• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Już 90 lat produkują czekoladę w Gdańsku. ZPC Bałtyk świętuje urodziny

Robert Kiewlicz
28 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk, to firma z 90-letnią tradycją. W Gdańsku obecna od początku XX wieku.


Gdańskie Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk obchodzą 90. urodziny. Od kilkudziesięciu lat w tym samym miejscu, w Oliwie, trwa produkcja czekolad, likworków i pralin. Choć przez te lata zakłady przeszły wiele zmian, a nawet zagrożone były likwidacją to, jak zapewniają jej pracownicy, jedno pozostało niezmienne - niepowtarzalny smak czekolady.



Zakłady Produkcji Cukierniczej Bałtyk, to firma z 90-letnią tradycją. W Gdańsku obecna od początku XX wieku. Wówczas na terenie Wolnego Miasta Gdańska w okresie ożywionego ruchu gospodarczego powstały trzy fabryki cukiernicze "Anglas", "Baltic" i "Kosma". - Pierwsze oficjalne zapiski o zakładach cukierniczych działających na terenie obecnego Bałtyku pochodzą z 1923 roku - tłumaczy Konrad Mickiewicz, wiceprezes zarządu spółki Bałtyk. - Jednak z naszych wyliczeń wynika, że pierwsza produkcja odbyła się rok później. Dlatego nasze 90. urodziny świętujemy właśnie 2014 roku. Warto zaznaczyć, że obecna dyrekcja Bałtyku znajduje się w tym samym budynku co przedwojenna firma "Anglas".

Czekoladopodobne i tłusta masa. Pamiętacie te smaki?

W 1951 roku wszystkie trzy zakłady zostały upaństwowione i weszły w skład Zakładów Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk". Produkcja skupiała się w trzech zakładach, z których każdy specjalizował się w wytwarzaniu innego rodzaju asortymentu. W Zakładzie nr 1 w Oliwie zobacz na mapie Gdańska, doskonała receptura kuwertury czekoladowej pozwalała na produkcję czekolady i wyrobów czekoladowych oraz związaną z nią obróbkę ziarna kakaowego. Zakład nr 2 we Wrzeszczu zobacz na mapie Gdańska specjalizował się w produkcji galaretek wielosmakowych, bloków grylażowych oraz tzw. wyrobów wschodnich czyli chałwy i sezamków. Zakład nr 3 wytwarzał karmelki twarde i nadziewane oraz lizaki. W 1977 roku na mocy zarządzenia wojewody gdańskiego przyłączono do "Bałtyku" fabrykę wyrobów cukierniczych zlokalizowaną w Gdyni. Jej specjalnością stała się produkcja galaretek, żelek, a także popularnych wówczas wśród kierowców cukierków "auto-caffe".


W 1991 r. firma stała się spółką akcyjną. W 1993 roku podpisała umowę joint venture z fińską firmą "Fazer" i najpierw funkcjonowała pod nazwą "Bałtyk Chocolate", potem "Fazer Polska" Sp. z o.o., a od 2002 roku jako "Cloetta Fazer Polska". Wtedy to właśnie z rynku zniknęły prawie wszystkie najpopularniejsze produkty Bałtyku. Fazer w ich miejsce wprowadził własny asortyment. Nowe produkty nie sprzedawały się jednak w Polsce tak dobrze jak na zachodzie. W 2005 r. skandynawski koncern podął decyzję o wycofaniu się z Polski.

Przed zakładem stanęło widmo likwidacji. Znalazł się jednak chętny na odkupienie Bałtyku od Finów. Była to polska firma "Bomilla" z Włocławka. Nowy właściciel powrócił do tradycyjnej nazwy i logo, tworząc Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk" Sp. z o.o

- W 2006 roku Fazer zrezygnował z kontynuowania produkcji w Gdański i spółkę Bałtyk przejęła Bomilla. Początkowo skupiliśmy się na zachowaniu istniejących miejsc pracy. Teraz głównie walczymy o większą rozpoznawalność marki Bałtyk na rynku polskim. Nasze produkty sprzedają się oczywiście dobrze na Pomorzu oraz, co trochę zaskakujące, na Śląsku. Dużą część naszej produkcji stanowi eksport. Naszymi odbiorcami są podmioty z rynku skandynawskiego. Chodzi tu głównie o Finlandię, Norwegię i Szwecję - mówi Mickiewicz.

