• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwa z browaru Amber brylują w Szanghaju na EXPO

Robert Kiewlicz
25 sierpnia 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Obok programu artystycznego oraz wielu wystaw z dziedziny techniki i ekonomii na terenie wystawy działa Polska Restauracja, która w swojej ofercie posiada piwa z  Browaru Amber. Obok programu artystycznego oraz wielu wystaw z dziedziny techniki i ekonomii na terenie wystawy działa Polska Restauracja, która w swojej ofercie posiada piwa z  Browaru Amber.

Pomorski browar Amber jako jedyny producent piwa z Polski reprezentuje nasz kraj na światowej wystawie EXPO w Szanghaju.



Pawilon Polski w Szanghaju odwiedza dziennie nawet do 50 tys. osób. Zmęczeni zwiedzaniem mogą się posilić i zaspokoić pragnienie w polskiej restauracji. A tam, jeśli chcą się napić piwa, muszą sięgnąć po którąś z pomorskich marek: Koźlak, Złote Lwy, oraz Remus i Amber Red. To właśnie te piwa, wszystkie warzone w Browarze Amber pod Gdańskiem, jako jedyne piwa z Polski reprezentują nasz kraj na największej wystawie światowej.

- Nasze piwa cieszą się sporym powodzeniem w Szanghaju- cieszy się Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu Browaru Amber. - Wszystkie mają znak "Poznaj dobrą żywność" nadawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz znak Slow Food.

Browar Amber jest jednym z najnowocześniejszych wśród małych i średnich browarów w Polsce. Położony jest w Bielkówku, niewielkiej wsi oddalonej o kilkanaście kilometrów od Gdańska. Moce produkcyjne browaru wynoszą 250 tys. hektolitrów rocznie. Na polskim rynku dostępnych jest 8 piw warzonych w browarze Amber.

Wydarzenia

VII Wielka Biesiada Koźlaki Bielkowskie (18 opinii)

(18 opinii)
festyn

Miejsca

Opinie (168) ponad 50 zablokowanych

  • Remus, gdyby nie ten "drożdżowy" posmak nie byłby zły (4)

    Na pewno bije na głowę te produkty piwopodobne wielkiej trójki: Grupy Żywiec, Kompanii Piwowarskiej i Carlsberg Polska.

    Złote Lwy z kolei są trochę przeszacowane, to nie jest piwo na 3,5 zł.

    Szkoda, że w Trójmieście nie da się już dostać Amber Classiców

    • 19 3

    • Da się :) (1)

      Trzeba wiedzieć gdzie ;]

      • 3 1

      • to ujawnij, gdzie

        bo u mnie na Chełmie już dłuuuuuugo nie widziałem, a kupiłbym chętnie

        • 0 3

    • jak to nie?

      jak nie mozna? jak mozna. :)

      • 2 0

    • są classici

      ostatnio kupowałem w Delikatesach przy Kartuskiej. Nie są wyeksponowane, trzeba się spytać.

      • 0 0

  • Żywiec (2)

    Żywiec najlepsze piwko pod słońcem. Inni chyba dają tak dobre oceny Amberowi i Remusowi za to, że browar leży koło Gdańska. Ludzie ! Piłem Remusa tydzień temu i jest po prostu obrzydliwy. Smakuje jak najgorsza partia Specjala !

    • 4 36

    • (1)

      Piwo może Ci nie smakować, ale nie porównuj Żywca do Ambera. Zasadnicza różnica jet taka, że Amber to piwo a Żywiec to wynalazek z koncentratu i gazowanej wody. Dowiedz się coś o metodzie highgravity...

      • 16 2

      • a co wy wiecie o zabijaniu ..
        gówno smakowaliście, gówno wiecie ]

        • 3 5

  • No to skoro już pogadaliśmy sobie o najlepszych piwach (4)

    proszę o wpisy i opinie o najgorszych, ja zaczynam:
    1. Okocim Mocny
    2. Tatra
    3. Tyskie

    • 9 19

    • hehe same koncentraty...

      jedno wielkie g...

      • 7 0

    • Hmmm (2)

      Lech - do niczego
      Żywiec - jak Lech
      Tyskie - jak Lech tylko z przyjemną pianka
      Warka - w sumie nieco inaczej smakuje, ale ogólnie to tez jak Lech
      Strong - smakuje inaczej, taki jakby metalowy posmak, rzygałem po nim
      Żubr - dobry bo tani, smakowo kicha
      Tatra - tańsza wersja Lecha
      Okocim - ciągle lepszy od Lech/Zywiec/Tyskie ale bez rewelacji
      Specjal - w zaleznosci od sortu, czasami jest do niczego, a gdy ma sie pecha to można sie zatruć

      Heineken - dokładnie jak Tyskie
      Carlsberg - syf
      Harnaś - woda z farbką
      Reeds, Karmi, Desperados i inne babskie syfy - ...

