• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Koniec Spółdzielni Mleczarskiej Maćkowy. Zakład w likwidacji

Robert Kiewlicz
11 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" powstała w 1980 roku, ale jej historia i korzenie sięgają przełomu lat 50. XX wieku. Przez lata spółdzielnia była jednym z największych zakładów mleczarskich na Wybrzeżu.
  • Skrzyżowanie al. Grunwaldzkiej i ul. Kościuszki we Wrzeszczu - tu znajdowały się m.in. magazyny Spółdzielni Mleczarskiej "Maćkowy". Obecnie na tym terenie znajduje się Galeria Bałtycka.
  • W 2007 roku Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" weszła w skład Grupy Polmlek. Tym samym nazwę firmy zmieniono na Spółdzielnia Mleczarska Polmlek - Maćkowy.

Do końca grudnia 2017 roku ma zostać wygaszona produkcja w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy. Zakład od kilkudziesięciu lat związany z Gdańskiem przestanie istnieć. Pracę straci ponad 200 pracowników. Część osób zatrudnionych na czas określony już otrzymało wypowiedzenia. Związkowcy z Maćkowych walczą obecnie o wyższe odprawy dla wszystkich zwalnianych.


Co najbardziej wpływa na motywację w pracy?


O tym, ze Spółdzielnia przestanie istnieć zadecydowało pod koniec sierpnia 2017 roku Walne Zgromadzenie Członków Polmlek-Maćkowy. Podjęto wówczas uchwałę mówiącą o tym, że działalność produkcyjna wyrobów nabiałowych będzie prowadzona przez Spółdzielnię Mleczarską Polmlek-Maćkowy do końca 2017 roku.

Natomiast maszyny i urządzenia zakładu zostaną przeniesione do Mazowieckiej Spółki Mleczarskiej SA w Makowie Mazowieckimi i do Polmlek Raciąż lub sprzedane. W miejscu dotychczasowego zakładu ma działać jedynie skup mleka oraz hurtownia artykułów mleczarskich.

Praca jest ale w Raciążu



Plotki o likwidacji zakładu pojawiły się już kilka miesięcy temu. Nie znano jednak szczegółów. W lipcu 2017 roku związki zawodowe działające w Spółdzielni otrzymały informacje o możliwym wygaszaniu produkcji podczas spotkania z Przemysławem Mikołajczykiem, prezesem zarządu Grupy Polmlek.

Teraz już wiadomo, że pracę stracą prawie wszyscy zatrudnieni w Maćkowych. Część pracowników może jednak otrzymać propozycję zatrudnienia w innych zakładach Grupy Polmlek. Jak twierdzą związkowcy oferty takie pojawiły się już w zakładach w: Makowie Mazowieckiem, Grudziądzu czy... Raciążu. Czyli prawie 300 km od Gdańska.

Słabe wyniki, czy oferta od dewelopera?



Dlaczego Maćki mają zostać zlikwidowane? Oficjalnie mówi się o słabych wynikach finansowych. Nieoficjalnie o tym, że tereny należące do Spółdzielni mają być sprzedane deweloperowi.

O likwidacji zakładu niechętnie wypowiadają się związki zawodowe. Zbigniew Sikorski, przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ "Solidarność" w rozmowie z Trojmiasto.pl stwierdził jedynie, że nikt o niczym nie informuje pracowników.

- Od pewnego czasu były wysyłane do nas sygnały o zamiarze przeniesienia produkcji, wtedy, gdy domagaliśmy się podwyżek płac. Średnia pensja w Polmlek Maćkowy to około trzech tysięcy złotych. Nie damy się pogrzebać po cichu. Branża mleczarska ma się dobrze. Cena mleka rośnie. Rosną też koszty produkcji i dystrybucji, a to ma być jakoby przyczyną rezygnacji z produkcji w Maćkowych - twierdzi Sikorski.
W Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy zatrudnionych było 208 pracowników na umowy o pracę z czego 125 osób na czas nieokreślony. Ci ostatni otrzymali już wypowiedzenia. "Solidarność" działająca w Spółdzielni wystąpiła o  wyższe odprawy dla wszystkich zwalnianych pracowników. Władze Spółdzielni odrzuciły te propozycje.

