- 1 Unimot rozbuduje bazę w Gdańsku (39 opinii)
- 2 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (76 opinii)
- 3 Zużywamy coraz więcej energii (156 opinii)
- 4 Gra Manor Lords światowym hitem (47 opinii)
- 5 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (118 opinii)
- 6 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (60 opinii)
Chińska zupka z Wietnamu. Vifon ma już 50 lat
Marka Vifon, czyli zupy, sosy i dania gotowe z Dalekiego Wschodu, obchodzi 50 urodziny. Co to ma wspólnego z naszą aglomeracją? Otóż w Łęgowie niedaleko Trójmiasta jest centrum dystrybucyjne tej marki na Europę, czyli firma Tan-Viet. W sobotę na Politechnice Gdańskiej odbyła się "urodzinowa" gala.
Vifon "Kurczak Złoty" jest jedną z najlepiej sprzedających się zup w kategorii tzw. "zup chińskich" w Polsce. Bo tak przyjęło się u nas nazywać zupki błyskawiczne z charakterystycznym pofalowanym makaronem, choć marka Vifon jest z Wietnamu, a twórcą zupek instant był Japończyk Momofuku Ando, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności.
W 1963 roku w wietnamskim mieście Ho Chi Minh czternastu przedsiębiorców założyło firmę zajmującą się produkcją zup błyskawicznych. Zupy błyskawiczne, błyskawicznie podbiły rynek i już po roku działalności przedsiębiorcy podwoili zainwestowany kapitał. W 1967 roku na rzecz marki pracowały już trzy zakłady produkcyjne - Vifiinco, Vilihico i Vikainco. Wówczas powstała też nazwa handlowa Vifon. W 1975 roku przedsiębiorstwo zostało upaństwowione i dopiero w latach 2003-2005 w procesie reprywatyzacji firma Vifon stała się w 100 proc. spółką akcyjną.
W 1990 roku Vifon rozpoczął eksport, a pierwszym krajem, do którego trafiły produkty tej marki była Polska. Dystrybucją zajęła się firma Tan-Viet. Jej twórca, wietnamski przedsiębiorca Tao Ngoc Tu, jest też większościowym udziałowcem w firmie Vifon. Na początku działalność dystrybucyjną prowadził w Pruszczu Gdańskim, w 2002 roku firma przeprowadziła się do nowego kompleksu biurowo-magazynowego w Łęgowie. Dziś łęgowskie centrum prowadzi sprzedaż m.in. produktów Vifon w Europie. Sprzedaje także inne produkty z Azji, m.in. TaoTao, czyli sosy, makarony, warzywa, grzyby, owoce, przekąski, zupy.
Zobacz galerię zdjęć z gali z okazji 50-lecie marki Vifon, która odbyła się w auli koncertowej Politechniki Gdańskiej.
Opinie (120) 5 zablokowanych
-
2013-10-06 13:30
bankiet (1)
Ciekawe co podano na bankiecie. Czy żarli te błyskawiczne zupki ?
- 24 1
-
2013-10-06 13:44
nie po to je robia zeby je jesc :)
- 10 0
-
2013-10-06 14:41
chyba wolę już być głodny... (2)
u nas jak u nas ale miałem okazje być w chinach, singapusze i malezji i tam aboslutnie wszyscy i wszędzie wcinali podobne zupki ( od parków, po lawki, metro itp )
Większość sklepów posiada nawet specjalne automaty podające wrzątek aby już w sklepie przygotować sobie te wyszukane danie.
Co ciekawe wygląd i smaki są praktycznie takie same jak u nas.
dla smakoszy polecam filmiki z YT na których pokazany jest proces produkcji tych zupek - po jego obejrzeniu zrezygnowałem z tego typu dań ( łój zwierzęcy, niefiltrowana woda, chemia + coś o czym nawet boję się pomyśleć.. )- 12 4
-
2013-10-07 09:41
dobre sobie (1)
obejrzyj filmik z produkcji naszych wędlin, albo lepiej, przygotowanie do ponownej sprzedaży zwrotów ze sklepów
- 3 0
-
2013-10-07 16:38
i zniszczyłaś kolejnego hipokrytę
- 0 0
-
2013-10-06 14:49
Zupka chinska z wietnamu.... a moze czeskie knedle z islandii ?
juz pomijajac to ze w tym 'kraju' wiekszosc ludzi nazywa wszystkie zupki (nawet knorr pomidorowa) zupkami chinskimi....
te zupki to takie samo smieciowe zarcie co czipsy.
sól, chemia... tuczace.- 8 4
-
2013-10-06 15:40
mniam,mniam,najlepsza jest ta na psim mięsku,o pardon z kurczaka...oczywiście
- 6 2
-
2013-10-06 15:42
jedzcie jedzcie ta trucizne typu zupki chinskie
i inne knorry i gorace kubkim. Nie dziw, ze potem coraz mlodsi ludzie maja nowotwory.
- 9 4
-
2013-10-06 16:11
fuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj i rozklada się w żołądku trzy miesiące!!!!!!!!!Chemia!!!!!!!!!! (1)
- 8 7
-
2013-10-06 21:31
Ale skadze. Ja wyprozniam w pol godziny.
- 5 0
-
2013-10-06 16:50
jak można takie guano jeść, nie rozumiem (1)
- 4 12
-
2013-10-06 21:29
Widac ze jeszcze nie dojrzales do nowoczesnej
sztuki kulinarnej.
- 2 0
-
2013-10-06 18:19
jecie te świństwa?
jak wyżej
- 3 10
-
2013-10-06 18:38
Narzekacie
a każdy mam w szafce 10 paczuszek o różnych smakach
- 18 3
-
2013-10-06 19:00
SYYYFFF (3)
Kto jada takie badziwie. naszpikowane chemia...rozwala tylko watrobe i trzustke
- 3 9
-
2013-10-06 21:36
Chyba nie tak zupelnie masz racje. (2)
Najbardziej znana firma ktora robi te chinskie jedzonka to Nissin. I otoz Nissin kupil w Californii kilka malych firm i otworzyl potezny zaklad produkcyjny chinskiej zywnosci w tym kraju. Amerykanie nie dopuscili by do rozprowadzania tych prduktow gdyby narazaly zdrowie czlowieka.
- 3 0
-
2013-10-06 22:18
Żebyś zobaczył co za słodycze (1)
oni produkują, zmieniłbyś szybko zdanie
- 2 0
-
2013-10-06 23:05
Ja znam wszystkie azjatyckie marki jedzenia.
Prawie wszystko mi smakuje. Slodycze tez ale przestaje na naszej czekoladzie. Ostatnio Wawel Malaga mi smakuje i Terrawita araz Goplana. To nie moge topic pieniedzy w slodyczach innych zagranicznych firm. Wystarczy to.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.