- 1 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (65 opinii)
- 2 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (60 opinii)
- 3 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (118 opinii)
- 4 Zużywamy coraz więcej energii (114 opinii)
- 5 Gra Manor Lords światowym hitem (46 opinii)
- 6 Trzeci raz szukają prezesa Energi (87 opinii)
Ceny mięsa rosną. Eksperci: to przejściowe
Ceny produktów higienicznych, produktów mleczarskich, a przede wszystkim ceny mięsa drobiowego wystrzeliły w ostatnich dniach w górę. W części sklepów za filety z piersi z kurczaka trzeba zapłacić nawet dwa razy tyle co przed ogłoszeniem kwarantanny. W okolicach 30 zł za kg. Takie działania potępił minister rolnictwa. Wzrostom cen ma przyjrzeć się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów i wraz Inspekcją Handlową będą monitorować ceny w internecie oraz w sklepach stacjonarnych.
- Pandemia koronawirusa to trudny czas dla nas wszystkich. Niestety niepokój społeczny, wywołany fałszywymi informacjami, sprzyja też nieuczciwym działaniom przedsiębiorców. Docierają do nas sygnały o rażącym podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych i artykułów higienicznych. Podjąłem decyzję o powołaniu specjalnego zespołu w urzędzie, który będzie monitorował ceny. Jeśli praktyki zostaną potwierdzone, podejmiemy dalsze działania ograniczające tego typu negatywne zachowania - mówi Tomasz Chróstny, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Wzrost cen mięsa drobiowego
Nagły wzrost cen zaniepokoił członków Krajowej Rady Drobiarstwa.
- Z niepokojem obserwowaliśmy to, co działo się z cenami mięsa drobiowego, a czego konsekwencje ponosili konsumenci. Dostrzegamy oczywiście pewne obiektywne trudności, które w aktualnej sytuacji dotykają całą gospodarkę. Są to przede wszystkim problemy związane z dostępnością pracowników czy zakłóceniami w transporcie, w szczególności międzynarodowym, jednak nie uzasadniają one wysokich podwyżek cen żywności dla konsumentów - czytamy w specjalnym oświadczeniu Izby. - W wyniku gwałtownego wzrostu zapotrzebowania w ubiegłym tygodniu obserwowany był również wzrost cen na niektóre rodzaje mięsa drobiowego, głównie mięsa kurczaków, w tym filetów z piersi. Jednak poziom ich wzrostu oferowany dla branży drobiarskiej w żaden sposób nie odzwierciedlał wzrostu cen dla konsumentów.
Koronawirus w Trójmieście - wszystkie informacje
- Wzrost cen mięsa drobiowego nie wynika z podniesienia cen hurtowych w zakładach drobiarskich. Cała nasza branża pracuje w dotychczasowym tempie. Nie ma przestojów w produkcji. Dostawy realizujemy zgodnie z wcześniej zawartymi umowami - zapewnia Piotr Lisiecki, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Ceny w skupie też rosną
W ostatnich dniach ceny skupu kurcząt rzeźnych mocno poszły w górę. Stawka za brojlery wzrosła o 0,39 zł za kilogram. Przyczyną są nie tylko większe zamówienia ze strony handlu detalicznego, ale także efekt niepokoju wśród konsumentów związanego z pandemią koronawirusa.
- Jeśli koronawirus nie zaburzy transportu towarowego, to hodowcy brojlerów mogą liczyć, że w najbliższych tygodniach ceny w zakładach będą solidnie wzrastać - czytamy na portalu cenyrolnicze.pl.
Według Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz możemy spodziewać się kolejnej fali podwyżek, jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi.
Kontrole cen w sklepach i internecie
W skład zespołu monitorującego ceny w sklepach internetowych wejdą pracownicy UOKIK, zaś pracownicy Inspekcji Handlowej skierowani zostali do monitorowania cen w sklepach, w tym sieciach handlowych.
Urząd nie wyklucza również interwencji z zakresu nieuczciwego wykorzystania przewagi kontraktowej w sektorze rolno-spożywczym w odniesieniu do małych i średnich firm, których umowy na dostawę produktów mogą nie być respektowane.
Sklepy mięsne w Trójmieście
UOKiK nie wyklucza zmian prawnych w przygotowywanej specustawie dającej uprawnienia do egzekwowania i penalizowania sytuacji wykorzystywania strachu przed chorobą do zawyżania cen produktów.
