• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Koniec Spółdzielni Mleczarskiej Maćkowy. Zakład w likwidacji

Robert Kiewlicz
11 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" powstała w 1980 roku, ale jej historia i korzenie sięgają przełomu lat 50. XX wieku. Przez lata spółdzielnia była jednym z największych zakładów mleczarskich na Wybrzeżu.
  • Skrzyżowanie al. Grunwaldzkiej i ul. Kościuszki we Wrzeszczu - tu znajdowały się m.in. magazyny Spółdzielni Mleczarskiej "Maćkowy". Obecnie na tym terenie znajduje się Galeria Bałtycka.
  • W 2007 roku Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" weszła w skład Grupy Polmlek. Tym samym nazwę firmy zmieniono na Spółdzielnia Mleczarska Polmlek - Maćkowy.

Do końca grudnia 2017 roku ma zostać wygaszona produkcja w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy. Zakład od kilkudziesięciu lat związany z Gdańskiem przestanie istnieć. Pracę straci ponad 200 pracowników. Część osób zatrudnionych na czas określony już otrzymało wypowiedzenia. Związkowcy z Maćkowych walczą obecnie o wyższe odprawy dla wszystkich zwalnianych.


Co najbardziej wpływa na motywację w pracy?


O tym, ze Spółdzielnia przestanie istnieć zadecydowało pod koniec sierpnia 2017 roku Walne Zgromadzenie Członków Polmlek-Maćkowy. Podjęto wówczas uchwałę mówiącą o tym, że działalność produkcyjna wyrobów nabiałowych będzie prowadzona przez Spółdzielnię Mleczarską Polmlek-Maćkowy do końca 2017 roku.

Natomiast maszyny i urządzenia zakładu zostaną przeniesione do Mazowieckiej Spółki Mleczarskiej SA w Makowie Mazowieckimi i do Polmlek Raciąż lub sprzedane. W miejscu dotychczasowego zakładu ma działać jedynie skup mleka oraz hurtownia artykułów mleczarskich.

Praca jest ale w Raciążu



Plotki o likwidacji zakładu pojawiły się już kilka miesięcy temu. Nie znano jednak szczegółów. W lipcu 2017 roku związki zawodowe działające w Spółdzielni otrzymały informacje o możliwym wygaszaniu produkcji podczas spotkania z Przemysławem Mikołajczykiem, prezesem zarządu Grupy Polmlek.

Teraz już wiadomo, że pracę stracą prawie wszyscy zatrudnieni w Maćkowych. Część pracowników może jednak otrzymać propozycję zatrudnienia w innych zakładach Grupy Polmlek. Jak twierdzą związkowcy oferty takie pojawiły się już w zakładach w: Makowie Mazowieckiem, Grudziądzu czy... Raciążu. Czyli prawie 300 km od Gdańska.

Słabe wyniki, czy oferta od dewelopera?



Dlaczego Maćki mają zostać zlikwidowane? Oficjalnie mówi się o słabych wynikach finansowych. Nieoficjalnie o tym, że tereny należące do Spółdzielni mają być sprzedane deweloperowi.

O likwidacji zakładu niechętnie wypowiadają się związki zawodowe. Zbigniew Sikorski, przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ "Solidarność" w rozmowie z Trojmiasto.pl stwierdził jedynie, że nikt o niczym nie informuje pracowników.

- Od pewnego czasu były wysyłane do nas sygnały o zamiarze przeniesienia produkcji, wtedy, gdy domagaliśmy się podwyżek płac. Średnia pensja w Polmlek Maćkowy to około trzech tysięcy złotych. Nie damy się pogrzebać po cichu. Branża mleczarska ma się dobrze. Cena mleka rośnie. Rosną też koszty produkcji i dystrybucji, a to ma być jakoby przyczyną rezygnacji z produkcji w Maćkowych - twierdzi Sikorski.
W Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy zatrudnionych było 208 pracowników na umowy o pracę z czego 125 osób na czas nieokreślony. Ci ostatni otrzymali już wypowiedzenia. "Solidarność" działająca w Spółdzielni wystąpiła o  wyższe odprawy dla wszystkich zwalnianych pracowników. Władze Spółdzielni odrzuciły te propozycje.

Maćki od lat związane z Gdańskiem



Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" powstała w 1980 roku, ale jej historia i korzenie sięgają przełomu lat 50. XX wieku. Pod koniec grudnia 1957 roku, powstała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Gdańsku. Przejęła ona działający od 1953 roku zakład przetwórstwa mleka przy ul. Grunwaldzkiej zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu, w miejscu dzisiejszej Galerii Bałtyckiej. Przez wszystkie następne lata spółdzielnia była największym dostawcą mleka i produktów mlecznych na rynek Gdańska i całego Pomorza. Zakład we Wrzeszczu rozwijał się intensywnie, ale nie mógł zaspokoić potrzeb chłonnego pomorskiego rynku.

