- 1 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (18 opinii)
- 2 Gra Manor Lords światowym hitem (26 opinii)
- 3 Trzeci raz szukają prezesa Energi (55 opinii)
- 4 Zmiany w zarządzie Petrobalticu (32 opinie)
- 5 Inflacja w kwietniu ma wynieść 2,4 proc. (12 opinii)
- 6 Unieważniono przetarg na zbożowy w Gdyni (45 opinii)
Hala Koszyki, teraz Montownia w Gdańsku. Nowy food hall zyskał operatora
W rewitalizowanym budynku Montowni przy ul. Lisia Grobla w Gdańsku powstanie food hall o powierzchni ponad 2,3 tys. m kw. Spółka Food Hall Poland podpisała z umowę dzierżawy z trójmiejskim deweloperem Euro Styl, stając się tym samym operatorem inwestycji.
Budynek, którego dotyczy przedsięwzięcie, powstał pod koniec lat 30. ubiegłego wieku dla Stoczni Schichaua. W późniejszym czasie, po wojnie, zaadaptowano go na główny magazyn Stoczni Gdańskiej. Wśród mieszkańców Gdańska Montownia znana jest jako hala U-bootów, ponieważ kiedyś montowano tu silniki tych okrętów. Teraz powstaje tu nowoczesne centrum konferencyjne z bazą noclegową i gastronomiczną.
Montownia U-bootów. Stara hala zyska nowe życie
- Stworzymy na postoczniowych terenach Gdańska tkankę miejską, gdzie wszystkie najpotrzebniejsze funkcje znajdą się w zasięgu 15-minutowego spaceru - podsumowuje Magdalena Reńska, dyrektor zarządzająca i członek zarządu w spółce Euro Styl z Grupy Dom Development. - Zrewitalizowana z wyjątkową dbałością o detale Montownia będzie jej sercem. Cieszę się, że doświadczony operator zajmie się zorganizowaniem bogatej oferty gastronomicznej. Jestem przekonana, że to wyjątkowe, bo autentyczne miejsce, stanie się magnetyczną atrakcją na mapie Gdańska.
Doświadczony operator food hallu
Spółka Food Hall Poland jest operatorem m.in. przestrzeni Hali Koszyki w Warszawie.
- Jako grupa ekspertów, która tworzy Food Hall Poland, posiadamy unikatowe kompetencje - mówi Krzysztof Cybruch, prezes Food Hall Poland. - Nasz zespół ma ponad 10-letnie doświadczenie przy współtworzeniu podobnych projektów w Polsce i za granicą. Zrealizowaliśmy już kilka znaczących przedsięwzięć, konsultujemy najważniejsze projekty mixed-use oraz doradzamy i pomagamy stawiać pierwsze kroki w gastronomii i handlu produktami spożywczymi. To wszystko owocuje dzisiaj wieloma ciekawymi i innowacyjnymi pomysłami, które czekają na zrealizowanie - między innymi w gdańskiej Montowni.
Czytaj także: Boom na stocznię! Poznaj nowe miejsca rozrywki w Gdańsku
- Sporo podobnych projektów w kraju i Europie oferuje smaki z całego świata, a my nie chcemy być po prostu kolejnym takim miejscem - dodaje. - Dlatego szykujemy nowe i zaskakujące doświadczenia kulinarne połączone z życiem kulturalnym Trójmiasta. Do tego dochodzi oczywiście historia miejsca i wyjątkowa lokalizacja w nowo powstającej śródmiejskiej części Gdańska, w sąsiedztwie Europejskiego Centrum Solidarności i na dawnych terenach Stoczni Gdańskiej, co bez wątpienia będzie magnesem tego miejsca.
Plan na aranżację Montowni
Z food hallu będzie można dostać się bezpośrednio do części konferencyjnej budynku, która zajmie 400 mkw. powierzchni. Poprowadzą do niej amfiteatralne schody. Powyżej znajdzie się z kolei trzykondygnacyjna część hotelowa z 114 loftami. Tę od przestrzeni gastronomicznej oddzieli szklany strop. Lofty o powierzchniach od 37 do 51 mkw. będą miały wysokość nawet do 5 metrów.
Zobacz także: Restauracja i winiarnia Mielżyński w budynku remizy Stoczni Cesarskiej
Wysokość poprzemysłowej przestrzeni pozwoli na aranżację dwupoziomowych lokali. We wnętrzach pozostaną zachowane industrialne elementy, takie jak trzy odrestaurowane kabiny operatora suwnicy, oryginalne stoczniowe lampy czy szyny w brukowej posadzce.
