• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Moźe jak Górski zainwestuje w Trójmieście w biurowce?

    • 3 0

  • (1)

    Tylko!!!!!! wędliny Zielińskiego, smaczne i przypominają te robione przez moją babcię

    • 13 3

    • Mają bardzo dobrą białą kiełbasę. Zawsze na święta od nich kupujemy

      • 0 0

  • Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć (Sokrates) Produkujac chemiczne wedliny generuje sie choroby przewodu pokarmowego, raka przelyku, zoladka i jelit. Przemysl farmaceutyczny i chemiczny zaciera raczki i liczy zyski, lekarze rowniez maja powod do zadowolenia. Tylko nieswiadomy konsument jest na straconej pozycji. Ciekawi mnie czy producenci tych wyrobow i ich rodziny jedza te swoje wyroby.

    • 13 0

  • Człowiek jest tym, co zje. Ludwig Feuerbach

    Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania.Anthelme Brillat-Savarin

    • 3 1

  • Jak Bóg ma dać zdrowie, to pomoże i łajno krowie, a jak śmierć, nie pomoże i złota ćwierć. ( przysłowie polskie

    • 2 2

  • Zdrowie jest tym czynnikiem, który dodaje wartości wszystkim zerom w życiu. ~ Bernard Fontenelle

    • 3 0

  • Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz. Autor: Jan Kochanowski

    Jak to mowia czlowiek nie swinia wszystko zje. To co sie teraz sprzedaje nie ma nic wspolnego z wedlina, sa to wyroby wedlinopodobne naszpikowane chemia, konserwantami, wzmacniaczami smaku, azotanami i cala lista E. Niespecjalnie sie sprzedaje, widac sprzedaz spada skoro reklamuje sie tego producenta. Mieso jest rowniez pelne antybiotykow, po uboju zwierzat i rozbiorze miesa nastrzykiwane koktajlem chemicznym podwaja swa objetosc. Wpisz w wyszukiwarke: Ile mięsa w mięsie? (http://uwaga.tvn.pl/reportaze,2671,n/ile-miesa-w-miesie,134404.html) , warto obejrzec.

    • 4 1

  • wszystkie teraz te kiełbasy są takie same, napakowane chemią, (3)

    to już nie to co np w latach 90

    • 33 1

    • On

      On jest pewien ze czlowiek nie swinia,wrzystko zje

      • 2 0

    • (1)

      raczej wodą, cukrem i solą + barwnik.

      • 5 1

      • to poczytaj skład, zobaczysz ile tam chemii

        • 4 1

  • Pychotki gratulacje i życzę kolejnych 25 lat ! (3)

    Ja tam widzę jakość super !!!

    • 8 25

    • Hi,hi

      Jego zle oplacony pracownik wyproznil sie z zemsty do miesnego pojemnika,to smacznego

      • 0 0

    • pychotki... ile masz lat? 5?

      • 4 0

    • jak nie znasz smaku jakosci to mozesz jesc kiche !

      smacznego ) jedz , jedz bo ktos to musi zjesc ))). Moj York jada Hiszpanskie wedliny bo naszych nawet polizac nie chce a on sie zna na jakosci . Tak wiec smacznego .

      • 3 0

  • Szkoda tylko że syf a nie wędliny robią... (12)

    ...wolę Stokłosę lub Gzellę

    • 66 79

    • Tak

      Wynika z tego ze czlowiek nie swinia,wrzystko z glupoty zezre,byle co jesc i bylo co gadac

      • 0 0

    • Stokłosa??? Człowieku pewnie jarasz szlugi i nie masz smaku. (5)

      Tylko Nowak!

      • 24 12

      • co wy wiecie, widzieliście produkcję? (2)

        Ludzie, co wy pieprzycie za głupoty! Czy któryś z was hejterów był w zakładzie w Jankowie, pracował tam i widział jak to wszystko się robi, że takie bzdury gadacie? Bo ja byłam, pracowałam i słowa złego na czystość i jakość wytwarzania nie dam powiedzieć. Oczywiście nie muszą wszystkim smkować, bo każdy z nas ma inny smak natomiast odświeżanie u Nowaka nie wchodzi w rachube. To tyle w temacie. Gratuluje jubileuszu :)

        • 11 7

        • ... (1)

          W firmowym sklepie sprzedawali zielone wedliny..to mi wystarczy jesli chodzi o jakosc.Na produkcje nie musze juz wchodzic

          • 3 5

          • Zgadzam się z tym że jakość na sklepach kuleje jeszcze rok temu wszystko swiezutkie teraz niestety już muszę uważać co kupuję i niestety podobnie jest u Stokłosy

            • 4 2

      • Nowak to dno.

        • 8 2

      • Stokłosa??? też do ..., jak Nowak

        • 11 1

    • "świeże, czyste mięso i wędliny"..:))

      Nowak, Stokłosa, HK, Gzella najwięksi odświeżacze...

      • 14 1

    • A ja wolę wyroby z tajnych firm z Kaszub,

      tamtych od Nowaków Gzeli i innych, nie da się jeść, każdy to potwierdzi, kto spróbował takie wyroby z Kaszub. Sami wędzą, przyprawiają i jest pyszne.

      • 18 2

    • Gzella to gorsze g*wno od Nowaka !!

      • 5 5

    • stokłosę? chyba żartujesz... prasy nie czytasz?
      co do gzeli to nie jestem jakiś ekspertem ale raczej się popsuł...
      zresztą wszędzie coraz więcej chemii...

      tak w ogóle to zbóje z warszawy powinni wprowadzić takie prawo by nawet w mięsnych obligatoryjnie wystawiać wywieszki ze składem na produktach -byłby z nich jakiś pożytek

      • 17 0

    • Nowak i Gzela najlepsi !!

      • 9 12

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Dorota Sobieniecka- Kańska

Dyrektor Gdańskiego Klubu Biznesu. Wydawca, dziennikarka, wykładowca, doradca public relations....

Najczęściej czytane