• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pomorze zyska kolejny browar. Ale jaki!

Robert Kiewlicz
27 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie. W Trójmieście działają już dwa browary restauracyjne: w Hotelu Gdańsk (na zdjęciu) i w Browarze Piwna przy ul. Piwnej. Niebawem powstanie też trzeci browar na Pomorzu: po Amberze w Bielkówku i tym w Gościszewie.

Amber, najbardziej znana marka piwa z Pomorza, doczeka się konkurencji. AleBrowar, który dotąd wytwarzał swe piwo grzecznościowo w podmalborskim Gościszewie, stawia własną wytwórnię. Rozpoczęcie budowy planowane jest na początek 2013 roku, a pierwsze piwa zjadą z linii rozlewniczej rok później.



- Jesteśmy tzw. browarem kontraktowym i nasze piwa produkowane są przez zaprzyjaźniony browar w Gościszewie. Warzymy siedem gatunków piwa i szykujemy się do premiery ósmego - mówi Bartosz Napieraj, jeden z twórców AleBrowaru.

AleBrowar produkuje piwa Rowing Jack, Black Hope, Amber Boy i Sweet Cow. W swojej ofercie posiada też piwa sezonowe. Takim piwem jest Lady Blanche - piwo pszeniczne oraz Naked Mummy - piwo dyniowe. Piwa dostępne są nie tylko na terenie Polski. AleBrowar eksportuje swoje produkty do kilku krajów europejskich.

Rosnąca popularność piw spod szyldu AleBrowaru sprawiła, że właściciele marki zdecydowali się na otwarcie własnego zakładu. Dziś gotowa jest już koncepcja nowego browaru oraz jego projekt architektoniczny.

- W tym momencie skupiamy się na wyborze jednej z dwóch najdogodniejszych lokalizacji, ale obie są umiejscowione na terenie województwa pomorskiego. Przewidujemy budowę warzelni o pojemności 35 hektolitrów. Roczna produkcja zależeć będzie od popytu na nasze piwa - mówi Napieraj.

Czy budowa browaru to dobry pomysł na biznes? - Inwestycja w mały browar nie jest inwestycją prostą. Wymaga, poza lokalizacją, uzyskania wielu zezwoleń. Jednak obserwuję rynek i ludzie coraz chętniej sięgają po produkty naturalne - odpowiada Tomasz Rzepnicki, który od kilku miesięcy prowadzi w Gdańsku mały browar restauracyjny Browaru Piwna. - Nie dotyczy to jedynie piwa, ale także żywności czy miodów pitnych. Jest to naturalny trend. Pomimo kryzysu na świecie powoli wzrasta zamożność społeczeństwa, a także świadomość. Zadajemy sobie powoli sprawę z tego, że jesteśmy tym, co jemy.

Czym kierujesz się wybierając gatunek piwa?

- Piwa z AleBrowaru są już znane na rynku i zostały przyjęte bardzo dobrze. Przez media branżowe piwa z AleBrowaru są oceniane jako obecnie najlepsze tego typu produkty na rynku - chwali konkurencję Michał Saks, piwowar z Brovarni Gdańsk. - To porządna rzemieślnicza robota z zachowaniem wszelkich obowiązujących prawideł. Według mnie jest to pomysł skazany na sukces.

Małe, regionalne browary związane są z inicjatywą Slow Food. Rynek zdrowej żywności w Polsce rośnie lawinowo. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek ten będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł. Na razie lista produktów rekomendowanych przez Slow Food jest krótka, bo ciężko jest spełnić restrykcyjne wymogi. Znalazło się już jednak na niej piwo z Browaru Amber.

- Żywe, jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne - zaznacza Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber, członek zarządu Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. - Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy.

O coraz większym zainteresowaniu klientów piwami regionalnymi świadczą wyniki Browaru Amber. Rok 2012 był historycznie najlepszym pod kątem sprzedaży piw premium tego producenta. Szczególnie niepasteryzowanego piwa Żywego. Browar Amber jest obecnie największym browarem regionalnym w Polsce, z produkcją na poziomie 200 tys. hektolitrów rocznie.

Browar Amber obecnie jest największym browarem regionalnym w Polsce.

Miejsca

Opinie (192) 9 zablokowanych

  • Piwo to napoj dla ludzi z nizim spolecznych.

    Zwlaszcza ten konsumowany na lawce lub przed tv w trakcie meczu. To powinno sie tepic a nie promowac. Ludzie co z Wami?

    • 2 12

  • Tu mozna troszkę o ich produktach poczytać: (1)

    browarnik.blogspot.com/search/label/AleBrowar

    Są tez opisane sklepy, gdzie można to kupić.

