- 1 Elektrociepłownia gdyńska coraz bardziej ekologiczna (34 opinie)
- 2 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (51 opinii)
- 3 Jak zarabiać na giełdzie codziennie? (70 opinii)
- 4 Odwołano przetarg na terminal agro w Porcie Gdańsk (67 opinii)
- 5 Byliśmy na placu budowy elektrowni jądrowej (287 opinii)
- 6 Poczta Polska. Akcja protestacyjna (209 opinii)
Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności
Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.
Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.
W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.
- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.
W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.
- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.
Opinie (197) 7 zablokowanych
-
2016-09-17 11:12
Jeślli biedronka będzie sprzedawać wieprzowinę dalej po 9-11PLN, to z Nowaka dużo nie zostanie przynajmniej w branży mięsnej. (6)
Wcześniej ceny mięsa były konkurencyjne, ale obecnie z Biedronką nie ma szans.
Wędliny ma do tego wyjątkowo drogie i smakowo średnie, więc tutaj ma konkurencję na rynku również innych producentów lokalnych i nie tylko.- 54 3
-
2016-09-17 23:38
kupiłem ostatnio u Nowaka mięso, bo w biedie zapomniałem
wszyło moze 2zł różnicy na 60dg, ale na patelni to były dwa światy. Wołowo-wieprzowe z Lidli i innych Bied to szprycowane wodą produkty miesopodobne, przy zmielonym na moich oczach mięsie od Nowaka. Owszem, nie jest to produkt z Kaszub, ale różnicę w jakości widać. Jak ktoś lubi płacić za wodę i solankę, jego sprawa
- 5 2
-
2016-09-17 16:33
(1)
Znam lepszego Nowaka,to Nowak trener Piotr z Lechii.
- 6 1
-
2016-09-17 19:37
Tak czy owak wyjdzie Nowak
- 2 0
-
2016-09-17 12:03
Jest syf i są wędliny. Lepiej mniej a dobre. (2)
- 9 3
-
2016-09-17 14:27
Wędliny od Nowaka nie są moim zdaniem dobre. Wolę już te chociażby od Gzelli, choć (1)
też szału nie ma i tylko te droższe się doczegoś nadają.
- 10 2
-
2016-09-17 17:32
Jeśłi nowak jest gorszy od Gzelli
to nawet nie będę próbował.
jak już to dominik, choć szału nie ma- 3 1
-
2016-09-17 23:26
i na co ta cała kasa, jak garnituru w swoim rozmiarze nie potrafi kupić?
chociaż i tak trzeba pogratulować, że zestaw dobrał odpowiednio, co u sporej liczby "biznesmanów" nie jest wcale takie oczywiste
- 7 0
-
2016-09-17 21:29
Wyjatkowo parszywe mięso i przetwory sprzedają. Gorszy od nich jest tylko Stokłosa i Madej Wróbel. Tego ostatniego kiełbasy nie da się ugryźć.
- 13 3
-
2016-09-17 15:47
No tak... (2)
...jeszcze kabaret mają.
- 15 2
-
2016-09-17 17:22
(1)
Ten najt klup?
- 2 0
-
2016-09-17 21:06
Nowaki...
- 1 0
-
2016-09-17 20:54
miesny
wyroby bez smaku poraszka przez sz
- 10 3
-
2016-09-17 20:28
szjse
kiedyś to on miał znośne wyroby ,a teraz taki sam szmelc jak biedrze nie do jedzenia.
- 6 3
-
2016-09-17 16:02
Podejrzany (2)
Co to za firma wydobywcza? Ciemne interesy zaczyna. szczególnie na wyspie sobieszewskiej.
- 16 2
-
2016-09-17 17:28
(1)
Pewnie bursztyn. Nie doszukuj się już nie wiadomo czego.
- 3 1
-
2016-09-17 19:55
Nowak ma koncesję na wydobycie bursztynu na Przeróbce
- 3 0
-
2016-09-17 19:15
Czyli "Tygrysy Europy" - Novak & Novak (1)
A "Grupe Firm" zaklada sie po to aby....No wlasnie moi drodzy-Kto wie po co???
- 12 4
-
2016-09-17 19:49
Jak w reklamie polleny 2000??
- 4 0
-
2016-09-17 14:26
mięso nieświeże,wędliny obślizgłe po jednym dniu w lodówce (3)
mają sklep na Beethovena ale wole w biedronce niż nieświeże mięso kupować u niego. jakość masakra .100 razy lepiej don gzeli albo na chale
- 25 12
-
2016-09-17 15:11
no bo te z biedronki to takie dobre :D (1)
- 2 1
-
2016-09-17 19:12
nie uważam tak ale przynajmniej na metce można przeczytać z czego to się składa
- 3 1
-
2016-09-17 14:44
Hala to przez samo "h".
- 6 1
-
2016-09-17 17:29
chyba "Nowaków" (1)
Nie przesadzajcie z tym brakiem deklinacji nazwisk.
- 9 1
-
2016-09-17 18:33
Celowa robota?
Myślisz?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.