W 1978 roku rozpoczął działalność nowy zakład produkcyjny położony w Maćkowych przy ul. Bartniczej 1 zobacz na mapie Gdańska. Właśnie od tej dzielnicy miasta wzięła swą nazwę spółdzielnia, gdy w 1980 roku odradzała się po latach praktycznego upaństwowienia polskiej spółdzielczości. "Maćkowy" są liderem we wprowadzaniu na rynek nowych produktów mlecznych o walorach zdrowotnych, odżywczych i smakowych. To właśnie "Maćkowy" w 1994 roku wprowadziły na polski rynek mleko acidofilne. Były jednym z pierwszych w Polsce producentów jogurtów. Jako druga mleczarnia w Polsce "Maćkowy" rozpoczęły produkcję mleka UHT. Spółdzielnia była też pierwszym polskim producentem mleka UHT o obniżonej zawartości laktozy, czyli "Milaktu". W latach 2003-2004 zakład przeszedł gruntowną modernizację, w wyniku której spełnione zostały najostrzejsze wymogi Unii Europejskiej.

Największy zakład na Wybrzeżu



Spółdzielnia "Maćkowy" była jednym z największych zakładów mleczarskich na Wybrzeżu, z trzema oddziałami produkcyjnymi: w Gdańsku, Tczewie i w Górowie Iławeckim. Zakład zatrudnia ponad 500 pracowników. W 2007 roku Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" weszła w skład Grupy Polmlek. Tym samym nazwę firmy zmieniono na Spółdzielnia Mleczarska Polmlek - Maćkowy.

Grupa Polmlek to obecnie trzecią pod względem wielkości sprzedaży w branży mleczarskiej firmą w kraju, zatrudniającą ponad 3 tys. pracowników. Produkty Grupy powstają w ośmiu zakładach produkcyjnych. Polmlek oferuje przekrój asortymentu nabiałowego m.in. sery, twarogi, sery topione, śmietany, jogurty, masła, mleko UHT, mleko w proszku, desery mleczne. 1 października 2015 roku portfolio Grupy Polmlek poszerzyło się dodatkowo o soki, nektary i napoje znanych polskich marek Fortuna, Garden, Pysio i Sonda.

Opinie (679) ponad 10 zablokowanych

  • Rok 2016 skończyli z wynikiem finansowym na plusie (2)

    Ceny mleka i masła rosną a oni twierdzą że się nie opłaca widzę tu niezły szwindel...

    • 146 1

    • (1)

      ja jestem ciekawy czy tam szła produkcja czy tylko napełnianie opakowań. Oto jest pytanie. ( podobnie jak browar Dojlidy nie produkuje Żubra tylko przyjmuje gęstą brzeczkę i za pomocą HGB rozlewa tylko do opakowań )

      • 1 2

      • Produkowali.Nie jest to rozlewnia.

        • 5 0

  • Browar Gdański (1)

    Tak samo zrobiła Grupa Żywiec z browarem.

    • 45 0

    • i z browarem w Elblągu.. Żeby EB nie było konkurencją dla Żywca to nie było dostępne przez kilka lat w sprzedaży...
      Ehh, korporacje..

      • 6 0

  • Zwiazki w Mackowych ..jak kon trojanski. (1)

    Zamiast walczyc o utrzymanie zakladu,naglosnienie sprawy...to co robia zwiazki?...walcza o wyzsze odprawy po zwolnieniach..Kpina i dzialanie na szkode Mackowych, Takie ida pieniadze od deweloperow ze zaoraja WSZYSTKO..a skad maja taka kase a no z mieszkan .a kto im ulatwia pozyskiwanie gruntow ?...Jak dziala ten mechanizm? .Nie wazna jest krzywda ludzka,utrata miejsc pracy...wazne sa nowe tereny pozyskane za wszelka cewne dla deweloperow.Szary czlowiek jest tylko podmiotem .Szkoda pracownikow,ale w tym panstwie prawa Samorzady,radni maja gown.o do powiedzenia.Krajem zaczynaja rzadzic deweloperzy.

