- 1 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (44 opinie)
- 2 Zużywamy coraz więcej energii (73 opinie)
- 3 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (57 opinii)
- 4 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (115 opinii)
- 5 Gra Manor Lords światowym hitem (46 opinii)
- 6 Czy jesteśmy gotowi na jawność płac? (189 opinii)
Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności
Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.
Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.
W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.
- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.
W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.
- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.
Opinie (197) 7 zablokowanych
-
2016-09-20 11:51
Niestety, często wędliny i mieso jest nieświeże, szczególnie czesto na Obrońców
w Gdańsku
- 0 0
-
2016-09-17 10:10
Niezłe kobiety. Ładna żona i córka. (10)
- 47 48
-
2016-09-17 11:15
(7)
Ciekaw czy żona ta sama od zawsze
- 31 5
-
2016-09-17 12:00
Czy to ważne? (4)
Podoba mi się ta córka ale pewnie ma zadarty nos i spotyka się tylko z typami co zarabiają po sto koła miesięcznie.
- 26 7
-
2016-09-17 12:48
Nigdy tego nie zrozumiem u kobiet (3)
Gdy jakaś mi się podoba to interesuje mnie ona, jak wygląda, jak się zachowuje. Jestem finansowo niezależny i w d*pie mam czy jej ojciec ma sieć sklepów czy nie.. Rozumiem, że laski chcą mieć poczucie bezpieczeństwa, ale przyzwoicie zarabiający facet też by je zapewnił, a może by miał fajne przymioty, których nie ma ten bogatszy
- 21 4
-
2016-09-17 13:15
Rozmawiałem z kilkoma takimi bogatymi i dla nich jestem za cienki bo mam 6 koła na miesiąc (2)
Jedna mi się płakała, że ma bogatego ale on ma małego ok 7 cm i musi jeszcze się wspomagać prochami żeby powstał. Ja mam 10 cm wiekszego i zero problemów, to co lepsze???
- 13 15
-
2016-09-20 11:50
glupia ta baba, pewnie wiedziała, za kogo wychodzi, ale poleciała na pieniądze
on powinien spotkać fajną babkę i tę zostawić,
i z takim rozmiarem można mieć udane współżycie, ale ta głupia baba o tym nie wie,
poza tym bark tu jakiejkolwiek miłości- 1 0
-
2016-09-17 20:56
Idź leczyć swoje kompleksy do specjalisty a nie na forum
- 13 2
-
2016-09-20 11:46
Nie ta sama, z pierwszą są dawno po rozwodzie
- 2 0
-
2016-09-18 16:32
Nie pierwsza i pewnie nie ostatnia.
- 1 0
-
2016-09-17 18:27
Ale garnitur na jubileusz mógł uszyć na miarę. Trochę słabo to wygląda... :-)
- 17 4
-
2016-09-17 15:47
.....
podejrzewam że wszystkie farbowane, noski podobne do mamy tzw kartofelki, ładne...hmm przeciętne , ale przynajmniej jeden plus pyzatych buziek-brak zmarszczek.
- 14 2
-
2016-09-20 09:52
Panie Nowak wielu sukcesów w dobieraniu składu wędlin życzę!
Niestety wedliny z państwa firmy zawierają chemię szkodliwą dla dzieci. Pozostaje zakup mięsa przypraw i samodzielne robienie wędlin co robi wielu rodziców.
Państwa kabanosy znajomi natychmiast rozpoznają w smaku i wstyd je kupować bo zawsze pada komentarz przyoszczędziliście pewnie od nowaka lub z morlin i kilka epitetów na temat państwa kabanosów.
Do czasu gdy nie zrozumiecie że wędlina składa się z mięsa i przypraw wiele osób nie kupi nic z pańskiej firmy podobnie jak z innych.
Ale największy wyczyn państwa firmy to boczek wędzony który nie składa się w 100% z mięsa. Niech żyje ostrzykiwanie.
A szkoda bo potencjał był. A wędliny to nie detergenty aby je faszerować chemikaliami.- 5 0
-
2016-09-17 13:20
Jak zwykle przy tego typu artykułach brakuje mi podstawowej informacji. (2)
W jaki sposób firma zatrudnia pracowników? Na śmieciówki czy normalne umowy o pracę?
- 43 4
-
2016-09-20 08:38
umowa
jaka umowa ??? jak u prywaciarza. Najniższa podstawa a reszta pod stołem
- 1 0
-
2016-09-17 13:57
normalnie na tenteges
- 9 4
-
2016-09-20 07:10
Gdzie on te zarobione pieniążki zabierze do grobu tylko czemu nigdzie nie sponsoruje np sportu. Zdrowie i tezyzna fizyczna to trzeba wspierać. Pozwolić młodzieży rozwijać pasje. A nowak tylko do siebie
- 0 0
-
2016-09-19 11:55
Wina klienta (1)
Nie rozumiem o co chodzi z tą jakością - tylko kupuje wędliny od Nowaka są najlepsze. Parówki i kabanosy to podstawa u mnie w lodówce. Mąż tylko to jada. Jak każdy producent tworzy pewnie wyroby droższe czyli lepsze w smaku i tanie które wiadomo są proporcjonalnie gorszej jakości. A to ze ludzie idą do sklepu i wybierają tylko najtańszy produkt bo patrzą tylko na cene to juz ich wina . Kazdy narzeka na jakość a jak widzi przecene to tylko taki produkt wybiera.
