- 1 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (68 opinii)
- 2 Zużywamy coraz więcej energii (127 opinii)
- 3 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (118 opinii)
- 4 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (60 opinii)
- 5 Gra Manor Lords światowym hitem (47 opinii)
- 6 Unieważniono przetarg na zbożowy w Gdyni (45 opinii)
Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności
Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.
Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.
W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.
- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.
W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.
- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.
Opinie (197) 7 zablokowanych
-
2016-09-18 07:58
Moźe jak Górski zainwestuje w Trójmieście w biurowce?
- 3 0
-
2016-09-17 17:06
(1)
Tylko!!!!!! wędliny Zielińskiego, smaczne i przypominają te robione przez moją babcię
- 13 3
-
2016-09-18 07:48
Mają bardzo dobrą białą kiełbasę. Zawsze na święta od nich kupujemy
- 0 0
-
2016-09-18 07:03
Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć (Sokrates) Produkujac chemiczne wedliny generuje sie choroby przewodu pokarmowego, raka przelyku, zoladka i jelit. Przemysl farmaceutyczny i chemiczny zaciera raczki i liczy zyski, lekarze rowniez maja powod do zadowolenia. Tylko nieswiadomy konsument jest na straconej pozycji. Ciekawi mnie czy producenci tych wyrobow i ich rodziny jedza te swoje wyroby.
- 13 0
-
2016-09-18 06:54
Człowiek jest tym, co zje. Ludwig Feuerbach
Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania.Anthelme Brillat-Savarin
- 3 1
-
2016-09-18 06:50
Jak Bóg ma dać zdrowie, to pomoże i łajno krowie, a jak śmierć, nie pomoże i złota ćwierć. ( przysłowie polskie
- 2 2
-
2016-09-18 06:48
Zdrowie jest tym czynnikiem, który dodaje wartości wszystkim zerom w życiu. ~ Bernard Fontenelle
- 3 0
-
2016-09-18 06:09
Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz. Autor: Jan Kochanowski
Jak to mowia czlowiek nie swinia wszystko zje. To co sie teraz sprzedaje nie ma nic wspolnego z wedlina, sa to wyroby wedlinopodobne naszpikowane chemia, konserwantami, wzmacniaczami smaku, azotanami i cala lista E. Niespecjalnie sie sprzedaje, widac sprzedaz spada skoro reklamuje sie tego producenta. Mieso jest rowniez pelne antybiotykow, po uboju zwierzat i rozbiorze miesa nastrzykiwane koktajlem chemicznym podwaja swa objetosc. Wpisz w wyszukiwarke: Ile mięsa w mięsie? (http://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/ile-miesa-w-miesie,134404.html) , warto obejrzec.
- 4 1
-
2016-09-17 15:10
wszystkie teraz te kiełbasy są takie same, napakowane chemią, (3)
to już nie to co np w latach 90
- 33 1
-
2016-09-18 01:25
On
On jest pewien ze czlowiek nie swinia,wrzystko zje
- 2 0
-
2016-09-17 17:01
(1)
raczej wodą, cukrem i solą + barwnik.
- 5 1
-
2016-09-17 17:33
to poczytaj skład, zobaczysz ile tam chemii
- 4 1
-
2016-09-17 11:52
Pychotki gratulacje i życzę kolejnych 25 lat ! (3)
Ja tam widzę jakość super !!!
- 8 25
-
2016-09-18 01:22
Hi,hi
Jego zle oplacony pracownik wyproznil sie z zemsty do miesnego pojemnika,to smacznego
- 0 0
-
2016-09-17 13:51
pychotki... ile masz lat? 5?
- 4 0
-
2016-09-17 11:56
jak nie znasz smaku jakosci to mozesz jesc kiche !
smacznego ) jedz , jedz bo ktos to musi zjesc ))). Moj York jada Hiszpanskie wedliny bo naszych nawet polizac nie chce a on sie zna na jakosci . Tak wiec smacznego .
- 3 0
-
2016-09-17 11:11
Szkoda tylko że syf a nie wędliny robią... (12)
...wolę Stokłosę lub Gzellę
- 66 79
-
2016-09-18 01:13
Tak
Wynika z tego ze czlowiek nie swinia,wrzystko z glupoty zezre,byle co jesc i bylo co gadac
- 0 0
-
2016-09-17 12:02
Stokłosa??? Człowieku pewnie jarasz szlugi i nie masz smaku. (5)
Tylko Nowak!
- 24 12
-
2016-09-17 20:40
co wy wiecie, widzieliście produkcję? (2)
Ludzie, co wy pieprzycie za głupoty! Czy któryś z was hejterów był w zakładzie w Jankowie, pracował tam i widział jak to wszystko się robi, że takie bzdury gadacie? Bo ja byłam, pracowałam i słowa złego na czystość i jakość wytwarzania nie dam powiedzieć. Oczywiście nie muszą wszystkim smkować, bo każdy z nas ma inny smak natomiast odświeżanie u Nowaka nie wchodzi w rachube. To tyle w temacie. Gratuluje jubileuszu :)
- 11 7
-
2016-09-18 00:43
... (1)
W firmowym sklepie sprzedawali zielone wedliny..to mi wystarczy jesli chodzi o jakosc.Na produkcje nie musze juz wchodzic
- 3 5
-
2016-09-18 00:57
Zgadzam się z tym że jakość na sklepach kuleje jeszcze rok temu wszystko swiezutkie teraz niestety już muszę uważać co kupuję i niestety podobnie jest u Stokłosy
- 4 2
-
2016-09-17 19:41
Nowak to dno.
- 8 2
-
2016-09-17 17:04
Stokłosa??? też do ..., jak Nowak
- 11 1
-
2016-09-17 18:51
"świeże, czyste mięso i wędliny"..:))
Nowak, Stokłosa, HK, Gzella najwięksi odświeżacze...
- 14 1
-
2016-09-17 17:17
A ja wolę wyroby z tajnych firm z Kaszub,
tamtych od Nowaków Gzeli i innych, nie da się jeść, każdy to potwierdzi, kto spróbował takie wyroby z Kaszub. Sami wędzą, przyprawiają i jest pyszne.
- 18 2
-
2016-09-17 17:17
Gzella to gorsze g*wno od Nowaka !!
- 5 5
-
2016-09-17 14:13
stokłosę? chyba żartujesz... prasy nie czytasz?
co do gzeli to nie jestem jakiś ekspertem ale raczej się popsuł...
zresztą wszędzie coraz więcej chemii...
tak w ogóle to zbóje z warszawy powinni wprowadzić takie prawo by nawet w mięsnych obligatoryjnie wystawiać wywieszki ze składem na produktach -byłby z nich jakiś pożytek- 17 0
-
2016-09-17 11:46
Nowak i Gzela najlepsi !!
- 9 12
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.