Paweł Olechnowicz po raz kolejny wybrany na stanowisko prezesa Lotosu

21 czerwca 2012 (artykuł sprzed 11 lat)
Paweł Olechnowicz stoi na czele Lotosu od 2002 roku. Kadencja na stanowisku prezesa trwa trzy lata. Paweł Olechnowicz stoi na czele Lotosu od 2002 roku. Kadencja na stanowisku prezesa trwa trzy lata.

Rada Nadzorcza Grupy Lotos podjęła decyzję o powołaniu zarządu spółki kolejnej kadencji. Stanowisko prezesa ponownie objął Paweł Olechnowicz. Olechnowicz stoi na czele Lotosu od 2002 roku. Kadencja na stanowisku prezesa trwa trzy lata.

Zbigniew Paszkowicz, wiceprezes ds. poszukiwań i wydobycia Grupy Lotos. Zbigniew Paszkowicz, wiceprezes ds. poszukiwań i wydobycia Grupy Lotos.

W skład zarządu VIII kadencji weszli Paweł Olechnowicz, prezes zarządu - dyrektor generalny, Marek Sokołowski, Mariusz Machajewski oraz Maciej Szozda jako wiceprezesi zarządu. Nową osobą w zarządzie jest wiceprezes ds. poszukiwań i wydobycia Zbigniew Paszkowicz. Od kwietnia 2011r. pełni on funkcję zastępcy dyrektora generalnego Grupy Lotos. Pełni również funkcję przewodniczącego Rady Nadzorczej Lotos Petrobaltic.

Paszkowicz w 1989 r. ukończył studia w zakresie mechaniki w Instytucie Okrętowym Politechniki Gdańskiej. Jest absolwentem francuskiej Ecole Nationale Superievre du Petrole et des Moteurs, gdzie uzyskał dyplom inżyniera w Ośrodku Wyższych Studiów Silników Spalinowych i Techniki Energetycznej. Od 1992r. zatrudniony w Rafinerii Gdańskiej, jako specjalista w Dziale Planowania i Przygotowania Remontów. W latach 2002-2004 kierownik Zakładu Utrzymania Ruchu. W 2004r. objął stanowisko dyrektora ds. Techniki Grupy Lotos, a w 2007 r. został dyrektorem ds. rozbudowy rafinerii, bezpośrednio odpowiedzialnym za realizację Programu 10+, największej inwestycji przemysłowej ostatniego dziesięciolecia w Polsce.

Paweł Olechnowicz ukończył Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, podyplomowe studia na Politechnice Gdańskiej - Organizacja, Ekonomika i Zarządzanie Przemysłem oraz MBA INSEAD, Fontainebleau, a także wiele specjalistycznych szkoleń krajowych i zagranicznych z zakresu zarządzania. W 1977 roku rozpoczął karierę zawodową w Zakładach Mechanicznych "Zamech" w Elblągu (od 1990 ABB Zamech Sp. z o.o.). W latach 1990-1996 był prezesem zarządu i dyrektorem generalnym ABB Zamech Ltd. Kolejne dwa lata pracował w centrali ABB Ltd. w Zurichu na stanowisku wiceprezesa na Europę Centralną i Wschodnią.

W latach 1999-2000 pełnił funkcję wiceprezesa i zastępcy dyrektora generalnego w ZML Kęty SA. Zarządza i kieruje całokształtem działalności Grupy Lotos oraz ponosi odpowiedzialność w tym zakresie działania. Pełnił również obowiązki wiceprezesa zarządu ds. poszukiwań i wydobycia do czasu powołania nowego członka zarządu.

Po I kwartale 2012 roku Lotos wypracował 597 mln zł zysku netto. To siedmiokrotnie więcej niż w IV kwartale 2011. W tym samym czasie zysk operacyjny spółki wyniósł 419 mln zł i wzrósł o 193 proc. kwartał do kwartału. Przychody ze sprzedaży w I kw. br. wyniosły 7 832,3 mln zł i były niższe o 6,4 proc. kw./kw. i wyższe o 20,2 proc. r./r. Po lutym 2012 udział Lotosu w krajowym rynku paliw ogółem wyniósł 35,1 proc., co stanowi wzrost o 1,6 p.p. w porównaniu z danymi opublikowanymi na koniec 2011 roku. Wzrost udziałów w rynku Lotos wypracował mimo ogólnego spadku konsumpcji paliw płynnych w Polsce, który po styczniu i lutym 2012 wyniósł 7 proc.

Opinie (62) 2 zablokowane

• Gratuluję! Najlepszy wybór (4)

• Pisanie o zysku jest nie na miejscu (1)

Jaki zysk, z podwyżek cen benzyny ,co to za zysk u monopolisty??????????

• operacyjny jest ale lotos jest zadłuzony i to mocno .Zanim splaci kredyty potrwa o ile sie nie rozsypie

• Ile ?? (1)

ma kasy kasy na miesiąc , czy więcej jak Drześ Latowski !!!

• Pensji na pewno mniej, mniej nawet niż rzecznik G(D)rzesia Latowskiego
        Pani z olejem w tle, ale premii po 12m, może mieć więcej.

• ja

Super !!!!! , bo to świetny menager i mądry człowiek.

Dokladnie,przedsiebiorca z glowa na karku,wyksztalcony,zapracowal sobie na swoj sukces. Na nic narzekania ze paliwo drogie i ze system spaczony bo na to juz wplywu ten czlowiek nie ma.Gratulacje!

• Komuch i tyle

Zapracował układami z SLD

• Gratuluje (3)

• Cos Cie kiepsko szef docenia skoro czujesz sie malo wazny.

• wszyscy są ważni w naszej firmie kolego pozdrawiam (1)

• zdane kilka instalacji a pensja jak kiedys po zdaniu jednej .
        Fizyczni sa traktowani jak ludzie 3 kategori

• ta super (1)

niektórzy mają tam pracę bo nazywają się Olechnowicz

• kretyn ty masz pewnie na nazwisko

i dlatego ciezko

• MOJE GRATULACJE !!!!!

DRUŻYNE BUDUJE SIĘ LATAMI NAJLEPIEJ TYM SAMYM TRENEREM I TERAZ LOTOS TO JEST MARKA!!!!!!, a nie jak w piłce nożnej po braku awansu wywala sie trenera.

POZDRAWIAM i JESZCZE RAZ GRATULUJE ZARZĄDOWI

chciałbym mieć 1/10 jego pensji - a też ciężko pracuję

• To miałbyś wtedy 1 300 zł. To jest kominówka (2)

więc warto czasem pomyśleć zanim się zacznie zazdrościć.

nie wierzę w tą kwotę !

• to uwierz! bo to prawda, jak wyżej juz napisane, obowiązuje kominówka,
          ale premii może być więcej. np. 200, 300, lub 500tys.

Zapisz się do SLD

ale wchodzicie gleboko z tymi gratulacjami :D
    krawaciarze

• W pracy jestes a na kompie siedzisz i forum sie zajmujesz? :)

Niech nam dalej rozkwita kwiat lotosu na Pomorzu !

Po co ten sarkazm? Jak Donek załatwi kolejny polski dochodowy zakład, to będziesz inaczej śpiewał.

• Przecież obecne zarządy spółek z udziałem skarbu państwa są z rozdania PeŁo

• GRATULACJE

To dobra wiadomość - dla wielu ludzi : )

Sławomir Kądziela