      Harde - ogólnie to jak Specjal z dobrego sortu
      Żywe - smaczne i sycące
      Koźlak - kwintesencja piwa
      Obolon pszeniczny - dobry
      Paulaner Weiss - dobry, Dunkel nie
      Faustus - dobry
      Staroprażan - taki w kit, ale nie jest zły
      Złoty bażant - smakuje jak Staroprażan
      Kasztelan - też nie jest tragiczny
      Guiness - syf
      litewski Svytrus ( czy jakoś tak) smaczny
      Budwaisser - syf
      Pilsner - najlepsza masówka razem z Kasztelanem
      Fax - też taka masówka - nijaka

      ogólnie to dobre są piwa pszeniczne, a tradycyjnym piwem nr 1 jest żywe, ciemnym koźlak

      • 2 0

      • Harde byłoby lepsze, gdyby nie było takie mocne. Smak w sumie średni ale w porównaniu do Żywca, Tyskiego, Lecha, Warki, Żubra, Leżajska (jeju co to dopiero za syf) to niemal poezja smaku, bo po prostu coś ma, oprócz wody.
        Z dawnych piw dobry był Wielkopolanin ale robiony w Krotoszynie, Rycerskie z Namysłowa (może nie jakieś finezyjne w smaku ale piana była najgęstsza jaką w życiu widziałem) i Połczyn Zdrój tak do ok. 1992 roku. Dobre były tez piwa z początków produkcji jak Hevelius z Gdańska i odwrotnie, dawniej nie do picia jak Kasztelan z Sierpca a teraz zupełnie znośne.

        • 0 0

      • ahhh

        Łomża i Perła - mogą być

        • 1 0

  • Żywiec to pseudopiwo

    masówka heinekene dla pokolenia pokemonów.

    dodatkowo zniszczyli browar w Gdańsku; podobnie jak browar warszawski, w Łańcucie i Leżajsku

    • 30 1

  • Brpwar Amber jest średniej wielkości a nie małym browerem!

    • 5 0

  • oponuję!

    Tatra jest dobra, bo jest tania i dobra!

    • 3 12

  • 6. Żubr (jakoś mi nie podchodzi)

    • 11 1

  • Młody piwosz:) (12)

    Moje typy piwne - sugeruje organizm, a więc zaczynam od najgorszych.

    1. Lech - Nie wchodzi nawet zimne.
    2. Vip - Szkoda gadać, ale wchodzi:)
    3. Browar Amber - Nie smakuje mi.
    4. Tyskie - Taki jakiś posmak nie przyjemny.
    5. Warka (Czerwona) - Już nieco lepiej.
    6. Warka Strong - Dobrze.
    7. Żubr - Dobrze.
    8. Specjal - U mnie numer jeden, bo najczęściej pije;) PS. Piwo klasy robotniczej.

    • 0 19

    • ...

      • 0 0

    • Z tych piw szanuję Lecha, Żubra, wyżej szanuję Specjala, (3)

      a najlepsze to Amber: Żywe, Koźlak, Złote Lwy, ale i tak Perła wymiata wszystko. Reszty nie uważam.

      • 2 3

      • Ciechan też jest ok :-) (2)

        wyborne-pszeniczne-miodowe~~~

        • 9 2

        • Nareszcie

          W końcu ktoś, kto docenia prawdziwie dobre piwo, wytwory Krajana, Korebu czy Fortuny również są przednie :)

          • 0 0

        • Cichan jakoś tak hmm

          sam nie wiem, z pewnością dużo lepsze od masówek, ale wśród prawdziwych piw nie jest moim faworytem.

          • 0 0

    • to wszystko, to przemysłowe szczyny niestety (4)

      polecam małe browary które próbują wejść na większy rynek i starają się walczyć jakością.
      I tylko ze szkła!

      • 5 1

      • a co powiecie o Noteckim?? (3)

        moim zdaniem daje radę i te małe, poręczne buteleczki... ;) trochę przypominają Dojlidy Złote produkowane za PRLu (ale ten smak, to znają tylko nieliczni)
        Poza tym niedawno miałam przyjemność zakosztować Łomży niepasteryzowanej i też było pozytywnie (walory smakowe)

        • 9 0

        • I właśnie o to chodzi!

          • 3 0

        • noteckie jest bardzo dobre...

          tyle, że niestety zostanie sprzedane jakiemuś koncernowi.
          Do tej pory był to browar skarbu państwa

          • 2 0

        • mi bardziej podchodzi Gniewosz

          jasny na lato ma fajną rześkość

          • 0 0

    • a mi ostatnio bardzo smakuje Perła szczegolnie ta Pils :) a Żywe z Ambera to zawsze przechyle jak jest okazja :)

      • 0 0

    • Perła Czarna Extra Strong

      Mmmm. Nie wali spirytem jak inne piwa w okolicach 8%, posmak jakby lekko karmelowy. Bardzo dobra, ale widziałem tylko na lubelszczyźnie. Te Perły co są u nas (Export i Chmielowa) to już musi być masówka, bo smakuje nieporównywalnie gorzej, niż kiedy jej u nas nie było.

      Z innych - w miarę tani i dobry Żubr :)

      • 0 0

  • najlepsze są nie pasteryzowane:Żywe z Bielkówka i Kasztelan z Sierpca. (4)

    • 12 4

    • po kasztelanie mialem sraczkę... (2)

      ale tak w sumie ok :)

      • 2 2

      • bo Kasztelan nie jest z sierpca... (1)

        ale z dupy :)

        • 4 4

        • czytajcie napisy

          Większość piw jest oszukanych, jedynie właśnie te z małych browarów nadają się do picia.

          • 8 0

    • sprawdż datę ta kasztelanie i sam sobie odpowiedz czy w środku też jest niepasteryzowane czy tylko na naklejce ;)

      • 0 0

  • brawo dla AMBERA

    browar AMBER to jedna z niewielu firm z pomorza, która nas godnie reprezentuje w Polsce i na świecie. Od lat ważą dobre piwa i nie dają sprowadzić się na manowce!

    • 12 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Marek Kamiński

Polski polarnik, podróżnik, żeglarz, autor książek, fotograf, przedsiębiorca. Właściciel firmy...

Najczęściej czytane