- 1 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (66 opinii)
- 2 Zużywamy coraz więcej energii (118 opinii)
- 3 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (60 opinii)
- 4 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (118 opinii)
- 5 Gra Manor Lords światowym hitem (46 opinii)
- 6 Trzeci raz szukają prezesa Energi (87 opinii)
Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką
Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.
- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.
Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.
- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.
Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".
Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
Miejsca
Opinie (161) 1 zablokowana
-
2012-04-10 14:50
Podobno po Pszenicznym (2)
paniom wzrasta libido
- 1 1
-
2012-04-10 15:27
i cyc rosnie
- 1 0
-
2012-04-10 14:52
obawiam się, że tylko brzuch :)
- 1 1
-
2012-04-10 15:09
najlepsze miodowe to starpolskie miodowe ze zdunskiej woli.
czestowalem wiele osob i kazdy chcial dolewke.
- 0 1
-
2012-04-10 14:47
Psie ni tchnyac
czy jakos tak pisac należy w exportowej wersji
- 2 0
-
2012-04-10 13:40
Czy zauważyliście, że Żywe mocno spsiało? (5)
Kiedyś rewelacja, teraz trąci bidą. Z czego to może wynikać?
- 3 0
-
2012-04-10 14:06
Jestem fanem wyrobów Ambera (2)
I niestety mam podobne odczucia od jakiś 2 lat. A piję Żywe od 5-6 lat. Myślę, że ma to związek z "umasowieniem" tego piwa (dostępne jest w sieciówkach w całej Polsce), ale także z naszym przyzwyczajeniem się do dobrego piwa. Kiedyś Żywe było alternatywą do Specjala, więc smakowało doskonale. Teraz jest w czym wybierać i dlatego Żywe zbladło, ale np. Koźlak pozostał niezmiennie dobry. Problem może być, przynajmniej po części, w przyzwyczajeniu się i wzroście oczekiwań konsumentów, a nie w spadku jakości samego piwa. Ostatnio piłem lane i było dobre. A w degustatorni piłem Żywe niefiltorwane i było świetne! Choć podane zbyt zimne i długo ogrzewałem szkło w dłoniach zanim wypiłem to piwo, a było warto! Więc nie jest jeszcze tak źle. Ciechan Wyborny był przez jakiś czas nijaki, a jak piłem w lutym to powalił mnie świezym słodowym aromatem, byłem po prostu zaskoczony i to bardzo mile, bo jakiś czas temu postawiłem na nim kreskę.
- 3 0
-
2012-04-10 14:27
Właśnie będzie to jakieś dwa lata. (1)
Wtedy to właśnie porzuciłem Żywe i zacząłem eksperymentować. Przyznać muszę, że nie znalazłem nic tak dobrego jak wczesne Żywe tudzież Niefiltrowane. Szkoda, że się popsuło.
- 3 0
-
2012-04-10 14:41
Faktycznie, to 2 lata
Spojrzałem do skrzynki pocztowej, bo pisałem kiedyś do p. Skrętnego z Browaru Amber w kilku sprawach, m.in. tego, że od kilku m-cy Żywe obniżyło loty. Oto co mi wówczas p. Skrętny odpowiedział (we wrześniu 2010):
"Piwa rozlewane do kegów są niepasteryzowane. W naszym browarze nie pasteryzujemy żadnego gatunku, który jest rozlewany do kegów. Może jeszcze sprostuję jedną rzecz. Grand nie wystepuje w wersji nalewanej obecnie. Można go nabyć tylko w butelce.
Co do limitowanej partii Piwa Żywe w wersji niefiltrowanej to oczywiście mamy wiele próśb o wypuszczenie na rynek takiego produktu, jednak jest to bardzo wrażliwe piwo i cały czas pracujemy nad tym co zrobić aby mogło trafić do Klientów w najwyższej jakości.
Zaskoczony jestem opinią, że smak piwa Żywe zmienił się ostatnio. W technologii produkowania tego piwa nie zmieniliśmy nic, nadal są to te same składniki i Ci sami pracownicy :) Przekażę jednak te uwagi do działu produkcji, są dla nas cenne. "
Dla mnie w ogóle bomba, że uzyskałem odpowiedź normalną, a nie jakiś marketingowy bełkot panienki piastującej "niezwykle ważną funkcję" czegoś-tam managera w korporacji, hehe.- 3 0
-
2012-04-10 14:13
Heniu a co znaczy spsiało? (1)
- 0 0
-
2012-04-10 14:23
Spsiało znaczy w tym przypadku zepsuło się.
Najmocniej przepraszam za użycie niekoniecznie zrozumiałego słownictwa.
- 0 0
-
2012-04-10 14:21
taksowkarze z lotniska zarabiaja
zarabiaja nawet 15-20 tys na miesiac, zazdroscic tym zlotowom ubogiej prawilnosci narodu w publicznym miejscu jakim jest terminal lotniczy (miedzy narodowe lotnisko Rebiechowo-gdansk)
takie pacany glupa rzna i oszukuja na tym lotnisku jak sie da
(bialego za murzyna chca traktowac i w dolarach licza sobie za kurs)
firma, wielka firma ??- 1 1
-
2012-04-10 14:08
piję ambera niepasteryzownego.jest tani i w miarę dobry,ale trudno dostępny:(
- 2 1
-
2012-04-10 12:35
...a czy butelki będą zwrotne? (1)
...jak nie to nie tknę tego choćby było pyszne... Wczoraj byłem na małym spacerku w lesie oliwskim - na obrzeżach lasu pełno niezwrotnych butelek po perle a gdyby były zwrotne konsumenci zabraliby je ze sobą z lasu nawet gdyby kultury im brakowało...
- 5 0
-
2012-04-10 13:23
nie będą :( ale masz plusa za postawę obywatelską - ja na szczęście mam pojemnik na szkło koło domu.
- 0 0
-
2012-04-10 11:01
(2)
Pszeniczniak ma więcej fuzli i powoduje gorszego kaca, sprawdzali w galileo.
- 2 5
-
2012-04-10 13:18
Tak jak wyżej jest napisane: Pszeniczniaka pijesz jako 1 lub 2 piwo, dalej i tak masz smak przytępiony, więc równie dobrze może pić popłuczyny wielkich koncernów.
- 4 0
-
2012-04-10 11:43
To piwo do degustacji
nie nadaje się na wieczór browarno-meczowy
- 5 0
-
2012-04-10 10:42
Orientuje się ktoś, czy Amber będzie produkował to piwo osobiście? (2)
Czy będzie je tylko sprowadzał z Niemiec/Belgii/Holandii i sprzedawał po swoją marką jak kilka innych polskich browarów czyni z pszenicą?
- 11 18
-
2012-04-10 12:34
Polskie (1)
produkują sami od A do Z. W dodatku mają własne drożdże (nie suche z paczek niewiadomo skąd jak reszta). Prace trwały ponad rok.
- 7 1
-
2012-04-10 13:13
To z pewnością skosztuje :)
- 3 1
-
2012-04-10 10:17
Ja już próbowałem :) (2)
Brawo Amber! pyszne piwo!
- 16 3
-
2012-04-10 12:59
Na Czerwonym dworze pewnie mają. Muszę się dzisiaj do nich przejechać!
- 2 1
-
2012-04-10 12:10
gdzie kupiles?
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.