• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gadus rozbuduje byłe zakłady Wilbo w Gdyni

Robert Kiewlicz
31 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.
  • Firma Gadus prowadzi produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku. W 2014 roku Gadus zakupił też pierwszy zakład w Norwegii, a rok później drugi zakład.

Firma Gadus rozbuduje byłe zakłady Wilbo, znajdujące się przy ul. Przemysłowej 8 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Teren zakupiony od Wilbo w marcu 2016 roku to nie tylko nieruchomości, ale także 3 hektary ziemi, co pozwoli firmie na dalszy rozwój. Gadus planuje też zwiększyć zatrudnienie nawet o kilkaset nowych osób.


Czym się kierujesz przy zakupie ryb lub przetworów rybnych?


Na początku marca 2016 gdyńska firma Gadus podpisała z Wilbo dwie umowy: sprzedaży ruchomości wraz z budynkami przy ul. Przemysłowej 8 w Gdyni oraz wszystkich aktywów związanych z produkcją ryb mrożonych panierowanych, za łączną kwotę 20 mln zł.

Plany Gadusa zakładają przeniesienie produkcji z aktualnie zajmowanej nieruchomości zobacz na mapie Gdyni, która na ten moment jest dzierżawiona i w dużym stopniu uniemożliwia rozbudowę firmy oraz zwiększenie mocy produkcyjnych.

Jak twierdzą władze firmy, zakupiona od Wilbo nieruchomość nie wymaga znacznych nakładów adaptacyjnych, a produkcja z aktualnej lokalizacji może być przeniesiona płynnie, bez naruszenia bieżącego trybu pracy i realizacji zamówień dla klientów zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Decyzja o zakupie gotowego zakładu była alternatywą dla budowy nowej powierzchni produkcyjnej, której koszty znacznie przewyższałyby obecną wartość zakupu.

Gadus ma też zamiar rozbudować byłe zakłady Wilbo. Prace budowlane mogą rozpocząć się jeszcze w 2016 roku. Budynek administracyjny, stojący na zakupionym terenie, zostanie zaadaptowany w sposób umożliwiający bieżące funkcjonowanie firmom obecnie wynajmującym w nim powierzchnie biurowe. Firma Gadus chce w ten sposób czerpać dodatkowe korzyści finansowe z najmu.

Gadus to firma powstała w 1996 roku w Gdyni. Jest prowadzona przez braci Dawida i Arkadiusza Sztormowskich. Początkowo zajmowała się skupem ryb z kutrów we Władysławowie, Helu oraz Jastarni i dostarczaniem ich do różnych, istniejących wówczas na rynku, firm przetwórczych. W 1999 roku firma zakupiła dwa pierwsze kutry, a w 2002 roku rozpoczęła działalność związaną z przetwórstwem ryb w Gdyni. Obecnie firma posiada 17 statków, które łowią głównie szproty, śledzie i dorsze na Bałtyku.

W latach 2003-2004 Gadus rozwinął dosyć mocno działalność przetwórczą. Równocześnie firma zaczęła rozwijać własną sieć sklepów. W chwili obecnej Gadus posiada ich około 20. Ryby z Gadusa są do kupienia także we wszystkich największych sieciach supermarketów w Polsce. W 2014 roku Gadus zakupił pierwszy zakład w Norwegii, rok później drugi zakład. Firma prowadzi też produkcję w trzech zakładach w Polsce - dwóch w Gdyni i jednym w Słupsku.

Miejsca

Opinie (69)

  • Już był o tym artykuł. Szkoda, że w Gdyni 10 razy trzeba pisać to samo "tyle" jest tu inwestycji

    • 3 9

  • Dorobili sie cwaniaczki... (2)

    ale to wszystko przez wyzysk i niewolnictwo. popytajcie pracownikow ile zarabiaja i czy panuje mobbing w zakladach ;-)

    • 11 6

    • Jak tak marnie płacą i jest gestapo to już widzę tłumy chętnych do pracy przy rybach....chyba że obcokrajowców,bo Polacy mają dość niskich płac i zapieprzu za miskę ryżu.

