• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Zdrowie jest tym czynnikiem, który dodaje wartości wszystkim zerom w życiu. ~ Bernard Fontenelle

    • 3 0

  • Jak Bóg ma dać zdrowie, to pomoże i łajno krowie, a jak śmierć, nie pomoże i złota ćwierć. ( przysłowie polskie

    • 2 2

  • Człowiek jest tym, co zje. Ludwig Feuerbach

    Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania.Anthelme Brillat-Savarin

    • 3 1

  • Człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć (Sokrates) Produkujac chemiczne wedliny generuje sie choroby przewodu pokarmowego, raka przelyku, zoladka i jelit. Przemysl farmaceutyczny i chemiczny zaciera raczki i liczy zyski, lekarze rowniez maja powod do zadowolenia. Tylko nieswiadomy konsument jest na straconej pozycji. Ciekawi mnie czy producenci tych wyrobow i ich rodziny jedza te swoje wyroby.

    • 13 0

  • Moźe jak Górski zainwestuje w Trójmieście w biurowce?

    • 3 0

  • Odmieniamy nazwiska (2)

    Firma jest prowadzona przez Wiolettę i Zbigniewa Nowaków a nie Nowak. Kto pana redaktora uczył polskiego?

    • 9 1

    • pewnie nikt

      ot takie mamy teraz dziennikarstwo

      • 2 1

    • Ja uważam iż nie dobrze jest napisane to tak jak z panią goździk
      Jaka znowu goździkowa

      • 0 2

  • Gratulacje

    Gratuluję wspaniałego jubileuszu , życzę dalszych sukcesów zawodowych oraz powodzenia w życiu rodzinnym . Zdzisław Ustarbowski

    • 5 6

  • Nie kupuje (1)

    Nie kupuję wędlin. Kupuje kawałek mięsa i gotuje go lub piekę i kroje na kanapki. Przynajmniej wiem co jem.a i kupuje tylko to paczkowamr fabrycznie, moja kuzynka pracowała w mięsnym i wiem co się robi ze starym mięsem żeby wyglądało świeżo.

    • 2 1

    • uratujesz staranne je myjąc i wkładając na 3060 min. do wody z dodatkiem kwasu salicylowego (łyżeczka na 1 wody).

      wedliny najlepiej potraktować Ludwikiem

      • 0 0

  • ...a kabaret Nowaki to ta sama grupa kapitałowa?

    • 3 2

  • Słabo

    Wędliny nie są zbyt dobre. Za dużo ulepszeń w nich wprowadzono. Wszystko smakuje tak samo. Nie kupuję z tej firmy. Na rynku jest wiele lepszych producentów.

    • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Adam Kabat

Dyrektor operacyjny SESCOM (nadzoruje realizację kontraktów). Magister Inżynier Elektrotechniki...

Najczęściej czytane