• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • Podobno po Pszenicznym (2)

    paniom wzrasta libido

    • 1 1

    • i cyc rosnie

      • 1 0

    • obawiam się, że tylko brzuch :)

      • 1 1

  • najlepsze miodowe to starpolskie miodowe ze zdunskiej woli.

    czestowalem wiele osob i kazdy chcial dolewke.

    • 0 1

  • Psie ni tchnyac

    czy jakos tak pisac należy w exportowej wersji

    • 2 0

  • Czy zauważyliście, że Żywe mocno spsiało? (5)

    Kiedyś rewelacja, teraz trąci bidą. Z czego to może wynikać?

    • 3 0

    • Jestem fanem wyrobów Ambera (2)

      I niestety mam podobne odczucia od jakiś 2 lat. A piję Żywe od 5-6 lat. Myślę, że ma to związek z "umasowieniem" tego piwa (dostępne jest w sieciówkach w całej Polsce), ale także z naszym przyzwyczajeniem się do dobrego piwa. Kiedyś Żywe było alternatywą do Specjala, więc smakowało doskonale. Teraz jest w czym wybierać i dlatego Żywe zbladło, ale np. Koźlak pozostał niezmiennie dobry. Problem może być, przynajmniej po części, w przyzwyczajeniu się i wzroście oczekiwań konsumentów, a nie w spadku jakości samego piwa. Ostatnio piłem lane i było dobre. A w degustatorni piłem Żywe niefiltorwane i było świetne! Choć podane zbyt zimne i długo ogrzewałem szkło w dłoniach zanim wypiłem to piwo, a było warto! Więc nie jest jeszcze tak źle. Ciechan Wyborny był przez jakiś czas nijaki, a jak piłem w lutym to powalił mnie świezym słodowym aromatem, byłem po prostu zaskoczony i to bardzo mile, bo jakiś czas temu postawiłem na nim kreskę.

      • 3 0

      • Właśnie będzie to jakieś dwa lata. (1)

        Wtedy to właśnie porzuciłem Żywe i zacząłem eksperymentować. Przyznać muszę, że nie znalazłem nic tak dobrego jak wczesne Żywe tudzież Niefiltrowane. Szkoda, że się popsuło.

        • 3 0

        • Faktycznie, to 2 lata

          Spojrzałem do skrzynki pocztowej, bo pisałem kiedyś do p. Skrętnego z Browaru Amber w kilku sprawach, m.in. tego, że od kilku m-cy Żywe obniżyło loty. Oto co mi wówczas p. Skrętny odpowiedział (we wrześniu 2010):
          "Piwa rozlewane do kegów są niepasteryzowane. W naszym browarze nie pasteryzujemy żadnego gatunku, który jest rozlewany do kegów. Może jeszcze sprostuję jedną rzecz. Grand nie wystepuje w wersji nalewanej obecnie. Można go nabyć tylko w butelce.
          Co do limitowanej partii Piwa Żywe w wersji niefiltrowanej to oczywiście mamy wiele próśb o wypuszczenie na rynek takiego produktu, jednak jest to bardzo wrażliwe piwo i cały czas pracujemy nad tym co zrobić aby mogło trafić do Klientów w najwyższej jakości.
          Zaskoczony jestem opinią, że smak piwa Żywe zmienił się ostatnio. W technologii produkowania tego piwa nie zmieniliśmy nic, nadal są to te same składniki i Ci sami pracownicy :) Przekażę jednak te uwagi do działu produkcji, są dla nas cenne. "
          Dla mnie w ogóle bomba, że uzyskałem odpowiedź normalną, a nie jakiś marketingowy bełkot panienki piastującej "niezwykle ważną funkcję" czegoś-tam managera w korporacji, hehe.

          • 3 0

    • Heniu a co znaczy spsiało? (1)

      • 0 0

      • Spsiało znaczy w tym przypadku zepsuło się.

        Najmocniej przepraszam za użycie niekoniecznie zrozumiałego słownictwa.

        • 0 0

  • taksowkarze z lotniska zarabiaja

    zarabiaja nawet 15-20 tys na miesiac, zazdroscic tym zlotowom ubogiej prawilnosci narodu w publicznym miejscu jakim jest terminal lotniczy (miedzy narodowe lotnisko Rebiechowo-gdansk)

    takie pacany glupa rzna i oszukuja na tym lotnisku jak sie da
    (bialego za murzyna chca traktowac i w dolarach licza sobie za kurs)
    firma, wielka firma ??

    • 1 1

  • piję ambera niepasteryzownego.jest tani i w miarę dobry,ale trudno dostępny:(

    • 2 1

  • ...a czy butelki będą zwrotne? (1)

    ...jak nie to nie tknę tego choćby było pyszne... Wczoraj byłem na małym spacerku w lesie oliwskim - na obrzeżach lasu pełno niezwrotnych butelek po perle a gdyby były zwrotne konsumenci zabraliby je ze sobą z lasu nawet gdyby kultury im brakowało...

    • 5 0

    • nie będą :( ale masz plusa za postawę obywatelską - ja na szczęście mam pojemnik na szkło koło domu.

      • 0 0

  • (2)

    Pszeniczniak ma więcej fuzli i powoduje gorszego kaca, sprawdzali w galileo.

    • 2 5

    • Tak jak wyżej jest napisane: Pszeniczniaka pijesz jako 1 lub 2 piwo, dalej i tak masz smak przytępiony, więc równie dobrze może pić popłuczyny wielkich koncernów.

      • 4 0

    • To piwo do degustacji

      nie nadaje się na wieczór browarno-meczowy

      • 5 0

  • Orientuje się ktoś, czy Amber będzie produkował to piwo osobiście? (2)

    Czy będzie je tylko sprowadzał z Niemiec/Belgii/Holandii i sprzedawał po swoją marką jak kilka innych polskich browarów czyni z pszenicą?

    • 11 18

    • Polskie (1)

      produkują sami od A do Z. W dodatku mają własne drożdże (nie suche z paczek niewiadomo skąd jak reszta). Prace trwały ponad rok.

      • 7 1

      • To z pewnością skosztuje :)

        • 3 1

  • Ja już próbowałem :) (2)

    Brawo Amber! pyszne piwo!

    • 16 3

    • Na Czerwonym dworze pewnie mają. Muszę się dzisiaj do nich przejechać!

      • 2 1

    • gdzie kupiles?

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Sebastian Ptak

Prawnik, ekspert rynku bankowego, współtwórca nowoczesnego sektora płatniczego w Polsce, Prezes...

Najczęściej czytane