• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browar Amber chce podbić zagraniczne rynki nową marką

erka
10 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Piwna biesiada przy PGE Arenie
Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber. Browar Amber z Bielkówka działa od 1994 roku. Jego właścicielem jest Andrzej Przybyło (na zdjęciu). W 2011 roku na polskim rynku dostępnych było 15 piw warzonych w browarze Amber.

Browar Amber wprowadza na rynek nową markę piwa. Pszeniczniak ma trafić w gusta wymagających klientów. Browar planuje eksport nowego piwa do Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii.


Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży. Pszeniczniak to piwo pszeniczne wytwarzane metodą górnej fermentacji przy użyciu żywych drożdży.

- Stawiamy na piwa wysokiej jakości, jednocześnie podkreślając ich regionalny charakter. Chcemy przekonywać konsumentów dobrymi ciekawymi smakami i oryginalną szatą wizualną butelek - mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. - Tym wyróżniamy się od lat na rynku. Obecnie rośnie w siłę konkurencja ze strony dużych koncernów, które coraz zacieklej walczą o udział w rynku piw regionalnych. Myślę, że mniejsze browary będą iść w coraz większe nisze, niestandardowe smaki i opakowania. Wypuszczać na rynek piwa trudne do uwarzenia przemysłowo.

Pszeniczniak będzie dostępny w sklepach w całej Polsce. W drugiej połowie kwietnia będzie można się go napić w pubach i restauracjach. Jeszcze w tym roku nowe piwo trafi także na rynki zagraniczne.

- Konsumenci na całym świecie poszukują ciekawych smaków i nowości. Są zmęczeni typowymi, nie odróżniającymi się za bardzo w smaku produktami, dynamicznie rozwija się rynek produktów regionalnych - dodaje Skrętny.

Pszeniczniak będzie sprzedawane w grawerowanej butelce z hasłem: "Browar Amber Specjalność Regionu" oraz pieczęcią " Naturalnie z Pomorza". Nowe opakowanie ma połączyć wszystkie marki premium z Browaru Amber w jedną spójna linię piwnych "Specjalności Regionu Pomorza".

Z danych Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich wynika, że browary regionalne mają już ok. 7 proc. udział w rynku piwa. W 2011 roku odnotowały w segmencie piw premium 10 proc. wzrost sprzedaży, większy niż dynamika sprzedaży całego rynku, która w tym czasie wyniosła 2 proc. Z ostatnich badań firmy ARC Rynek i Opinia dotyczących rynku piw regionalnych wynika, że ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej lub w ogóle nie sięga po napoje z dużych koncernów. Konsumentami piw regionalnych najczęściej są osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach.
erka

Miejsca

Opinie (161) 1 zablokowana

  • wreszcie (2)

    długo czekalismy na to pszeniczne z naszego browaru!

    • 16 4

    • Żeby to jeszcze stało koło prawdziwego piwa. (1)

      Piwa pszeniczne w wielu wydaniach to tylko efekt "mody browarniczej". Prawdziwych piw pszenicznych piłem w życiu kilka marek, w Polsce dwa można zaliczyć do piw pszenicznych.

      Pomijam fakt.... niepasteryzowanych piw. Tak samo modne określenie, niemające nic wspólnego z po pierwsze z piwem, a po drugie z niepasteryzowanym piwem. Piwo niepasteryzowane, PRAWDZIWE, ma okres spożycia maksymalnie 2 tygodnie po zabutelkowaniu. W Polsce nie spotkałem jeszcze takich terminów przydatności. Raz przy granicy z Litwą piłem tamtejsze piwo niepasteryzowane, okres przydatności 4 dni. Smak.... niezapomniany.

      Dodatkowo cały szajs typu Żywiec, Lech, Tyskie, Żubr i wszystko to co jest paskudną masówką nawet nie można nazwać piwem, koło piwa to nawet nie stało. Co powiecie na to, że pijąc jedną z tych marek pijecie ŻÓŁĆ BYDLĘCĄ zamiast CHMIELU...

      Dlatego piwo robię sobie sam, bo to nic trudnego.

      • 3 1

      • Jeżeli rzeczywiście jesteś piwowarem domowym,

        to trochę nie wypada Ci się kompromitować tekstami o bydlęcej żółci :) A powiedz proszę, które to dwa polskie piwa można zaliczyć do pszenicznych? Bo ja piłem w życiu prawdopodobnie już kilkadziesiąt marek pszenicy i na amberowego Pszeniczniaka, którego próbowalem wczoraj z beczki, nie dam złego słowa powiedzieć. Mógłby ewentualnie być trochę pełniejszy w smaku (właśnie takie pszeniczne lubię najbardziej i sam takie warzę), ale z ekstraktu 12,1 cudów się nie wykręci.

        Pozdrawiam wszystkich, którzy wiedzą, co dobre i wspierają swoje lokalne browary!

        • 1 0

  • a butelki dalej bezzwrotne (2)

    i tym sposobem kupuję sobie Miodne, Srerbnego Smoka lub Racibroskie zamiast piw lokalnych. Mam nadzieję, że Pan Marek Skrętny to czyta i wyciągnie odpowiednie wnioski.
    A przy okazji - Amber zawsze stał na stanowisku, że wyli jakośc od ilości i dlatego produkuje głównie na rynek pomorski. A teraz niby piwo dostepne w całej Polsce i na świecie?? Nagle ujęcie wody wydajność zwiększyło?

    • 4 0

    • srebrny smok jest słaby (1)

      Wrocławskie jest świetne,żywe a co do butelek to racja

      • 1 1

      • wrocławskie świetne

        i cena jeszcze przystępna!