Czym kierujesz się przy wyborze czekolady?


Obecnie zakład zatrudnia ok. 150 osób. Wiele z nich ma kilkudziesięcioletni staż pracy. - W naszych zładach pracują ludzie, którzy są z nami od 30 czy 40 lat - mówi Maciej Szymczak, dyrektor zakładów Bałtyk. - Obecnie to rzadko spotykane, aby przepracować w jednej firmie tak długi okres.

Załogę zakładu stanowią głównie kobiety. One też zajmują wiele kierowniczych stanowisk w firmie. - Panie również zajmują się wymyślaniem nowych smaków i produktów - dodaje Szymczak. - Nasz zespół jest w stanie w ciągu miesiąca od powstania pomysłu doprowadzić do produkcji każdego rodzaju łakoci. Pomimo tego, że wymyślanie i testowanie wyrobów czekoladowych to duża pokusa, to nie narzekamy na problemy z utrzymaniem linii.

Od lat czołowym produktem Bałtyku są czekolady. Produkowane na miejscu według oryginalnej receptury i pomimo wielu zmian własnościowych zawsze o tym samym smaku. Kiedyś popularnymi markami były czekolady Ratuszowa, Wczasowa, Malajska Jedyna, Michałki, czy Likworki Gdańskie. Teraz Bałtyk to nie tylko tradycja. To także nowoczesne słodycze. - Staramy się na bieżąco śledzić trendy na rynku i dostosowywać do nich nasze produkty - mówi Mickiewicz. - W naszej branży panuje jednak duża sezonowość. W okresie od czerwca do sierpnia widać duży spadek sprzedaży słodyczy. Największy popyt na słodycze jest w okresie Bożego Narodzenia i świąt Wielkanocy. Dlatego od lat firmy z naszej branży prześcigają się w znalezieniu tego jedynego smaku bożonarodzeniowego. Stawiamy też na nowe słodycze, jak likworki z płynnym nadzieniem, które na polskim rynku produkuje obecnie jedynie Bałtyk, praliny, czy choco toffee.

Spółka w zależności od wielkości zamówień przyjmuje kolejnych pracowników. - Średni szczebel stanowią u nas głównie absolwenci wydziałów chemii - dodaje Mickiewicz. - Jednak przyjmujemy też pracowników do produkcji bez kierunkowego wykształcenia. Ważne dla nas jest, aby osoba miała chęć do pracy i tak jak cały zespół lubiła czekoladę. Dla najlepszych na pewno znajdzie się u nas miejsce.

Miejsca

  • Bałtyk Gdańsk, Leona Droszyńskiego 8/11

Opinie (116)

  • Baton Krymski... Pycha.... 5 zł - Zna ktoś recepturę ???

    Duży pyszny baton w celofanie przezroczystym...

    Nawet nie wiedziałem do dzisiaj , że nazywał się Krymski...

    Kupowałem w Spółdzielni / sklep Społem / na Biskupiej i w... bufeciku przy wejściu na poczekalnię kina Gedania....

    • 5 1

  • No właśnie, gdzie można kupić legendarnhy Baton krymski ??? (4)

    Kosztował chyba 5 zł.

    • 87 0

    • taka prawda

      Ale nie te pieniądze.Były inne

      • 1 0

    • Dzis tych prawdziwych (1)

      • 3 0

      • Dzis tych prawdziwych

        batonow krymskich ( po 5 zeta) juz nie ma, kiedys byly w Gdyni na Swietojanskiej
        w sklepie cukierniczym obok kapcia ( Liliputa) czy sklepu ze znaczkami

        • 9 0

    • Jasny gwint!!!