Maćki od lat związane z Gdańskiem



Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" powstała w 1980 roku, ale jej historia i korzenie sięgają przełomu lat 50. XX wieku. Pod koniec grudnia 1957 roku, powstała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Gdańsku. Przejęła ona działający od 1953 roku zakład przetwórstwa mleka przy ul. Grunwaldzkiej zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu, w miejscu dzisiejszej Galerii Bałtyckiej. Przez wszystkie następne lata spółdzielnia była największym dostawcą mleka i produktów mlecznych na rynek Gdańska i całego Pomorza. Zakład we Wrzeszczu rozwijał się intensywnie, ale nie mógł zaspokoić potrzeb chłonnego pomorskiego rynku.

W 1978 roku rozpoczął działalność nowy zakład produkcyjny położony w Maćkowych przy ul. Bartniczej 1 zobacz na mapie Gdańska. Właśnie od tej dzielnicy miasta wzięła swą nazwę spółdzielnia, gdy w 1980 roku odradzała się po latach praktycznego upaństwowienia polskiej spółdzielczości. "Maćkowy" są liderem we wprowadzaniu na rynek nowych produktów mlecznych o walorach zdrowotnych, odżywczych i smakowych. To właśnie "Maćkowy" w 1994 roku wprowadziły na polski rynek mleko acidofilne. Były jednym z pierwszych w Polsce producentów jogurtów. Jako druga mleczarnia w Polsce "Maćkowy" rozpoczęły produkcję mleka UHT. Spółdzielnia była też pierwszym polskim producentem mleka UHT o obniżonej zawartości laktozy, czyli "Milaktu". W latach 2003-2004 zakład przeszedł gruntowną modernizację, w wyniku której spełnione zostały najostrzejsze wymogi Unii Europejskiej.

Największy zakład na Wybrzeżu



Spółdzielnia "Maćkowy" była jednym z największych zakładów mleczarskich na Wybrzeżu, z trzema oddziałami produkcyjnymi: w Gdańsku, Tczewie i w Górowie Iławeckim. Zakład zatrudnia ponad 500 pracowników. W 2007 roku Spółdzielnia Mleczarska "Maćkowy" weszła w skład Grupy Polmlek. Tym samym nazwę firmy zmieniono na Spółdzielnia Mleczarska Polmlek - Maćkowy.

Grupa Polmlek to obecnie trzecią pod względem wielkości sprzedaży w branży mleczarskiej firmą w kraju, zatrudniającą ponad 3 tys. pracowników. Produkty Grupy powstają w ośmiu zakładach produkcyjnych. Polmlek oferuje przekrój asortymentu nabiałowego m.in. sery, twarogi, sery topione, śmietany, jogurty, masła, mleko UHT, mleko w proszku, desery mleczne. 1 października 2015 roku portfolio Grupy Polmlek poszerzyło się dodatkowo o soki, nektary i napoje znanych polskich marek Fortuna, Garden, Pysio i Sonda.