      • 2 1

    • Pokiwalbys sie na lajbach tyle co oni to zrozumialbys ta prace

      :) a nie oczerniasz siedzac w cieplych skarpetach

      • 3 3

  • A gdzie w ankiecie opcja "nie kupuję i nie jem ryb"? (1)

    Weganizm czyni wolnym od takiego syfu.

    • 1 7

    • ale nie chroni przed gniciem mózgu

      • 5 1

  • Kiedyś byli super, teraz.... szkoda gadać.

    Do jakiegoś roku czy półtora ( chyba ) wstecz było super. Świeża rybka, miła obsługa. Ale odkąd "zarządzaniem" zajęła sie wiadoma damulka, to zaczęto stosować politykę maksimum zysku. I w efekcie przedawali stare ryby jakich wceśniej nie sprzedawali. Nawet jedną Panią sprzedawczynię co nie chciała klientom wciskac starych ryb przenieśli karnie na inny sklep.
    Kiedyś mieli kolejki a teraz ? Sklep jakich setki...

    • 6 3

  • Super rybki z Gadusa (2)

    Często kupuję świeżego dorsza i tatar z łososia w sklepie Gadusa przy placu górnośląskim, przy tym mają sympatyczną obsługę. Powodzenia w biznesie, trzeba wspierać lokalnych przedsiębiorców!

    • 8 0

    • Ja tam kupuję dorsza w szpinaku i sledzie bosmana :)

      • 1 0

    • super

      oni juz nie potrzebuja powodzenia.napchani sianem jak ..uj.dawid rozkrecil ten biznes od malego biznesiku bo mial szczescia duzo i leb na karku.no a starszy brat sam by to spierdo....ł pewnie bo lubil zabalowac..zdaje sie juz grubi milionerzy teraz..ehh,jeszcze nie tak dawno na stara sie tym kumplom rybe pakowalo a teraz takie grubasy.życie.

      • 3 0

  • Gratulacje i powodzenia!

    • 2 0

  • (1)

    Fajnie że polska firma.
    Minus za jakość.
    Dwa razy kupiłam rybę i dwa razy nie była świeża.
    Raz brzuszki z dorsza, raz pstrąg.
    Więcej nie kupię w żadnym ze sklepów tej sieci.
    Sprzedając stary towar sami strzelają sobie w kolana.

    • 8 2

    • to problem polskiej mentalności oszusta i cwaniaka

      bardzo typowy,
      żeby kupić świeże mięso i ryby
      musisz być bardzo uważnym klientem,
      najbezpieczniej jest kupić całą rybę bo ocenisz skórę,
      oko i skrzela,
      po filecie nie poznasz świeżości tak łatwo (po zapachu),

      to samo mięso czerwone, w Polsce ciężko z jakością,
      najlepsze jedzie na zachód

      • 0 0

  • Do wszystkich co piszą że fajnie że to polska firma, no i co z tego jak płacą około 5 zł na godzinę. To już lepiej robić w Lidlu u Niemca za prawie dwa razy więcej.

    • 3 2

  • Napiszcie coś o samych właścicielach (1)

    jak traktują i wykorzystują swoich pracowników, jak oszukują ZUS.....

    • 3 0

    • osioł

      Ta firma idzie ku dołowi jak szef dal wolną rękę ludziom którzy owinęli sobie jego wokół palca a on im wierzy a druga strona jest zastraszona. Pozdrowienia

      • 2 0

  • Zawsze kupuję u nich ryby w Rumi na ul. Dąbrowskiego , personel przesympatyczny i co najważniejsze świeży produkt i ogromy wybór :)

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Dorota Sobieniecka- Kańska

Dyrektor Gdańskiego Klubu Biznesu. Wydawca, dziennikarka, wykładowca, doradca public relations....

Najczęściej czytane