Szefowie skarbówek stracili stanowiska przez aferę Amber Gold

31 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat)
aktualizacja: godz. 11:10 (31 sierpnia 2012)
Minister finansów Jacek Rostowski ma odwołać dwóch wysokich urzędników skarbowych z Gdańska. Minister finansów Jacek Rostowski ma odwołać dwóch wysokich urzędników skarbowych z Gdańska.

Kolejne dymisje związane z aferą Amber Gold. Stanowiska straciło dwoje gdańskich urzędników skarbowych. Wyciągnięcie konsekwencji wobec urzędników zapowiedział podczas czwartkowej debaty w Sejmie Jacek Rostowski, minister finansów.

Na czym polega słabości polskiego systemu podatkowego?

Minister Jacek Rostowski odwołał dotychczasowego naczelnika III Urzędu Skarbowego oraz byłą p.o. naczelnika I Urzędu Skarbowego w Gdańsku, a obecnie wicedyrektor Izby Skarbowej w Gdańsku.

- Z dniem 30 sierpnia 2012 r. Minister Finansów odwołał Tomasza Rzewuskiego ze stanowiska naczelnika III Urzędu Skarbowego w Gdańsku. Jednocześnie z dniem 31 sierpnia 2012 r. powierzył obowiązki naczelnika ww. urzędu Edycie Sławnikowskiej - poinformowała Izba Skarbowa w Gdańsku w komunikacie. - Z dniem 30 sierpnia 2012 r. Minister Finansów odwołał także Marię Liszniańską ze stanowiska wicedyrektora Izby Skarbowej w Gdańsku.

Odwołanie to wynik kontroli jaką w podległych mu urzędach przeprowadziło Ministerstwo Finansów. Okazało się, że spółka Marcina P. miała spore zaległości w składaniu dokumentacji finansowej. Szczególnie chodzi tu o dokumenty dotyczące podatku VAT i CIT. W ocenie resortu finansów urzędnicy nie byli konsekwentni w egzekwowaniu przepisów wobec spółki Amber Gold.

Spółka Marcina P. w 2009 roku została zarejestrowana w III Urzędzie Skarbowym w Gdańsku. Początkowo pod nazwą Grupa Inwestycyjna Ex, która później przekształciła się w Amber Gold. Pierwsze wezwanie ze skarbówki Marcin P. dostał w  związku z niezłożeniem deklaracji podatkowych VAT-7 za marzec 2009 r. Wezwanie to jednak wróciło do urzędu. Adresat nie odebrał bowiem przesyłki. Nie zaskoczyło to urzędników, co dziwne nie spowodowało też wysłania kolejnych wezwań. Dodatkowo spółka Marcina P. nie złożyła deklaracji o podatku CIT do końca marca 2010 r., a  urząd nie wysyłał wezwania do spółki o wywiązanie się z obowiązku złożenia deklaracji. Dopiero w listopadzie 2010 r. III Urząd Skarbowy wysłał wezwanie do spółki Amber Gold do złożenia deklaracji VAT-7 za okres od maja 2009 r.. W odpowiedzi na to pismo Amber Gold złożyła część deklaracji i dokonała wpłaty jedynie za okres 2 miesięcy tytułem zaległości VAT.

- Urząd skarbowy nie wysyłał wcześniej kolejnego wezwania do złożenia pozostałych deklaracji VAT, jak również wewnętrznie nie przekazano sprawy do komórki karnej skarbowej w związku z uchylaniem się podatnika od obowiązku składania deklaracji - relacjonował w Sejmie minister Rostowski.

Na początku 2010 roku spółka Marcina P. już jako Amber Gold przeniosła się do I Urzędu Skarbowego w Gdańsku. Urząd nie wezwał Amber Gold do wywiązania się z obowiązku złożenia sprawozdania finansowego za rok 2009. W marcu 2011 r. do urzędu trafił natomiast wniosek Prokuratury Rejonowej Gdańsk-Wrzeszcz o przekazanie informacji o wysokości osiąganych dochodów i deklaracji spółki Amber Gold. W kwietniu 2011 wysłano odpowiedź do prokuratury z informacją, że firma Amber Gold nie złożyła CIT za rok 2010. Wezwanie do złożenia deklaracji podatku CIT za rok 2010 I Urząd Skarbowy wysłał dopiero 24 października 2011 r.. Urzędnicy z I US także nie przekazali tej sprawy do komórki karnej skarbowej.

Kolejne dymisje w gdańskim aparacie skarbowym mogą mieć miejsce już we wrześniu.

