- 1 Unieważniono przetarg na zbożowy w Gdyni (42 opinie)
- 2 Czy jesteśmy gotowi na jawność płac? (176 opinii)
- 3 Złoty polski ma już 100 lat (136 opinii)
- 4 Alan Aleksandrowicz wiceprezesem Portu Gdańsk (102 opinie)
- 5 Każdy będzie na etacie? A zaczęło się od kurierów (125 opinii)
- 6 Fuzji Lotos-Orlen nie można cofnąć (212 opinii)
Koniec Spółdzielni Mleczarskiej Maćkowy. Zakład w likwidacji
Do końca grudnia 2017 roku ma zostać wygaszona produkcja w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy. Zakład od kilkudziesięciu lat związany z Gdańskiem przestanie istnieć. Pracę straci ponad 200 pracowników. Część osób zatrudnionych na czas określony już otrzymało wypowiedzenia. Związkowcy z Maćkowych walczą obecnie o wyższe odprawy dla wszystkich zwalnianych.
O tym, ze Spółdzielnia przestanie istnieć zadecydowało pod koniec sierpnia 2017 roku Walne Zgromadzenie Członków Polmlek-Maćkowy. Podjęto wówczas uchwałę mówiącą o tym, że działalność produkcyjna wyrobów nabiałowych będzie prowadzona przez Spółdzielnię Mleczarską Polmlek-Maćkowy do końca 2017 roku.
Natomiast maszyny i urządzenia zakładu zostaną przeniesione do Mazowieckiej Spółki Mleczarskiej SA w Makowie Mazowieckimi i do Polmlek Raciąż lub sprzedane. W miejscu dotychczasowego zakładu ma działać jedynie skup mleka oraz hurtownia artykułów mleczarskich.
Praca jest ale w Raciążu
Plotki o likwidacji zakładu pojawiły się już kilka miesięcy temu. Nie znano jednak szczegółów. W lipcu 2017 roku związki zawodowe działające w Spółdzielni otrzymały informacje o możliwym wygaszaniu produkcji podczas spotkania z Przemysławem Mikołajczykiem, prezesem zarządu Grupy Polmlek.
Teraz już wiadomo, że pracę stracą prawie wszyscy zatrudnieni w Maćkowych. Część pracowników może jednak otrzymać propozycję zatrudnienia w innych zakładach Grupy Polmlek. Jak twierdzą związkowcy oferty takie pojawiły się już w zakładach w: Makowie Mazowieckiem, Grudziądzu czy... Raciążu. Czyli prawie 300 km od Gdańska.
Słabe wyniki, czy oferta od dewelopera?
Dlaczego Maćki mają zostać zlikwidowane? Oficjalnie mówi się o słabych wynikach finansowych. Nieoficjalnie o tym, że tereny należące do Spółdzielni mają być sprzedane deweloperowi.
O likwidacji zakładu niechętnie wypowiadają się związki zawodowe. Zbigniew Sikorski, przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ "Solidarność" w rozmowie z Trojmiasto.pl stwierdził jedynie, że nikt o niczym nie informuje pracowników.
- Od pewnego czasu były wysyłane do nas sygnały o zamiarze przeniesienia produkcji, wtedy, gdy domagaliśmy się podwyżek płac. Średnia pensja w Polmlek Maćkowy to około trzech tysięcy złotych. Nie damy się pogrzebać po cichu. Branża mleczarska ma się dobrze. Cena mleka rośnie. Rosną też koszty produkcji i dystrybucji, a to ma być jakoby przyczyną rezygnacji z produkcji w Maćkowych - twierdzi Sikorski.
W Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy zatrudnionych było 208 pracowników na umowy o pracę z czego 125 osób na czas nieokreślony. Ci ostatni otrzymali już wypowiedzenia. "Solidarność" działająca w Spółdzielni wystąpiła o wyższe odprawy dla wszystkich zwalnianych pracowników. Władze Spółdzielni odrzuciły te propozycje.
