• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W gastronomii często mawia się: "kto pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje". Dlaczego?

17 stycznia 2024, godz. 09:00 
Opinie (15)

Choć większość aktualnych pracowników branży gastro swoje zawodowe "chrzciny" ma już za sobą, my cały czas spotykamy kelnerów, barmanów i pomoce proszących w sąsiednim lokalu o "kilo fazy" (stary jak świat gastronomiczny żart). Liczba nowych pracowników gastro, zwłaszcza tych bez doświadczenia w branży, stale rośnie. Dlatego 8 lat temu powstała Akademia GastronomiiMapka, by pomagać w tym niełatwym biznesie.




Gastronomia to niełatwy kawałek chleba



Liczba plebiscytów czy blogerów kulinarnych oceniających restauracje jest ogromna. Niekończąca się presja tajemniczych klientów, artykułów na popularnych platformach, wideorecenzji, gwiazdek, opinii Google jest niesamowicie duża.

Codziennie walczymy o to, aby nawet najmniejszy błąd, niestosowne zachowanie, danie lub koktajl, które nie przypadło do gustu gościom, nie sprowadziło miesięcy lub wielu lat naszej pracy do jednego mianownika kilku gwiazdek.

  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii

Zespół Akademii Gastronomii wie, jak to jest



Pracujemy w gastro tak jak i Wy, często po 12 godzin dziennie. W sezonie? Oczywiście bez wolnego, bo sezon, a ludzi brak. Rozumiemy obie strony. Stronę gastronomii, jak i konsumentów, którymi przecież też jesteśmy.

Choć niejednokrotnie czytamy na blogach czy forach o paragonach grozy, umiemy liczyć
i wiemy, że gastronomia nie jest nawet w połowie tak rentownym biznesem, jak wyobraża to sobie większość społeczeństwa. A reklamacje paragonów grozy moglibyśmy wysłać do kilku wszystkim znanych instytucji, chociażby tych, które dostarczają nam media.

Dlatego też 8 lat temu powstała Akademia Gastronomii. Firma szkoleniowa, którą spora część trójmiejskiego rynku gastronomii już zna. Z ogromnym zapałem, merytoryką i doświadczeniem szkolimy w różnym zakresie i wielu dziedzinach gastronomii. Szefów kuchni i managerów gastronomii, kucharzy, kelnerów i barmanów, specjalistów ds. marketingu w gastronomii, jak i analityków finansowych specjalizujących się w branży gastronomicznej. Oczywiście też i samych właścicieli gastrobiznesów.

  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • "kto pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje"
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii
  • Akademia Gastronomii

Często spotykamy się ze stwierdzeniem, że mocno odbiegamy od norm szkoleniowych, z którymi spotykamy się na co dzień. W pełni dostosowujemy się do lokalu (jego potrzeb, oczekiwań, celów), a same szkolenia prowadzimy bez zbędnej patetyczności, lecz z lekkim przymrużeniem oka, we wspaniałej, luźnej atmosferze. Sukcesem naszych szkoleń i wypracowanych przez lata recenzji jest przede wszystkim merytoryka, której próbkę możesz sprawdzić na naszym kanale YouTube pod nazwą @akademiagastronomii.

Ten artykuł napisaliśmy po to, abyś dowiedział(a) się, że jeśli zatrudniasz w swojej restauracji pracowników na umowach o pracę, możesz ubiegać się o darmowe środki na szkolenia twoich kelnerów, kucharzy czy barmanów, a także siebie same(j)go.

Już niedługo ruszają w Trójmieście nabory wniosków KFS. Dlatego nie czekaj! Napisz do nas: kfs.akademiagastronomii@gmail.com

Pomożemy Ci w całej procedurze za darmo (i bez ukrytych opłat, zobowiązań lub kruczków prawnych)! Wystarczy, że do nas napiszesz na kfs.akademiagastronomii@gmail.com a my z przyjemnością przeprowadzimy Cię przez całą procedurę, abyś mógł/mogła zainwestować w siebie i rozwój swojego zespołu.

Szkolenia za darmo?



"kto pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje" "kto pracował w gastro, ten się w cyrku nie śmieje"
Inwestowanie w ludzi to jednocześnie inwestowanie w jakość i rentowność swojej restauracji. Zegar tyka, nie czekaj!

Co warto wiedzieć?


  • KFS to środki przeznaczone na dofinansowanie kształcenia ustawicznego pracowników i pracodawców. Co roku środki z KFS trafiają do urzędów pracy, a następnie do pracodawców.
  • Procedura jest prostsza, niż Ci się wydaje! Zgłaszasz się do nas z informacją, w jakim powiecie znajduje się Twoja Restauracja, a my za Ciebie śledzimy codziennie termin naboru oraz pomagamy krok po kroku wypełnić wniosek, który należy złożyć w dniu naboru w Urzędzie Pracy, do którego należysz.
  • Ubiegać się o dofinansowanie może pracodawca, jeśli zatrudnia minimum 1 osobę na umowę o pracę, wymiar etatu nie ma dla Urzędu większego znaczenia (możesz zatrudniać pracownika na 1/2 czy 1/4 etatu). Możesz również prowadzić jednoosobową działalność gospodarczą, ale pod warunkiem, że zatrudniasz kogoś na umowę o pracę.