Pozew zbiorowy przeciwko Amber Gold

W dniu 31 sierpnia do Sądu Okręgowego w Gdańsku trafi pozew zbiorowy klientów Amber Gold. W imieniu ponad 700 poszkodowanych złoży go Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy. Suma zgłoszonych roszczeń sięga ponad 41 mln złotych. Poszkodowani członkowie grupy żądają zwrotu należnych kwot z tytułu lokat zawartych ze spółką Amber Gold. Domagają się też zwrotu całości kwot wynikających z umów także w tych przypadkach, w których sami zerwali lokaty. Wraz z pozwem złożony został również wniosek o zabezpieczenie powództwa, w którym wskazano sposoby zabezpieczenia na majątku spółki.

Pozew zbiorowy przeciwko Amber Gold jest jednym z największych tego typu pozwów od czasu powstania możliwości dochodzenia roszczeń w tym trybie. Obecne przepisy dają możliwość skuteczniejszego dochodzenia odszkodowań, a samo postępowanie jest tańsze i mniej skomplikowane dla poszczególnych osób. W Polsce instytucja pozwów zbiorowych istnieje na mocy Ustawy z dnia 17 grudnia 2009 r. o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym, która weszła w życie 19 lipca 2010 r.

Opinie (148) ponad 10 zablokowanych

• hahaha

Marcin miał ekstra chody wsród władców Gdanska.Pewno teraz wyrzekną się go judasze,ale kase brali jak była na różne szczytne cele hmmmm.Gbybym miał kase,pewno tez zostawiłbym w Amber Gold,po takim uwiarygodnieniu przez panów z PO!

• oczywiście, każdemy. Z konsekwencjami. Oprócz Twojego lalusiu kolegi Michała (1)

który za pracę w ewidentnym konflikcie interesów konsekwencji nie poniósł ŻADNYCH.

Ja za ten wpis o łapówce na miejscu naczelnika wniosłabym przeciwko tobie sprawę o pomówienie. Jak raz zapłacisz za wyssane z palca pisanie bzdur na forach to może zrozumiesz.

• EW - nie podniecaj się tak - jak wiesz tylko winny się tłumaczy/////

Co robią w skarbówce ? Siedzą na PITach i grzebią w VATach ....

• siedzą na VAT-cie i grzebią w PIT-cie

• Taaaa (1)

Teraz zostaną naczelnikami innych placówek

• a to ciekawe skąd masz taką wiedzę widać jesteś jasnowidzem i na wszystkim się znasz? nie znasz człowieka nie wiesz jaka jest skala jego przewinienia ale wiesz, że zawinił? a jak US mógł by zamknąc działalnośc pana po żonie Plichty

• "W ocenie resortu finansów urzędnicy nie byli konsekwentni w egzekwowaniu przepisów wobec spółki Amber Gold."

oj tam, ważne, że byli konsekwentni w sprawie kioskarki, która nie wydała paragonu za xero na czym Skarb Państwa stracił 5 groszy. Tu wyegzekwowano przepisy bezwzględnie i do końca.

• Wpuścić prokuraturę do wymienionych w artykule skarbówek (2)

Wpuścić prokuraturę do wymienionych w artykule skarbówek - pewnie też coś ciekawego znajdzie.
    Niestety żyjemy w takim państwie, że w przypadku wałków na miliony urzędnicy nie są konsekwentni. Za to są konsekwentni w przypadku piekarza, który rozdaje niesprzedany chleb biednym, zamiast wyrzucić na śmietnik...

• Ty idio...o - nie wiesz o czym piszesz. Piekarz dostał wyrok za te chlebki rozdawane. To oznacza, że skarbówka miała rację!

• weź mnie nie rozśmieszaj, przecież najbardziej umoczona jest wlaśnie prokuratura.....

• stracili?:) napiszcie gdzie poszli:)

• a małego to gnębić

jo , a jak ja kilka lat temu się z rodziną przeprowadzziłem, to za brak NIP 3 pani z US chciała mi dowalić 500 zł x 2 bo za żonę też, skończyło się na awanturze i minimalnej karze, w sumie 150 zł, co lepsze, z zeznaniem składaliśmy czynny żal z powodu nie złożenia NIP 3 w terminie, pani z karnego, stwierdziła, że data zgłoszenia pokrywa się z datą złożenia zeznania i nie można stwierdzić co bylo pierwsze!!

• Naczelnik III US to uczciwy i rzetelny urzędnik

Pan Tomasz Rzewuski to uczciwy i rzetelny urzędnik, padł ofiarą "pokazówki" jaką sobie urządzili decydenci z warszawki, którzy nic nie robili gdy miasta były obwieszone kłamliwą reklamą AmberGold

• a co z jej mocodawcami z lokalnej PO? jak zwykle nic nie wiedzieli???

a co z jej mocodawcami z lokalnej PO? jak zwykle nic nie wiedzieli???.

Zbigniew Canowiecki

Prezes Zarządu „Pracodawców Pomorza”. Jest absolwentem Politechniki Gdańskiej....