Maćki od lat związane z Gdańskiem
Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" powstała w 1980 roku, ale jej historia i korzenie sięgają przełomu lat 50. XX wieku. Pod koniec grudnia 1957 roku, powstała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Gdańsku. Przejęła ona działający od 1953 roku zakład przetwórstwa mleka przy ul. Grunwaldzkiej we Wrzeszczu, w miejscu dzisiejszej Galerii Bałtyckiej. Przez wszystkie następne lata spółdzielnia była największym dostawcą mleka i produktów mlecznych na rynek Gdańska i całego Pomorza. Zakład we Wrzeszczu rozwijał się intensywnie, ale nie mógł zaspokoić potrzeb chłonnego pomorskiego rynku.
W 1978 roku rozpoczął działalność nowy zakład produkcyjny położony w Maćkowych przy ul. Bartniczej 1 . Właśnie od tej dzielnicy miasta wzięła swą nazwę spółdzielnia, gdy w 1980 roku odradzała się po latach praktycznego upaństwowienia polskiej spółdzielczości. "Maćkowy" są liderem we wprowadzaniu na rynek nowych produktów mlecznych o walorach zdrowotnych, odżywczych i smakowych. To właśnie "Maćkowy" w 1994 roku wprowadziły na polski rynek mleko acidofilne. Były jednym z pierwszych w Polsce producentów jogurtów. Jako druga mleczarnia w Polsce "Maćkowy" rozpoczęły produkcję mleka UHT. Spółdzielnia była też pierwszym polskim producentem mleka UHT o obniżonej zawartości laktozy, czyli "Milaktu". W latach 2003-2004 zakład przeszedł gruntowną modernizację, w wyniku której spełnione zostały najostrzejsze wymogi Unii Europejskiej.
Największy zakład na Wybrzeżu
Spółdzielnia "Maćkowy" była jednym z największych zakładów mleczarskich na Wybrzeżu, z trzema oddziałami produkcyjnymi: w Gdańsku, Tczewie i w Górowie Iławeckim. Zakład zatrudnia ponad 500 pracowników. W 2007 roku Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" weszła w skład Grupy Polmlek. Tym samym nazwę firmy zmieniono na Spółdzielnia Mleczarska Polmlek - Maćkowy.
Grupa Polmlek to obecnie trzecią pod względem wielkości sprzedaży w branży mleczarskiej firmą w kraju, zatrudniającą ponad 3 tys. pracowników. Produkty Grupy powstają w ośmiu zakładach produkcyjnych. Polmlek oferuje przekrój asortymentu nabiałowego m.in. sery, twarogi, sery topione, śmietany, jogurty, masła, mleko UHT, mleko w proszku, desery mleczne. 1 października 2015 roku portfolio Grupy Polmlek poszerzyło się dodatkowo o soki, nektary i napoje znanych polskich marek Fortuna, Garden, Pysio i Sonda.
Opinie (679) ponad 10 zablokowanych
-
2017-09-14 06:37
napiszcie że Polmlek należy do zagranicznych inwestorów
- 3 0
-
2017-09-14 03:29
Po szkole
Skonczylam szkole mleczarska, praktyki mielismy w Mackowych, a po zakonczeniu szkoly zostalam tam zatrudniona.
Pracowalam na maszynach liczacych w dziale handlowym a kiedy nastapila era komputerowa,przyszlo mi pracowac na Komputerze Glownym w tymze dziale.
I tak 16 lat. Pamietam kiedy wprowadzang byl nowy system, siedzenie po nocach z innymi osobami, niewyspanie na drugi dzien, podkrazone oczy, zmeczenie. Nastepnego dnia to samo od poczatku.
W koncu lat 90tych przyszlo mi sie rozstac z mleczarnia, wyjechalam za lepszym bylem, dla siebie,dla moich bliskich.
Pamietam smietane, serek waniliowy, moj ulubiony jogurt z maracuja, THE BEST wszystko,nie ma i nie bedzie niczego podobnego. Deserki ryzowe z jablkiem i cynamonem, ulubione mojej mamy...
