- 1 Kiedy otwarcie Kauflandu w Gdyni? (224 opinie)
- 2 Będzie bon energetyczny i zamrożone ceny (70 opinii)
- 3 4500 zł dla każdego? Płaca minimalna będzie rosła (171 opinii)
- 4 Stocznie docenione na targach w Singapurze (66 opinii)
- 5 Unimot rozbuduje bazę w Gdańsku (58 opinii)
- 6 Zobacz, jak wygląda świat z suwnicy (19 opinii)
ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę
Jedni mają dobrze rozwiniętą sieć sprzedaży w kraju, drudzy większość sprzedają zagranicę. Jedni zajmują się przetwórstwem mięsnym, drudzy siedzą w branży rybnej. Postanowili połączyć siły. Na razie będzie współpraca, ale nie wykluczają połączenia kapitałowego. ZM Nowak oraz rybna firma Limito tworzą grupę.
Zakłady Mięsne Nowak z Jankowa koło Gdańska znane są z wprowadzania niestandardowych rozwiązań. Kilka lat temu firma miała w ofercie wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty. Nad tym projektem pracowała z naukowcami z Politechniki Gdańskiej. Ostatnio w ofercie ZM Nowak pojawiły się wyroby bezglutenowe i wzbogacone kwasami omega 3 i 6 oraz witaminą C. Teraz firma przygotowuje się do zmiany podejścia w sferze zarządzania i dystrybucji. Czy mięso i wędliny można sprzedawać razem z rybami? Taki jest plan.
ZM Nowak oraz rybna firma Limito, kiedyś z Gdańska dziś z Grudziądza chcą współpracować. Na początek chodzi o połączenie sił jeżeli chodzi o dystrybucję. ZM Nowak mają dobrze rozwiniętą sieć logistyczną w kraju, 90 proc. produkcji trafia na polski rynek. W firmie Limito jest odwrotnie. Głównie sprzedaje się zagranicą. Dzięki współpracy i doświadczeniu zakładu z Jankowa firma Limito chce też wprowadzić nowe produkty, czyli wędliny z ryb.
Czytaj też: Postawili na łososia i... budują nowy zakład
- Na kolejne miesiące zaplanowano połączenie zakupów, logistyki, finansów i księgowości. Kolejno będziemy budować wspólną strategią inwestycyjną. O połączeniu kapitałowym myślimy w perspektywie roku — powiedział Robert Wijata, prezes Limito "Pulsowi Biznesu". Nie wykluczone jest też powstanie na Pomorzu kolejnego zakładu produkcyjnego formy Limito. Tegoroczne przychody Limito mają sięgnąć 160 mln zł, a w Grupie Nowak sprzedaż ma osiągnąć około 350 mln zł.
Zakłady Mięsne Nowak działają od 1991 roku. Jest to firma rodzinna prowadzona przez Zbigniewa Nowaka. Dziś w ofercie ma 80 produktów wędliniarskich oraz oferuje także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów. Posiada własną sieć dystrybucji i sprzedaży. Limito zostało założone w kwietniu 2004 roku w Gdańsku i w stosunkowo krótkim czasie stała się jednym z wiodących dostawców łososia norweskiego oraz innych ryb w Polsce. Obecnie Limito z powodzeniem eksportuje swoje produkty do krajów w Europie, Azji i do Australii. Oprócz łososi dodatkowo zajmuje się też wstępnym przetwórstwem świeżych pstrągów czy dorszy oraz innych ryb, a także owoców morza. Dziś firma działa w Grudziądzu na terenach Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, gdzie ma zakład produkcyjny.
Miejsca
Opinie (41) 1 zablokowana
-
2015-12-24 08:21
Losos norweski jest przewaznie hodowlany i jest podobno wrecz szkodliwe dla ludzi jego spozywanie (13)
Norwsescy lekarze wrecz bija na alarm iz losos hodowlany powinien byc zakazany gdyz pasza ktora sa karmione lososie zawiera substancje toksyczne i szkodliwe i jako ryba nie ma nic wspolnego z normalnym dzikim lososiem. Chodzi oczywiscie tylko o rybe hodowlana i miejmy nadzieje ze na Polski rynek nie trafiaja lososie hodowlane i ze zaden producent ryb w PL nie dopusci takich ryb do swojej oferty.
