• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grupa Nowak świętuje 25 lat działaności

Robert Kiewlicz
17 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • - Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować - twierdzi Zbigniew Nowak. Na zdjęciu od lewej: Wioletta i Zbigniew Nowak, Natalia Nowak, Magdalena Nowak, Mariola Grzechowiak.
  • Janusz Rodziewicz  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Zbigniew Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Natalia Nowak Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  •  Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak
  • Wioletta i Zbigniew Nowak z córką Natalią Konferencja 25 lat Zakładów Nowak

Nowak, to nazwisko kojarzone przede wszystkim z zakładami mięsnymi. Jednak firma działająca na rynku już od 25 lat to obecnie grupa spółek z najprzeróżniejszych dziedzin - rolnictwa, budownictwa mieszkaniowego, inwestycji, a nawet branży IT. W tym roku firma Nowak uroczyście świętuje ćwierćwiecze działalności.



Zakłady Mięsne Nowak to firma z tradycjami rodzinnymi prowadzona przez Wiolettę oraz Zbigniewa Nowaków. Ich pomysłodawcą, założycielem i twórcą jest Zbigniew Nowak, który w swojej karierze zawodowej był m.in. pracownikiem naukowym w Wyższej Szkole Morskiej w Gdyni, kierownikiem restauracji, a od 1989 roku szefem masarni w Pruszczu Gdańskim.

W 1991 roku Zbigniew Nowak wydzierżawił masarnię w Pruszczu Gdańskim wraz z 50 osobową załogą pracowników i rozpoczął działalność prywatną. Już w tym samym roku wielkość produkcji dziennej wynosiła 8 ton mięsa oraz wędlin na dobę. W 1991 roku otwarto też pierwszy sklep firmowy.

- Przez te 25 lat "wrośliśmy" w krajobraz Gdańska. Wzrosła też znacznie liczba zatrudnianych przez nas pracowników. Obecnie jest ich 600. Posiadamy też ponad 40 własnych sklepów w Trójmieście i okolicach. Dzięki Pomorskiemu Centrum Mięsnemu - również zarządzanemu przez członków rodziny, wyroby Nowaka trafiają do ponad 1000 sklepów dziennie - mówi Zbigniew Nowak, prezes Grupy Nowak.
W 1996 roku hale produkcyjne w Pruszczu Gdańskim stają się zbyt ciasne i niewystarczające dla potencjału zakładów. W 1998 roku główny zakład zostaje przeniesione do Jankowa. Jego powierzchnia produkcyjna wynosi 1,2 tys. mkw. Zakład w Pruszczu Gdańskim kontynuuje działalność jako ubojnia i hurtownia. Zakłady otwierają coraz więcej sklepów firmowych, których zarządzanie powierzono bratu właściciela - Ryszardowi Nowakowi.

W 2003 roku następuje zamknięcie ubojni w Pruszczu Gdańskim i rozbudowa hurtowni. Zakładu w Jankowie zajmuje obecnie 8 tys, mkw. i ma potencjał produkcyjny 100 ton produkcji mięsa i wędlin na dobę.

- Pomimo rozwoju pozostajemy jednak firmą rodzinną. I przyznaję, że bez wsparcia rodziny nie udało by się tego wszystkiego zbudować. Przetrwaliśmy wszystkie transformacje i przetrwamy zapewne kolejne. Jesteśmy firmą lokalną, choć nasze wyroby można kupić w całej Europie. Jesteśmy i pozostaniemy jednak firmą "stąd", tu płacimy podatki, tu mamy zarejestrowaną działalność. Nie mamy kont na Cyprze czy spółek w innych rajach podatkowych- podkreśla Nowak.
Obecnie działalność gospodarcza prowadzona przez rodzinę Nowak to nie tylko Zakłady Mięsne Nowak. Na przestrzeni ostatnich 25 lat powstało wiele różnych specjalizacji, które dziś tworzą Grupę Nowak, a w której skład wchodzą między innymi gospodarstwo rolne, firmy z branży IT, przedsiębiorstwo wydobywcze, hurtownie, firmy handlowe, inkubatory przedsiębiorczości w dziedzinie nowoczesnych technologii, produkcja prozdrowotna oraz zarządzanie nieruchomościami. Spółkami tymi zarządzają dzieci właścicieli.