Otwarcie Montowni zaplanowano na kwiecień 2023 roku.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Inwestycje
Montownia
Miejsca
Opinie (83) 2 zablokowane
-
2021-08-11 14:21
Nie podoba mi sie bo mi sie nie podoba sie
- 1 1
-
2021-08-11 14:21
Developerzy powinni budowac koscioly I pomniki
- 1 3
-
2021-08-11 14:23
Chetnie sie tam wybiore na goloneczke
- 2 4
-
2021-08-11 15:36
a kiedy do montowni powróci montowane statków? (1)
bo rozumiem, że to jest główny cel a sprzedawanie tam jedzenia to taka tymczasówka na pokrycie bieżących kosztów utrzymania budynku.
- 3 2
-
2021-08-11 19:10
Jak znów zaczniemy
Budować U-Booty. Zapytaj premiera i ministra od wojska
- 2 0
-
2021-08-11 15:45
Nic tylko żreć i tyć (1)
- 0 0
-
2021-08-12 08:36
jeszcze zagłosować czasem trzeba
- 0 0
-
2021-08-11 15:54
Mieszkam na tej ulicy (7)
Do tej pory było cicho i spokojnie, ale miasto woli inwestować w pijaństwo i darcie mordy w środku nocy. Coraz bardziej widać że Dulkiewicz i jej świta chce wykopać resztki lokalsów ze Śródmieścia
- 32 59
-
2021-08-11 16:41
to nie są tanie mieszkania, a jest to centrum (1)
za to mozna miec mieszkanie w spokojnej dzielnicy lub dom za miastem. w czym problem?
- 12 8
-
2021-08-11 16:50
zależy jakie, te stare postoczniowe kamienice to raczej nie
- 3 1
-
2021-08-11 17:08
Przecież miasto nie ma tam nic do gadania
To inwestycja dewelopera
- 6 2
-
2021-08-11 21:35
Szczerze współczuję
...ale to prawda , że Gdańsk nie dba o mieszkańców Śródmieścia. To jest walka z wiatrakami. Raczej nie będziesz miał wyboru, zarabiaj na nieruchomości a dla siebie poszukaj coś w spokojniejszej dzielnicy. Ja tak zrobiłem bo kopać się z koniem nie będę. Pozdrawiam
- 3 2
-
2021-08-11 23:18
Miejsce wieśniaka (1)
Jest na wsi. Tam jest cicho i spokojnie. Bądź łaskaw uwolnić to miasto od siebie
- 5 8
-
2021-08-12 07:53
To że ty pochodzisz ze wsi i tak bardzo jej nienawidzisz
...to nie moja wina. Uciekłeś do miasta ale pomyśl o swoich rodzicach.
- 5 2
-
2021-08-12 07:53
właśnie chciałem napisać, że współczuję mieszkańcom Lisiej Grobli, musicie ogrodzić swój teren bo te krzaki za montownią zamienią się w krzaki-kopulatki albo gorzej WC
- 4 3
-
2021-08-11 16:41
Ceny wysokie , jadło podłe.
- 1 1
-
2021-08-11 17:33
W Gdańsku jest słabe wyczucie do tworzenia dobrego jedzenia. Lepiej jest na Podlasiu, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i Małopolsce czyli w terenach ukorzenionych z tradycjami.
- 4 2
-
2021-08-12 08:33
Jeszcze niedawno
słowo FOOD dominowało w nazewnictwie firm branży mięsnej i niskich lotów gastronomii. Dziś pod tym hasłem powstają hale coraz bardziej przypominające chlewy, tuczarnie drobiu, itp. I to w coraz bardziej odrażających miejscach. Podpowiadam, że jest jeszcze sporo obiektów po zamkniętych kurnikach, lisich fermach, to się świetnie nadaje na ścierwodajnie. Obok staną następcy kawiarni czyli "seta i galareta", a w weekendy będą się odbywać festiwale fastfoodów z gościnnymi występami gwiazd Ekipy. Się zrobi stoły z palet, powiesi kilka żarówek na kabelku, modne drineczki w ekoplastiku, więcej nie trzeba.
- 3 1
-
2021-08-12 08:40
i 18 zeta za butelkę piwa
jesień nadciąga
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.