- 47 8
-
2015-12-24 08:26
(1)
W biedronce i lidlu są tylko lososie hodowlane i z pewnością w wielu inny h sklepach tez, i owszem są szkodliwe
- 20 1
-
2015-12-24 08:53
jak to ?
lidl i inni zapewniaja ze tylko zdrowe ryby sa w sprzedazy z naturalnych lowisk .
- 2 9
-
2015-12-24 08:56
Kłamstwa. (2)
Łososie z hodowli są zdrowsze od tych wolno żyjących.
- 2 18
-
2015-12-24 09:18
zdrowsze ? ))) sami producenci i hodowcy lososia sa dzis przerazeni . (1)
Zdrowy losos musi byc certyfikowany i tego chca nawet norwedzy ktorzy nawet nie tkna tych hodowlanych . Sam sobie jedz ten przerosniety szkodliwy szlam .
- 9 2
-
2015-12-24 11:31
nie wypisuj kłamstw
zamiast czytać bezglutenowe ekoblogi idź się przewietrz.
- 6 6
-
2015-12-24 09:46
(1)
Rany ale ludzie sa naiwni. Losos i dorsz hodowlany to tykajace bomby.
- 11 1
-
2015-12-25 09:15
wieloryby hodowlane są najgorsze
Prawie jak dorsze hodowane w głębokich basenach przydomowych
- 4 1
-
2015-12-24 14:55
jesteś w błędzie
Wszystkie różowe łososie są rybami hodowlanymi .Naturalny kolor łososia jest szary
- 10 1
-
2015-12-24 21:58
Na zdrowy rozum (1)
Po co karmić hodowlane ryby trującą karmą? Hodowcy to durnie czy zabójcy?
- 0 4
-
2015-12-25 09:21
kapitaliści, "biznesmeni"... wychodzi na jedno
- 3 1
-
2015-12-25 08:37
Nie prawda (1)
Znam jednego Norwega, ktory hoduje lososie. On swoje ryby je. A co do koloru, dziko zyjace lososie tez zaczynaja byc pomaranczowe, bo najlatwiejsza forma zdobycia zarca staje sie ... Podzeranie kolo farm.
- 2 2
-
2015-12-25 19:07
Jeśli karmi zdrowo i sam
wie co je. W sklepie bierzesz produkt być może karmiony GMO lub resztkami paliwa atomowego, nieswiadomy zakup
- 2 0
-
2016-03-10 16:06
niestety nie
Sugeruję dokładnie sprawdzić źródła i przestać wymyślać głupoty.
- 0 0
-
2015-12-24 08:24
ryby powinny byc tańsze (6)
Za 1 kilogram ryby mogę kupić 2-3 kg szynki wieprzowej
- 37 8
-
2015-12-24 08:35
Pod warunkiem że jest wieprzowa tylko w nazwie...
- 7 5
-
2015-12-24 08:46
(1)
Nie trzeba tyle jeść. Można mniejsze porcje i więcej warzyw.
- 6 6
-
2015-12-24 20:10
błyskotliwa odpowiedz - coś w stylu zmień pracę weź kredyt...
- 8 3
-
2015-12-24 08:50
niestety, w większości krajów ryby są droższe
2-3 krotnie od mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych (z wyj. wołowiny z tzw. odmian mięsnych)
- 3 2
-
2015-12-24 08:51
ryby sa drogie gdyz jest ich coraz mniej. (1)
Czlowiek zniszczyl zasoby ryb i stad ich wysoka cena aktualnie. Inna sprawa to pazernosc posrednikow, koszty etc. Zjednej strony mowisz ze ci drogo a zapominasz ze pracownicy przetworni chca miec tez pensje na pewnym poziomie. Ty tez gdzies pracujesz i czy jak ty cos wytwarzasz to tez chcesz aby to co robisz bylo jak najtansze i zebys mial niska pensje aby inni mieli tanio ? .
- 10 5
-
2015-12-25 19:08
Ostatnio czytałem tekst
w którym napisano, że ryb jest coraz więcej, hodowlanych. I to znacznie z roku na rok
- 0 2
-
2015-12-24 09:58
Z czego produkuje Nowak ? Tajemnica (3)
Ostatni kupiłem parówki Nowaka na wagę.