- Zakładamy jednak możliwość pojawienia się dodatkowych mechanizmów sankcyjnych względem przedsiębiorców nadużywających swobody ustalania cen - informuje Chróstny.
Kupujemy "na zapas".
Jak wynika z danych agencji badawczej CMR, większe zmiany sprzedaży niektórych kategorii spożywczych, głównie żywności z dłuższym terminem przydatności do spożycia, można było zauważyć już w ostatnich dniach lutego 2020 roku, kiedy w mediach coraz częściej pojawiały się doniesienia o wykryciu przypadków zachorowań w kolejnych krajach europejskich. Największe wzrosty odnotowano dopiero w pierwszym tygodniu marca 2020 roku, przy czym dla większości wrażliwych kategorii szczyt odnotowano w dniu podania informacji o pierwszym przypadku koronawirusa w Polsce.
Kategorią, dla której odnotowano największe wzrosty sprzedaży, był spirytus - w pierwszym tygodniu marca w sklepach małofrmatowych wydatki na tę kategorię były prawie cztery razy wyższe niż zwykle (podobną dynamikę miała w tym czasie również sprzedaż mydeł). Dwukrotnie więcej niż w przeciętnym tygodniu klienci sklepów małoformatowych wydali wówczas na kaszę i ryż. Kilkudziesięcioprocentowe wzrosty wartości sprzedaży odnotowały również takie kategorie jak mąka, makaron, warzywa w puszkach czy sól. Znaczące wzrosty zaraportowano dla takich kategorii jak konserwy, dania gotowe a także suche produkty spożywcze (np. kasze, płatki zbożowe, ryż) oraz środki czyszczące. Dla większości z tych kategorii wyraźnie wzrosła zarówno liczba jak i średnia wartość transakcji, co sugeruje dokonywanie zakupu "na zapas".
Wzrost cen przejściowy
Analitycy twierdzą, że obecny wzrost zainteresowania zakupami żywności ma charakter przejściowy i w najbliższych dniach wygaśnie.
- Po obserwowanym obecnie przejściowym, gwałtownym wzroście popytu na żywności związanym z akumulacją jej zapasów przez gospodarstwa domowe oczekujemy silnego wyhamowania popytu na żywność - twierdzą analitycy Credit Agricole. - W kolejnych kwartałach czynnikiem oddziałującym w kierunku spowolnienia wzrostu cen żywności będzie pogorszenie sytuacji na rynku pracy i obniżenie dynamiki dochodów gospodarstw domowych. W konsekwencji podtrzymujemy nasz scenariusz, zgodnie z którym dynamika cen żywności osiągnie swoje maksimum lokalne w I kw. 2020 roku, a w kolejnych miesiącach będzie kształtowała się w łagodnym trendzie spadkowym.
Miejsca
Opinie (144) 3 zablokowane
-
2020-03-20 16:39
Opinia wyróżniona
(9)
Mielone z indyka koło mnie kosztuje 16-17 zł dwa budynki dalej jest sklep ,,Od i do,, mielone z indyka 27 i cała reszta tez po 9-10 zł więcej. WSTYD. no i wszystko leży nikt nie kupuje bo nikogo nie ma.
Będzie metka za 50 zł.
W sklepach jest wszystko ale najgorsz, ze straszą nadchodząca epidemia ze dopiero będzie wzrost. Oby nie. Siedźmy wszyscy w domu, żeby to świństwo się nie rozprzestrzeniało.poswiecmy jedna wiosnę za życie. Pozdrawiam wszystkich z Wybrzeża.- 45 7
-
2020-03-20 18:30
Kwarantanna się skończy, ceny zostaną. (1)
- 3 3
-
2020-03-21 15:57
kwarantanna się skończy, a ludzie jak byli d**ilami tak zostaną
- 2 0
-
2020-03-20 17:02
Czas ograniczyć spożycie mięsa. (6)
Zwierzęta hodowlane żyją i umierają w niewyobrażalnym cierpieniu są faszerowane hormonami, antybiotykami. One nigdy nie widzą słońca!! Jak można z czutymt sumieniem jeść dziś mięso?
