 09:27
Gratulacje
Michał jestem strasznie z Ciebie dumna, powodzenia i trzymam kciuki za nowe pomysły.
- 4 5
-
2014-04-02 10:40
Ciekawe...
...rozumiem, że w końcu napijemy się porządnego pilznera, lagera, marcowego, kellerbiera, koźlaka w rożnych odsłonach czy porterka?Ciekawe jaka będzie ta "paleta" nowych piw Gościszewa. Bo jak na razie na horyzoncie polskiego craftu i boomu piwowarskiego dominują przeważnie tylko ejle, wraz z ich wszelakimi hybrydami z dowalonymi amerykańskimi i nowozelandzkimi chmielami. Chyba nie taka była POLSKA tradycja piwowarska?
- 9 1
-
2014-04-02 11:29
Lansator (2)
W Brovarni byłem kilka razy i widziałem innych piwowarow - wszyscy skromni fajni
Profesjonalni ludzie - tego Michała nigdy nie widziałem . Lansuje sie chłop i tyle,
wcale bym sie nie zdziwił jakby sie okazało , ze z Brovarni poprostu go pogonili za
kombinowanie na boku !!
A piwo lubię tez...
Marian- 8 5
-
2014-04-02 15:01
to się nazywa skromność!
Jedna z wielu zalet Michała!
A jeśli chodzi o Twoją ocenę sytuacji to obróć to o 180 a będzie Ci znany faktyczny stan!
Czyżby Marian nie wiedział że nie ocenia się książki po okładce?
A w czasie gdy Michał warzył piwo Twoi piwowarowie przechadzali się po browarni w pięknych strojach;) zaskakujące... jak niewiele trzeba by dać się nabrać; )- 3 6
-
2014-04-02 19:14
cwaniaczek
cos w tym moze byc, krecil swoj interes na boku a reszte robil na pol gwizdka
- 4 2
-
2014-04-02 11:40
Piwa dolnej fermentacji(?) (2)
Rozumiem, że piwa dolnej fermentacji, a metoda zacierania, to dekokcja jednowarowa, dwuwarowa, bądź trójwarowa...
- 5 0
-
2014-04-02 12:11
Tak (1)
ale jednak nie rozumiesz
- 1 1
-
2014-04-02 12:32
spotkałem się z piwami dolnej fermentacji, zacieranymi infuzyjnie (więc taka mała dygresja, bo rozumiem)
- 1 0
-
2014-04-02 14:14
restrukturyzacja Gościszewa....hmm te chłopki z tego browaru mogliby osiągnąć dużo więcej, gdyby potrafili prowadzić biznes. Gdyby nie crafty, wynalazki typu Ale, lub warzone tam Starogdańskie to cieniutko by śpiewali. Może kiedyś dorosną
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.