Coz powiedziec, napisac?
Jest mi bardzo przykro......
Zostawilam tam kawalek swojego zycia, dawno , ale przeciez to prawda.
Pewnie nie da sie nic zrobic z decyzja o likwidacji, bo napewno w gre wchodza duze pieniadze.
Bo jak nie wiadomo o co chodzi to przeciez jasne , prawda?- 5 0
-
2017-09-11 08:44
W wytłuszczonym tekście (chyba nazywa się to lead)... (2)
jest napisane "związkowcy z Maćkowych" Nie powinno być "związkowcy z Maćków"?
- 5 5
-
2017-09-14 03:09
Mackowy
Z Mackowych!
Pracowalam tam 16 lat , tak sie powinno odmieniac!- 1 0
-
2017-09-11 14:32
Z Maćkowych!!!
Prawidłowo!
- 1 1
-
2017-09-11 08:06
(18)
mleko acidofilne truskawkowe mniammm, szkoda, że znika z rynku. Kiedyś SM Kosakowo w Gdyni, teraz Mackowy. Cena masła - prawie 2 euro, a oni twierdzą że się nie opłaca ...
- 531 1
-
2017-09-11 11:58
Spróbujcie produktów ze Śnieżki (3)
Jak zależy wam na jakości to polecam produkty z mleczarni Śnieżka. Tanio nie jest ale w smaku pierwsza liga. Najlepiej w więcej osób sobie pozamawiać to dowiozą do domu za friko.
- 4 1
-
2017-09-14 00:26
Też staram się w miarę możliwości, bo tylko w wybranych w punktach są dostępne, kupować wciąż ich naturalne i tradycyjne produkty mleczarskie. Tylko przez to, że są to naturalne produkty to zdążyło mi się że np. śmietana 2 dni przed terminem ważności była już kwaśna. Polecam ich jogurt naturalny. Najczęściej kupuję właśnie śmietane, smietanke bez karagenu i zagęszczaczy i wciaz żyjące wiejskie mleko w woreczku, które na drugi dzień robi już się często kwasne i przelewam do słoika na zsiadłe mleko.
- 0 0
-
2017-09-11 13:47
Śnieżką to się maluje ściany (1)
- 10 2
-
2017-09-12 01:33
Albo obrzuca zimą nielubiane sąsiadki.
A czasem budzi pocałunkiem...
- 1 0
-
2017-09-13 10:53
xx
to tyle co w D
- 0 0
-
2017-09-12 01:31
Acidofilny = kwasolubny. Od kiedy to mleko jest kwasolubne? (2)
Kwaśne mleko to mleko ukwaszone, a nie kwasolubne. Acidofilny może być gatunek rośliny na przykład, ale nie mleko.
Twórcy tej nowomowy powinni się wstydzić swojej ignorancji językowej. A ci, którzy te głupoty po nich powtarzają powinni wstydzić się w dwójnasób.- 1 3
-
2017-09-12 08:34
(1)
jo jo jo , pelno reklam i produktów z nazwami anglojęzycznymi oraz ich przeróbkami a ten się do acidofilnego przyczepił hahahhaah a co powiesz na smuffi albo mufinki albo szejki czy inne nazwy , ja chodziłem na koktajl mleczny a nie na szejka , jadałem babeczki a nie mufinki, jadłem chrupki a nie czipsy itd itp
- 3 1
-
2017-09-12 09:17
Tak samo czepiam się tych wszystkich makdonaldyzmów.
Polacy nie gęsi - i swój język mają.
- 0 0
-
2017-09-11 08:35
Nasz maćkowy to nie jadalne g*wno (4)
Spróbuj sobie wyrobów z np krasnystawu, jakość bez porównania
- 5 27
-
2017-09-11 15:03
odkąd Polmlek przejął
jakość spadła. Oprócz Krasnystawu jeszcze Bieluch jest super.