      Za krymskiego (tego z orzechami) dałbym wiele! Jak uzbierałem 5zł. (koniec lat pięćdziesiątych i lata sześćdziesiąte) od razu biegiem do sklepu po krymskiego.

      • 32 0

  • a Baton krymski .... (8)

    • 100 0

    • niepowtarzalny

      Widać ze pamiętasz,miałem właśnie też to napisać.Tego chyba nikt nie odtworzy, oj zjadło by się . Młodzi to nawet nie wiedzą o co chodzi.

      • 5 0

    • Baton krymski (1)

      Baton krymski to Adaś Hoffman

      • 10 3

      • Baton Krymski

        Dlatego ostatnio pojechał na Krym!!

        • 1 1

    • Dlaczego nie ma Batonów Krymskich???!!!

      Prawdziwych Batonów Krymskich dziś już nie ma, tak jak nie ma prawdziwych Cyganów. Jest za to ogólne cygaństwo!!!

      • 9 0

    • niezle batony produkuje (2)

      kazdego dnia moj pies.....zdolnosc produkcyjna zalezy od masy wsadu

      • 3 12

      • (1)

        do lekarza Kisiel!

        • 7 1

        • czekam w kolejce...

          .....najblizszy wolny termin wizyty to 24 grudzien 2015

          • 11 1

    • Baton zajęła grupa przedstawicieli samoobrony rosyjskojęzycznych obywateli Krymu

      • 16 4

  • sami napisali ze glownie bazuja na absolwentach chemii :) (1)

    to z czego jest ta czekolada skoro chemicy ja robia ? :) . czekoladowa petrochemia :)

    • 9 4

    • Produkuja metamfetamine, dlatego sa wstanie utrzymac sie na rynku.

      • 0 1

  • Baton Krymski

    Całe kieszonkowe od dziadka w latach 60-ch przeznaczałem właśnie na batony Krymskie za 5 PLN

    • 13 0

  • Bałtyk Gdynia.....Najlepsza słodycz....

    • 4 5

  • Tłuszcz Roślinny zamiast kakaowego !!jak kupujecie czekolade to sobie poczytajcie sklad (1)

    Najgorsze czekolady mają zamiast tłuszczu kakaowego zwykły olej!! Tak sie oszukuje klientów!!Dla przykładu wszystkie pseudo czekolady terrawita ,alpengold ,oraz te najtańsze marketowe marki tesco ,tip itp Tak sie oszukuje klientów!!Często kosztują nawet 3 zł bo cena nie oznacza jakości !!

    • 13 1

    • w PRL czekolada kosztowała 19 zł

      a zarobki mniej więcej takie same. "czy się stoi czy się leży 2 tys się należy"

      • 1 1

  • Njalepsze to były michałki niestety juz niema tej receptury smak maja zupełnie inny!!

    • 6 0

  • :) (2)

    Finezja z wiórkami kokosowymi nom nom nom :)

    • 15 3

    • koszmar z wiórami

      • 1 5

    • oj tak

      najlepsza :)

      • 4 0

  • dzisiaj to tylko chemia, aromaty, cukier i ładne opakowanie (2)

    • 8 2

    • oraz zwykły olej

      • 3 1

    • Gdzie Ty tam cukier widzisz...? Cukier jest zbyt drogi.

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Grzegorz Słupski

Od 1995 roku prezes zarządu ARGO w Gdańsku. Jest doktorem nauk ekonomicznych, stopień uzyskany na Uniwersytecie Gdańskim; wcześniej studiował matematykę i ekonomię na Uniwersytecie Gdańskim. Był nauczycielem akademickim na Uniwersytecie Gdańskim, wykładowcą wielu przedmiotów z zakresu ekonomiki usług, handlu, reklamy. ARGO jest firmą handlową działającą w Polsce i Europie Środkowo - Wschodniej od 1990 roku. Działalność handlową firma rozpoczęła w 1991 roku, początkowo jako Biuro Handlu...

Najczęściej czytane