- 0 5
-
2016-09-19 19:34
Cena nie mówi o jakości.proście o etykietę z danego produktu i patrzcie ile w tym mięsa. Czasem tańszy produkt ma więcej mięsa niż droższy.
- 1 0
-
2016-09-19 19:32
Wzbogacil sie na pracownikach którzy płacili duże manka.jeden wielki złodziej...
- 2 0
-
2016-09-18 11:13
Nie kupuje (1)
Nie kupuję wędlin. Kupuje kawałek mięsa i gotuje go lub piekę i kroje na kanapki. Przynajmniej wiem co jem.a i kupuje tylko to paczkowamr fabrycznie, moja kuzynka pracowała w mięsnym i wiem co się robi ze starym mięsem żeby wyglądało świeżo.
- 2 1
-
2016-09-19 13:55
uratujesz staranne je myjąc i wkładając na 3060 min. do wody z dodatkiem kwasu salicylowego (łyżeczka na 1 wody).
wedliny najlepiej potraktować Ludwikiem- 0 0
-
2016-09-17 11:34
Gratulacje ! (13)
Uwielbiam te wędliny a przede wszystkim dania gotowe, parówki cielęce, paluszki sopockie i kabanosy !!! Najlepsze na świecie !!! Gratuluje jubileuszu :)
- 22 56
-
2016-09-17 11:41
Wspierajmy regionalne firmy ! (8)
Większość ludzi nie inwestuje w dobrą żywność kupuje największe badziewie w biedronce czy w lidlu. Ludzie przestali zaopatrywać się w zdrowa żywność, mięso bogate w mięso. Ciesze sie ze mamy takie regionalne firmy na Pomorzu od tylu lat, dbające o jakość.
- 29 28
-
2016-09-19 10:13
(1)
Chętnie wesprę regionalną firmę - tylko niech ona zaoferuje mi produkty dobrej jakości i świeże. Ostatnio pani w sklepie Nowaka sprzedała mi śmierdzące skrzydełka z kurczaka, które wylądowały od razu po przyjściu do domu w śmietniku. Zakupiona pierś z kurczaka też nie była lepsza - nawet kot nie chciał tego tknąć. Zakupy zrobione w sobotę rano, po otwarciu sklepu. Więcej już nie zrobię tam zakupów.
- 3 0
-
2016-09-19 13:47
Zakupy zrobione w sobotę rano, po otwarciu sklepu ale towar przywieźli w poprzednim tygodniu
- 1 0
-
2016-09-17 11:49
(3)
akurat w sklepach które wymieniłeś wędliny są mega wysokiej jakości, z uwagi na trwający dumping cenowy.
póki co jest i trzeba z tego korzystać.- 7 4
-
2016-09-17 15:21
mega wysoka jakosc ??? (2)
Kup mysliwska pikok. Otworz na kolacje - pycha. Po nocy smierdzi i laduje w śmieciach. Jedna noc !!! To ta super jakosc?
Kielbasa z wolowina wyglada pieknie (jak krakowska) ale wez do ust - smrod !- 3 6
-
2016-09-18 01:05
Kupiłam mięso u Nowaka szynkę z myślą na jutrzejszy obiad nadchodzi jutro i z mojej szynki wydobywa się smród poleciała do kosza po jednym dniu w lodówce to ile leżała w sklepie?? Syn uwielbia salami pech ze właśnie te od Nowaka jak świeże polezy w lodówce 4-5 dni bez problemu ale czasem po 2 już na śmietnik
- 4 0
-
2016-09-17 17:11
mega wysoka jakosc u Nowaka?
- 6 1
-
2016-09-17 16:58
Wszystko ok tylko niech te firmy też wspierają swoich pracowników.
Jeśli taki Nowak dobrze traktuje pracowników, płaci więcej niż minimum, wspiera rodziny to jestem wstanie kupować tylko z tego powodu. W przeciwnym razie nie. nie wiem jak jest w tym przypadku. Brakuje jakiegoś rozróżnienia tutaj bo w sklepie nie wiesz jak jest.- 6 1
-
2016-09-17 12:55
i sluchajcie polskiego rapu!
elo- 1 1
-
2016-09-17 17:44
Ola, a ile ważysz, że tak zapytam? (1)
no i co jeszcze lubisz
- 5 0
-
2016-09-18 18:01
Ważę 102 kg przy 165 cm
- 0 0
-
2016-09-18 01:01
Zobacz skład kiełbasek sopockich można zie przestraszyć tyle chemii za 25 zł
- 6 0
-
2016-09-17 11:49
Sama weź się za robotę, a nie dania gotowe...
- 12 1
-
2016-09-19 13:39
Nie jadam wędlin od prawie roku.
Obojętnie czy Nowak czy Gzella, czy inna Biedronka - wszystko napakowane syfem. Nie - nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką i zdaję sobie sprawę, że syf jest we wszystkim, ale moim zdaniem wędliny w tym przodują (pomijając oczywiście napoje słodzone, chipsy, słodycze i inne gotowe wyroby). Wolę czekoladę raz na tydzień niż nawet 1 plasterek wędliny dziennie.
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.