Opinie (679) ponad 10 zablokowanych

  • napiszcie że Polmlek należy do zagranicznych inwestorów

    • 3 0

  • Po szkole

    Skonczylam szkole mleczarska, praktyki mielismy w Mackowych, a po zakonczeniu szkoly zostalam tam zatrudniona.
    Pracowalam na maszynach liczacych w dziale handlowym a kiedy nastapila era komputerowa,przyszlo mi pracowac na Komputerze Glownym w tymze dziale.
    I tak 16 lat. Pamietam kiedy wprowadzang byl nowy system, siedzenie po nocach z innymi osobami, niewyspanie na drugi dzien, podkrazone oczy, zmeczenie. Nastepnego dnia to samo od poczatku.
    W koncu lat 90tych przyszlo mi sie rozstac z mleczarnia, wyjechalam za lepszym bylem, dla siebie,dla moich bliskich.
    Pamietam smietane, serek waniliowy, moj ulubiony jogurt z maracuja, THE BEST wszystko,nie ma i nie bedzie niczego podobnego. Deserki ryzowe z jablkiem i cynamonem, ulubione mojej mamy...
    Coz powiedziec, napisac?
    Jest mi bardzo przykro......
    Zostawilam tam kawalek swojego zycia, dawno , ale przeciez to prawda.
    Pewnie nie da sie nic zrobic z decyzja o likwidacji, bo napewno w gre wchodza duze pieniadze.
    Bo jak nie wiadomo o co chodzi to przeciez jasne , prawda?

    • 5 0

  • W wytłuszczonym tekście (chyba nazywa się to lead)... (2)

    jest napisane "związkowcy z Maćkowych" Nie powinno być "związkowcy z Maćków"?

    • 5 5

    • Mackowy

      Z Mackowych!
      Pracowalam tam 16 lat , tak sie powinno odmieniac!

      • 1 0

    • Z Maćkowych!!!

      Prawidłowo!

      • 1 1

  • (18)

    mleko acidofilne truskawkowe mniammm, szkoda, że znika z rynku. Kiedyś SM Kosakowo w Gdyni, teraz Mackowy. Cena masła - prawie 2 euro, a oni twierdzą że się nie opłaca ...

    • 531 1

    • Spróbujcie produktów ze Śnieżki (3)

      Jak zależy wam na jakości to polecam produkty z mleczarni Śnieżka. Tanio nie jest ale w smaku pierwsza liga. Najlepiej w więcej osób sobie pozamawiać to dowiozą do domu za friko.

      • 4 1

      • Też staram się w miarę możliwości, bo tylko w wybranych w punktach są dostępne, kupować wciąż ich naturalne i tradycyjne produkty mleczarskie. Tylko przez to, że są to naturalne produkty to zdążyło mi się że np. śmietana 2 dni przed terminem ważności była już kwaśna. Polecam ich jogurt naturalny. Najczęściej kupuję właśnie śmietane, smietanke bez karagenu i zagęszczaczy i wciaz żyjące wiejskie mleko w woreczku, które na drugi dzień robi już się często kwasne i przelewam do słoika na zsiadłe mleko.

        • 0 0

      • Śnieżką to się maluje ściany (1)

        • 10 2

        • Albo obrzuca zimą nielubiane sąsiadki.

          A czasem budzi pocałunkiem...

          • 1 0

    • xx

      to tyle co w D

      • 0 0

    • Acidofilny = kwasolubny. Od kiedy to mleko jest kwasolubne? (2)

      Kwaśne mleko to mleko ukwaszone, a nie kwasolubne. Acidofilny może być gatunek rośliny na przykład, ale nie mleko.

      Twórcy tej nowomowy powinni się wstydzić swojej ignorancji językowej. A ci, którzy te głupoty po nich powtarzają powinni wstydzić się w dwójnasób.

      • 1 3

      • (1)

        jo jo jo , pelno reklam i produktów z nazwami anglojęzycznymi oraz ich przeróbkami a ten się do acidofilnego przyczepił hahahhaah a co powiesz na smuffi albo mufinki albo szejki czy inne nazwy , ja chodziłem na koktajl mleczny a nie na szejka , jadałem babeczki a nie mufinki, jadłem chrupki a nie czipsy itd itp

        • 3 1

        • Tak samo czepiam się tych wszystkich makdonaldyzmów.

          Polacy nie gęsi - i swój język mają.