- 6 12
-
2020-03-20 20:24
można , z przyjemnością , dziś , jutro , pojutrze ...... mniam , mniam
- 0 0
-
2020-03-20 18:36
pandemia korony a ten mi tu teraz o zwierzatkach (3)
- 5 1
-
2020-03-20 20:14
(2)
Ten wirus nie wziął się znikąd. Jest konsekwencją przedmiotowego traktowania zwierząt, ich niewyobrażalnego cierpienia i wzrastającego spożycia mięsa wśród chińczyków. Mokre targi to prawdziwa wylęgarnia kolejnych koronawirusów. Tak więc "zwierzątka" jak je nazywasz są bezpośrednią przyczyną dzisiejszej sytuacji. I jak widać nadal nie daje to
Ten wirus nie wziął się znikąd. Jest konsekwencją przedmiotowego traktowania zwierząt, ich niewyobrażalnego cierpienia i wzrastającego spożycia mięsa wśród chińczyków. Mokre targi to prawdziwa wylęgarnia kolejnych koronawirusów. Tak więc "zwierzątka" jak je nazywasz są bezpośrednią przyczyną dzisiejszej sytuacji. I jak widać nadal nie daje to ludziom do myślenia. Co jeszcze musi się stać?
Dodatkowo radzę poczytać zalecenia WHO które rekomenduje ograniczenie lub eliminację mięsa z diety na czas epidemii. Przez mięso też można się zrazić. Naprawdę można przeżyć kilka tygodni bez mięsa a przy okazji zastanowić się nad swoimi wyborami konsumenckimi i ich wpływem na planetę. Szczególnie jeśli ceny poszły w górę, to powinna być dodatkowa motywacja.- 3 12
-
2020-03-20 22:45
Gratuluję. Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz. (1)
Epidemie w historii były, są i będą . Możni tego świata już prześcigają się w oskarżeniach czyja to ,, sprawka '' więc nie feruj wyroków bo to śmieszne.
WHO jak na razie nic mądrego nie zalecało czego by normalnie myślący człowiek by nie wiedział. Są mocno spanikowani czemu akurat się nie dziwię. Dla tej organizacji łatwiej jest wydawać opinie o wychowaniu seksualnym w szkołach.- 5 2
-
2020-03-21 11:42
Gratuluję. Dla kotleta będziesz wypierał rzeczywistość.
- 0 2
-
2020-03-20 18:30
A czy ktoś Ci każe?
- 5 2
-
2020-03-20 16:30
Opinia wyróżniona
(9)
Rząd zabronił podnoszenia cen ze względu na epidemię i co...? Wszystkie ceny galopują do góry, Strepsils który kosztuje ok.9 zł zapłaciłam dziś 27 zł... olej kosztujący ok. 5zł 7.90... dlaczego rząd na to nie reaguje? Ludzie nie zarabiają a ceny szaleją...
- 48 9
-
2020-03-22 00:46
Ja dzis w Biedrze kupilem Strepsilse za 9zl wiec nie wiem gdzie po 27zl sa
- 0 0
-
2020-03-20 22:53
(1)
Rząd zarabia na vacie i podatku od zysku, gdy cena rośnie rosną i wpływy do budżetu
- 1 1
-
2020-03-21 23:01
szczególnie wtedy, jak firmy padają i nie rosną wpływy z vatu do budżetu Januszu
- 0 0
-
2020-03-20 17:35
nie mówić przygladamy się (1)
Za łby z dziadami nie tylko drób podróżował ale wieprzowina zrobcie coś z tym
- 2 0
-
2020-03-20 20:27
gdzie "drób podróżował " ?
- 0 1
-
2020-03-20 16:58
(3)
A jak ma reagować rząd? Do tego potrzebny byłby stan wojenny,lub wyjątkowy.
- 13 2
-
2020-03-21 00:14
mamy stan wyjątkowy gdybyś nie wiedział
- 3 1
-
2020-03-20 17:20
(1)
I to powinno być zrobione!
- 8 5
-
2020-03-20 18:37
głupis
- 2 2
-
2020-03-20 16:58
Opinia wyróżniona
(5)
Rząd powinien natychmiast karać tych spekulantów. Ludzie powinni wstrzymać się z dużymi zakupami, niech im to mięso zgnije, może wtedy pójdą po rozum do głowy.
- 50 8
-
2020-03-21 12:06
Jak im mięso zgnije to przerobią na parówki i kiełbasę.
- 1 0
-
2020-03-20 19:04
Polscy Janusze biznesu nie śpią, oni nawet na śmierci chcą zarobić, a drugi to rząd, nic nie zrobi bo pamiętaj, im drożej tym więcej podatku trafia do skarbca na wiejskiej.