        • 0 0

  • Gdzie mozna pszeniczniaka kupić? (2)

    Zapodajcie źródło:)

    • 1 2

    • (1)

      Na Czerwonym Dworze? Albo na Ujeścisku. To są dwa bardzo dobrze zaopatrzone sklepy!

      • 0 0

      • jeszcze są piwazagraniczneiregionalne

        na grunwaldzkiej we wrzeszczu

        • 0 0

  • Piłam! (1)

    Wyjatkowo zrównoważone i dopieszczone piwo pszeniczne. Wszystko co powinno mieć pszeniczne tam jest i nic nie przeważa. Taprawdę dobry produkt, niezależnie od marketingowych sztuczek. Szcunek dla piwowarów. Pozwolę sobie nawet na odważną opinię, że to na dzień dzisiejszy najpeoszy produkt Browaru Amber

    • 1 1

    • ja też piłam

      wspaniałe, i ta piana, a jaki wspaniały bukiet, ech nareszcie mamy nasze regionalne piwo pszeniczne

      • 0 0

  • to piwo wlasne ambera (1)

    bylem w browarze podczas pierwszej produkcji tego piwa. Z własnych drożdzy nawet :)

    • 19 2

    • zajrzyj na Fejsa - PSZENICZNIAK

      A tam znajdziesz film z pierwszego rozlewu, ja też tan byłam i widziałam rozlew:) - receptura oryginalna browarnianych technologów, którym chwała za wspaniały smak PSZENICZNIAKA

      • 1 0

  • Pszeniczniak (7)

    hehe niezła nazwa

    • 15 2

    • Podbije świat.. (5)

      hehe- chyba w nie wymówieniu tej nazwy- hehe.
      Wyobrażacie sobie Amerykańczyka, który wchodzi do pubu i mówi: "Hi, I would like five Pssseniscjakow" i w tym momencie ślina mu zamazała oko, a język owinął się o zęby ,lol . hahahah no lelżę no!!!

      • 4 2

      • Niech sobie łamią (2)

        Polskie piwo, polskie zasady.

        • 4 2

        • A słowo AMBER to niby z jakiego języka jest?

          • 1 1

        • no, 8% i 1.5pln za 0.5L i najlepiej w plastiku

          • 3 1

      • jak chce się napić dobrego to niech pocierpi ;p

        • 1 1

      • moze zmienia na wheatnick

        • 2 1

    • nikt z zagranicy jej nie wymowi

      taki bedzie sukces ;) ha ha ha

      • 5 4

  • Na mnie to dziala;)

    Bielkowko Amber?!Bylem w tamtym roku z ziomkami na tej ich imprezie kozlackiej i czy jakos tak.Zaje-fajne to piwko,bo jak postawilem malolatce miejscowej kilka piwek to ma super dzialanie jakies..bo jak jej minetke strzelilem to sie az rozplakala ze szczescia ha ha serio.ja tez mialem po tym browarze super humor.dziwne chyba naturalne to piwo bo poprawia nastroj.hej

    • 2 0

  • lipa (4)

    a moze by tak zaczac produkowac piwo GDANSKIE ale na starej recepturze a nie na tej chemi????

    • 12 0

    • Bez szans!!!!!!

      Wykupili gdański browar razem z prawem do nazw piw i je zastrzegli. Nawet w miejscu starego Browaru w Gdańsku nie będzie można produkować piwa. Tak więc pijący ścieki z Żywca popierają taką politykę Holendrów na polskim rynku.

      • 2 0

    • Gdańskie z beczki to było to i jeszcze w grubym szkle!!

      Nie zapomne tych chwil.

      • 0 0

    • Chyba nie mogą bo prawdziwa receptura Gdańskiego pojechała do Elbląga po wykupieniu Browaru Gdańskiego. a z Elbląga cholera wie gdzie dalej. Ktoś posiada prawa do tej receptury i nie jest to Amber

      • 4 0

    • bez wody która była w starym browarze chyba nie da sie tego smaku odtworzyć?

      • 1 0

  • bardzo polecam

    naprawde wysoka jakosc wody do tego piwka .to nie jest jakis tam syf

    • 1 1

  • Tylko Koźlak. (5)

    Pycha.

    • 43 8

    • Mój No.1 od 5 lat (3)

      Amber Koźlak - piwo wybitnie dobre. Oczywiście jest dużo więcej znacznie szlachetniejszych i lepszych piw, ale Koźlak jest po prostu dobry na co dzień - no może nie na upalny ;) Jeden warunek - pijemy go nie zimniejszego niż 10 st.C, nawet 12 st.C jest OK, bo zbyt zimny traci swój ciekawt smak.

      • 10 1

      • (2)

        Zadnego dobrego piwa nie powinno sie pic zimniejszego niz 10° C.

        • 6 1

        • nie do końca

          Lekkie piwa pszeniczne i piwa białe pijemy bardzo zimne, niektóre nawet 6 st.C. Przykład - Obołoń Biłe

          • 5 2

        • zgadza się, wino przechłodzone to samo, traci smak

          przegrzane zresztą też :). Robiłem kiedyś eksperyment. Kupiłem wino zimą, z podłogi. Kadarkę, jedną z czterech jakie są na rynku (pod niemal identycznymi nalepkami, ale ja miałem stestowane, że to ta dobra). No, ono było zimne. Napiłem się łykensa, niedobre. Poczekałem, poczekałem. Napiłem się znowu łykensa. Lepiej. I tak dalej razem z analogią. W połowie flaszki wino było już za ciepłe i neidobre. Musiałem schłodzić.

          • 2 2

    • Kozlao ok ale zywe tez super

      • 11 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Katarzyna Dobrzyniecka

Ekonomista, Absolwent Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego Od ponad 10 lat Dyrektor...

Najczęściej czytane