    • 33 0

    • krajem rządzą komunistyczni prokuratorzy i inne nijakie mendy

      • 2 0

  • nie było tak dobrze

    w latach 90 prowadziłem 2 spore sklepy, nabiał brałem z maciek ale po jakimś czasie okazało się że oszukują na potęgę, nie pomogły interwencje u byłej prezes , oczywiście zmieniłem dostawcę - jeśli tak okradali i innych to nic dziwnego że ich nie ma, bez żalu - żal tylko dwóch produktów : kefiru i homogenizowanego waniliowego, były kiedyś klasą dla siebie

    • 12 6

  • Tak sie niszczy dobrych producentów konkurencja trujacegozarcia niszczy dobrych producentów bo liczy sie tylko zysk!

    Obecnie 70% żywności produkowanej w Europie jest z szkodliwa i trująca w większym lub mniejszym stopniu!! To juz nie ta sama zywnosc co 20-30lat temu wczoraj był reportaż na Fokus tv ze ryby są trujące kiedyś były najzdrowsze !!
    Teraz najważniejszy jest zysk to ze jest trująca niema już znaczenia,Lobbysci przekupują polityków by by badania to potwierdzające niebyły publikowane,Producenci nie pozwalają na publikowanie ich produkcji można nagrac ja tylko ukrytą kamerą. A tak zwana zdrowa zywnosc osiąga stawki kosmicznie wysokie bo jest produkowana na mala skale.
    A sprzedawanie zakładów pod tereny wygodne dla dewelopera to skandal.
    Ludzi nie stać kilka razy droższą żywność ekologiczna,a nie mogą przestać kupować trującej bo muszą coś jeść.!!Jednocześnie dziesiątki ton żywności jest marnowana i mamy nadprodukcje.
    Produkcja nietrującej żywności wcale nie była by droższa zmniejszyła by tylko ogromne zyski producentów dorabiających się kosztem zdrowia ludzi!! Zabronić produkcji żywności z odpadków mogą tylko politycy ,dlatego to oni są przekupywanie przez stowarzyszenia producentów!!

    • 19 2

  • będą mieszkania z pięknym widokiem na żuławy... (1)

    Teraz to deweloperzy rządzą w Gdańsku, mają haki na budynia....

    • 40 3

    • haki to ma antek na kurdupla - miłośnicy słodkich misiów

      • 5 3

  • działkę im się bardziej opłaca sprzedać (1)

    pewnie deweloper już czeka w blokach startowych, kilka osób dobrze na tym zarobi !

    • 36 0

    • Okaz na Wita Stwosza pod dewelopera, klub sportowy w Brzeźnie pod dewelopera

      Polmozbyt na Hallera i wiele innych...

      • 9 1

  • Moj ulubiony serek waniliowy... spieszmy się go jeść, tak szybko go zabraknie... :(

    • 14 0

  • paalnik

    Zlikwidować ni jasne, tak jak wszystko co polskie, pewnie jakiś deweloper czai się na to miejsce, albo co gorsze, już dawno jest po sprzedaży gruntów, tylko teraz jakoś trzeba to ubrać w słowa żeby ludziska się nie buntowali.....;-( MLEKO Z CHIN to jest to czego nam brakuje........

    • 16 0

  • Znane marki i ich produkty

    Faktem jest że waniliowy serek homogenizowany i kefir Maćkowy zasługiwał na miano kultowego. Był produkowany już PRL. Serek był jednym z moich ulubionych do czasu gdy z jego opakowania zniknęło logo Maćkowy. Pod marką Polmlek kupiłem go raz i mocno się rozczarowałem. Smak i konsystencja były już inne. Od tego czasu więcej nie kupiłem tego serka.

    Dla mnie jako klienta firma Maćkowy przestała istnieć gdy z rynku zniknęło jej logo.

    Przykro gdy z rynku znikają kolejne marki jak Maćkowy czy Malma.
    Malma ostatnio wróciła co prawda na rynek. Makarony nie są złe ale to już nie jest Malma z Malborka. Za jakiś czas może się więc ponownie pojawić też Mackowy.
    Marki czasem wracają ale to tylko nazwy a jakość produktów i miejsce ich produkcji to już zupełnie inna kwestia. Bardzo rozczarowały mnie np produkty sprzedawane aktualnie pod marką Łucznika.

    • 25 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Andrzej Biernacki

Prezes zarządu Ekolan SA. W 1997 roku Andrzej Biernacki i firma EKOL powołali do życia EKOLAN. Ponad dziesięcioletnie doświadczenie założyciela Ekolanu w budownictwie mieszkaniowym (m. in.: zespół rezydencji Gdynia Hill, osiedle domów jednorodzinnych Wzgórze Bernadowo, pierwszy budynek apartamentowy w Trójmieście Villa Vert), a także rola pioniera na trójmiejskim rynku deweloperskim sprawiły, że Ekolan wyspecjalizował się w budownictwie mieszkaniowym.

Najczęściej czytane