Na ich www chciałem sprawdzić skład - brak.
Zadzwoniłem na infolinię - wielkie zdziwienie że dzwonię, nie wiedzą, ktoś oddzwoni za 2h - nie oddzwonił.
Zadzwoniłem jeszcze raz. Przełączali mnie i przełączali. W końcu przełączyli do kontroli jakości. Tam opryskliwa baba zapytała - "a do czego ta informacja jest potrzebna ?".
Wymiękłem ... Można się tylko domyślać, że ich parówki w większości składają się z kartonu i spulchniaczy.- 77 8
-
2015-12-24 10:23
lepiej kupowac innych firm pakowane parowki .
na opakowaniu musi byc zawartosc miesa i sklad . Morliny i Sokolow chyba maja dobre parowki o zawartosci 94 proc. miesa . Firmy ktore ukrywaja sklad lub boja sie go podac czy nie wiedza jaki sklad nie powinny byc na rynku do chwili pokazania skladu . Skoro klient musi gdzies wydzwaniac i nikt tam nic niby nie wie to to jakas malo wiarygodna firma.
- 13 3
-
2015-12-24 12:04
Składy itepe
Trzeba było skład sprawdzić skład przed kupnem a nie później narzekać, że świecą z ciemności. Myślę, że etykieta ze składem była na opakowaniu zbiorczym. Wystarczyło by poprosić sprzedawcę. Swoją drogą infolinia Nowaka do d...
- 7 4
-
2015-12-24 14:12
sklady
Powinni mieć w sklepie składy tego produktu, jeśli sprzedawany jest na wage. Jest to obowiązek wynikający z ustawy o znakowaniu produktów spozywczych
- 11 1
-
2015-12-24 10:15
smakosz
Nie kupować sama chemia zakład nastawiony na szybko i dużo.......
- 36 3
-
2015-12-24 10:33
Ciekawe kiedy Nowak zacznie zabudowywac Wyspe Spichrzow (2)
ma tam teren lezacy od lat i nic sie nie dzieje poza kolem widokowym. A tymczasem obok lada moment zacznie powstawac Granaria. Co wladze miasta Gdanska zameirzaja zrobic z Nowakiem ?
- 29 2
-
2015-12-24 14:27
Wydaje się, że coś zaczęło się dziac na działce Nowaka. Także mam nadzieję, że (1)
w przyszłym roku zacznie się budowa:)
- 1 3
-
2015-12-25 12:44
To cos to Granaria. U Nowaka cicho i glucho i tak od lat.
Nie ma pieniedzy na deweloperke to powinien oddac teren i po sprawie a robienie syfu w kazde wakacje (tam gdzie staje kolo widokowe) to zenujacy sposob na centrum starowki.
- 1 3
-
2015-12-24 15:11
Pojawiło się bezglutenowe? (1)
Mam rozumieć, że do tej pory wyroby mięsne od Nowaka zawierały gluten?
- 21 0
-
2015-12-27 12:01
Dobrze rozumiesz.
Rozne wypelniacze zawieraja gluten.
- 0 0
-
2015-12-24 20:08
(1)
specjalna strefa ekonomiczna? jakoś żaden polski drobny i średni przedsiębiorca nie cieszy się takimi względami...
- 8 2
-
2015-12-28 08:24
"żaden polski drobny i średni (...)"
Zerknij na BIP dowolnej strefy zanim zaczniesz pisać takie głupoty.
- 0 0
-
2015-12-24 22:21
polecam
Parówki szlachetne zm henryka stokłosy 86% procent mięsa z szynki dodatkowo bez glutaminianu sodu
- 4 17
-
2015-12-25 07:29
zbychu nowak {żeżnik} chiba letko przesadza !...
mienso ryby. bursztyny ,deweloperka - co by się ino nie zadławił ,albo jaka ość w gardle nie utkwiła ! . bo wtedy nawet dobrze zakolesiowany ''pudding " nie pomoże
- 14 7
-
2015-12-25 10:01
Kto kogo ratuje ?
:)
- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.