• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Nowak to przeszlosc (2)

    Jest teraz taka konkurencja ze wyroby Nowak to świństwo.Zieliński,Balcerzak i firmy z Kaszub mające swoje stoiska w Gdańsku wykoszą Nowaka.

    • 4 3

    • Zielinski

      Niestety wyroby Zielinskiego sa rowniez pelne E dodatkow, polepszaczy, fosforanu i wzmacniaczow smaku. Coz, nie nadaje sie do jedzenia dla alergika.

      • 0 0

    • Zielinski

      Nie sadze aby produkty Zielinskiego zawieraly mniej chemii. Wlasnie w jednym ze stoisk Zielinskiego ( w Netto, Straszyn ul. Objazdowa) na moje pytanie o sklad jednej z wedlich starsza sprzedawczyni opryskliwie odpowiedziala ze nie udzieli informacji poniewaz etykieta zostala juz zerwana. Na moja uwage ze jest to niezgodne z prawem poniewaz wszystkie sprzedawane wyroby musza byc dla kliento widoczne i dostepne odpowiedziala ze nie ma takiej mozliwosci. Opryskliwa starsza kobieta tonem nie znoszacym sprzeciwu, opryskliwie odmawia udzielenia informacji o skladzie sprzedawanych wyrobow. Kolejnego dnia mlodsza sprzedawczyni (inna zmiana) jednak wyciagnela ze szafki wycieta nozyczkami etykiete tej wedliny. Sklad niestety pelen E dodatkow, konserwantow i wzmacniaczow smaku. Dla alergika niezjadliwe a w przypadku zjedzenia takiej wedliny choruje sie od trzech do pieciu dni cierpiac bardzo. Lekcewazenie producenta i personelu oraz chec zysku za wszelka cene jest oczywiste. Od tego czasu nie kupuje tam miesa, wole podjechac do innego rzeznika.

      • 1 1

  • łeeee, myślałem, że chodzi o innego Nowaka i Krupę

    Tak czy owak, zawsze Nowak

    • 0 0

  • Smutny zysk (1)

    Zwierzęta się bardzo cieszą, ze ktoś zarabia na ich nieszczęściu.
    Nie gratuluję tych 25 lat życia z zabijania.

    • 10 9

    • musimy coś jeść

      jak czytam takie komentarze to tylko smiać sie chce .... nieszczęsna epoka weganów

      • 0 1

  • jak mozna jeszcze w dzisiejszych czasach dorabiac sie na śmierci innych istot? (2)

    Przeciez zwierzęta to sa nasi młodsi bracia a ci Nowakowie dorabiaja sie na ich smierci i cierpieniu! Sa to krwawe pieniadze! Karma do nich wróci....

    • 10 15

    • serio hahaha ludzie są istotami mięsożernymi jak coś to boga obwiniaj a nie biednych producentów żywności XDXD

      • 0 1

    • przeżuwaczami nie jesteśmy, natura wyposażyła nas w kły

      • 2 2

  • (1)

    Teraz świętują swoje 25 latek w : nie wiem jak się to nazywa ale tam gdzie targi naprzeciw stadionu. Zaprosili pracowników ale bez osób towarzyszących !! żenada :(

    • 10 4

    • no bo jak sie róbi impreze integracyjną dla pracowników tak jak u mnie w banku to nigdy sie nie zaprasza z osobami towarzyszącymi helołł... to jest żenada ...

      • 0 1

  • kogo interesuje firma wędliniarska na pierwszej stronie? (1)

    • 9 7

    • to po co wg wchodzic na trójmiasto i czytać o trójmiejskich biznesach i nieruchomościach ... ludu...

      • 1 0

  • (4)

    Najgorsze jest to, że dorabia się na wyzysku pracowników :(

    • 25 2

    • to chyba tak jak wszyscy

      • 0 0

    • beka

      Masz racje. Znam taka co tam robi, niby na reke najnizsza a na lewo drugie tyle. Ale 500+ dostaja hahabab

      • 0 0

    • (1)

      Ps.
      Płaca tylko to co najniższa krajowa i reszta w kopertę. O nadgodzinach można zapomnieć :(

      • 14 0

      • idź tam gdzie lepiej...

        • 1 0

  • Nikomu zdrowie nie smakuje, aż jakiej choroby skosztuje. - Bertrand Saadi z Szirazu (2)

    Najlepiej samemu upiec sobie miesko, zrobic pasztet lub szyneczke gotowana. Szybkowar mozna kupic w internecie. Jedyne godne polecenia wyroby moim zdaniem to Tradycyjne Jadlo. Sklad tych wedlin jest godny polecenia, Bez konserwantow i wszechobenych E dodatkow, fosforanow itp. Warto czytac etykiety produktow przed zakupem. (http://www.tradycyjnejadlo.pl/Katalog/Szynki-i-Poledwice/Poledwica-Krolewska.html)

    • 5 1

    • tylko gdzie kupic prawdziwe mięso? (1)

      nie nastrzyknięte litrami chemikaliów?

      • 0 0

      • szukac u okolicznych rolnikow.

        • 0 0

  • salcesony , przemysł wydobywczy , nieruchomości ,IT , rolnictwo itd...

    no i najważniejsze :- szoł biznes - kabaret Nowaki !

    • 4 1

  • nowak (1)

    TO k....a na Żwirki i Wigury w Gdańsku ma też sklep,byłem światkiem jak ekspedientka z nowaka spisywała ceny u kummera a pani blond chętnie odpowiadała na pytania

    • 3 5

    • byłeś małym światem??

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Justyna Kowalczyk

Prezes zarządu OptiWay Biuro Rachunkowe Sp. z o.o.. Absolwentka Wydziału Finansów i Rachunkowości...

Najczęściej czytane