- 1 "Uśmiechnięty" kolos w Porcie Gdynia (45 opinii)
- 2 Historia o "Gdyńkongu" uderza w Port Zewnętrzny (115 opinii)
- 3 Zużywamy coraz więcej energii (76 opinii)
- 4 Blisko 28 mln zł za 4 kluby fitness (58 opinii)
- 5 Gra Manor Lords światowym hitem (46 opinii)
- 6 Czy jesteśmy gotowi na jawność płac? (189 opinii)
Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności
Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.
Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.
W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.
- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.
W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.
- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.
Opinie (197) 7 zablokowanych
-
2016-09-18 06:48
Zdrowie jest tym czynnikiem, który dodaje wartości wszystkim zerom w życiu. ~ Bernard Fontenelle
- 3 0
-
2016-09-18 06:50
Jak Bóg ma dać zdrowie, to pomoże i łajno krowie, a jak śmierć, nie pomoże i złota ćwierć. ( przysłowie polskie
- 2 2
-
2016-09-18 06:54
Człowiek jest tym, co zje. Ludwig Feuerbach
Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania.Anthelme Brillat-Savarin
- 3 1
-
2016-09-18 07:03
Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć (Sokrates) Produkujac chemiczne wedliny generuje sie choroby przewodu pokarmowego, raka przelyku, zoladka i jelit. Przemysl farmaceutyczny i chemiczny zaciera raczki i liczy zyski, lekarze rowniez maja powod do zadowolenia. Tylko nieswiadomy konsument jest na straconej pozycji. Ciekawi mnie czy producenci tych wyrobow i ich rodziny jedza te swoje wyroby.
- 13 0
-
2016-09-18 07:58
Moźe jak Górski zainwestuje w Trójmieście w biurowce?
- 3 0
-
2016-09-18 09:26
Odmieniamy nazwiska (2)
Firma jest prowadzona przez Wiolettę i Zbigniewa Nowaków a nie Nowak. Kto pana redaktora uczył polskiego?
- 9 1
-
2016-09-18 09:55
pewnie nikt
ot takie mamy teraz dziennikarstwo
- 2 1
-
2016-09-18 15:08
Ja uważam iż nie dobrze jest napisane to tak jak z panią goździk
Jaka znowu goździkowa- 0 2
-
2016-09-18 10:23
Gratulacje
Gratuluję wspaniałego jubileuszu , życzę dalszych sukcesów zawodowych oraz powodzenia w życiu rodzinnym . Zdzisław Ustarbowski
- 5 6
-
2016-09-18 11:13
Nie kupuje (1)
Nie kupuję wędlin. Kupuje kawałek mięsa i gotuje go lub piekę i kroje na kanapki. Przynajmniej wiem co jem.a i kupuje tylko to paczkowamr fabrycznie, moja kuzynka pracowała w mięsnym i wiem co się robi ze starym mięsem żeby wyglądało świeżo.
- 2 1
-
2016-09-19 13:55
uratujesz staranne je myjąc i wkładając na 3060 min. do wody z dodatkiem kwasu salicylowego (łyżeczka na 1 wody).
wedliny najlepiej potraktować Ludwikiem- 0 0
-
2016-09-18 13:15
...a kabaret Nowaki to ta sama grupa kapitałowa?
- 3 2
-
2016-09-18 14:27
Słabo
Wędliny nie są zbyt dobre. Za dużo ulepszeń w nich wprowadzono. Wszystko smakuje tak samo. Nie kupuję z tej firmy. Na rynku jest wiele lepszych producentów.
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.