    • 1 0

    • Jest mnóstwo sklepów z regionalnymi piwami w Trójmieście. Sikom z koncernów mówimy NIE.

      PS a jak tam browar we Wrzeszczu? Kiedy spłonie, żeby postawić tam centrum handlowe?

      • 3 0

  • a Heweliusz wróci?

    j/w

    • 0 0

  • koscierzyna

    od przyszlego roku aktywuje browar ktory ma 600letnia tradycje haha starybrowar"

    • 2 0

  • zdaje się, że te piwa latają po ok. 7 pln w sklepach (2)

    albo jakieś podobne do tych co tyle kosztują. Ja polecam wam piwo w Browarni w Gdańsku nad motławą, takiego pszeniczniaka o pełnym smaku można wypić tylko tam, albo w bawarii

    • 9 3

    • (1)

      Czy ma smak podobny do PRAWDZIWEGO Paulanera jasnego? czy ma goryczkę?

      • 0 8

      • goryczka

        Piwa pszeniczne mają baaardzo niską goryczkę więc nie wiem po co to pytanie?

        • 6 0

  • browar, jak browar ...ale te panie z uśmiechem na twarzy donoszące piwko... (3)

    • 49 5

    • Co ta Pani ma za kuflami ? (1)

      • 5 3

      • ..to samo co pod kuflami...

        • 3 3

    • To o nich Grabowski śpiewa "cycate anioły".

      • 17 4

  • Co wybieram

    Jeśli jasny lager - Naturalne z Gościszewa.
    Wg mnie lepsze od Żywego, które po prostu nie smakuje tak jak przed kilkoma laty. Mogliby jeszcze raz zweryfikować je względem kryteriów Slow Food, ciekawe co by wyszło :)
    Jeśli pszeniczniak, to wyroby niemieckie lub ukraińskie lub litewskie, albo Viva Hel z Gościszewa, lepsze od Pszeniczniaka z Ambera. Koniecznie przechowywane w chłodzie, inaczej Gościszewo szlag trafia.
    Jeśli coś mocniejszego, to ukochany Koźlak z Ambera. Jeśli fest piwo, to Grand Imperial Porter.
    Wyroby rzemieślnicze (Ale Browar, Pinta) są OK, ale w większości nie trafiają akurat w mój gust, bo są mocno (wysoki indeks IBU) i aromatycznie chmielone - a ja wolę piwa zdecydowanie słodowe ze stonowaną goryczką. Kwestia upodobań - innym to bardzo pasuje.

    • 8 0

  • Holenderski Heineken Zlikwidował 100letni browar Heweliusza!!A pracowników wywalił na ulice! (1)

    Teren sprzedał deweloperowi z ogromnym zyskiem!To samo zrobił z 10 innymi browarami regionalnymi w całej Polsce!! właśnie poto by te swoje silki sprzedawac bez konkurencji! Browar przetrwał wszystkie wojny ale nieprzetrwał najazdu wrednych i chciwych Holendrów..Ale taka własnie polityka holendrów jest na całym świecie.Zywca przejeli to jego smak sie zepsuł totalnie i przestali kupowac polski chmiel który jest uznawany w całej europie za najlepszy jakosciowo .Holenderska polityka to najtańsze surowce niska jakosc wysoka cena reszta to marketing.Dlatego własnie sponsoruja Openera gdzie mozna kupic tylko holenderskier szczyny!!
    Pijmy piwo dla smaku i tylko z Lokalnych browarów!

    • 29 0

    • normalka

      zobacz co Żywiec zrobił z Leżajskiej, czy Warką... niegdyś super piwa... dzisiaj jedno produkowane dla Biedronki, drugie sam nie wiem...

      • 4 0

  • A po polsku nie mozna?

    • 8 0

  • Tylko SPECJAL (2)

    ...dla Specjalistów oczywiście.

    • 9 15

    • niestety po specjalu mam straszną zgagę, także dziękuję odpada.

      • 2 0

    • Ten produkt piwopodobny?

      Bo koło piwa to to nie stało nawet chyba.

      • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Dorota Sobieniecka- Kańska

Dyrektor Gdańskiego Klubu Biznesu. Wydawca, dziennikarka, wykładowca, doradca public relations. Absolwentka filologii polskiej Uniwersytetu Gdańskiego. W przeszłości kierownik literacki Teatru Muzycznego pod dyrekcją Jerzego Gruzy; dziennikarka - z-ca redaktora naczelnego, redaktor naczelna, publicystka i komentatorka „Głosu Wybrzeża”; prezes zarządu wydawnictwa Baltic Press (wydawca anglojęzycznego dwumiesięcznika „Baltic Transport Journal”; dyrektor Biura Zarządu...

Najczęściej czytane