• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Niestety, często wędliny i mieso jest nieświeże, szczególnie czesto na Obrońców

    w Gdańsku

    • 0 0

  • Niezłe kobiety. Ładna żona i córka. (10)

    • 47 48

    • (7)

      Ciekaw czy żona ta sama od zawsze

      • 31 5

      • Czy to ważne? (4)

        Podoba mi się ta córka ale pewnie ma zadarty nos i spotyka się tylko z typami co zarabiają po sto koła miesięcznie.

        • 26 7

        • Nigdy tego nie zrozumiem u kobiet (3)

          Gdy jakaś mi się podoba to interesuje mnie ona, jak wygląda, jak się zachowuje. Jestem finansowo niezależny i w d*pie mam czy jej ojciec ma sieć sklepów czy nie.. Rozumiem, że laski chcą mieć poczucie bezpieczeństwa, ale przyzwoicie zarabiający facet też by je zapewnił, a może by miał fajne przymioty, których nie ma ten bogatszy

          • 21 4

          • Rozmawiałem z kilkoma takimi bogatymi i dla nich jestem za cienki bo mam 6 koła na miesiąc (2)

            Jedna mi się płakała, że ma bogatego ale on ma małego ok 7 cm i musi jeszcze się wspomagać prochami żeby powstał. Ja mam 10 cm wiekszego i zero problemów, to co lepsze???

            • 13 15

            • glupia ta baba, pewnie wiedziała, za kogo wychodzi, ale poleciała na pieniądze

              on powinien spotkać fajną babkę i tę zostawić,
              i z takim rozmiarem można mieć udane współżycie, ale ta głupia baba o tym nie wie,
              poza tym bark tu jakiejkolwiek miłości

              • 1 0

            • Idź leczyć swoje kompleksy do specjalisty a nie na forum

              • 13 2

      • Nie ta sama, z pierwszą są dawno po rozwodzie

        • 2 0

      • Nie pierwsza i pewnie nie ostatnia.

        • 1 0

    • Ale garnitur na jubileusz mógł uszyć na miarę. Trochę słabo to wygląda... :-)

      • 17 4

    • .....

      podejrzewam że wszystkie farbowane, noski podobne do mamy tzw kartofelki, ładne...hmm przeciętne , ale przynajmniej jeden plus pyzatych buziek-brak zmarszczek.

      • 14 2

  • Panie Nowak wielu sukcesów w dobieraniu składu wędlin życzę!

    Niestety wedliny z państwa firmy zawierają chemię szkodliwą dla dzieci. Pozostaje zakup mięsa przypraw i samodzielne robienie wędlin co robi wielu rodziców.
    Państwa kabanosy znajomi natychmiast rozpoznają w smaku i wstyd je kupować bo zawsze pada komentarz przyoszczędziliście pewnie od nowaka lub z morlin i kilka epitetów na temat państwa kabanosów.
    Do czasu gdy nie zrozumiecie że wędlina składa się z mięsa i przypraw wiele osób nie kupi nic z pańskiej firmy podobnie jak z innych.
    Ale największy wyczyn państwa firmy to boczek wędzony który nie składa się w 100% z mięsa. Niech żyje ostrzykiwanie.
    A szkoda bo potencjał był. A wędliny to nie detergenty aby je faszerować chemikaliami.

    • 5 0

  • Jak zwykle przy tego typu artykułach brakuje mi podstawowej informacji. (2)

    W jaki sposób firma zatrudnia pracowników? Na śmieciówki czy normalne umowy o pracę?

    • 43 4

    • umowa

      jaka umowa ??? jak u prywaciarza. Najniższa podstawa a reszta pod stołem

      • 1 0

    • normalnie na tenteges

      • 9 4

  • Gdzie on te zarobione pieniążki zabierze do grobu tylko czemu nigdzie nie sponsoruje np sportu. Zdrowie i tezyzna fizyczna to trzeba wspierać. Pozwolić młodzieży rozwijać pasje. A nowak tylko do siebie

    • 0 0

  • Wina klienta (1)

    Nie rozumiem o co chodzi z tą jakością - tylko kupuje wędliny od Nowaka są najlepsze. Parówki i kabanosy to podstawa u mnie w lodówce. Mąż tylko to jada. Jak każdy producent tworzy pewnie wyroby droższe czyli lepsze w smaku i tanie które wiadomo są proporcjonalnie gorszej jakości. A to ze ludzie idą do sklepu i wybierają tylko najtańszy produkt bo patrzą tylko na cene to juz ich wina . Kazdy narzeka na jakość a jak widzi przecene to tylko taki produkt wybiera.

    • 0 5

    • Cena nie mówi o jakości.proście o etykietę z danego produktu i patrzcie ile w tym mięsa. Czasem tańszy produkt ma więcej mięsa niż droższy.