- 4 0
-
2020-03-20 17:44
To idź sam sprzedawaj (1)
Albo w ogóle otwórz firmę, którą w każdej chwili mogą zamknąć z okazji kwarantanny. Ciężkie czasy to i ceny w górę. I bardzo dobrze że podnoszą! K...są polskie dziadostwo, są darmo by chciało. A pracownicy mają się narażać najlepiej za najniższą krajową, co?
- 3 14
-
2020-03-21 12:08
Polskie dziadostwo? To ja jako pracownik idę się narażać i mam kontakt z klientami ale jakoś wynagrodzenie moje nie rośnie w stosunku do cen w sklepach. Sam jesteś pazerny dziad!!
- 2 0
-
2020-03-20 17:07
o znowu opłaty za śmieci podniosą
- 4 0
Wszystkie opinie
-
2020-03-20 16:52
Kochani (2)
mamy czasy gospodarki rynkowej wiec się nie dziwcie, że kupując na potęgę ktoś chce z tego skorzystać.
- 5 3
-
2020-03-25 14:40
To jest logiczne
Zgadzam się, nie jestem uczonym,ale pamiętam to ze szkoły.Żeby żywność nie staniała to wyrzucało się do morza,bo był nadmiar.Trzeba przeczekać.
- 0 0
-
2020-03-20 21:04
Ten ktos jest i**ota. Cos tam slyszal o popycie i cenach ale nie skumal, ze ludzie narobili zapasow i juz miesa tyle nie kupia. Tym bardziej za duzo wiecej.
- 1 0
-
2020-03-20 16:07
Oszustwo (2)
Ceny w sklepach rosną a w skupach rolnikom płacą mniej to jest zwykłe SKu...wy..stwo i okradanie konsumentów i rolników.
- 26 0
-
2020-03-25 14:26
ogólnie
Jak za PRL-u , cinkciarze, spekulanci, ale mieli przyzwolenie pewnych ważniaków we władzach.
- 0 0
-
2020-03-23 09:50
hehe
my tu w stanach patrzymy na to wszystko z gory haha 26 to dla niej drogo posmialem sie hehe
- 0 1
-
2020-03-25 12:46
Myślący
To po H. ....J kupujecie u złodziei, patrzeć na ceny i iść gdzie taniej Barany jedne.
- 0 0
-
2020-03-23 12:25
Jak paliwo idzie w górę to ceny także, jak paliwo idzie ostro w dół to ceny do góry. Polska to bardzo ciekawy kraj.
- 0 0
-
2020-03-23 11:41
cenyrolnicze tu znajdziecie aktualne ceny ktore dostaje rolnik. Notowania poszły w dół
Kurczak 3.3 za kg zywca
Tucznik 7.2 za kg żywca
Jaja -brak zainteresowania po potwierdzeniu przez Labolatorium w puławach ze korona wirus przenosi sie na skorupie jaj i pozostaje przez 48 godzin przenoszac sie na inna żywność znajdująca sie w lodowce
Podwyżki to tylko spekulacjia cwaniaków- 0 0
-
2020-03-23 09:48
chcesz jesc to trzeba placic
za towary ekskluzywne ze stanow zjednoczonych musisz zaplacic albo sam gon kurczaki w moim kraju usa tanio jest tylko dla tamtejszych a tutaj to przybytek luksusu
- 0 0
-
2020-03-23 09:42
Wiatr historii
Jak wieje wiatr historii śmieci zawsze unoszą się do góry...
- 0 0
-
2020-03-22 23:33
Opanujcie sie
Zobaczcie kto jest właścicielem największych zakładów mięsnych i drobiarskich w Polsce. Kto ma wiekszosciowe udziały w funduszach które wykupywaly przez lata ten przemysł. Oczywiście to przypadek.
- 0 0
-
2020-03-22 12:02
Wystarczy nie kupować. Naprawdę, bez mięsa idzie przeżyć przez jakiś czas a będzie frajda słuchając jak dziady zaczną płakać i prosić żebyśmy kupowali drób już w normalnych cenach.
- 0 0
-
2020-03-22 08:35
Ceny mięsa (1)
Złodzieje,złodzieje,złodzieje....
- 0 0
-
2020-03-22 10:52
niemal każdy cwaniaczy i chce być kolejnym
Kulczykiem
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.