          • 0 0

    • Nasz maćkowy to nie jadalne g*wno (4)

      Spróbuj sobie wyrobów z np krasnystawu, jakość bez porównania

      • 5 27

      • odkąd Polmlek przejął

        jakość spadła. Oprócz Krasnystawu jeszcze Bieluch jest super.

        Gdybym miał kasę, to obczaiłbym markę "Maćki" albo jakoś podobnie i zabrał rynek Polmlekowi - pracownicy są, dostawcy są, brakuje zakładu i aparatu sprzedaży

        • 6 0

      • (1)

        Spróbowałem. Twarożek wiejski niejadalny. Śmierdzący.

        • 2 3

        • Może inny twarożek próbowałeś?

          • 2 0

      • To wina Polmleku. Dawne Maćkowy wspominam dobrze, zwłaszcza kefir i mleko acidofilne naturalne. Ale potwierdzam, że Krasnystaw rzadzi! Szczególnie zsiadłe mleko w "miseczce". No i w jogurtach maja nadal cukier, a nie syf glukozowo-fruktozowy.

        • 28 0

    • Kosakowo teraz Maćkowych...

      A prezesem pierwszego zamkniętego i drugiego zamykanego ta sama osoba?!
      Czyż to nie jest ciekawe?

      • 8 0

    • obecnie najtańsze masło to "president" (1)

      kiedyś jedno z droższych - przypadek?

      • 23 0

      • Było drogie, nikt nie kupował

        to i mają "stare" zapasy w niższej cenie.

        • 2 1

    • Zgadza sie.

      W Niemczech ich masło 250g na promocji bez trudu można kupic po 1€

      • 12 0

    • To truskawkowe mleko acidofilne jest pyszne i nieosiagalne dla innych producentów

      Szczery smutek, jeśli zniknęłoby ze sklepów

      • 51 0

  • Najlepszy kefir,serki waniliowe,śmietana.Nie ma lepszych w Polsce!!!!

    • 5 0

  • Niemieckie g*wna typu Zott nie chciały się sprzedawać

    to właściciel dostał propozycję.

    • 4 0

  • polmlek JEST NIEMILIE WIDZIANY NA POMORZU (3)

    gdansk

    • 30 0

    • Dot polmlek (2)

      Proponuje mieszkańcom trójmiasta zmasowany bojkot wyrobów polmlek!!

      • 6 1

      • co ci to da? (1)

        W ten sposób tylko przyśpieszysz demontaż Maćkowy. Polmlek więcej zarobi na sprzedaży gruntu, niż na produkcji wyrobów mlecznych w Gdańsku. Jak chcesz uderzyć w czuły punkt, to zablokuj deweloperkę w tym miejscu. Może jakiś pretekst historyczny - np. że to był dawny teren obozu koncentracyjnego, dla nieposłusznych żołnierzy niemieckich.

        • 1 1

        • tam był obóz karny SS

          jakies groby zbiorowe tam byly

          • 1 0

  • śmietana

    Najlepsza śmietana z Maćkowych, bez żadnych zagęstników, ulepszaczy. Wypróbowałam już wiele śmietan dostępnych na polskim rynku, ale żadna nie umowa się do tej z Maćkowych. Po prostu pyszna.

    • 7 2

  • Tylko dlaczego wyrobu Mackowy,jak super serki homogenizowane,kefir, śmietana homogenizowany,mleka acidofilne naturalne i truskawkowe produkowane w innej filii Polmlek nie smakują klientom?Ponieważ w Zakładzie Mleczarskim Mackowu w Gdańsku pracują prawdziwi wykwalifikowani fachowcy z dużym doświadczeniem.

    • 7 0

  • Oczywiście co dobre to zlikwidować, deweloperka działa, napycha zarządowi kieszenie, a ci maja ludzi w głębokim poważaniu. Liczy się łapówka a ludzie na bruk.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Adam Roman

Członek zarządów Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń Ergo Hestia SA i Sopockiego Towarzystwa...

Najczęściej czytane