P.o. prezesa Energi zrezygnował ze stanowiska. Nagle i bez podania przyczyny

27 maja 2024, godz. 18:30
Opinie (87)

Michał Perlik, który od chwili odwołania ze stanowiska Zofii Paryły pełnił obowiązki prezesa, złożył oświadczenie o rezygnacji ze składu zarządu Energi oraz z pełnienia funkcji wiceprezesa ds. finansowych i klimatu z upływem dnia 28 maja 2024 roku. Oświadczenie zostało złożone bez podania przyczyny rezygnacji.

Trzy konkursy i nadal brak prezesa Energi. Konflikt czy brak kandydatów? Trzy konkursy i nadal brak prezesa Energi. Konflikt czy brak kandydatów?

Michał Perlik zrezygnował ze stanowiska w zarządzie Energi. Michał Perlik zrezygnował ze stanowiska w zarządzie Energi.
Michał Perlik został powołany do zarządu Energi w 2022 roku. W marcu 2018 roku dołączył do Grupy Orlen.

W okresie od lutego 2019 roku do kwietnia 2020 roku sprawował funkcję dyrektora Biura Strategii w PKN Orlen SA, gdzie odpowiadał za koordynację projektów strategicznych realizowanych w koncernie.

P.o. prezesa Energi zrezygnował ze stanowiska. Nie podał przyczyny

Od 2020 roku zajmował stanowisko dyrektora wykonawczego ds. zarządzania finansami w PKN Orlen, w ramach którego był odpowiedzialny za zarządzanie rachunkowością i sprawozdawczością, skarbem, ryzykiem rynkowym oraz compliance w odniesieniu do regulacji finansowych, takich jak AML czy sankcje. Ponadto był odpowiedzialny za koordynację procesu integracji obszarów finansów Grupy Energa i Grupy Orlen.

Energa bez prezesa. Odbyły się już trzy konkursy

Przypomnijmy, że Rada Nadzorcza spółki Energa zdecydowała o odwołaniu w marcu 2024 roku Zofii Paryły ze stanowiska prezesa. Jednocześnie powierzyła Michałowi Perlikowi, wiceprezesowi zarządu spółki ds. finansowych i klimatu, pełnienie obowiązków prezesa zarządu do czasu powołania nowego prezesa spółki. W trzech dotychczasowych konkursach nie udało się go wyłonić.

• Energa Gdańsk, al. Grunwaldzka 472

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (87)

Grzegorz Morawski