• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • nigdy ich nie zapomne (3)

    Tuz przed wielkanoca kupilam pikantne kabanosy w firmowym sklepie Nowak na Mickiewicza w Gdansku. Tak sie zatrulam ze na smakołyki wielkanocne moglam tylko patrzec.

    • 33 4

    • kiedyś kupiłam śmierdzące nogi z kurczaka

      w sklepie na Klonowej. Potem przez lata widziałam tam nikły ruch, a w końcu go zamknęli. Badziewie i drogo.

      • 1 0

    • tak się dzieje jak się nie przestrzega postu

      • 5 3

    • surowe jaja zżarłaś podczas przygotowań

      popiłaś litrem mleka zagryzłaś kiszonym ogórem i taki oto efekt

      • 5 6

  • Marza mi sie innowacyjne parowki zeby mialy zamontowane ledy i diody migajace w srodku ! (3)

    swiecace paroweczki migajace na niebiesko i po podlaczeniu przez usb parowki do smartfona by mozna ustawic jej smak na np. parowke czekoladowa lub o smaku kurczaka z grilla .

    • 64 8

    • Ja tam wole hardkorowe kiełbasy z biedry i lidla... (1)

      ...40% mięsa a reszta to loteria ,zjadam na kolacje i zastanawiam się czy się jutro obudzę...

      • 9 3

      • sprawdź sobie skład

        i porównaj ze znanymi markami. zdziwisz się niejednokrotnie.

        • 2 0

    • Coś jeszcze też by można taką parówką...
      Tak sobie pomyślałam...

      • 6 3

  • Wioletka wyklepana jak moje B5 od Niemca (1)

    widać, że na szpachlę ociec nie żałował. oby jeszcze pojeździła ;)

    • 14 1

    • coś ci się pomieszało... I wykazujesz brak kutury.

      Znałem ojca...

      • 0 1

  • Dlaczego nie produkuje się żywności w/g starych recept (2)

    Dlaczego produkcja wędlin opiera się na chemii, wszystkie wędliny smakują jednakowo, jeżeli z 1 kg mięsa produkuje się 3 kg szynki , to czym jest te 2 kg (woda i chemia) Czasami można kupić na rynku wędliny z małych masarni produkujących w/g staropolskich receptur oczywiście kiełbasa kosztuje 36 zł kg a szynka 52 zł ale smak jest zupełnie inny niż z tych gigantów. Kiedyś powstawały piekarnie giganty nikt nie chciał kupować tego chleba i ślad po nich zaginął , tak będzie i z tymi Nowakami, Olewnikami Gizelami bo zaczynają wyścig z ilością a nie jakością. Nie wspomnę o Biedronce gdzie w wędlinie jest więcej utrwalaczy "E" niż samego mięsa nie powinniśmy się dziwić skąd biorą się zachorowania na raka

    • 19 2

    • dlatego że produkuje się w/g receptur a nie recept....

      • 0 0

    • Ja w ogóle nie kupuję mięsa w biedronce, jakoś mnie odrzuca. Wolę dopłacić pare zł i kupić w sprawdzonym sklepie, ale nie u Nowaka. Wędliny czy mięso szybko się od nich psuje. Polecam kupić piers z indyka, upiec i ma się fajną wędlinę na kanapki. Czasem kupuję jeszcze kielbase z piersi kurczaka i muszę powiedzieć że jest nawet dobra. Czuć w niej mięso. Jest chuda, byłam mile zaskoczona jak wrzuciłam ją na patelnię i nie strzelała woda, i nie tryskał tłuszcz. A co myślicie o parówkach z lidla, ktore maja 93% mięsa, są bez konserwantów tylko w składzie mają acerolę ? Z identycznym składem są także parówki piratki dla dzieci.

      • 0 1

  • zbychu, pamietam jak sprzedawałeś kurczaki z lóżka polowego gdzies na ulicy (5)

    Zawsze ci mówiłem ze nie dasz rady a tu proszę, jubileusz firmy. Wpadnij kiedys pod kasztany we Wrzeszczu to powspominamy dawne lata

    • 63 4

    • Szkoda że nie miał czasu na więcej dzieci, bo ładne córki płodzi:)). (2)

      • 1 16

      • Syna (1)

        jeszcze ma :P

        • 3 0

        • Nie jednego

          • 0 0

    • Kasztanów nie ma juz (1)

      Od kilku lat

      • 5 1

      • jak to nie ma

        psy zostawiają

        • 13 1

  • Odmieniamy nazwiska (2)

    Firma jest prowadzona przez Wiolettę i Zbigniewa Nowaków a nie Nowak. Kto pana redaktora uczył polskiego?

    • 9 1

    • Ja uważam iż nie dobrze jest napisane to tak jak z panią goździk
      Jaka znowu goździkowa

      • 0 2

    • pewnie nikt

      ot takie mamy teraz dziennikarstwo

      • 2 1

  • Słabo

    Wędliny nie są zbyt dobre. Za dużo ulepszeń w nich wprowadzono. Wszystko smakuje tak samo. Nie kupuję z tej firmy. Na rynku jest wiele lepszych producentów.

    • 5 1

  • ...a kabaret Nowaki to ta sama grupa kapitałowa?

    • 3 2

  • Gratulacje

    Gratuluję wspaniałego jubileuszu , życzę dalszych sukcesów zawodowych oraz powodzenia w życiu rodzinnym . Zdzisław Ustarbowski

    • 5 6

  • Jakość (1)

    Wole z Biedronki niż ze starego i mrożonego miesa Nowaka . Za dużo tego wszystkiego panie Zbigniewie . Wszystko tak samo smakuje czy za 20 czy za 60 zł. Lepiej łyżeczka niż chochlą !!!!!!!!!

    • 11 4

    • Jak Ci mielone z Biedry smakuje tak samo jak z jakiegokolwiek mięsnego to gratuluje braku smaku.

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Ewa Sowińska

Partner ESO Audit i Zastępca Prezesa Krajowej Rady Biegłych Rewidentów. Wcześniej Członek Zarządu...

Najczęściej czytane