      • 1 0

  • Wzbogacil sie na pracownikach którzy płacili duże manka.jeden wielki złodziej...

    • 2 0

  • Nie kupuje (1)

    Nie kupuję wędlin. Kupuje kawałek mięsa i gotuje go lub piekę i kroje na kanapki. Przynajmniej wiem co jem.a i kupuje tylko to paczkowamr fabrycznie, moja kuzynka pracowała w mięsnym i wiem co się robi ze starym mięsem żeby wyglądało świeżo.

    • 2 1

    • uratujesz staranne je myjąc i wkładając na 3060 min. do wody z dodatkiem kwasu salicylowego (łyżeczka na 1 wody).

      wedliny najlepiej potraktować Ludwikiem

      • 0 0

  • Gratulacje ! (13)

    Uwielbiam te wędliny a przede wszystkim dania gotowe, parówki cielęce, paluszki sopockie i kabanosy !!! Najlepsze na świecie !!! Gratuluje jubileuszu :)

    • 22 56

    • Wspierajmy regionalne firmy ! (8)

      Większość ludzi nie inwestuje w dobrą żywność kupuje największe badziewie w biedronce czy w lidlu. Ludzie przestali zaopatrywać się w zdrowa żywność, mięso bogate w mięso. Ciesze sie ze mamy takie regionalne firmy na Pomorzu od tylu lat, dbające o jakość.

      • 29 28

      • (1)

        Chętnie wesprę regionalną firmę - tylko niech ona zaoferuje mi produkty dobrej jakości i świeże. Ostatnio pani w sklepie Nowaka sprzedała mi śmierdzące skrzydełka z kurczaka, które wylądowały od razu po przyjściu do domu w śmietniku. Zakupiona pierś z kurczaka też nie była lepsza - nawet kot nie chciał tego tknąć. Zakupy zrobione w sobotę rano, po otwarciu sklepu. Więcej już nie zrobię tam zakupów.

        • 3 0

        • Zakupy zrobione w sobotę rano, po otwarciu sklepu ale towar przywieźli w poprzednim tygodniu

          • 1 0

      • (3)

        akurat w sklepach które wymieniłeś wędliny są mega wysokiej jakości, z uwagi na trwający dumping cenowy.
        póki co jest i trzeba z tego korzystać.

        • 7 4

        • mega wysoka jakosc ??? (2)

          Kup mysliwska pikok. Otworz na kolacje - pycha. Po nocy smierdzi i laduje w śmieciach. Jedna noc !!! To ta super jakosc?
          Kielbasa z wolowina wyglada pieknie (jak krakowska) ale wez do ust - smrod !

          • 3 6

          • Kupiłam mięso u Nowaka szynkę z myślą na jutrzejszy obiad nadchodzi jutro i z mojej szynki wydobywa się smród poleciała do kosza po jednym dniu w lodówce to ile leżała w sklepie?? Syn uwielbia salami pech ze właśnie te od Nowaka jak świeże polezy w lodówce 4-5 dni bez problemu ale czasem po 2 już na śmietnik

            • 4 0

          • mega wysoka jakosc u Nowaka?

            • 6 1

      • Wszystko ok tylko niech te firmy też wspierają swoich pracowników.
        Jeśli taki Nowak dobrze traktuje pracowników, płaci więcej niż minimum, wspiera rodziny to jestem wstanie kupować tylko z tego powodu. W przeciwnym razie nie. nie wiem jak jest w tym przypadku. Brakuje jakiegoś rozróżnienia tutaj bo w sklepie nie wiesz jak jest.

        • 6 1

      • i sluchajcie polskiego rapu!
        elo

        • 1 1

    • Ola, a ile ważysz, że tak zapytam? (1)

      no i co jeszcze lubisz

      • 5 0

      • Ważę 102 kg przy 165 cm

        • 0 0

    • Zobacz skład kiełbasek sopockich można zie przestraszyć tyle chemii za 25 zł

      • 6 0

    • Sama weź się za robotę, a nie dania gotowe...

      • 12 1

  • Nie jadam wędlin od prawie roku.

    Obojętnie czy Nowak czy Gzella, czy inna Biedronka - wszystko napakowane syfem. Nie - nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką i zdaję sobie sprawę, że syf jest we wszystkim, ale moim zdaniem wędliny w tym przodują (pomijając oczywiście napoje słodzone, chipsy, słodycze i inne gotowe wyroby). Wolę czekoladę raz na tydzień niż nawet 1 plasterek wędliny dziennie.

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Waldemar Kucharski

współzałożyciel i były prezes zarządu Young Digital Planet SA. Obecnie członek Rady Nadzorczej...

Najczęściej czytane