Opinie (197) 7 zablokowanych

  • Jeślli biedronka będzie sprzedawać wieprzowinę dalej po 9-11PLN, to z Nowaka dużo nie zostanie przynajmniej w branży mięsnej. (6)

    Wcześniej ceny mięsa były konkurencyjne, ale obecnie z Biedronką nie ma szans.
    Wędliny ma do tego wyjątkowo drogie i smakowo średnie, więc tutaj ma konkurencję na rynku również innych producentów lokalnych i nie tylko.

    • 54 3

    • kupiłem ostatnio u Nowaka mięso, bo w biedie zapomniałem

      wszyło moze 2zł różnicy na 60dg, ale na patelni to były dwa światy. Wołowo-wieprzowe z Lidli i innych Bied to szprycowane wodą produkty miesopodobne, przy zmielonym na moich oczach mięsie od Nowaka. Owszem, nie jest to produkt z Kaszub, ale różnicę w jakości widać. Jak ktoś lubi płacić za wodę i solankę, jego sprawa

      • 5 2

    • (1)

      Znam lepszego Nowaka,to Nowak trener Piotr z Lechii.

      • 6 1

      • Tak czy owak wyjdzie Nowak

        • 2 0

    • Jest syf i są wędliny. Lepiej mniej a dobre. (2)

      • 9 3

      • Wędliny od Nowaka nie są moim zdaniem dobre. Wolę już te chociażby od Gzelli, choć (1)

        też szału nie ma i tylko te droższe się doczegoś nadają.

        • 10 2

        • Jeśłi nowak jest gorszy od Gzelli

          to nawet nie będę próbował.
          jak już to dominik, choć szału nie ma

          • 3 1

  • i na co ta cała kasa, jak garnituru w swoim rozmiarze nie potrafi kupić?

    chociaż i tak trzeba pogratulować, że zestaw dobrał odpowiednio, co u sporej liczby "biznesmanów" nie jest wcale takie oczywiste

    • 7 0

  • Wyjatkowo parszywe mięso i przetwory sprzedają. Gorszy od nich jest tylko Stokłosa i Madej Wróbel. Tego ostatniego kiełbasy nie da się ugryźć.

    • 13 3

  • No tak... (2)

    ...jeszcze kabaret mają.

    • 15 2

    • (1)

      Ten najt klup?

      • 2 0

      • Nowaki...

        • 1 0

  • miesny

    wyroby bez smaku poraszka przez sz

    • 10 3

  • szjse

    kiedyś to on miał znośne wyroby ,a teraz taki sam szmelc jak biedrze nie do jedzenia.

    • 6 3

  • Podejrzany (2)

    Co to za firma wydobywcza? Ciemne interesy zaczyna. szczególnie na wyspie sobieszewskiej.

    • 16 2

    • (1)

      Pewnie bursztyn. Nie doszukuj się już nie wiadomo czego.

      • 3 1

      • Nowak ma koncesję na wydobycie bursztynu na Przeróbce

        • 3 0

  • Czyli "Tygrysy Europy" - Novak & Novak (1)

    A "Grupe Firm" zaklada sie po to aby....No wlasnie moi drodzy-Kto wie po co???

    • 12 4

    • Jak w reklamie polleny 2000??

      • 4 0

  • mięso nieświeże,wędliny obślizgłe po jednym dniu w lodówce (3)

    mają sklep na Beethovena ale wole w biedronce niż nieświeże mięso kupować u niego. jakość masakra .100 razy lepiej don gzeli albo na chale

    • 25 12

    • no bo te z biedronki to takie dobre :D (1)

      • 2 1

      • nie uważam tak ale przynajmniej na metce można przeczytać z czego to się składa

        • 3 1

    • Hala to przez samo "h".

      • 6 1

  • chyba "Nowaków" (1)

    Nie przesadzajcie z tym brakiem deklinacji nazwisk.

    • 9 1

    • Celowa robota?

      Myślisz?

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Kinga Stawicka

Dyrektor Sprzedaży Krajowej w firmie Marcopol Sp. z o.o. Producent Śrub - wiodącego producenta i dostawcy elementów złącznych dla wielu gałęzi przemysłu w Polsce i do ponad 40 krajów na świecie. Absolwentka Wydziału Zarządzania i marketingu w Wyższej Szkole Administracji i Biznesu w Gdyni. Związana z firmą Marcopol od 2006 roku, od trzech lat na stanowisku Dyrektora Sprzedaży Krajowej. Systematycznie realizuje strategię biznesową firmy i z sukcesem rozwija sprzedaż na rynku Polskim. Ekspert...

Najczęściej czytane