• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najzdrowsza herbata świata będzie produkowana w Gdyni

erka
23 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.
  • Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry badają rynek.

Najzdrowsza herbata na świecie, eliksir młodości i cudowny napój - tak nazywany jest napój na bazie herbaty o nazwie kombucha. Popularny na świecie napój w Polsce jest mało znany. To może się jednak zmienić. Do Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego dołączyła firma Better Industry, która zamierza wprowadzić kombuchę na polski rynek.



- Od dłuższego czasu interesowałem się kombuchą i obserwowałem rynek. Prowadząc badania zrozumiałem, że to nie tylko nauka, ale i spore możliwości biznesowe. Wtedy zgłosiłem się do konkursu Gdyński Biznesplan z projektem o nazwie Fairmental, który zakładał produkcję kombuchy na niewielką skalę. Dzięki możliwościom, jakie daje Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, a przede wszystkim tutejsze laboratorium, okazało się, że rozwiązania technologiczne można wdrożyć również na szerszą skalę - tłumaczy Mariusz Jakubowski z firmy Better Industry. - Innymi słowy, to tutaj ma powstać uniwersalna receptura z kombuchy, którą będzie można dzielić się z firmami działającymi na rynku napojów. Chcemy także namnażać kultury starterowe w bezpiecznych warunkach i dzielić się nimi z odbiorcami prywatnymi. Dzięki temu każdy pasjonat będzie mógł wytwarzać kombuchę w swoim domu.
Kombucha to lekko musujący napój o słodko-kwaśnym smaku. Powstaje w procesie fermentacji herbaty przez tzw. "japoński grzybek" lub "grzybek herbaciany", który wyglądem przypomina meduzę. W rzeczywistości są to bakterie i drożdże żyjące w symbiozie. Napojowi przypisuje się wiele wartości leczniczych, które zostały potwierdzone w badaniach na liniach komórkowych i zwierzętach. Spożywanie napoju z kombuchy powoduje u myszy obniżenie poziomu cukru we krwi. Napój wywiera ponoć także pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ze względu na obecność cukru jest niewskazany w przypadku osób chorych na cukrzycę. Z kolei z uwagi na możliwą zawartość alkoholu w napojach z kombuchy, dochodzącą niekiedy do 2 proc., nie jest on zalecany dzieciom i kobietom w ciąży.



- Kombucha jest trochę jak piwa belgijskie - dodaje Jakubowski. - Czyli nie wiadomo, co wyjdzie, jaka będzie w smaku, czy to będzie proces powtarzalny na skalę przemysłową i ile będzie miała alkoholu. W założeniu kombucha powinna być napojem bezalkoholowym. Podróżując i dzieląc się swoim doświadczeniem zrozumiałem, że potrzebne są rozwiązania technologiczne, pozwalające na produkcję tego napoju na skalę przemysłową. Są firmy, jak Humm Kombucha (Kalifornia), która opracowała swoje specjalne rozwiązania. Przedstawiciele firmy oznajmili jednak, że tylko 3 proc. firm na tym rynku jest sobie w stanie na taką produkcję pozwolić. Pomyślałem, że pora na podniesienie sobie poprzeczki i stworzenie rozwiązania, które będziemy w stanie wykorzystać na polskim i europejskim rynku, które jednocześnie będzie tańsze w zastosowaniu.
Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy powstanie, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry już badają rynek za pomocą pierwszej wyprodukowanej przez siebie partii napojów gazowanych.

- Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania na rynek Naturalnie Gazowanej Lemoniady, która również powstaje w specjalnym procesie fermentacji. Chcemy sprawdzić, jak funkcjonuje rynek produktów fermentowanych i rzemieślniczych. Proces opracowany na mikroskalę zadziałał także w dużych zbiornikach i już teraz wiemy, że napój jest naprawdę smaczny. Produkt będzie dostępny pod marką Nielegalna w najlepszych trójmiejskich lokalach, chociaż zainteresowanie jest tak duże, że zapytania wysyłają właściciele i menadżerowie także spoza Trójmiasta - podsumowuje Mariusz Jakubowski.
erka

Miejsca

Opinie (51) 3 zablokowane

  • zakwasownia.pl

    Na Bazarze Natury i w Kolibkach można kupić znakomitą kombuchę ( i nie tylko...). Certyfikowana, ekologiczna od fajnych, pozytywnie zakręconych na punkcie zdrowej żywności ludzi.

    • 3 0

  • Następni oszusci

    Wciska się ciemnotę a potem ludzie wszystko kupią

    • 2 1

  • Niekoniecznie musi być kombucha. Gwóźdź tkwi w żywności poddanej procesowi fermentacji.

    • 3 0

  • Już 5 lat temu

    Można to było kupić butelkowane w sklepie z produktami kulinarnymi z całego świata na dole w GB. Kariery jak widać nie zrobiło.

    • 6 1

  • herbatę się uprawia, a nie produkuję (1)

    Autor artykułu opisuje tu jakiś azjatycki napój i pod wpływem ignorancji nazywa go "herbatą". No tak. coca-cola to też taka herbata nie? Przecież pije sie na co dzień? Może jeszcze Żywiec-Zdrój w butelkach to taka herbata o całkowicie neutralnym smaku?

    • 36 4

    • zywiec zdrój to nawet woda mineralna nie jest....

      • 5 0

  • Higiena na najwyższym poziomie (koleś na zdjęciu jest super)... (4)

    ręce opadają. I jeszcze to ludzie kupią

    • 14 1

    • idzie epidemia

      • 0 0

    • gosciu przed chwila wlazl w kupsko na trawniku

      widac na bucie

      • 2 1

    • ta w szczegolnosci do takich miejsc: uzywamy osobne obuwie ochronne, stosowne nakrycie glowy oraz fartuch plus jednorazowe rekawiczki, dziekuje nie kupuje

      • 3 0

    • Skądejś te grzyby

      muszą się brać

      • 4 0

  • hipsterka doprowadzona do perfekcji ..

    instagramowo- twarzo książkowa masa trawiąco wydalająca jara się nową herbatą....

    • 2 1

  • A czemu w tytule jest napisane że w Gdyni jakby to miało ogromne znaczenie.

    • 1 1

  • przypomnę, że w tym roku szczurek dopłacił do PPNT 20 milionów złotych. chyba warto:))) (3)

    • 16 4

    • TY nie korzystasz - to żal d$$pę ściska... co? (2)

      • 3 7

      • (1)

        No już trochę lat dopłacamy jako Gdynianie do tego interesu , przydało by się jakieś podsumowanie tego okresu , jakie innowacje powstały czy coś zostało wdrożone na skalę przemysłową itd

        • 4 0

        • Zrobiło kolesiostwo nikt wiecej

          Same straty , Szczur nic nie daje - to ludzie z podatków dają!

          • 3 1

  • kombucha ma tyke wspólnego z herbatą (1)

    co PiS z prawem i sprawiedliwością

    • 11 9

    • Glupi jestes i tyle , nawet kombucha ci nic nie da

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Zbigniew Canowiecki

Prezes Zarządu „Pracodawców Pomorza”. Jest absolwentem Politechniki Gdańskiej....

Najczęściej czytane