Gdybym miał kasę, to obczaiłbym markę "Maćki" albo jakoś podobnie i zabrał rynek Polmlekowi - pracownicy są, dostawcy są, brakuje zakładu i aparatu sprzedaży- 6 0
-
2017-09-11 11:41
(1)
Spróbowałem. Twarożek wiejski niejadalny. Śmierdzący.
- 2 3
-
2017-09-11 13:47
Może inny twarożek próbowałeś?
- 2 0
-
2017-09-11 08:39
To wina Polmleku. Dawne Maćkowy wspominam dobrze, zwłaszcza kefir i mleko acidofilne naturalne. Ale potwierdzam, że Krasnystaw rzadzi! Szczególnie zsiadłe mleko w "miseczce". No i w jogurtach maja nadal cukier, a nie syf glukozowo-fruktozowy.
- 28 0
-
2017-09-11 15:00
Kosakowo teraz Maćkowych...
A prezesem pierwszego zamkniętego i drugiego zamykanego ta sama osoba?!
Czyż to nie jest ciekawe?- 8 0
-
2017-09-11 08:24
obecnie najtańsze masło to "president" (1)
kiedyś jedno z droższych - przypadek?
- 23 0
-
2017-09-11 12:45
Było drogie, nikt nie kupował
to i mają "stare" zapasy w niższej cenie.
- 2 1
-
2017-09-11 08:32
Zgadza sie.
W Niemczech ich masło 250g na promocji bez trudu można kupic po 1€
- 12 0
-
2017-09-11 08:18
To truskawkowe mleko acidofilne jest pyszne i nieosiagalne dla innych producentów
Szczery smutek, jeśli zniknęłoby ze sklepów
- 51 0
-
2017-09-13 23:44
Najlepszy kefir,serki waniliowe,śmietana.Nie ma lepszych w Polsce!!!!
- 5 0
-
2017-09-13 22:33
Niemieckie g*wna typu Zott nie chciały się sprzedawać
to właściciel dostał propozycję.
- 4 0
-
2017-09-11 09:31
polmlek JEST NIEMILIE WIDZIANY NA POMORZU (3)
gdansk
- 30 0
-
2017-09-11 10:43
Dot polmlek (2)
Proponuje mieszkańcom trójmiasta zmasowany bojkot wyrobów polmlek!!
- 6 1
-
2017-09-11 11:22
co ci to da? (1)
W ten sposób tylko przyśpieszysz demontaż Maćkowy. Polmlek więcej zarobi na sprzedaży gruntu, niż na produkcji wyrobów mlecznych w Gdańsku. Jak chcesz uderzyć w czuły punkt, to zablokuj deweloperkę w tym miejscu. Może jakiś pretekst historyczny - np. że to był dawny teren obozu koncentracyjnego, dla nieposłusznych żołnierzy niemieckich.
- 1 1
-
2017-09-13 21:25
tam był obóz karny SS
jakies groby zbiorowe tam byly
- 1 0
-
2017-09-13 19:31
śmietana
Najlepsza śmietana z Maćkowych, bez żadnych zagęstników, ulepszaczy. Wypróbowałam już wiele śmietan dostępnych na polskim rynku, ale żadna nie umowa się do tej z Maćkowych. Po prostu pyszna.
- 7 2
-
2017-09-13 19:25
Tylko dlaczego wyrobu Mackowy,jak super serki homogenizowane,kefir, śmietana homogenizowany,mleka acidofilne naturalne i truskawkowe produkowane w innej filii Polmlek nie smakują klientom?Ponieważ w Zakładzie Mleczarskim Mackowu w Gdańsku pracują prawdziwi wykwalifikowani fachowcy z dużym doświadczeniem.
- 7 0
-
2017-09-13 18:35
Oczywiście co dobre to zlikwidować, deweloperka działa, napycha zarządowi kieszenie, a ci maja ludzi w głębokim poważaniu. Liczy się łapówka a ludzie na bruk.
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.