Jesteśmy do Twojej dyspozycji i czekamy na Twój kontakt. Gastro - życzymy Wam codziennej Turbo Tabaki!

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (15) 1 zablokowana

  • (1)

    Kolega jest po gastronomiku gdańskim. Lata temu głównie w sezonie pracował w knajpach/restauracjach. Często zjeżdżaliśmy na "starówkę" na piwko latem ok 22 jak kończył robotę . Troszkę nam opowiadał... Myślę,że niewiele się zmieniło.

    • 8 0

    • Akademia Gastronomii

      Na szczęście zmienia się coraz więcej, ale nadal niewystarczająco.

      • 0 0

  • Film "Zaklete rewiry" cala prawdw ci powie. Jest ponadczasowy. (3)

    Odpadki nie na smietnik, tylko na kotleciki, intrygi, podkradanie kasy, restauracyjne romanse i klienci o innej orientacji.

    • 17 4

    • (2)

      A co Ci przeszkadza ich orientacja?

      • 2 11

      • Podniecają go i trudno się skupić...

        • 1 4

      • A co ci przeszkadza, że jemu przeszkadza?

        Tak naprawdę nie napisał nic złego. Tak było w tym filmie i tacy też są klienci. Tak więc uważaj bo za mowę nienawiści jest paragraf. Przestań podjudzać ludzi.

        • 6 0

  • Racja

    Gastro to tylko dla kumatych i wytrwałych oraz bogatych. Bo zysku z tego niewiele.

    • 4 3

  • (1)

    Gastro od 10 lat wypala się
    Ludzie nie chcą pracować na sezon
    Pandemia wszystko zmieniła ...na gorsze
    Chciwość pieniadza robi swoje.

    • 9 1

    • Akademia Gastronomii

      Pokusilibyśmy się o stwierdzenie, że wypala się dłużej. Zgadzamy się z Tobą. Ale nadal 1 mln ludzi w Gastro pracuje. ;)

      • 0 0

  • A Co absolwenci (1)

    Napiszą o reklamowanym kursie? Jesteście managerami w gastronomii? Jak sobie dajecie radę z rekrutacją i utrzymaniem załogi? Czy kurs rzeczywiście jest przydatny?

    • 4 0

    • Akademia Gastronomii

      Hej!
      Nie wrzucaliśmy tu opisów szkoleń, bo kto chciałby czytać na Trójmiasto info co jest na kursie. ️
      Ale z ogromną przyjemnością napiszemy!
      Zatem od początku: szkolenia prowadzą właściciele, szefowie kuchni, managerowie. Nie ma u nas osób przypadkowych. (Polecam sprawdzić opinie).

      Co do utrzymania załogi zawsze jest kilka to zależy, ponieważ rotacja wynika z wielu przyczyn. Wypalenie, kasa (wiadomo), wiary w to, że trawa jest bardziej zielona u sąsiada i zmęczenie tym, że wiecznie brakuje ludzi.

      Najszerzej omawiamy to na szkoleniu komunikacja i motywowanie (2 dni solidnego materiału nie tylko o zarządzaniu ale przede wszystkim o utrzymaniu motywacji danego pracownika. ;)

      • 0 0

  • (1)

    Gastro dla mnie to największa tyrka ale też najlepsze wspomnienia. Najlepsze imprezy zaczynały się jak się kończyło zmianę, rozliczało tipy i na miasto z ekipą. Wtedy bolało wszystko, plecy nogi i ręce a no i głowa od kaca ;) potem człowiek musiał dorosnąć

    • 7 0

    • Edyta

      Podpisuje się obiema rękami

      • 0 0

  • (1)

    no wlasnie konsument to ma dylematy,proponuje akademie konsumenta,aby nie dal sie oszukac najlepsi do przekazania wiedzy to byli kucharze i kelnerzy

    • 1 0

    • Akademia Gastronomii

      Dlatego właśnie u nas wykładają szefowie kuchni, managerowie Gastro, właściciele Gastro. Nie teoretycy

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Bierecki

Grzegorz Bierecki urodzony 28 października 1963 roku. Od 1990 prezes Fundacji na Rzecz Polskich Związków Kredytowych; od 1992 do 2012 roku prezes Krajowej Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej. Od 2001 członek, od 2005 sekretarz Rady Dyrektorów World Council of Credit Union w Madison, USA. Honorowy obywatel kilku miast amerykańskich, laureat nagród ekonomicznych w Polsce i USA; wyróżniony m.in odznaką Zasłużony Działacz Kultury (2001) i Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski...

Najczęściej czytane